Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Witam, i o radę pytam :-) 13:13, 28 cze 2018

Do góry
magda19831 napisał(a)
Cisy:

Robinia:

Szałwia caradonna tuż tuż:

piękna ta rubinia ja mam białą w odmianie baby i bardzo fajnie się rozrosła muszę ją przyciąć trochę bo się rozszalała a była fajna a la bonsai
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:05, 28 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ooo, wgrało się kolejne zdjęcie.
Już wiem, że dorwałaś pallidę

Bylinówka skąpana w deszczu. Kolejna, trzecia już chyba, zmiana jej kwiatowego wdzianka.

Pięknie wygląda ta bylinówka, takka lekkość i zwiewność z niej bije
Zapisuję wątek do obserwowanych
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:02, 28 cze 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Piękne rabaty, piękna stipa..
Masz glinę gorszą od mojej (werdykt A&K), ogród młodszy ..jakim cudem rośnie ci stipa, gaura, goździki i mnóstwo innych bylin.. mi wszytko moja glina zadusi, jak mokro to zgnije, jak sucho to popęka Myslę nad rabatą poniesioną pod jeżówki.. bo one też mi padają z wyjątkiem moich różowych.. Jak sobie pomyślę ile mi padło roślin to odechciewa sie ogrodniczkowania..

A pełne dzwonki złapały rdzę i są paskudne Knautia cała w mączniaku prawdziwym..

A marzą mi się takie wypasione bylinówki Jak znajdę czas to wszystko wywalę do góry nogami

Aniu, jakoś to wszystko daje radę, tylko jak jest susza, to bylinówka strasznie niska. A stipa i gaura mają się wyśmienicie i są olbrzymie. Od nadmiaru wilgoci padł zaś jeden żylistek, był posadzony w miejscu, gdzie wysoki poziom wód gruntowych, i po trzech tygodniach deszczu w ubiegłym roku zechciał paść.

Aniu, u mnie rdza też dopadła te piękne dzwoneczki od Ciebie. I naparstnice wszystkie całe w rdzy A trzcinnik tuż obok naparstnic - zdrowy, o!, tak na odwrót.

A tu jeżówki, które kiedyś mi kupiłaś. Podzieliłam i już jest kilka kęp.
Delicious candy.

Moja codzienność - ogród Oli 13:00, 28 cze 2018

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
Z jakimi jeżówkami masz moorhexe? co ile sadzone? masz paskami sadzone (molinia z tyłu jeżówki z przodu) czy wymieszane? jak nie moorhexe (variegata) to z czym byś je posadziła? Jakie jeżówki polecasz? masz jakieś ulubione?

A ogród bajka, ale przecież już to wiesz bo słyszysz codziennie

Moorhexe z jeżówką nn podejrzewam Amazon Dream, wszystko sadzone chyba co 55cm.
Układ na rabacie trójkątnej.

Jeżówki pasują chyba do wszystkiego przynajmniej do większości traw trzeba tylko dobrć odpowiednio pasujące wysokością, ciężko doradzać lubię wszystkie najbardziej Vintage Wine i Pink Sensation.
Moja codzienność - ogród Oli 12:59, 28 cze 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Faktycznie ze ten pasek red barona robi wrazenie cos pieknego i inspiracyjnego a hakonechloa duza wszystko buja jak na drozdzach

Dla kontrastu posadziłam dwa wypierdki przed wodą niech szybko rosną bo nie lubię wymieniać nasadzeń.

Ogród w wersji mikro (będzie) 12:51, 28 cze 2018

Do góry
Cisy, o których wspominałam w innych wątku.

Ale musiałabym zrobić zdjęcie pojedynczych egzemplarzy.
Wszystkie miały być cisami hilli, niestety koło 10 z nich owocuje i wygląda inaczej, raczej to hicksi. Zrobię jeszcze zdjęcie z bliska.
Snu z powiek mi to nie spędza no ale kłuje w oczy
Przedziwny Ogród 12:36, 28 cze 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Ach, jaka szkoda, ja chętnie bym te sadzonki przygarnęła. Mamy też coś wspólnego, też nie piję kawy i lubię kolorowy świat kwiatów. Właśnie dziś siedziałam w altance w czasie deszczu i doszłam do wniosku, że mam mało kolorów w ogrodzie i już planuję zmiany/ jeszcze nie mam konkretnej koncepcji/.

Planuj, planuj....Widzisz jak Ogrodowisko, na nas wpływa? Zaraz chce się wszystko zmieniać. Na spokojnie przemyśl i stwórz swoją wizję ogrodu z tym co już masz. Może za miesiąc kolory się Tobie już znudzą ?
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 12:28, 28 cze 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A co tam słychać w Przedziwnym ogrodzie - widzę przepiękne kwiaty

Co słuchać?.... Różę prawie wszystkie przekwitły, więc przycięłam. Już wypuszczają nowe zawiązki. Bedę obcinać ostróżki i orliki. Może wreszcie przytnę moje kulki, bo się ochłodziło i nie będą przysychać. Rosną cynie, pojawiają się pierwsze kwiaty. Czekam na kwitnienie dalii. Hortensje na razie rosną
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 12:20, 28 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Takie różne kolory, odmiany roślin, kształty, faktury roślin to ja lubię.
Jezowki masz śliczne.

Aniu, ja też lubię różnorodność kwiatów w ogrodzie
Za jeżówki dziekuję

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:17, 28 cze 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Dziękuję za to że kibicujesz, mam pod górę życiowo jak i ogrodowo ale jakoś trzeba sobie z tym dać radę.

Dasz radę i za jakiś czas będziesz dumny z domu i ogrodu.
Ty masz piękny jarmuż, a ja w tym roku obłędne bakłażany. Szkoda, że mamy za daleko na wymianę sąsiedzką.
Bakłażany już zawiązały owoce.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:12, 28 cze 2018

Do góry
MagdiCZ napisał(a)

Wiec i ja chcialabym sie podpytac. Za kazda rade dziekuje stokrotnie. Posadzilam kulki bukszpanowe z lawenda, rabata przed wejsciem. Wyglada ladnie, ale jednak czekos brakuje, jakiegos zakaczenia. Pozatym czy lawenda nie jest posadzona za gesto badz za blisko tych kulek? Przegladam zdjecia w internecie i czesto gesto jest odwrotnie - pierw kulki a za nimi lawenda. Czy wedlug Ciebie w rog (tam gdzie lampa) pasowal by jakis wysoki bonsai, iglak szczepiony?

Zapomnialam dodac - jestem poczatkujaca ogrodniczka na poczatkujacym etapie prob i bledow i kupowania bez opamietania roznych zielonych pieknosci, nieraz zupelnie bez sensu (ale takie ladne w sklepie. hmm).

Witaj.
Rzeczywście lawenda jak wyrośnie będzie wyższa sporo od kulek, chyba lepiej by było odwrotnie, najpierw kule a za nimi lawenda. Przed kulki możesz dać jakieś niskie trawki lub żurawki, nie wiem co ci się podoba.
Nie kombinowałabym już z niczym szczepionym, taki minimalizm przy wjeściu jest sprawdzony. Ewentualnie żeby łyso nie było wiosną, wsadź cebule czosnków jesienią. Będą fajnie górować nad kulkami.
Załóż swój wątek i tam wklejaj zdjęcia ogrodu, będziemy kombinować
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:05, 28 cze 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ewcia niema za co kochanienka do usług co wiem to powiem

Wiec i ja chcialabym sie podpytac. Za kazda rade dziekuje stokrotnie. Posadzilam kulki bukszpanowe z lawenda, rabata przed wejsciem. Wyglada ladnie, ale jednak czekos brakuje, jakiegos zakaczenia. Pozatym czy lawenda nie jest posadzona za gesto badz za blisko tych kulek? Przegladam zdjecia w internecie i czesto gesto jest odwrotnie - pierw kulki a za nimi lawenda. Czy wedlug Ciebie w rog (tam gdzie lampa) pasowal by jakis wysoki bonsai, iglak szczepiony?

Zapomnialam dodac - jestem poczatkujaca ogrodniczka na poczatkujacym etapie prob i bledow i kupowania bez opamietania roznych zielonych pieknosci, nieraz zupelnie bez sensu (ale takie ladne w sklepie. hmm).

Działeczka Asi :) 12:03, 28 cze 2018

Do góry

Piękne te żurawki, można wiedzieć jaka to odmiana? Czy one w słońcu dadzą radę?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:56, 28 cze 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Tak, myślałam o ratybidzie a napisałam dalea, może dlatego, że kiedyś miałam nasiona, ale w czasach gdy kupowałam je i nie wysiewałam, cóż były i takie czasy w moim ogrodniczym życiu. Mam nadzieję, że trafię na pallidę, sadzonki, jeśli nie pobawię się z wysiewem, wtedy poproszę o nasionka.
Nieustająco zachwycam się kompozycjami.

Ooo, wgrało się kolejne zdjęcie.
Już wiem, że dorwałaś pallidę

Bylinówka skąpana w deszczu. Kolejna, trzecia już chyba, zmiana jej kwiatowego wdzianka.
LeŚnicZaNka 11:43, 28 cze 2018

Do góry
ELFE
LeŚnicZaNka 11:42, 28 cze 2018

Do góry
GIARDINIA
Działeczka Asi :) 11:41, 28 cze 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Znalazłam takie bajkowe,piękne widoki ogrodowe
Lilie piękne. Widzę kilka takich samych mamy.
Czytam o planowaniach nasadzenisch nowych roślin.
Człowiek to ciągłe coś tylko kombinuje.
Ja już też pewne rzeczy planuję Ale czasu na razie brak.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:26, 28 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Oo jaki słodziak ten tytoń. Fajny kolorek.

Mam fazę na seledyn w ogrodzie

Głowaczek się w to wpisuje.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:25, 28 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta fioletowa z przodu to ożanka czy szałwia?

Ożanka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies