Witaj odp. na pytanie u mnie.
co do twojego szkicu to tak czy nie chcesz tam na skarpie zrobić alpinarium ciekawe są można by tam juki wykorzystać wtedy, a koło chodzika dać coś innego typu ale aby to nawiązywało w całość.
Znalazłem tylko tej foty ona jest szczepiona ale jest mała bo rok temu po zimie z 50cm krzaka zrobił się 20cm połamało mi ją ale odrosła
To tak juka to cięż model do ogrodu le można ją połączyć np: w ogrodach skalnych czyli w skalniakach gdzie wygląda ciekawie, albo zrobić rabatę z jukkami tak jak ja mam zrobione (foto niżej), albo wmieszać je w rabaty z trawami ozdobnymi... trzeba próbować ja np mam we wrzosowisku wsadzoną.
Piotrek, bez 'Nana', bo to uprawna odmiana niska, która zazwyczaj jest brzydka, parszywie rośnie, albo ja nie potrafię jej uprawiać.
Firletka poszarpana często rośnie na naszych naturalnych łąkach - bez nana - jest to gatunek i jest piękna.
Wooow.. wyznanie miłosne Miłość odwzajemniona, wiec będzie Hapy End
Było miłośnie, będzie dowcipnie.... czyli odpowiem jak w dowcipie.. "Leć synku leć , tylko nisko być se krzywdy nie zrobił" rzekła Babcia do wnuka pilota
Kosolka - bo siedzi jedno na drugim.... i trawy zarosną hortki. I jak korzonki się splączą, to sam diabeł tego nie rozdzieli. Ale trzeba trzymać ręke na pulsie i w porę przesadzić.
Makkasiu, Jola lojalna, Iwona, Krys, Kacha - wzajemnie składam życzenia....... dobry dowcip.. ja babcia...... ha, ha, ha, ha... do czego to doszło..... Babciom jestem!!!!! Szok!!!!
Gosia... teraz Ty.... . może to dziś Walentynki a nie dzień Babci????
Ciekawa odmiana sosny choć podobno nie nadaje siew Polskie klimaty ale ja spróbowałem 5 lat temu wysiać tą sosnę z nasion, nasiona podobne do pistacji.
Nasiona skiełkował po 2 tygodniach i zaczęły wzrost pierwszy rok zimowałem w pomieszczeniu na drugi rok miejsce stałe w ogrodzie dostały.
W zimie przemarzają trochę ale na wiosnę się regenerują szybko, i dają radę u nas w zimie, podobno czym starszy krzak tym lepiej znosi zimę.
W literaturze piszą że po 6-10 latach doczekać można się szyszek które dojrzewają 2-3 lata na roślinie.
Moje rosną w słonecznym miejscu na piaszczystej glebie i to im służy, na wiosnę podsypuję nawozem, w tej chwili mają ok 80cm wys.
Też oczekuję wiosny i tych barw wiosennych a u cb jak zawsze kolorowo
Pytałaś się Mariusza o różówie kwiatuszki co to to jest Lychnis flos-cuculi 'Nana' - Firletka poszarpana bardzo wdzięczna roślina rosną u mnie przy oczku pozwolę sobie foto dać
Dzięki za uznanie dla mojego ogrodu i tak cie podziwiam za wiedzę roślinach wiec dedykuję ci kilka fotek u mnie w wątku zapraszam... Żwirowy ogród na skarpach na 48str.
Często podziwiam twój wątek i te fotki ale nie piszę bo brak czasu ale to nadrobię
mam kilka azali w tym pontyjską
Agania to Lychnis flos-cuculi 'Nana' - Firletka poszarpana