Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Droga do spełnienia 14:58, 11 wrz 2018

Do góry
Tak ? Jakoś to widzę inaczej

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:57, 11 wrz 2018

Do góry
A teraz druga strona czesci uzytkowej. Po lewej maliny i drzewka owocowe (czeka mnie tutaj sporo przesadzania zima, i przelotowy widok przez foliak na przepiekny chrzan pod plotem. za foliakiem sa dwa pojemniki na kompost.[img

Tu jeszcze widok na ostatnia rabate od strony patia przy plocie. Drzwi sa do ogrodu sasiada (w ramach pomocy sasiedzkiej, my karmimy im kury i kota, jak sa na wakacjach, oni podlewaja mi rosliny pod folia)
W z wiazku z furtka czeresnia zostanie przesadzona pod plot i prowadzona na plasko. Na miejsce zywokostu pojdzie mutabilis, beda jej towarzyszyc szalwie i sedum, ktore juz tam rosna, oraz tabuny wszelakiej miety (mam jablkowa, zwykla, czekoladowa, i jakas jeszcze) I resztki lawendowe.

A to dwie migawki z kolejnej rabaty, blizej patio, tam rosna ziola (szalwie lekarskie,mieta, bazylie, majeranki, curry, oraz moje ulubione dalie honki i sedum) i jakies male trawki.
I roza, wiosenna lady of shallot. Ale zamiast niej bedzie lady emma hamilton, chandos beauty, pastella i kusi mnie roza, ktora zaproponowala Bumblebee, czyli dolce vita. I moze przy plocie pnaca zefiryna, tak dla kontrastu dla pomaranczu i powtorzen z mutabilis
Ogród w mieście-ogrodzie 14:54, 11 wrz 2018

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:53, 11 wrz 2018

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:50, 11 wrz 2018

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:49, 11 wrz 2018

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:47, 11 wrz 2018

Do góry
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:37, 11 wrz 2018

Do góry
Makadamio, dzieki pomiarom uswiadomilam sobie cos: czesc uzytkowa wynosi u mnie ok polowy ogrodu, ha ha. Tzn nie wiem, czy powinnam sie smiac

Ale tyl wyglada mniej wiecej tak:

tam jest drugie patio. Powody sa dwa: nic nie chce tam rosnac, probowalam 3 lata!, bo kalina sasiada wypija calutka wode. A czego nie wypije, przeleci i tak, bo sasiad ma znacznie nizej Musze przyznac jedno, odkad tu mieszkamy dzieki podlewaniu tamtego kawalka kalina ostro wybujala A dwa: to jedyne miejsce gdzie pozna jesienia/zima i wczesna wiosna jest slonce Po prawej widok na warzywka z ziolami i kwiatami dla urozmaicenia Tam sa dwie rabaty
w skrzyni ma rosnac figa, na razie rosnie w mniejszej donicy, a duza czeka na remont i jakies stale miejsce w tamtejszej okolicy. po drugiej stronie patia sa dwie rabaty, tez slabe, jesli chodzi o ziemie i utrzymanie wody (ucieka wszystko do sasiada) Wykopalismy stamtad z tone gruzu, i o dziwo ziemia to nie jest typowa glina obecna w wiekszosci ogrodu, tylko znacznie b luzna, i pieknie rosna tam ziola, jak sie okazuje. Warzywa nie dawaly rady. Przy plocie rosly maliny, ale ida w inne miejsce, bo praktycznie uschly mimo podlewania tego upalnego lata. na ich miejsce przesadze czeresnie, ktora bedzie rozpieta na plocie na plasko.
Zakręcony ogród 14:21, 11 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ale pomysłowe cudo tak przy ścieżce widok z zakrętem . Fajna deska ja mam ostatnio na punkcie desek w ogrodzie świra chciałabym mieć wszędzie takie ścieżki i tarasy. Kiedy Ci tak wszystko poroslo ?

tarasik pomysł Asi Makadamii, uwielbiam go . Niestety nie mam tyle miejsca na zakątki wypoczynkowe jak u Ciebie więc będę dopieszczać to jedno
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:20, 11 wrz 2018

Do góry
z drugiej strony wyglada to tak:
Ogromny rabarbar, zastany juz w ogrodzie, wlasciwie jedyna roslina, ktora byla i sie ostala.
po lewej ledno widac mahonie, bodajze charity.

W tych duzych donicach mam: w jednej fatsia japonica, hodowana od malenkiego ogryzka, pojdzie raczej do ziemi, ale nie wiem, gdzie. Jeszcze.
W drugiej rosna kwasoluby, ktore pojda do jednej ze skrzyn przy murze (skrzynie czekaja na odrestaurowanie i pomalowanie, ale najpierw bedzie wyrownywanie terenu kamyczki.

Za bajzel przepraszam, mam remont (w domu), pozniej usune czesc zdjec. Niestety elewacja budynku troche poczeka na update.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:16, 11 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Przed

i po

Ide Kube usypiać

E to widzę,że tutaj grubsze zakupy prze Pani . Świecznica nie taka malutka, trzcinniki też super. Powodzenia Kasiu w grzebaniu w ziemi
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:13, 11 wrz 2018

Do góry
Przed

i po

Ide Kube usypiać
Zakręcony ogród 14:11, 11 wrz 2018

Do góry
Ale pomysłowe cudo tak przy ścieżce widok z zakrętem . Fajna deska ja mam ostatnio na punkcie desek w ogrodzie świra chciałabym mieć wszędzie takie ścieżki i tarasy. Kiedy Ci tak wszystko poroslo ?

Pomoc w rozplanowaniu terenem 14:05, 11 wrz 2018

Do góry
Przeprasza myślałem że wstawiłem wymiary jak wspomniałem wcześniej 9m x 38m

Lawendowy zawrót głowy 14:00, 11 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Dawno u Ciebie byłam i zapomniałam jak tu pięknie Każdy Twój ogrodowy salon dopieszczony do ostatniego źdźbła, listka, kwiatka Cuudnie.

Dorotko ściskam ....Moje pokoje ogrodowe awansowały na salony fiu fiu . Dziękuję to miłe . Pozdrawiam serdecznie buxiol.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 13:59, 11 wrz 2018

Do góry
A co do tylu, to hmm, zmierzylysmy z corka ogrod w weekend. Tyle ze przelanie tego na papier to wieksza sprawa, ale dzielnie probuje! Mierzac po kolei (od rabaty do rabaty) zgubilam dwa metry dlugosci (w porownaniu do zmierzenia od poczatku do konca)
Pokaze Wam, w troche ladniejszym swietle, co u mnie rosnie z tylu. Przy samym domu po prawej panuje wieczny cien. Slonca tam nie ma nigdy o zadnej porze roku. Rosna glownie paprocie, hosty i hortensje ogrodowa o czarnych lodygach i limelight, ktora miala byc annabelle. Hortki rosna na koncu rabaty, wiec dostaja juz troche slonca.
tam jest tez moja ulupiona fuksja, ktora kwitnie drobnymi kwiatami na bialo, ale oberwala mocno ostatniej zimy i wymarzla do samego dolu, i dopiero zaczyna kwitnac.
na rabacie rownoleglej jest juz wieksze zroznicowanie, bo tam daja rade zurawki i trawki. Hortka miala byc biala, wyszla rozowa, ale bedzie wymieniana.
Najpierw kolo patio za domem.
Małymi kroczkami do celu... 13:57, 11 wrz 2018

Do góry
Pogoda u nas dzisiaj zmienna, świeci słońce, za chwilę wieje zimny wiatr, a za chwilę znów słońce przytargałam dzisiaj od babci z działki taką oto dynie, ledwo ją uniosłam, ale jak ją zobaczyłam musiała być moja

I jeszcze w B. zakupiłam takie domki, kasztany nazbierał mi mąż w pracy

I tyle z dekoracji jesiennych tarasu, więcej nie mam już gdzie dać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:53, 11 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poniżej jest ta dalia, o której mówiłam, że wielka czapa i bordowa aksamitnie

Bardzo dekoracyjna i taka wesoła.
Mam i ja swoją "czapkę" w podobnym kolorze, może ciemniejsza, trudno tak z fotki ocenić, kolor jak róża Astrid Grafin von Hardenberg, którą zdominowała. Posiada jednak grzecznie ułożone płatki, ale jest to najwyższa dalia u mnie, to jej zaleta.

Droga do spełnienia 13:52, 11 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
kilka zaległych i bierzących fotek dla Was choć ogólnie to odgrzewane kotlety

Przyszła i powyzywala jak to pięknie a tutaj busz kolor i świetne zestawienia. Pochłonęłam foty bardzo się u Ciebie zmieniło. Pieknie jest . Takie masz wielkie plamy i rozmach w nasadzeniach ❤
Z Pszenicznej ... 13:48, 11 wrz 2018

Do góry
Hortki już różowieją piękne są w takiej masie, 3 lata wystarczyły bym była nimi zachwycona

Bylinowa wciąż jeszcze w kolorach, floksy po przycięciu kwitną ponownie

na koniec rdest z prosem - udany duet

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies