Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 15:32, 12 lip 2018

Do góry
Rabata pod świerkami do przeróbki, rozchodniki tak porosły że część muszę zabrać z frontu i wrzucić w rozplenice, a tam przesadzę trzcinnika cheju do.
Trawy podeschły, musiałby by mieć wodę codziennie a tak nie było. Woda poszła w inne miejsce.

Ogród z łezką II 15:31, 12 lip 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)

U mnie wszystkie róże mączniaka chwyciły ,prawie już liści nie ma,ale u ciebie dużo nowości widzę
Z Pszenicznej ... 15:29, 12 lip 2018

Do góry
Hortki rosną, choć molinia nieco poszkodowana tym upałem
Żywopłot grabowy idzie mocno w górę

Z Pszenicznej ... 15:28, 12 lip 2018

Do góry
Rzut oka jeszcze na bylinową, znalazłam zdjęcia o zachodzie słonka

Ogródkowe perypetie:) 15:26, 12 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ty piszesz u mnie o perfekcji??? te kadry to dopiero perfekcja kompozycyjna
Z Pszenicznej ... 15:25, 12 lip 2018

Do góry
Maliny urosły wielkie, wciąż mam jeszcze poziomki i nimi się raczę, borówki gubią owoce przez tą suszę. W przyszłym roku koniecznie muszę założyć podlewanie.

Hortensja bez nawozu kolor ma cudownie niebieski

Zarys ogrodu 15:23, 12 lip 2018

Do góry
Powiem szczerze, ze sie troche zestresowalam tym planowaniem. Pytacie o rzeczy , na ktore ja bym nie wpadla. To tak sobie mysle, czego jeszcze wiec nie uwzglednilam a co wydaje sie oczywiste... no coz...rzucilam sie na gkeboka wode.
Ale Po to tutaj jestem, chce miec ladny ogrod, taka pereleczke. Za wasza nieoceniona pomoca, mysle (jeszcze), ze dam rade. Moj plan jest, zeby do konca tego miesiaca wypracowac plan calosciowy. Juz nie bede sie spieszyc Jak z trawnikiem.

Co Wiec jeszcze bedzie potrzebne?

To Co mam i wiem zalaczam:
1) fotka rabaty przy wejsciu

2) jest wietrznie, wieje zazwyczaj od strony ulicy, czyli od pol-zach
3) gleba - gliniasta, na glebokosci kolo 30cm jest podloze bardzo twarde, z kamieniami po bylych budynkach. Ziemie nawiezlusmy pod trawnik. Pod tuje rowniez dana jest ziemia do iglakow. Thuje rosna dobrze, wszystkie sie przyjely.sadzone w byly w maju.
4) plac zabaw- Mamy Mala przenosna piaskownice i domek malutki (110x145m) ogrodowy. To zdjecie tego placu zabaw znalazlam u kokoszki i pomyslam, czemu nie. Czy plac zabaw jest w ogrodzie praktyczny?
5) lubimy siedziec na tarasie, Bo jestesmy schowani od ulicy. Jeszcze niewiele osob ma ogrodzenia, tuje Sa niewielkie i jest poprostu lyso..Dlatego kombinowalam z hustawka zeby miec jakis jeszcze jeden kacik, gdzies indziej, zeby zmusic sie poniekad do korzystania z calego kawala ziemi, nie tylko przy tarasie.
6) przejscie nasze nieszczesne- nie musi byc. Tam jedynie maz zaglada, zeby swoja cudowna trawe podziwiac. Pozatym mamy schody z granitu, polpoler, Caly Podest jest podswietlany. Wyglada odjazdowo, fajnie sie mieni. Dlatego tutaj wolalabym jakies cos niskie zeby schodow nie zaslonic.
7) warzywniak- Tak! Chce! Bede robic!
Z Pszenicznej ... 15:23, 12 lip 2018

Do góry
W warzywniku tymczasem wszystko w miarę rośnie, ogórki tylko strajkują bo kochają wodę a tej jak na lekarstwo..

Truskawki już przycięte i podsypane kompostem.

Są już cukinie, marchewka duża, pietruszka korzeniowa też już jest, pietruszkę liściową zrywam do koktajlu i do spagetti z cukinią - kocham ją i będzie jej więcej

Są pomidorki

I nawet papryka

Z Pszenicznej ... 15:19, 12 lip 2018

Do góry
Powoli kończę ścieżki, warzywnik gotowy

Dokończyłam też ścieżkę z domu do warzywnika ale już nie robiłam zdjęć.

