Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 17:14, 13 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Zoju byłaś w auchanie? napisałam Ci u siebie,że jak chcesz mogę wysłać Ci siewkę stipy

Wlasnie wyszlam
Mam

Limki 4 ostatnie wzielam i 6 moonlight. Teraz musze 5 oddac Tesciowej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:07, 13 sie 2018

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Już się odnoszę sądzę że jest bardzo dobry.
Prawda że miskanty zasłonią pnie(mimo że proste nie są to nie chcę ich zasłaniać), ale myśląc chwilę chyba zdecyduję się na takie wyjście tylko boję się że wiosną bez hakone będzie pusto chociaż są cebulowe później jeżówki i naparstnice? nawigatorka co ty na to?

H hakone
B bukszpan
B/C bukszpan lub cis
R runianka
ps zdecydowałem zostawić 2 kule bukszpanowe ( jedna ma 60cm druga 30 a nie mam już na nie miejsca w ogrodzie- uroki małej działki

W sumie fajnie mam tylko dwie wątpliwości - czy dasz rade utrzymac taka małą plame runianki w ryzach, dla ten zawijas z RH przy bukszpanie - jakoś jego kształt nie wydaje mi sie możliwy w końcu to nie roślina zywopłotowa
Rozpoznawanie bylin 16:52, 13 sie 2018

Do góry
Proszę o rozpoznanie tej byliny
Przerwa na kawę... 16:45, 13 sie 2018

Do góry
I jeszcze połączenie, które bardzo lubię -Strong Anabelle z dereniem Ivory Halo
Tajemniczy Ogród 16:45, 13 sie 2018

Do góry
To wrzucam następne

I na koniec taka nie ustawiana tarasowa fotka
Przerwa na kawę... 16:41, 13 sie 2018

Do góry
Butterfly Kisses i jasna kupowana jako Honeydew

Rozchodnik Hot Stuff z szałwią Plumosa, która 2 kwitnienie zaczyna.

Pokręcony przetacznik Christa i dziełżany, które mi tu w tym miejscu nie pasują ale nie wiem gdzie je przenieść.
Przerwa na kawę... 16:29, 13 sie 2018

Do góry
Teraz dla odmiany odrobinę jeżòwek. Cherry Fluff -uwielbiam ją. Tam gdzie jest odrobinę mniej słońca ma tylko kremowy kolor a na słońcu już środek jest różowy.

Eccentric pierwszy kwiat i Supreme Cantelupe.

Green Jewel i Pink Bom Bom
Przerwa na kawę... 16:10, 13 sie 2018

Do góry
Róża, której nazwy chyba nie zapamiętam. Hansestadt Rostock. Kupiona w tym roku zabiedzona sadzonka cudnie się odbudowuje.

Jude the Obscure ma znów mnóstwo pąków. U mnie ta róża jest w pudrowym różu a u innym bardziej w kremowo zółtym kolorze. Tu w towarzystwie Amazing Palace i białego rozchodnika Stardust
Przerwa na kawę... 15:37, 13 sie 2018

Do góry
Pashmina pojedyncze kwiaty pokazuje.

Baronesska się rozszalała. To sadzonka z tego roku. Z tyłu za nią Leoś goni z kwiatami. Obok na zdjęciu Minerva. Ta co roku ma 1-2 badyle wysokie na 1.2 1.4 i na ich końcu kwitnie. Nie przepadam za tą różą.

Bailando wiosenna sadzonka z gołym korzeniem się rozkręca powoli
Kuleczkowa trawka 15:36, 13 sie 2018

Do góry
Asiu i Toszko
Dziękuję pięknie za Wasze rady

Problem w tym, że trawnika ma być dużo, bo to działka rekreacyjna, a nie ogród... Jak to mówi Mama "Na kwiatkach koca nie rozłożysz"... Tym bardziej, że nie wszystkie dzieci przebywające tutaj są moje, więc nie wszystkie szanują kwiaty... Kopnięta piłka leci gdzie chce, a za nią takie młodziki, które nie patrzą co tratują po drodze... Skoro okna nie są przeszkodą ani dla nich ani dla ich rodziców, to co dopiero kwiatki...? Także smutno widzę te wszystkie piękne rzeczy po jednym tylko długim weekendzie Już i tak drżę o to, co będzie na rabacie pod klonem przy huśtawce...

Kosiarkę mamy szerokości 50 cm i tak już ograniczałam wszystko, żeby dało się manewrować. Huśtawka nie do ruszenia, wkopana na amen i Babcia nie pozwala wykopać i przestawić, bo mówi "Jest dobrze zrobione, a jak ruszysz, to nie wiesz nigdy, czy nie zrobią gorzej!". Także ten.

Jeśli chodzi o nawadnianie przy drzewach, to po prostu pomoże tam linia kroplująca, która będzie poprowadzona do rabat pod drzewami... Tam, gdzie podlewa nr1 dołoży się zraszaczy z innej linii w przyszłym roku.

W chwili obecnej wygląda to tak:

Wieczorem wrzucę zdjęcia z postępu prac nad równaniem terenu. Jutro przyjeżdża ziemia popieczarkowa.

I tylko z kompostem i obornikiem mam problem. Wszędzie daleko i chcą chore ceny za transport...
Przerwa na kawę... 15:28, 13 sie 2018

Do góry
Jedna z moich ulubionych róż. Jalitah. Zdrowa. Długo trzyma kwiat. Kompaktowa - nie rozchodzi się na boki ani nie puszcza batów. Kwiaty się ładnie zasuszają (nie lubię śmieciuchów). Jedyny minus - mogłaby mieć więcej kwiatów na raz.
Przerwa na kawę... 15:21, 13 sie 2018

Do góry
Trochę róż. Zachwalana Ascot u mnie jest marna. Owszem kwiat ładny ale na końcach batów takich 1.20 m. Oprócz tego kwiaty zwieszone patrzą w dół. Cała reszta łysa. Dwa pozostałe krzaczki za to są zielone ale nie kwitną no nieciekawie. Nie wiem, co jej nie pasuje w tej miejscówce. Może musi jak angielki się wzmocnić lub akurat ten model może tak ma. To sadzonka z doniczki z ubiegłego roku.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:04, 13 sie 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Hejka, hejka melduję się u Ciebie. Miło było poznać. Deszcz padał ale nie odebrał radości oglądania takich widoków, Pozdrawiam.

Anusiu..Cieszę się bardzo ze spotkania...przesyłam buziaczki...dziękuję za foto
Przerwa na kawę... 14:54, 13 sie 2018

Do góry
Anula - tego się trzymam. Nic się nie stało z tą Lemon. Jak znajdę przy okazji to kupię.

Marta, Kasia - też tak myślę, że tragedii nie ma z ogrodem a jak mi chłopaki pomogą to będzie idealnie na koniec sierpnia na sianie. Potem łatwiej będzie gdy temperatury zejdą do 24-26 a taki ładny ma być wrzesień.

Na pocieszenie przynajmniej hortki ładne są - te co w pełnym słońcu rosną bo te co w półcieniu nie będą w tym roku kwitły. Po deszczach musiałam je powiązać.
Limelight na pniu

Phantom

Razem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:46, 13 sie 2018

Do góry
Danusiu chciałam posadzić przy ogrodzeniu z tyłu domu na długości 30m świerk serbski lub choinę kanadyjską, boję się jednak aby nie wyszło tak monumentalnie, czym można przełamać te iglaki. Nie chcę ciasno ich sadzić, może po między nimi co jakiś czas coś podsadzić. Na tą chwilę nie potrzebuję całkiem się odgradzać ale wiadomo kto zamieszka jako sąsiadjeszcze do tego mam tam orzecha 2, 5m od ogrodzenia. Cały czas jest tam słońce, a że to północna strona iglki nie będą dawały cienia na działce, mają być zasłoną. Prostopadły płot sąsiadów obsadzę tujami bo zależy mi na szybkim wzroście i formowaniu w przyszłości.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:45, 13 sie 2018

Do góry
Kilka migawek

Eukomisy

Floksy

Hortensje bukietowe

Tajemniczy Ogród 14:37, 13 sie 2018

Do góry
Wróciłam wreszcie do domu To lato wyjątkowe, każdy urlop w słońcu. Ogród jakoś przeżył, co jakiś czas spadał u nas gwałtowny deszcz, więc większość roślin dała radę, a i rachunek za wodę większy i wyrzuty sumienia, że marnuję wodę pitną też trochę większe...
Klęska urodzaju wczoraj mnie dopadła w postaci dwóch wiader antonówki, kosza pomidorów i podobnej ilości śliwek i gruszek - wszystko to przywiózł mi tato z ogródu Babci... Więc mimo niedzieli obierałam, kroiłam, gotowałam, itd. Żal było, żeby coś poszło na zmarnowanie, bo wszystko bez grama chemii.
A po wakacjach trochę zdjęć z wczoraj. Jak już wszystko było w garach, pobiegałam po ogrodzie, zaskoczyło mnie to, że tak mało chwastów mi teraz wyrosło - może to nagroda za konsekwentne pozbywanie się ich na bieżąco i nie miały jak się wysiać? I paskudny kret dalej szkodzi - pozbawił mnie ulubionego powojnika Proteus, podziurawił trawnik, podkopał dzwonki. Łobuz!
Limelighty w tym roku wyrosły już zza ławki. To ulubione miejsce mojego taty w naszym ogrodzie, zawsze pije tam swoją kawkę i... pali papierosy

Róża Artemis na frontowej zachwycająca - zdrowe błyszące, cimne liście i ten kolor biało kremowy - pięknie współgra z kwitnącymi hortensjami. A przecież wsadziłam ją chyba miesiąc temu. Muszę podziękować Andzie za podpowiedź tej róży.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:37, 13 sie 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
Dlaczego kolorowy ogród milczy?
Bogusiu to okres kanikuły dużo się dzieje, dom był pełen wnuków i gości
a ostre słońce nie sprzyjało robieniu portretów ogrodowym "pięknisiom"
pozdrawiam

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:21, 13 sie 2018

Do góry
Kasiu
Aniu
Jolu

Dziękuję z całego serca ślę mega uściski i moc całusów

Ogród w cieniu brzozy 14:19, 13 sie 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To taki kawałek tylko tej rabaty ale i na nim muszę coś pozmieniać, ale to było zaplanowane dopiero na jesień, mam tam resztki róż i zastanawiałam się co z nimi zrobią nornice.
Czy wysiały Ci się takie różowe przetaczniki?

Udały mi się tylko niebieskie przetaczniki. A ostatnio je w większości musiałam przyciąć. Nie zostawiłam na wysiewanie, łatwo go rozmnożyć prez przygięcie gałązki.

Cudnie masz obejrzałam lipcową relację z przyjemnością ale krótko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies