Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 14:37, 06 lip 2018

Do góry
Witam,
P. Danusiu, nie jest to łąka, ale przez wiele lat ta część działki nie była użytkowana i faktycznie była cała zarosnięta. Generalnie cała działka położona jest na "spadku" w stosunku do 2 działek położonych wyżej. Na działkę od wejścia schodzi się na nizszy teren. W gornej części tylko miewielka skarpa. W części uprawianej i tak jak na tą porę roku nie jest za sucho (nie ma potrzeby ciągłego podlewania). W miejscu, gdzie konczy się część użytkowa a zaczyna ptoblematyczna część jest kolejny spadek gdzieś w okolicy 30-40 cm. I ta część działki jest położona najniżej. Nakoncu działki, przed i za rowem "melioracyjnym" jest nieco wyżej i tu jest sucho. W tymczasowych wykopanych rowach znalazam jakby miejsca, gdzie może wybija woda (nie jestem pewna). Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a chciałabym to miejsce wykorzystać (łącznie część nieuźytkowa ma nie więcej niż 2a.

Różnica między częścią użytkową a nieużytkową

Tu chyba wybija woda (?)

Tam już nie ma wody, teren podwyższony nieco

Tu woda

Tu widok na część nieuzytkową z poziomu części użytkowej
Ogrodowe kreacje 14:34, 06 lip 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
miała być fioletowa - lilac time a wyszło jak zwykle hahahahahha jest bordowa wrrrrrrr, ale zostaje bo się postarała i jest bardzo okazała

W kroplach deszczy ma tak niesamowicie mięsiste płatki...i choć sam nie lubię bordo, tak ten mi się podoba...

A kłącze tej dalii zamawiałaś czy kupowałaś gdzieś miejscowo? Jak zamawiałaś to w jakim sklepie? Pytam tak na przyszłość...

Dynie masz ozdobne czy normalne? pierwszy raz widzę żeby hodować je w donicy

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:31, 06 lip 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Haniu co masz na uwadze z tym bobaskiem?
Lilie zamówiłam w tym samym miejscu, promocja nadal jest.
Właśnie się głowię gdzie wcisnąć, a sucho okropnie. W ubiegłym roku nie zdążyły zakwitnąć i bałam się, że cebule zmarnieją. Na szczęście przetrwały i nawet zakwitły.

Ptasi gaj 14:26, 06 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu jak ty masz pięknie nad tym oczkiem...popatrzę jeszcze chwilę...

No dobra...zdjęcie sobie zapisze to będę miał ściągę na przyszłość
Powiedz mi, co to za roślina nad brzegiem...ta żółta kępa?

Larisa jest zakupem do pozazdroszczenia...mocno pachnie? kolor ma piękny i kształt kwiatu też, więc tak myślę czy się na nią nie skusić wiosną...szubko trochę planuję te zakupy, ale kiedy jak nie teraz...przecież wszystko w rozkwicie...

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:24, 06 lip 2018

Do góry
Ivvvona napisał(a)
U Ciebie zawsze jest na co popatrzeć, mnóstwo kolorów i piękne zestawienia roślin. Nie wiem co najpierw chwalić, ale chyba róże i lilie zasługują na wyróżnienie. Szkoda, że jeżówki nie powtórzyły kolorów, ale ich ilość jest imponująca.
Iwonko te jeżówki wysiewałam 3 lata temu miały być czerwone, z Twoich nasionek dopiero rosną, może w przyszłym roku zakwitną. Róże cieszyły mnie swoimi kwiatami, teraz odpoczywają. Za miłe słowa dziękuję.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:18, 06 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko, ale pięknie i kolorowo,
To lubię i to bardzo.
Powojniki piękne. Na powojnik Purpurea Plena Elegans mam jeszcze chęć.długo on kwitnie ??
Jeżówki cieszą i nas i wszelakie owady. Świetne to widoki.
Maczki też masz ładne.
No i lilie, cudniaste.
Powojnik Purpurea Plena Elegans pierwsze kwiaty pokazał około 10 VI i ciągle ładnie kwitnie, długo na niego polowałam i teraz bardzo się cieszę, że dobrze przetrwał zimę i ładnie kwitnie. Jego kwiaty są małe. Jeżówek kwitnących mam sporo, a jeszcze mam też tegoroczne siewki, które mam nadzieję, że w przyszłym roku też zakwitną. Bardzo mnie to cieszy jak komuś podoba się to co mam w ogródku.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:14, 06 lip 2018

Do góry
Witam szanownych trawnikowniczów

Załączam zdjęcia trawnika zrobione dziś rano.

Data posiania: 5 czerwca
Mieszanka: Barenburg Exculsor Elite
Ziemia: nawieziona, z tofrem, dosyć tłusta i ciężka, rozluźniona piachem, zmieszane wszystko ręcznie, bez użycia glebogryzarki
PH: badanie we własnym zakresie kwasomierzem Helliga, wychodzi "na oko" 7,8 - 8
Nawóz: dotychczas żadnego nie stosowałem

Trawę zasadziłem tuż przed tym, gdy zaczęła się u mnie największa susza. Do czasu kiełkowania podlewana 3 razy dziennie, teraz rano i wieczorem. Na początku ziemia tak wysychała, że pomimo grabienia i wałowania sporo nasion wypchnęło na wierzch. Dlatego po jakimś tygodniu od siania małą motyczką przemieszałem nasiona z ziemią i mam wrażenie, że dopiero wtedy coś się zaczęło ruszać.

Trawa zaczęła rosnąć nierównomiernie, idąc od brzegów trawnika do środka. Jak widać, są spore łyse placki, a także część najwcześniejszych źdźbeł ma już ok. 13cm, a te najnowsze 4-5cm. Od jakichś 2-3 trawa zaczęła nabierać nierównomiernej barwy (ciemny i jasny zielony, żółtego brak).

Mam kilka pytań:
1. Czy czekać z pierwszym koszeniem, aż wszystkie źdźbła osiągną 10cm, czy też te najdłuższe przyciąć teraz, np. nożyczkami (jest ich niewiele, na obrzeżach), a może już kosić, najwyżej te najniższe się nie załapią?
2. Czy tak młody trawnik już czymś nawozić, jeśli tak, to co jest bezpieczne przy tym PH ziemi i niezrobionych badaniach gleby (zamierzam zrobić, mea culpa)?
3. Czy z dosiewką zaczekać do 2-3 koszenia?

Z ogródka na wsi 14:12, 06 lip 2018

Do góry
Chyba musiałbym położyć węże na rabacie, odkręcić wodę i zostawić tak na cały dzień...może wtedy by się napoiły...

Można powiedzieć, że w spadku dostałem taką huśtawkę...była zielona i lekko "obśrupana"... wiadomo na jaki kolor musiałem przemalować...jeszcze doją koce,poduchy (chyba szare), cotton ballsy...i...może będzie okey...zawsze lepszy rydz niż nic...

Krwawnica...kochana tak pięknie się trzyma...niby roślina bagienna, ale susza kompletnie jej nie straszna...nie dostała ani grama wody, a rośnie i kwitnie cudnie

I takie tam...
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:07, 06 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czytam że kupujesz cebulki, jakie w tym roku?
Też lilie, jak zdążą zakwitnąć zobaczysz jesienią.

Z ogródka na wsi 14:05, 06 lip 2018

Do góry
Uwaga!!! Dla tych o mocnych nerwach

Straszliwe fotki = rośliny w opłakanym stanie = susza + mrówki (miliony mrówek)

Zrostka, która była piękna...

Przetaczniki...

Szałwie...te najbardziej mnie dziwią, bo to niby żelazne rośliny...
Ogrod stewardessy 14:05, 06 lip 2018

Do góry
Vanilla Fraise jeszcze tez biala:

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:03, 06 lip 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Dorotko, imponujące lilie
W tym roku mam trochę więcej niż w zeszłym, ale jeszcze chyba dosadzę
Dziękuję, bardzo lubię ich zapach, a i sam kwiat mają piękny. W ubiegym roku kupiłam w cenie promocyjnej o tej porze roku. Nie zażyły zakwitnąć, a w tym roku kwitną ku mojemu zdziwieniu.

Basia - Mój Świat 13:55, 06 lip 2018

Do góry
Zakupiłam nowe róże. Haidi Klum i Szekspir.

Do raju daleko - u Ewy 13:55, 06 lip 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ślicznie u Ciebie

Bardzo mi miło

Ogrod stewardessy 13:50, 06 lip 2018

Do góry
Jeden z moich najnowszych zakupow: Hortnesja Diamond Rough. Wkopana w ziemie jeszcze przed abstynencja ogrodowa. Jak widac miejsce jej odpowiada bo zaczela pieknie kwitnac.

Teraz wyglada tak:

... a docelowo powinna wygladac tak:

Powinna sie przebarwic we wrzesniu.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:48, 06 lip 2018

Do góry
Udanego weekendu Wam, a sobie urlopu

Basia - Mój Świat 13:47, 06 lip 2018

Do góry
Rabata po liftingu.

BYŁO

JEST

Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:43, 06 lip 2018

Do góry
Mazan no to prosze jak wspominalam w cisach doradz czym potraktowac:

Powojnik ( czy to szara plamistosc )

Katalpa , z daleka wygladalo to na brak magnezu, zelaza ale z bliska to kropki jakies

Ogrod stewardessy 13:32, 06 lip 2018

Do góry
Po zeszlorocznym sukcesie rozszczepiania hortensji Vanilla Fraise (wszystkie sadzonki sie ukorzenily) i Limelight (sadzonka ma juz kwiaty) postnowilam sprobowac rowniez w tym roku. Dobrze rokuja trzy sadzonki Hibiskusa , ktore wlozylam do ziemi 2 tyg temu. Kilka dni temu rozszczepialam ponownie Vanilla Fraise (8 sadzonek i jedna z hortensji pilkowanych (5 sadzonek).

Przedziwny Ogród 13:28, 06 lip 2018

Do góry
Są w sporych doniczkach i mają piękne kępy liści

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies