Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 15:00, 26 sie 2018

eee_taam napisał(a)

mam ta dalie))) ..dostałam od Kasi-niespodzianki ...z daliami rozwód wziełam juz dawno choc jeszcze w zeszłym roku podejmowałam próby ...okazały sie klapą

ta dalia akurat jest najładniejszą jaką kiedykolwiek miałam ...wsadziłam do donicy ....ma sie dobrze ....zasuszeę na zime w tej donicy bez wykopywnia karp jęsli da radę to super ...bo wykopane karpy przechowywane w trocinach zawsze mi plesniały i gniły .

Ja zawsze przetrzymuję dalie w ziemi, a raczej lekko otrzepane z gliny, do kartonu i w kotłowni leżą.. maja za ciepło, wiec ze 2 razy je opryskuję wodą.

Za to w gruncie mi strajkują.. wymagają jednak dobrze przygotowanej ziemi.. nawozu i takich tam.. a u mnie wszytko jest samoobsługowe

Mala_Mi 15:03, 26 sie 2018

Bogdzia napisał(a)
Piękne Bieszczady .

Piekne

Oczko malutkie opanowała marsylia, glony nitkowane są w ilości dużej, ale woda czyściutka..a to tylko mała kałuża

Kasya 15:07, 26 sie 2018

Cos tam narzekasz ale widoczki wklejasz śliczne
Koty są pachnące w porównaniu z psami ja teraz wole koty
jona 15:23, 26 sie 2018

Mala_Mi napisał(a)

Asiu etap bicia się myślami

Biję się z myślami co teraz.. teoretycznie z powodu ślimaków powinnam zorać ogród i zrobić kamienna pustynię.. opuchlaki kolejne dziadostwo co zniechęca do ogrodniczkowania.. Zielone malutkie gąsienice wtryniły mi agrest i orliki. Czytam, że jak znalazły już drogę do ogrodu to będą co roku.. Narcyzów nie mam bo mucha narcyzowa.. mszyce, krety i armia chińska z mrówek..

Jak nie powalczę by było tego mniej to nas paskudy zeżrą.. Z drugiej strony ilość pracy, nerwów i kasy ... często niewspółmierne do efektów..

I wpisy ekologiczne, że szanujemy wszystkie robaczki.. dostaję wtedy białej gorączki i mam ochotę oddać to wszytko ekologom.. jeszcze z dopłatą..

Dziękuję za cały wpis . No i właśnie stwierdziłam, że już do bukszpanów nie podchodzę tak bardzo emocjonalnie jak na początku. Jedną kulkę zastąpię jakimś iglakiem (rośnie w reperezentacyjnym miejscu i paskudna się zrobiła), a żywopłot na razie zostaje.
Całą gamę szkodników też mam: mszyce oczywiście (choć o tej porze raczej mało), opuchlaki od kilku lat, ślimaki (również małe w warzywniku wcinające sałatę i inne kiełkujące rośliny), a małe zielone gąsienice zjadły kokoryczki.
Mariposa 21:42, 26 sie 2018

Mala_Mi napisał(a)

Jak Ty to robisz, że ta mała kałużka ma tak czyściutką wodę? Myślałam o takim mini-oczku wyłożonym kamykami, ale nie wiem, jak będę tam wymieniać wodę.
sylwia_slomc... 22:14, 26 sie 2018

Mala_Mi napisał(a)

Piekne

Oczko malutkie opanowała marsylia, glony nitkowane są w ilości dużej, ale woda czyściutka..a to tylko mała kałuża

Nie wiedziałam, że ona z wody na grunt może wyjść....
Muszelka 22:40, 26 sie 2018

jona napisał(a)

No i właśnie stwierdziłam, że już do bukszpanów nie podchodzę tak bardzo emocjonalnie jak na początku. Jedną kulkę zastąpię jakimś iglakiem...

Nigdy nie miałam bukszpanów (przede wszystkim bardzo nie lubię ich zapachu, zniechęca mnie również konieczność ich formowania).

U siebie w ogródku mam Danice 'Aurea Gold' - zawsze pięknie wyglądają, bardzo zdrowo rosną, są całkowicie bezobsługowe. Polecam
Agania 23:23, 26 sie 2018

Pięknie masz na rabatach...jeżówy wypasione i super warzywnik cały w kwiatach...twój kotek to Kocurek?...ja mam parę
Marsylia piękna, dobrze ci rośnie...ja ją uwielbiam
Zawilce masz w jakiejś odmianie moje zwykłe japońskie.

W góry też mnie ciągnie

Zdrowia Wam życzę i pozdrawiam z całego serca

lojalna_ 08:21, 27 sie 2018

Anka jakie fajne z charakterem kocisko . Juz nie musisz testować przewiewnych rabat małego ogrodu i mniejszych nasadzeń u mnie to jest a wybieranie ręczne ślimaków nic nie daje i tak musze sypać tAK się rozmnażają i cwane siedzą na liściach i to i tam zaczęłam zostawiać kulki.

U Ciebie jezowki zawsze jak pamięcią sięgam były piękne i rosły w wielkich kepach juz po roku ....Co potem to wiadomo różnie .
Mariusz 09:30, 28 sie 2018

Mala_Mi napisał(a)

Piekne

Piękne, fajne, cudowne , ona jest i ją uprawia się. Mam u Ciebie zaplecze, w razie bidy . Dzielcie się i przyjeżdżajcie po nią do mnie . Ona tworzy zarówno formy lądowe jak i wodne.
Sylwia , najczęściej z lądu wchodzi w wodę, ale odwrotnie też potrafi.