Aniu, jakoś to wszystko daje radę, tylko jak jest susza, to bylinówka strasznie niska. A stipa i gaura mają się wyśmienicie i są olbrzymie. Od nadmiaru wilgoci padł zaś jeden żylistek, był posadzony w miejscu, gdzie wysoki poziom wód gruntowych, i po trzech tygodniach deszczu w ubiegłym roku zechciał paść.
Aniu, u mnie rdza też dopadła te piękne dzwoneczki od Ciebie. I naparstnice wszystkie całe w rdzy A trzcinnik tuż obok naparstnic - zdrowy, o!, tak na odwrót.
A tu jeżówki, które kiedyś mi kupiłaś. Podzieliłam i już jest kilka kęp.
Delicious candy.
Moorhexe z jeżówką nn podejrzewam Amazon Dream, wszystko sadzone chyba co 55cm.
Układ na rabacie trójkątnej.
Jeżówki pasują chyba do wszystkiego przynajmniej do większości traw trzeba tylko dobrć odpowiednio pasujące wysokością, ciężko doradzać lubię wszystkie najbardziej Vintage Wine i Pink Sensation.
Ale musiałabym zrobić zdjęcie pojedynczych egzemplarzy.
Wszystkie miały być cisami hilli, niestety koło 10 z nich owocuje i wygląda inaczej, raczej to hicksi. Zrobię jeszcze zdjęcie z bliska.
Snu z powiek mi to nie spędza no ale kłuje w oczy
Planuj, planuj....Widzisz jak Ogrodowisko, na nas wpływa? Zaraz chce się wszystko zmieniać. Na spokojnie przemyśl i stwórz swoją wizję ogrodu z tym co już masz. Może za miesiąc kolory się Tobie już znudzą ?
Pozdrawiam
Co słuchać?.... Różę prawie wszystkie przekwitły, więc przycięłam. Już wypuszczają nowe zawiązki. Bedę obcinać ostróżki i orliki. Może wreszcie przytnę moje kulki, bo się ochłodziło i nie będą przysychać. Rosną cynie, pojawiają się pierwsze kwiaty. Czekam na kwitnienie dalii. Hortensje na razie rosną
Pozdrawiam
Dasz radę i za jakiś czas będziesz dumny z domu i ogrodu.
Ty masz piękny jarmuż, a ja w tym roku obłędne bakłażany. Szkoda, że mamy za daleko na wymianę sąsiedzką.
Bakłażany już zawiązały owoce.
Witaj.
Rzeczywście lawenda jak wyrośnie będzie wyższa sporo od kulek, chyba lepiej by było odwrotnie, najpierw kule a za nimi lawenda. Przed kulki możesz dać jakieś niskie trawki lub żurawki, nie wiem co ci się podoba.
Nie kombinowałabym już z niczym szczepionym, taki minimalizm przy wjeściu jest sprawdzony. Ewentualnie żeby łyso nie było wiosną, wsadź cebule czosnków jesienią. Będą fajnie górować nad kulkami.
Załóż swój wątek i tam wklejaj zdjęcia ogrodu, będziemy kombinować
Wiec i ja chcialabym sie podpytac. Za kazda rade dziekuje stokrotnie. Posadzilam kulki bukszpanowe z lawenda, rabata przed wejsciem. Wyglada ladnie, ale jednak czekos brakuje, jakiegos zakaczenia. Pozatym czy lawenda nie jest posadzona za gesto badz za blisko tych kulek? Przegladam zdjecia w internecie i czesto gesto jest odwrotnie - pierw kulki a za nimi lawenda. Czy wedlug Ciebie w rog (tam gdzie lampa) pasowal by jakis wysoki bonsai, iglak szczepiony?
Zapomnialam dodac - jestem poczatkujaca ogrodniczka na poczatkujacym etapie prob i bledow i kupowania bez opamietania roznych zielonych pieknosci, nieraz zupelnie bez sensu (ale takie ladne w sklepie. hmm).
Znalazłam takie bajkowe,piękne widoki ogrodowe
Lilie piękne. Widzę kilka takich samych mamy.
Czytam o planowaniach nasadzenisch nowych roślin.
Człowiek to ciągłe coś tylko kombinuje.
Ja już też pewne rzeczy planuję Ale czasu na razie brak.