Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z rzeźbą 21:44, 17 maj 2020

Do góry
asiak napisał(a)
Magnolia prześliczna pfu, pfu..
Moje mnie w tym roku trochę zawiodły
Superba kwiatki przymarzły, Genie w tym roku nie kwitła wcale.
Jedynie gwiaździsta i Susan z B. kwitły ładnie. Susan cały czas jeszcze kwitnie.

Asiu, jak miło Cię widzieć. Od razu pobiegłam do Ciebie zobaczyć Twoją wiosnę. Wielu osobom w tym roku mróz załatwił magnoliowe kwiaty. Ta Sunsation jest z tych później kwitnących, ocalała. Susan też u mnie kwitnie, ale kwiatów ma mało. Powinna być przesadzona, ale trochę boję się ją ruszyć.

Ogród z rzeźbą 21:28, 17 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Bardzo mi się podoba ta magnolia. Maślana z nutką różu.

Nieskromnie przyznam, że jestem zachwycona tą magnolią.

Ogród z rzeźbą 21:26, 17 maj 2020

Do góry
Magnolia prześliczna pfu, pfu..
Moje mnie w tym roku trochę zawiodły
Superba kwiatki przymarzły, Genie w tym roku nie kwitła wcale.
Jedynie gwiaździsta i Susan z B. kwitły ładnie. Susan cały czas jeszcze kwitnie.
Ogród z rzeźbą 20:16, 17 maj 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Jeju, dwa tygodnie mnie tu nie było, a minęły jakby to niemal wczoraj było. Czy macie czasami poczucie bycia chomikiem w kołowrotku? Bo ja mam. I wcale mi się to nie podoba. Kto urządził tak ten pędzący świat? Jak to kto? My sami. Dobra, filozofem nie jestem i rozprawy na ten temat tu pisać nie będę.
Dwa dosyć trudne zawodowe tygodnie za mną, może teraz będzie ciut oddechu.
Zdjęcia sprzed tygodnia, w ten weekend nie byliśmy na działce, inne zajęcia nas pochłonęły.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

Bardzo mi się podoba ta magnolia. Maślana z nutką różu.
Ogród z rzeźbą 20:04, 17 maj 2020

Do góry
Jeju, dwa tygodnie mnie tu nie było, a minęły jakby to niemal wczoraj było. Czy macie czasami poczucie bycia chomikiem w kołowrotku? Bo ja mam. I wcale mi się to nie podoba. Kto urządził tak ten pędzący świat? Jak to kto? My sami. Dobra, filozofem nie jestem i rozprawy na ten temat tu pisać nie będę.
Dwa dosyć trudne zawodowe tygodnie za mną, może teraz będzie ciut oddechu.
Zdjęcia sprzed tygodnia, w ten weekend nie byliśmy na działce, inne zajęcia nas pochłonęły.

Magnolia Sunsation mnie zachwyca. Jolanko zawsze o Tobie myślę jak na nią patrzę. Co prawda bidula jeszcze nie znalazła swojego docelowego miejsca, zakwitła skromnie, ale kwiaty ma cudowne

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:41, 17 maj 2020

Do góry
A co się stało z magnolia ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:28, 17 maj 2020

Do góry
to była kwitnąca magnolia Butterfiles (żółta)

jest cień nadziei puszcza maleńki pączek

kiedyś

Szmaragdowy Zakątek 03:21, 17 maj 2020

Do góry
A teraz majowe fotki.
bzy szaleją

kwitną konwalie i pomimo porannych przymrozków kwitnie nadal magnolia

zawciąg też coraz ładniejszy

Przerwa na kawę... 12:04, 16 maj 2020

Do góry
Dziś wiatr głowę urywa, ja siedzę i się uczę (dziś koszmarnie nudny temat) więc jako przerywnik trochę zdjęć

Magnolia Sunsation. Bardzo się cieszę, że ją kupiłam. Mała jeszcze a pąki na każdej gałązce. Kwiat jest kremowo-żółty z różowym muśnięciem. W środku ten róż jest bardziej widoczny.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:21, 16 maj 2020

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Piękną pannę przygarnęłaś .

To prawda, ładna sztuka mi się trafiła .

Makao_J napisał(a)
Twoja Susan jest tak duża jak moja teraz - tylko że moja jest u mnie już 5 lat
Wkurza mnie że tak wolno rośnie i do tego co roku grzyba łapie w drugiej połowie lata. Chyba muszę siekierą ją postraszyć

Ciekawe jak będzie z moją .

Wiolka5_7 napisał(a)
Susanka będzie Pani zadowolona moja kwitnie już miesiąc i nie przestaje... uwielbiam ją

No właśnie to długie kwitnienie mnie skusiło. Moja pierwsza magnolia kwitnie wcześniej i krótko...

antracyt napisał(a)
Wyjątkowo urokliwy nieplanowany zakup Dobrze, że miejsca masz jeszcze sporo.

Zakup był generalnie planowany tylko może nie akurat wczoraj . A miejsce na duże krzewy zaczyna się powoli kurczyć. Ale wciąż mam dużo miejsca na byliny i małe trawy bo na duże też już miejsca brak .

Iwonka napisał(a)
Suzana kwitnie u mnie już ponad trzeci tydzień, super jest. Twoja dodatkowo ładnie rozkrzewiona, fajny wielopniowiec kiedyś z niej będzie. Moja grzyba nie łapie
Z jakiej firmy masz kwaśną próchnicę? Szukam do rodków i wszędzie tylko kwaśny torf.

Właśnie ten pokrój zwrócił moją uwagę. Zobaczymy co będzie z tym grzybem, może tak jak Twoja nie będzie chorować.
Próchnicę kwaśną mam z firmy Galus. Mają bardzo dobre podłoża.

Magara napisał(a)
Kasia, ładnego habazia kupiłaś

Ale ja generalnie z pytankiem: nie wiem czy pamiętasz ale "przez Ciebie" w zeszłym roku kupiłam nicolasy Nie pamiętam czemu tylko dwa, coś mi się kojarzy, że jak zachęcona na forum pojechałam to więcej nie było Robię/staram się robić porządki i te dwa to mi tak pasują jak świni siodło, dokupiłabym chętnie, ale jak czytam o nich to głupieję, bo czytam, że hakone macra (smukła) nicolas to się niby przebarwia - u moich nie zauważyłam takich zachowań i zwątpiłam w to co mam Te Twoje się przebarwiają?

Habaź dziękuje .
Moje Nicolasy się nie przebarwiają. Tzn. robią się normalnie słomiane jak zwykła macra . Może podziel te zeszłoroczne? Ja swoje właśnie podzieliłam.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:39, 15 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Tak bardzo podobała mi się magnolia Lennei Alba. Nawet sobie rok temu zamówiłam. Przyszła złamana sadzonka. Dałam jej szansę i wsadziłam. Niestety przepadła. Teraz mam uraz do niej. Może kiedyś dostanę ją stacjonarnie bo przez neta już jej nie wezmę.

Pamiętam Twojego połamańca - byłam nawet ciekawa jak się miewa i czy sprawdziła się odmiana.. Ja właśnie przez internet też nie bardzo chcę zamawiać.. zobaczymy, czy gdzieś ją kiedykolwiek trafię prawdziwą Ponoć cierpliwość to cnota ogrodnika
Moja bajka 18:03, 15 maj 2020

Do góry
U mnie buki zmarzły,pontyjska,wisteria,magnolia,klony też trochę i lilie. Cieszę się że u Ciebie bez strat.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:16, 15 maj 2020

Do góry
AlinaP napisał(a)

Wg mnie zabrać wszystko i umieścić na rozbudowanych rabatach bocznych. Ważne, żeby środkiem przy wyznaczaniu tychże był środek koła. Dla oliwnika najlepsze będzie miejsce w lewym dolnym rogu lub lewym górnym. Problemem jest, czy można go teraz przesadzac. W centrum koła posadzić soliter. Na przykład magnolia Susan plus zimozielona obwodka lub coś innego. Żwiru nie stosuj, bo ciężko pielić w tym podłożu. Lepiej gruba warstwa kory.
Na przykładzie rabaty przed ławką (wiosenne i letnie ujęcie) mam wrażenie, że z kompozycja dasz sobie radę.
Pozdrawiam.

Witam, Alino, dziękuję Ci za wszystkie rady. Przesadzamy, tak jak radziłaś, wszystko z koła. Szmaragdy przeniesione pod rabatę przy płocie.
Przed nimi będą te 2 duże kule Danica. Pomiędzy coś posadzę by rozjaśnić ten kąt. Wykorzystam też pomysł z poszerzeniem rabaty od strony wjazdu, zrobimy ją w łuku, tak jak rysowałaś. Żurawki lubię, przesyłam tegoroczne zdjęcie moich ulubionych:

Koło zostaje. Skłaniam się ku pomysłowi, by posadzić tam jedno drzewo i coś zielonego ale nie za dużo, by nie przytłaczało. Przed domem mam 3 brzozy, 1 klon czerwony, 1 miłorząb, 1 grujecznik. Obok domu mam posadzone dwa czerwone buki które prowadzę na żywopłot, by zasłoniły metalową rurę, na której jest antena. Może pomiędzy Szmaragdy a Danicę też posadzić buk i ciąć go by nie miał więcej niż 1,5 m. wysokości?

Pozdrawiam Cię serdecznie.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:55, 14 maj 2020

Do góry
Na nowej rabacie ,przy wejściu są Umbry 3szt ,magnolia ,klon bordowy,Śliwa wiśniowa i na samym końcu Złotokap to tyle

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:43, 14 maj 2020

Do góry

magnolia w tle wszystkie liście straci
Do raju daleko - u Ewy 10:56, 14 maj 2020

Do góry
Coraz więcej azalii kwitnie na górce

Magnolia Genie kończy kwitnienie. Tak wyglądała jeszcze tydzień temu

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:23, 14 maj 2020

Do góry
MartaRad napisał(a)
Dzień dobry,

Chciałabym Was bardzo prosić o pomoc w zdiagnozowaniu co się dzieje z moją magnolią. Jestem bardzo początkująca w ogrodowych sprawach i sama nie wiem co robić.
Wsadziłam magnolię satisfaction jakieś 3-4 tygodnie temu. Specjalnie dla niej został przygotowany duży dołek z ziemią pomieszana razem z torfem, miejsce jest również obłożone kora sosnową. Stanowisko bardzo słoneczne. Do tej pory żaden nawóz nie został jeszcze stosowany - ogrodnik powiedział, ze mamy to dopiero zrobić w czerwcu.
Niestety, magnolia zaczyna mieć coraz więcej ciemnych liści. Czy może to być jakaś choroba? Co mogę na to poradzić? Bardzo mi zależy na tym drzewku i nie chciałabym się go pozbywać...

Pozdrawiam,
Marta

Na moje wygląda zdrowo. Ciemniejsze młode liście występują u niektórych odmian, później zrobią się bardziej zielone. Uważaj, żeby zbyt mocno nie zakwasić podłoża ściółką z igliwia lub kory iglastych, bo dla odmiany liście zaczną się robić żółtawe. Przy okazji: jaka odmiana?
Pozdrawiam A
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:34, 13 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie też mróz poszalał sobie. Pontyjska i rodki wczesne i buki o wisteria i magnolia itd.Masakra.Łączę się w bezsilnej złości.

Gosiaczku rozumiesz co czuję. Tyle dobrego, ze fotek zdążyłam pocykać trochę na zapas nim ogród się pozbiera to będą oko cieszyły. Powiedz mi co teraz robić bo nie wiem mam tej wisterii pościnać te kwiatostany czy zostawić i same odpadną? Co z bukszpanami leżą im te przyrosty jak flaki zbiorą się jeszcze czy ściąć trzeba boję się, ze mi grzyba złapią po tym.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:01, 13 maj 2020

Do góry
U mnie też mróz poszalał sobie. Pontyjska i rodki wczesne i buki o wisteria i magnolia itd.Masakra.Łączę się w bezsilnej złości.
Pszczelarnia 21:37, 13 maj 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Przepiękna jest, nie mogę się napatrzeć. Bardzo klasyczna klasyka.
Ja mam Elisabeth a córka zwraca mi uwagę, że magnolia zawsze powinna być różowa. Jeżeli wybierałbym powtórnie, to byłaby ta.

Żółto kwitnące podobają mi się. Tulipanowiec też mi się podoba.

Tutaj po lewej skorygowałam kształt rabatki. Oddałam eMowi trawnik.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies