Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Okno na ogród

Okno na ogród

polinka 12:57, 06 wrz 2018

DorKa napisał(a)

tego nie wiedziałam .... w takim razie co to za trawy sprzedawane jako gracki ? Bo wyglądają jak one.

Spotkałam się z tym miskantami sprzedawanymi jako Gracilimusy: Silberspinne, Georg,Silberfeder oraz Graziella.

Gracilimus to od dwóch lat najbardzej popularny miskant. Dlaczego ten a nie inny?
...Hmmm...chyba większość wie jaki wpływ na popularność roslin ma forum?

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić porównane Gracilimusa z innym miskantem
DorKa 13:06, 06 wrz 2018

polinka napisał(a)

Spotkałam się z tym miskantami sprzedawanymi jako Gracilimusy: Silberspinne, Georg,Silberfeder oraz Graziella.

Gracilimus to od dwóch lat najbardzej popularny miskant. Dlaczego ten a nie inny?

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić porównane Gracilimusa z innym miskantem

Ja bardzo zrobię zdjęcie mojego "Gracka". Ciekawa jestem bardzo co to za jegomość.
Iwk4 13:10, 06 wrz 2018

Te inne miskanty też swój urok mają.
Zalezy od planowanej kompozycji.
sarenka 14:34, 06 wrz 2018

polinka napisał(a)

Ja chętnie zobaczyłabym porównanie bo właśnie będę wybierać jakiś Miskanty
eVka 16:43, 06 wrz 2018

O widzicie, sama się przekonam czy mam geacka czy grackopodobnego. Kupowałam w znanej szkółce i mam nadzieję, że to oryginał. Kwitnue, dlatego mam wątpliwości...
HannaR 19:02, 06 wrz 2018

DorKa napisał(a)
Cześć Haniu, nadrabianie zaległości zaczęłam od Ciebie z czystego lenistwa Krótki wątek i od razu jestem na bieżąco
Nie będę oryginalna wychwalając garażową , jest cudna. Aż nazwa nie pasuje do niej ....taka zwyczajna W ogóle zastanawiam się dlaczego nie zostałaś w Naszych Ogrodach skoro gród już taki dojrzały i piękny ? Co Ty chcesz jeszcze projektować kobieto ?

W kwestii rozpoznawania traw to nie zgodzę się z Anią ,że gracek nie zakwita tak wcześnie. U mnie kwitną 2 od tygodnia Anomalie pogodowe w tym roku całkiem zaburzyły cykl rozwojowy roślin.

Witam Cię u siebie
Dzięki za miłe słowa o moim małym ogródku. Toszka zaprosiła mnie do projektowania i bardzo dobrze, bo co nieco chciałabym jeszcze dopracować. Poza tym tutaj dużo się nauczę.

Co do gracków, to w Polsce kupiłam nie wiadomo co pod nazwą Gracillimus, choć oczywiście okazało się, że nie mogą nimi być, choćby ze względu na kwitnienie. Z Węgier dostałam inne miskanty, które u mnie nie zakwitły i te podejrzewam o bycie
Gracillimusami. Na zdjęciu jeden i drugi w dniu dzisiejszym.
HannaR 19:10, 06 wrz 2018

sarenka napisał(a)

Hej. Właśnie czytam twoje wątek
Napiszesz mi co to za trawa? Długo rośnie u Ciebie? Zastanawiam się jaka ma wysokość docelową

Witaj Sarenko,
Trawa kupiona jako Gracillius, ale okazało się, że nim nie jest. Nie znam więc nazwy. Z kłosami ma na pewno ok. 2 m. Ma trzeci rok i baaaardzo szybko przyrasta. Na początku były to marne kilka źdźbeł (? fajne słowo) wychodzących z ziemi. Dzisiaj tak wygląda:
HannaR 19:13, 06 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
Tiaaaa, ja kupiłam 3 gracki i one obok gracków to nawet nie leżały... nie wiem co to za jedne

Hihi, to tak jak moje "gracki".
HannaR 19:14, 06 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

wiesz, najgorsze jest dla mnie w takich sytuacjach, że nie wiadomo co z tego wyrośnie - trudno oszacować tempo wzrostu, pokrój, docelową wysokość i szerokość...te moje rosną w takich luźnych, rozwichrzonych kępach, nie wiem czy ich nie będę wywalać bo nie o taki efekt mi chodziło...

Kupowałam w jednej szkółce hortensje Limelight i Little Lime. Nie wiedzieć czemu wszystkie wyglądają teraz jednakowo...
HannaR 19:16, 06 wrz 2018

DorKa napisał(a)

chamstwo i drobnomieszczaństwo. U mnie na łące rosną ładne kępki trawek, może wsadze do doniczek i na all sprzedam

Jako "gracki" oczywiście...