Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:24, 16 sie 2018

Do góry
Takie to towarzystwo na kilku brzozowych listkach popłynęło rowem dalej, nie wiem słusznie czy nie, ale sporo na raz na kilku liściach na dole, a nie wiem jak u góry. Jedne były takie zieloniutkie, a inne bardziej beżowe

Ogród Małej Mi 2017 22:23, 16 sie 2018

Do góry
W ramach ograniczania gatunków.. kupiłam sobie na poprawę nastroju dwa rodzaje zawilców Jeden piękny stoi w donicy już od dawna.. a teraz kolejne dwa będą stać do towarzystwa.. ale miejsce mam już upatrzone Troszkę muszę ograniczyć różowe jeżówki i białego bodziszka, bo go uwielbiają opuchlaki..

Powiększę plamę zawilców, tyle, że .. będą różne No bo jak tak od razu na ostro robić zmiany..

Te ślicznoty dostana towarzystwo.. rosną dobrze od kilku lat..

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:23, 16 sie 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
A tu gracki jako tło dla rozchodnika .Bardzo podoba mi się kolor matrony ...

Cześć. Ale masz ładnie. I murki mniam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 16 sie 2018

Do góry

Różowe jeżówki zakończyły sezon w ogrodzie. Drugi raz przycięłam kocimiętkę.
Zajadamy się jesiennymi malinami, jeżynami, poziomkami i gruszkami odmiany Faworytka.
Uświadomiłam sobie, że od połowy maja codziennie mamy zbiory własnych owoców.
Zawiodły tylko borówki amerykańskie. Było za sucho.
Bardzo dużo owoców mają rajskie jabłonki.

Powojniki bardzo skromnie powtarzają kwitnienie, ale ich owocniki też są ozdobą.

Kolorowo się robi na wrzosowisku.Nie tylko za sprawą wrzosów. Z drugiej strony rabaty kwitnienie powtarzają dzwonki Poszarskiego.

Ogród Małej Mi 2017 22:20, 16 sie 2018

Do góry
Czytam i szukam.. o mechanizmie ćmy, ale znalazłam o motylach, optymistyczny zapis... że jednak inwestycja w uwalenie samców ma sens

Co ciekawe, u motyli kopulacja jest czynnością służącą nie tylko przekazywaniu plemników, ale także aktem odżywczym! Samce oddają samicom materiał stanowiący 5-10% wagi swego ciała (u człowieka byłoby to 4-8 l!). Jest to inwestycja kosztowna. Samiec potrzebuje wielu dni na przygotowanie nowej porcji ejakulatu. Tak więc za malowniczymi pogoniami, pląsami i tańcami motyli kryje się bardzo konkretna, wzajemna i w pewien sposób wyrachowana gra, nastawiona na jak największą korzyść z wyboru odpowiedniego partnera.
Zapłodnione samice z gotowymi do złożenia jajami zaczynają poszukiwać roślin, na których będzie mogło rozwijać się ich potomstwo. Niektóre są pod tym względem bardzo wybredne.

Więcej: http://ladnydom.pl/Ogrody/7,113395,20177377,motyle-dzienne-i-nocne-co-jedza-motyle.html

Moja działka na Dębowym Lesie 22:15, 16 sie 2018

Do góry
Ogród bez roweru 22:11, 16 sie 2018

Do góry
Od ubiegłego tygodnia, dzięki Izie, mam skończoną kostkę przed domem. I takie doły mi zostały.

W tym tygodniu doły zostały prawie zakopane. Jeszcze mi jakieś 2m2 do posprzątania zostało i w końcu przed domem zapanuje porządek.
Gorzej przed płotem. bo mi samochody z ziemią zjazd na drogę zniszczyły...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:05, 16 sie 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne zdjęcia.
Nie miałam pojęcia, że jeżówki przyciągają gąsieniczki.
Do sadzenia jarmużu zniechęciłam się w zeszłym sezonie. Jakieś paskudy zeżarły go do cna.
Tempo wzrostu tego klonika -imponujące!

Na moich jeżówkach nie spotkałam gąsienniczek, ale jeżówkę Julia coś mi wcinało. Nie tylko liście, ale i płatki kwiatów. Pozostałe odmiany bez wgryzień
Klonik oszalał ze wzrostem. Jestem trochę przerażona bo przy takim tempie wzrostu pół działki mi zarośnie
Taki potworek z ZtŻ z ubiegłego roku
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:05, 16 sie 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
I dzisiaj miałaś bez deszczu.

Asiu! ten przetacznik co jest u Ciebie to może First Glory.

Pogoda była dzisiaj przepiękna, słoneczna i bez upału. Wprost wymarzona na spacer po przepięknym ogrodzie.
Chyba masz racje Haniu odnośnie przetacznika
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:00, 16 sie 2018

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 21:59, 16 sie 2018

Do góry
I inne

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:59, 16 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Kasiu sporo wczoraj podziałałaś, pamiętam,jak Wiktoria była malutka miałam praktycznie cały sezon wyrwany z życiorysu spać przez dzień niewiele spała, w wózku siedzieć nie chciała i nie wiele przy niej dało się zrobić. Piękna jest ta różyczka marchenzauber taka delikatna i śliczny ma kolor, kusisz pokażesz mi swojego phantoma z dalsza? U mnie dopiero drugi sezon, jak go kupiłam nie kwitł w ogóle, dopiero w tym roku zakwitł i ciekawa jestem bardzo jak wielki urośnie w przyszłym sezonie

no coś wreszcie porobiłam, bo mi brakowało pobabrania się w ziemi już rzadko udaje się uśpić dwójkę w jednym czasie, więc musiałam po prostu podziałać z kolei dzisiaj Kaja prawie nie spała - tyle co na spacerze i w połowie się obudziła a krótkie drzemki się nie liczą, bo zwykle zasypia przy karmieniu i otwiera oczy jak chce ją odłożyć

Marchenzauber piękna, ale dość szybko się sypie ii to mi w niej nie pasuje - teraz są nieco chłodniejsze dni niż 30parę stopni i mam wrazenie, że trochę z nią lepiej w tej kwestii trzymania kwiatów.
Z bliska fotę mam z wczoraj

A to z początku sierpnia z dalsza - kwiatostsny są chyba większe niż kule anabelle - te niższe kwiatostany to vanilka posadzona przed Phantomem

Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 16 sie 2018

Do góry
Moja chorująca Omorika

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:55, 16 sie 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Toszko i inne osoby , które maja doświadczenie i widziały na własne oczy powiedzcie mi czy ubić bo to ta czy zostawić bo inna

To nie ta.
Czytamy ze zrozumieniem, to ,że widziałam ćmy w szklarniani, gdzie mam pomidory, nie oznacza, że jedzą pomidory.. może im nektar z kwiatów smakuje? a może zapuściły się na tajemna schadzkę? Napisałam, że widziałam je w szklarnii.. to motyl-ćma lata gdzie chce.. szkodnikiem są gąsienice, a nie motyle.. tyle, że motyl składa jaja, z których są gąsienice. Natomiast sama ćma nie zjada roślin a tym samym ich nie niszczy.

Zapłodnione samice z gotowymi do złożenia jajami zaczynają poszukiwać roślin, na których będzie mogło rozwijać się ich potomstwo. Niektóre są pod tym względem bardzo wybredne.

Bukszpanowa składa na bukszpanie, i bukszpan jest wpitalany przez gąsienice..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:55, 16 sie 2018

Do góry
malkul napisał(a)

Gosia, co to za trawa? Rozplenica taka u Ciebie gęsta?

U mnie zdecydowanie kotków ma więcej, niż źdźbeł
Ogrodowe szaleństwo ... 21:54, 16 sie 2018

Do góry

Ta róża wygląda jak bukiet zrobiony w kwiaciarni
Ogrodowe szaleństwo ... 21:51, 16 sie 2018

Do góry
Trochę róż

Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 21:50, 16 sie 2018

Do góry
Nie polecam catalpy. Mam odmianę 'Nana', to "trudna miłość". Owszem jest piękna końcem maja, w czerwcu. O ile nie przemarznie lub ją burza nie złamie. Ale dziś wygląda tak:

I znowu czeka mnie oprysk, a potem zbieranie liści po całym ogrodzie, wiosną ciężka przycinka i tak w kółko. To wymagające drzewo.
Malutki pod lasem 21:48, 16 sie 2018

Do góry
Nie zrobiłam tego co zaplanowałam, bo jak wróciłam do domu, to na szybko ogarnęłam obiad, a moi panowie w tym czasie wysprzątali resztę śmieci zza domu Zostały już jakieś małe tylko fragmenty, do wyrzucania w trakcie pracy. Sami poszli tam to ogarniać, normalnie zostaną moimi bohaterami w domu

Stwierdziłam, że po obiedzie pójdę z nimi i im pomogę z chwastami, walka jest nierówna. M złamał drążek od grabi, ale coś tam już widać
Jasiek oznajmił, że zapracowaliśmy na lody

Tak było już po dwudziestej Coś widać mam nadzieję
M obiecał mi, że jutro też popracuje Cieszę się bardzo, bo sam jakoś zaczął się troszkę bardziej angażować w ogród Ale tylko troszkę, żeby nie było
Ogrodowe szaleństwo ... 21:47, 16 sie 2018

Do góry
Moje dynie i pomidory

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies