Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:52, 24 lip 2018

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 19:52, 24 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.

Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.

Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.

Jeszcze jak się mieniają owe gusta i ogrodowe tez.Ja traw kiedyś nie lubiłam.A teraz już zapraszam je do swojego ogrodu.Kilka pięknych dostałam od Halinki- zawitki , aby tylko się przyjęły u mnie
Kilka dosłownie miałam mniejszych swoich.
O fajnie,ze funkie kupiłaś.Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich .
ciekawa jestem jakie odmiany kupiłaś ??

Mam nadzieję,e lepiej się czujesz ?U mnie w cieniu było 25.

Ukojenie 19:51, 24 lip 2018

Do góry
Koszenie bylo

Frontowa

Trawiasta

£ukowa od strony trawiastej sciezki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:50, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:47, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:45, 24 lip 2018

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:44, 24 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudownie widzieć ogród oczami gości. Pełno innych detali. Odkrywam na nowo. Anitko, te wianki kwiatowe cudne. Jak je robisz? Moze mała instrukcja? Proszę... ,

Musze nowe detale dołożyć, bo nie będę miała co focić

Materiały zbieram długo, jak coś gdzieś widzę fajnego na giełdzie, kwiaciarni i w i innych miejscach to kupuję. Leży w piwnicy i czeka na właściwy moment. Jak nazbieram i dziewczyny mnie zmobilizują to usypiam eMusia - to bardzo ważne i zaczynam działać
Kupuje na giełdzie kwiatowej podkłady, można też kupić przez internet. Patrze, żeby miały profil mały, bo umocowaniu kwiatów znacznie się powiększa i odstaje od drzwi.

Najlepsze są takie z siana, bo lekkie i równe. Takie plecione z gałązek są bardzo ciężkie.
Żeby drzwi mi nie rysowały, jak wiatr mocny wieje i delikatnie nimi porusza to zabezpieczam je matą - szmatą. Tnę ją na paski około 4-5 cm i zakończenie mocuję szpikami a potem owijam dookoła pod kątem, tak aby pasek nachodził i przykrywał podkład.

Odrywam końcówki kwiatków lub obcinam nożyczkami i przyklejam klejem na gorąco. Ważne, żeby na długo nie zostawiać rozgrzanego pistoletu z klejem, bo gdy jest za gorący to topi szmatę. I tak przymierzam, kleje, przymierzam , kleje .....
Uff i dochodzę do końca.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:41, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:37, 24 lip 2018

Do góry
Gorące lato na 500 tkę
Wśród brzóz i dębów 19:35, 24 lip 2018

Do góry
Grześku i Aniu, przepraszam za wprowadzenie w błąd z nazwą tej kwitnącej na biało roślinki. To nie orszelina lecz tojeść orszelinowata ( dobrze, że zajrzałam do zapisków).

Aniu, mam ją od wiosny, więc jeszcze nie wiem jak zimuje. Na wszelki wypadek okryję.

Grzesiu, ona ma rozłogi, więc potrzebuje sporo przestrzeni. Dorasta do 80 cm.
Można zapytać gdzie się urlopujesz? Mam nadzieję na piękne fotki.

Dzisiejsze obrazki z ogrodu:

I na koniec ulubiona pozycja wypoczynkowa mojego Lolka:
Moja działka na Dębowym Lesie 19:35, 24 lip 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Ania ta hortensja na Vanilię nie wygląda. U mnie Polar Bear pierwszy rok i też takie kwiaty ma. Posadziłam dwie. Pierwszą bardziej przycięłam bo przez przypadek złamałam. Boję się o tę drugą bo przez to, ze ma tak ciężki kwiatostan, może się złamać.

Piękne hosty masz. Jak co roku robią wrażenie.

To już nie wiem o to a hortka będzie.Polar Bear ??
A ona na pniu nadaje się ??No właśnie ciężkie kwiaty.
To może przesadzić na drugi rok i normalnie prowadzić.Przyciąć nisko i tyle.

Hortensja Vanille Fraise w tle

Ta pysznogłówka jest niższa i ma ciemniejsze listki
Osiedlowy ogródek 19:27, 24 lip 2018

Do góry
Coś się dzieje z moimi żurawkami
Rosną w cieniu pod drzewem więc to nie słońce.
Wyściółkowałam je tydzień temu kompostem zmieszanym z korą, czy to może mieć wpływ?

Ogrod stewardessy 19:13, 24 lip 2018

Do góry

Ogrod stewardessy 19:10, 24 lip 2018

Do góry
Kilka fotek cypryjskich ogródków:

Moja działka na Dębowym Lesie 19:06, 24 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, ja tam nie bywam, tam ma agroturystykę brat mojego szwagra/ mąż siostry /.
Jeżdżą co roku, a teraz zabrali moją Mamę, dlatego do mnie nie przyjedzie
To kwitnienie liliowców jest w sumie długie, oczywiście dostałyby jakieś towarzystwo.Ziemia tam jest kiepska, bardzo kamienista i musiałabym dać lepszą.
Ale dla chcącego...
Hosty piękne, moje młode z doniczek pójdą do ziemi, wstępnie już nawet wiem gdzie,zrobię jak będzie chłodniej.

Aha,,, ale gdybyś była w poblizu, to furtka otwarta
O tak, do liliowców jakieś towarzystwo wskazane, mogą by hortki, mogą by trawki , albo jeszcze o tam chcesz
Hosty to moja pierwsza ogrodowa miłość.

Ogród Małej Mi 2017 19:00, 24 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)

Ania gdzie kupujesz ten środek. Czytałam o nim w wątku o ćmie ale u nas w ogrodniczych nie ma .

Z tymi workami to jest tak, że zakładasz szczelnie worki na bukszpany jak jest gorąco. Trzymasz, tak ze 2 godziny. Potem ściągasz worki. Bukszpany podobno żyją a ćma nie

Mospilan jest w sklepach z chemią.. czasami kupuję na necie.
Zajrzyj na 8 Marca do budek lub do rolnego, maja duzy wybór. Dobrze zaopatrzony jest na Krakowskiej za hotelem Eden. Mały sklep ale duzo zawsze jest.

Worki na kulki maja sens, ale na moje żywopłotki to raczej odpada.. braknie reklamówek ... worki z metra by się nadały

Nasz przydomowy ogródek 18:57, 24 lip 2018

Do góry
Halinko no to bardzo dobrze że chryzantemy rosną i mam nadzieję ze jeszcze nie kwitną tak jak u mnie. O zobacz - czerwone zwariowały bo to rośliny jesienne przecież. Mam nadzieję że nadchodzące upały ich przyhamują i czerwone poczekają na białe.

Nasz przydomowy ogródek 18:53, 24 lip 2018

Do góry
Ewa ketmie jak się już dobrze usadowią i zaaklimatyzują to rosną 40 cm na rok. Dawaj im jeść i pić. Hortensje są w różnym stadium i zależy to od nasłonecznienia. Za tydzień, dwa będą w pełnym rozkwicie.

LM pod świerkiem. Niestety nie był to dobry wybór miejsca posadzenia. Non stop leję wodę.

A tu bobo daje czadu.

Z trawnika też jestem zadowolony.

Ogród z łezką II 18:48, 24 lip 2018

Do góry
Leilani ładnie kwitnie

Supreme Cantaloupe i z wymiany z Ciocią Gosią chyba Marmalade (już się przyjęły Małgoś)

Southern Belle i Secret Romance, będą zamieniane miejscami z liliami koło łezki, ciężko mają na obecnym miejscu...

Ogród z łezką II 18:39, 24 lip 2018

Do góry
Jeszcze zapomniałam o pierwszych kwitnących u mnie miskantach. Dronning Ingrid, mimo ciężkiego życia u mnie w tym sezonie (bardzo późno przesadzane i odchorowały), już kwitnie.
Obok jeżówka, przywieziona w drugiej połowie sierpnia w zeszłym roku z Lublina bez kwiatów, okazała się piękną żółtąD

Druga okazała się białą niziutką - do przesadzenia.

Ten floks ładny, ale nie może skrzydeł rozwinąć, inne go zagłuszają. A ten drugi z tych, które lubię najbardziej, z oczkiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies