Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress

Pszczelarnia 13:14, 11 wrz 2018

Wpadłam tylko na chwilkę, jeszcze nie doczytałam wszystkiego ale słowo "epicki burdel" zastąpiłabym słowem "liryczny ..." - mały ale dający egzotyczne możliwości (pittosporum - najbardziej angielska roślina dla mnie) mimo pierzynek śniegowych czasami.

Poppy 13:19, 11 wrz 2018

W przedogrodku mam tez dwie santoliny, czyli wloska/bawelniana lawenda
Male, ale w koncu zlapaly wiatr w zagle i sie zadomowily. Sprobowalam, bo jedna z dalszych sasiadek ma te srebrnoniebieska, i w dodatku w cieniu, ogromna rzecz jasna. Moje to jeszcze malenstwa, ciagle musze czysca ograniczac, by ich nie pozeral
Poppy 13:28, 11 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Wpadłam tylko na chwilkę, jeszcze nie doczytałam wszystkiego ale słowo "epicki burdel" zastąpiłabym słowem "liryczny ..." - mały ale dający egzotyczne możliwości (pittosporum - najbardziej angielska roślina dla mnie) mimo pierzynek śniegowych czasami.

Pszczolko, dzieki ze wpadlas. Liryczny, moze to i wlasciwe slowo
Moja corka namietnie uzywa slowa epicki, po angielsku i po polsku. To slowo chyba zastapilo mega popularne 'cool'.

Pittosporum jest piekne, i sa tak rozne! Ale dopiero tutaj zobaczylam pierwszy raz to niebieskosrebrne u sasiadow w dole ulicy. Tak nam sie spodobalo, ze sie odwazylismy zapukac do drzwi i zapytac Nie wiedzieli nawet, ze to pittosporum
Droga dedukcji ustalilam, ze to chyba wrinkled blue, i takie kupilam
niedawno zostalo przyciete formujaco, bo do tej pory tylko przycinalam pojedyncze galazki. A zima w tym roku troche przemarzlo. Ale za to rosnie naprawde duze i ekspresowo.
Poppy 13:36, 11 wrz 2018

Mary, zobacz jak sie rozrosloAle ciagle jest jeszcze duzo miejsca i spokojnie zmiesci sie nawet macrokarpa, przy zywoplocie mam duzy goly placek.
szpalerek z pomponelli bedzie pod oknem, i chyba dosadze po prostu kilka leonardow i madam, bez larisy.
Anda 13:56, 11 wrz 2018

Witaj Poppy, przeczytalam gdzies, ze w Anglii mieszkasz i to mnie do Ciebie zwabilo
Warunki przed domem i za domem masz podobne do mnie. Rowniez mam przed domem patelnie, a ogrod za domem wychodzi na polnocny zachod. U mnie jest troche wiecej miejsca i jednak wiecej slonca. Teraz oczywiscie coraz mniej, bo slonce coraz nizej i cien domu wchodzi powoli na caly ogrod.

Ciekawa jestem, na jakie roze sie zdecydujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 13:59, 11 wrz 2018

A co do tylu, to hmm, zmierzylysmy z corka ogrod w weekend. Tyle ze przelanie tego na papier to wieksza sprawa, ale dzielnie probuje! Mierzac po kolei (od rabaty do rabaty) zgubilam dwa metry dlugosci (w porownaniu do zmierzenia od poczatku do konca)
Pokaze Wam, w troche ladniejszym swietle, co u mnie rosnie z tylu. Przy samym domu po prawej panuje wieczny cien. Slonca tam nie ma nigdy o zadnej porze roku. Rosna glownie paprocie, hosty i hortensje ogrodowa o czarnych lodygach i limelight, ktora miala byc annabelle. Hortki rosna na koncu rabaty, wiec dostaja juz troche slonca.
tam jest tez moja ulupiona fuksja, ktora kwitnie drobnymi kwiatami na bialo, ale oberwala mocno ostatniej zimy i wymarzla do samego dolu, i dopiero zaczyna kwitnac.
na rabacie rownoleglej jest juz wieksze zroznicowanie, bo tam daja rade zurawki i trawki. Hortka miala byc biala, wyszla rozowa, ale bedzie wymieniana.
Najpierw kolo patio za domem.
Poppy 14:20, 11 wrz 2018

z drugiej strony wyglada to tak:
Ogromny rabarbar, zastany juz w ogrodzie, wlasciwie jedyna roslina, ktora byla i sie ostala.
po lewej ledno widac mahonie, bodajze charity.

W tych duzych donicach mam: w jednej fatsia japonica, hodowana od malenkiego ogryzka, pojdzie raczej do ziemi, ale nie wiem, gdzie. Jeszcze.
W drugiej rosna kwasoluby, ktore pojda do jednej ze skrzyn przy murze (skrzynie czekaja na odrestaurowanie i pomalowanie, ale najpierw bedzie wyrownywanie terenu kamyczki.

Za bajzel przepraszam, mam remont (w domu), pozniej usune czesc zdjec. Niestety elewacja budynku troche poczeka na update.
Poppy 14:23, 11 wrz 2018

Anda napisał(a)
Witaj Poppy, przeczytalam gdzies, ze w Anglii mieszkasz i to mnie do Ciebie zwabilo
Warunki przed domem i za domem masz podobne do mnie. Rowniez mam przed domem patelnie, a ogrod za domem wychodzi na polnocny zachod. U mnie jest troche wiecej miejsca i jednak wiecej slonca. Teraz oczywiscie coraz mniej, bo slonce coraz nizej i cien domu wchodzi powoli na caly ogrod.

Ciekawa jestem, na jakie roze sie zdecydujesz

Witaj rozana Ando
u mnie slonca mniej, bo to polnocny wschod. Ale ze wzgledu na budynki i uksztaltowanie terenu wschodzace slonce zaglada w tylnie okna tylko latem.
Zagladne i zobacze, jak poradzilas sobie z roslinami, bo ja ciagle probuje i probuje, nie wszystko daje rade, niestety.
A roze pojawia sie za jakis czas
Dziekuje za wizyte.
Poppy 14:37, 11 wrz 2018

Makadamio, dzieki pomiarom uswiadomilam sobie cos: czesc uzytkowa wynosi u mnie ok polowy ogrodu, ha ha. Tzn nie wiem, czy powinnam sie smiac

Ale tyl wyglada mniej wiecej tak:

tam jest drugie patio. Powody sa dwa: nic nie chce tam rosnac, probowalam 3 lata!, bo kalina sasiada wypija calutka wode. A czego nie wypije, przeleci i tak, bo sasiad ma znacznie nizej Musze przyznac jedno, odkad tu mieszkamy dzieki podlewaniu tamtego kawalka kalina ostro wybujala A dwa: to jedyne miejsce gdzie pozna jesienia/zima i wczesna wiosna jest slonce Po prawej widok na warzywka z ziolami i kwiatami dla urozmaicenia Tam sa dwie rabaty
w skrzyni ma rosnac figa, na razie rosnie w mniejszej donicy, a duza czeka na remont i jakies stale miejsce w tamtejszej okolicy. po drugiej stronie patia sa dwie rabaty, tez slabe, jesli chodzi o ziemie i utrzymanie wody (ucieka wszystko do sasiada) Wykopalismy stamtad z tone gruzu, i o dziwo ziemia to nie jest typowa glina obecna w wiekszosci ogrodu, tylko znacznie b luzna, i pieknie rosna tam ziola, jak sie okazuje. Warzywa nie dawaly rady. Przy plocie rosly maliny, ale ida w inne miejsce, bo praktycznie uschly mimo podlewania tego upalnego lata. na ich miejsce przesadze czeresnie, ktora bedzie rozpieta na plocie na plasko.
Poppy 14:57, 11 wrz 2018

A teraz druga strona czesci uzytkowej. Po lewej maliny i drzewka owocowe (czeka mnie tutaj sporo przesadzania zima, i przelotowy widok przez foliak na przepiekny chrzan pod plotem. za foliakiem sa dwa pojemniki na kompost.[img

Tu jeszcze widok na ostatnia rabate od strony patia przy plocie. Drzwi sa do ogrodu sasiada (w ramach pomocy sasiedzkiej, my karmimy im kury i kota, jak sa na wakacjach, oni podlewaja mi rosliny pod folia)
W z wiazku z furtka czeresnia zostanie przesadzona pod plot i prowadzona na plasko. Na miejsce zywokostu pojdzie mutabilis, beda jej towarzyszyc szalwie i sedum, ktore juz tam rosna, oraz tabuny wszelakiej miety (mam jablkowa, zwykla, czekoladowa, i jakas jeszcze) I resztki lawendowe.

A to dwie migawki z kolejnej rabaty, blizej patio, tam rosna ziola (szalwie lekarskie,mieta, bazylie, majeranki, curry, oraz moje ulubione dalie honki i sedum) i jakies male trawki.
I roza, wiosenna lady of shallot. Ale zamiast niej bedzie lady emma hamilton, chandos beauty, pastella i kusi mnie roza, ktora zaproponowala Bumblebee, czyli dolce vita. I moze przy plocie pnaca zefiryna, tak dla kontrastu dla pomaranczu i powtorzen z mutabilis