Teraz będę robić w różach, bo drugie wyjście z warzywnika zrobione

Z Pszenicznej ... 15:13, 12 lip 2018

Do góry
LO zgubiła liście, chyba podsadzę ją powojnikiem bo ten ma się dobrze
ostróżki nie wycięte jeszcze, brak czasu i pogody... upały mnie dobijają

Zakwitł krwiściąg, muszę przesadzić go w inne miejsce

Z Pszenicznej ... 15:10, 12 lip 2018

Do góry
Floksy, tawułka, świecznica, przegorzan...
wszystko razem...

Z Pszenicznej ... 15:09, 12 lip 2018

Do góry
Monardy kwitną, przywiozłam kolejny kolor do kolekcji..
Na razie czeka na pogodę bym mogła ją posadzić

Rdest pożółkł - lubi jednak bardziej wilgotne środowisko. Ten rok nie jest dla niego dobry.

Sadziec sam się wysiał, wybrał miejsce akurat przy linii nawadniającej

Misz - masz

Rozpoznawanie odmian róż 15:07, 12 lip 2018

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Rozpoznaje może ktoś te róże?
Lovley Green?

Larisa
Z Pszenicznej ... 15:00, 12 lip 2018

Do góry
W końcu pada !!!
Ogród mocno ucierpiał po tej suszy.Opadów nie było przez kilka tygodni.
Trawnika w zasadzie nie ma, rośliny pożółkły, podlewanie musiałoby iść całą dobę, by nawodnić wszystko.
Róże powinny być przycinane codziennie, bo szybko przekwitały na tym upale. LO zgubiła liście, nie wiem czy wina suszy czy palącego słońca. Miskanty podeschły. Wszystko przyspieszyło, kwitnie nie w normalnym terminie co zawsze. Ale ponieważ już wiele rzeczy przetrwałam więc i do ogrodu podchodzę z mniejszym ciśnieniem. Odpuściłam niektóre tematy bo życie toczy się dalej bez względu na upały i deszcze.

Bylinówka kwitnie, są dziury po jeżówkach które zeżarł kret. Część roślin nie wyrosła jak w ubiegłym roku przez brak deszczu. Wyrosły dwie malwy, których nie miałam, zniknęło kilka floksów i ostróżek... no cóż
Ale i tak jej widok sprawia mi przyjemność.

Nowocześnie z różAnką :D 14:55, 12 lip 2018

Do góry
Diamantino, polecam!
Droga do spełnienia 14:51, 12 lip 2018

Do góry
Paula, Monia - dzięki
nic to w porównaniu z waszymi ogrodami
więcej miejsca macie to i możecie zaszaleć!

dla was lavender po deszczu

no grabowa bez szału i krzywa ale wybaczam sobie biorac pod uwagę tempo sadzenia
może kiedys się to zgubi
Zarys ogrodu 14:51, 12 lip 2018

Do góry
Makadamia dziekuje rowniez za opinie i pomysly. Swietne linki! Tez z mezem myslelismy o jakisms drzewku, jemu strasznie sie jakis bonzaj widzial, czy z cisu lub bukszpan, badz klon (ten czerwony, ozdobny, teraz nazwy nie pamietam).

Z tym wejsciem faktycznie juz tak bylo i musielismy tak zrobic.

Wymyslilismy ze zrobimy tutaj dluga wiate/zadaszenie az do podjazdu. Cos w tym stylu:
Podmiejski ogródek 14:35, 12 lip 2018

Do góry
Tu masz moją lespedenzę obecnie, ale wysokość regulujesz sobie cięciem wczesną wiosną gęstość korony ilością zostawionych patyczków od dołu jest ażurowa delikatna zwiewna, lekka i u mnie bezproblemowa

Ależ piękny ten krzew! Kupiłąs stacjonarnie czy w necie? Gdyby były takie szczepione to dla mnie idealna roslina pod okap z lawendą w nogach...pasowałyby do siebie?
Podmiejski ogródek 14:35, 12 lip 2018

Do góry
Tu masz moją lespedenzę obecnie, ale wysokość regulujesz sobie cięciem wczesną wiosną gęstość korony ilością zostawionych patyczków od dołu jest ażurowa delikatna zwiewna, lekka i u mnie bezproblemowa

Aaaa! śliczna jest! Dużo ładniejsza niż zdjęcia na stronach sklepów, które powinny zachęcać do zakupów.
Na tą mikro-rabatkę za duża, ale w inne miejsce chętnie bym ją wcisnęła
Podmiejski ogródek 14:29, 12 lip 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies