Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

asiak 07:12, 28 sie 2018

Jaki porządeczek po przycięciu
gobasia 09:44, 28 sie 2018

BasiaLT napisał(a)
Dzisiaj w końcu wzięłam się za przycinanie krzewów. Juz dawno powinnam je poskromić ale w te upały stanowiły chociaż częściową ochronę hortensji przed palącym słońcem.
Widok przed pracą:

I po pracy:

Tfu tfu...ale te rabatki ci porosły...pięknie
BasiaLT 09:54, 28 sie 2018

gobasia napisał(a)

Tfu tfu...ale te rabatki ci porosły...pięknie

No porosły, porosły... tylko oczywiście najbardziej to co wolałabym żeby było niższe. Czekam na większe opady deszczu bo część nasadzeń muszę przeorganizować. Dwie inne rabaty też są do poprawy bo upał wykończył mi część roślin. Już nawet mniej więcej wiem co bym chciała. Czekam na targi ogrodnicze 16 września to może tam trafię co potrzebuję w lokalnej szkółce nie ma.
zoja 09:56, 28 sie 2018

jednak takie cięcie zmienia oblicze ogrodu
a tak niedawno to sadziłaś pięknie się rozrosły
basia3012 10:32, 28 sie 2018

Basieńko bardzo ładnie przycięłaś swoje krzewy. Teraz tak uporządkowanie i równiutko wyglądają. Widać, że ktoś z sekatorkiem lubi działać . Pozdrawiam:
A gdzież to ściernisko ??.
BasiaLT 13:48, 28 sie 2018

To fakt, bardzo lubię działać sekatorkiem
Ściernisko mam pod stopami zamiast trawy, nie robię zdjęć bo nie ma się czym chwalić.
SlonecznyOgrod 14:44, 28 sie 2018

Ty przycięłaś teraz krzewy, a ja nie pomyślałam tak, bo nie wiedziałam.
Jak moja hortensja rózowa na pniu zaczynała kwitnąć, a widziałam, że młoda jarzębina ją zasłania, no to ciach ciach jarzębinę maksymalnie... tak, że wanilke od razu przypaliło.
Ja tego nie wiedziałam, w tamtym roku ładnie sie zarózowiła, myślałam , że i w tym nie będzie problemu.
Ale już będę wiedziała... i w sumie dobrze jest posadzona, bo osłonę od jarzębiny będzie miała.
Ale czemu prędzej nigdzie nie przeczytałam, że je tak potrafi przypalić? No naprawdę.

Trawnika też za bardzo nie mam, w weekend padało, może trochę coś się zazieleni.
BasiaLT 08:19, 29 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ty przycięłaś teraz krzewy, a ja nie pomyślałam tak, bo nie wiedziałam.
Jak moja hortensja rózowa na pniu zaczynała kwitnąć, a widziałam, że młoda jarzębina ją zasłania, no to ciach ciach jarzębinę maksymalnie... tak, że wanilke od razu przypaliło.
Ja tego nie wiedziałam, w tamtym roku ładnie sie zarózowiła, myślałam , że i w tym nie będzie problemu.
Ale już będę wiedziała... i w sumie dobrze jest posadzona, bo osłonę od jarzębiny będzie miała.
Ale czemu prędzej nigdzie nie przeczytałam, że je tak potrafi przypalić? No naprawdę.

Trawnika też za bardzo nie mam, w weekend padało, może trochę coś się zazieleni.

Daruś nie sposób się na wszystkim znać. Ja też te krzewy bardziej sadziłam dla ozdoby i ochrony przed wiatrami. Powiem ci że jeszcze jest dodatkowy bonus o którym nawet nie pomyślałam wcześniej. Otóż hortek od strony krzewów nie trzeba podpierać bo się opierają o krzaczory właśnie. Dostały podpory tylko z przodu. Zawsze to taniej
zoja 09:18, 29 sie 2018

Basiu, a te 'krzaczory' za hortkami to w jakiej odległości, że się na nich opierają?
BasiaLT 09:41, 29 sie 2018

Około 80 - 100 cm. Generalnie tam jest zrobione coś na kształt ścieżki, ale w lecie wszystko tak się rozrasta że ścieżka znika.
Poszukam fotek to może będzie łatwiej ocenić odległość.