Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Gruszka_na_w... 17:51, 03 sie 2018

ryska napisał(a)

Tak, dziękuję, pogoda była bardzo dobra jak na nasze morze
Dziś za to byłam na grzybach. Dwa koszyki szlachetnych (borowiki, kozaki) w pół godziny uzbieraliśmy. Jestem też pocięta przez komary okrutnie.

Kwiaty kwitną, warzywniak żywi Tyle, że chwastów pełno. W sobotę zdążyłam tylko z różanką, jutro ciąg dalszy.

Tydzień temu zebraliśmy dwa kosze. Już się suszą. Tyle, że tylko podgrzybki się trafiały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 17:55, 03 sie 2018

gobasia napisał(a)
Coś takiego? skąd! piękne okazałe kwiaty...

Słabo widać na moim zdjęciu ale większość ma suche kwiatki a ten na pierwszym tle to taki późniejszy i on piękny. Aż w oczy gryzie ta różnica. Liście zaś mocno jesienne z przebarwieniami.

Ładnie wyglądają za to Bobo (zdjęcia były wcześniej), Strong Anabelle, inna ogrodowa nn i bukietowe Diamant Rouge.
ryska 18:08, 03 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tydzień temu zebraliśmy dwa kosze. Już się suszą. Tyle, że tylko podgrzybki się trafiały.

Doceniam suszenie grzybów na słońcu zapach jakby starych znoszonych skarpet uniemożliwiał mi zaśnięcie(na noc grzyby przenosiłam na parapet w sypialni). Musiałam zmienić kierunek spania, bo wtedy głowę miałam przy drzwiach balkonowych i tym samym dostęp do świeżego powietrza
Suszarka czy piekarnik nie mają takiej mocy.
ryska 18:43, 03 sie 2018

Różanka aktualna po kawałku.
ryska 20:20, 07 sie 2018

Aniaaa napisał(a)

To Reniu będę czekać z niecierpliwością jakie clematisy zamieszkają u Ciebie
Powojnika 'Beautiful Bride' mam,jeszcze młodzik i jako pierwszy złapał uwiąd ale trzeba przyznać,że kwiaty ma niesamowite,ogromne
Dobrze,że się regenerują.A i tak bym go kupiła
A co u mnie? Działaliśmy trochę w ogrodzie przed tymi upałami.
Przedogródek dostał ścieżkę w miejsce wąskiego trawnika,którego nijak było kosić.
Zrobiłam tam roszadę na rabacie.Uporządkowałam po mojemu czyli dalej misz-maszowy mój styl a co wyjdzie i jak będzie to wyglądać to okaże się na wiosnę

Widzę,że grzybki już zbieracie.Aż niemożliwe,że są już grzyby.
Ja nie umiem,nie znam się i boję się robactwa
U nas zawsze Tata z najmłodszą Donią chodził na grzyby.

Aniu a czy Ty masz go posadzonego w cieniu? Mam zapisaną przy nim informację, że lubi takie klimaty.

Czyli cały czas dopieszczasz i robisz z pięknego piękniejsze
Po roszadach pewnie masz dodatkowe podlewanie? Znów upały wróciły i rośliny nawet nieprzesadzane ledwie zipią bez wody.
Muszę pooglądać wątki Twoich Sióstr a nuż jakieś nowe fotki są
Grzybków już w niedzielę nie było, dodatkowo dopadła nas burza. W lesie zrobiło się nagle ciemno i nieprzyjemnie. Wróciłam cała mokra i z dwoma grzybkami

Gaurą jestem zachwycona, zwłaszcza w towarzystwie rozplenicy.

anabuko1 11:56, 08 sie 2018

ryska napisał(a)
Trochę zdjęć z ogródka. Nawet kolorowo, mimo mojej nieobecności. Córcia się postarała

Reniu piękne fotki.

Takie lekkie, subtelne, zwiewne.
Chyba taki sam przetacznik mam.
Nie wiedziałam ,że gaura taka delikatna w kwiatach
Pozdrówki zostawiam
Bogdzia 20:21, 09 sie 2018

Gaury z trawkami i krwawnicami zachwycają.
ryska 21:29, 10 sie 2018

anabuko1 napisał(a)

Reniu piękne fotki.

Takie lekkie, subtelne, zwiewne.
Chyba taki sam przetacznik mam.
Nie wiedziałam ,że gaura taka delikatna w kwiatach
Pozdrówki zostawiam

Dziękuję też mi ta zwiewność bardzo się podoba. Będę chciała to powiększyć.
Falujące na wietrze rozplenice Hameln i gaury działają mocno uspokajająco

Mój przetacznik to Red Fox.
Również pozdrawiam serdecznie.

ryska 21:32, 10 sie 2018

Bogdzia napisał(a)
Gaury z trawkami i krwawnicami zachwycają.

Mnie też Bogdziu plus szum strumyka i można odpoczywać.
Pozdrawiam Marcinkami, bo już zaczynają.

ryska 22:10, 10 sie 2018

Byłam u Bogdzi a tam fruczak gołąbek
Też się za nim uganiam po podwórku, bo zakwitły ponownie wiciokrzewy zaostrzone.
Jak ja lubię te rośliny i wcale mi nie przeszkadza to, że kwitną na żółto

Są też i tacy goście