Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Aggaa 13:44, 13 sty 2021

Witaj Asiu, a jakbys zamiast pisardi dała jakies kolumnowe bordowolistne drzewa np buki tak by zatopic je w wysokich trawach np molinii kf?
Nie wiem tak sobie pomyslalam, ze przechowalnik przy okazji bylby bardziej zasłonięty.. wydzililoby sie nowe wnętrze ogrodowe i powstalaby przeslona tajemniczosci
TAR 13:48, 13 sty 2021

Tez mam takie 3 rabaty nad ktorymi kilka razy pracowałam i chyba je w koncu dopracowalam w ub. sezonie, na razie mnie nie draznia.

Teraz mysle nad przebudowa przytarasowych, balam sie je ruszac ze wzgledu na kosmiczne ilosci wsadzonych krokusow i floksy szydlaste ale skoro kret juz je zoral to chyba najwyzsza pora tam zrobic porzadne nasadzenia. W koncu przytarasowa do czegos zobowiazuje. bedzie sporo pracy.
Margerytka40 16:55, 13 sty 2021

Aggaa napisał(a)
Witaj Asiu, a jakbys zamiast pisardi dała jakies kolumnowe bordowolistne drzewa np buki tak by zatopic je w wysokich trawach np molinii kf?
Nie wiem tak sobie pomyslalam, ze przechowalnik przy okazji bylby bardziej zasłonięty.. wydzililoby sie nowe wnętrze ogrodowe i powstalaby przeslona tajemniczosci

Tyle, że byłaby mieszanina gatunków drzew. Jedną Pissardii już mam, jest duża i dlatego jeszcze dwie w planie by już nie mieszać. Przechowalnik i tak kiedyś zniknie za żywopłotem
Margerytka40 17:01, 13 sty 2021

TAR napisał(a)
Tez mam takie 3 rabaty nad ktorymi kilka razy pracowałam i chyba je w koncu dopracowalam w ub. sezonie, na razie mnie nie draznia.

Teraz mysle nad przebudowa przytarasowych, balam sie je ruszac ze wzgledu na kosmiczne ilosci wsadzonych krokusow i floksy szydlaste ale skoro kret juz je zoral to chyba najwyzsza pora tam zrobic porzadne nasadzenia. W koncu przytarasowa do czegos zobowiazuje. bedzie sporo pracy.

U mnie ta rabata na dobre jeszcze nie obsadzona, jeszcze jest czas na kombinacje. Na razie masowo jest tam sesleria
No skoro kret rozpoczął Ci wykopki to mus porządek zrobić
magnolia 17:42, 13 sty 2021

pokaż na planie tę rabatę- na rzucie Twoim.
Wg mnie masz rację- hortki i róże to dość ciężkie połączenie, tzreba z nim uważać. Poza tym masz juz sporo hortensji, mimo że ogród duży, trzeba wyważyć i nie przesadzać. Tawuły jako szpaler sa niezłe, bo kwitną wcześnie, potem są dobrym tłem.
Pissardii- do tej jednej dwie... byłoby spójnie i w pierwszych latach dobrze, potem trochę mrocznie.... może dwa drzewa zielonolistne jednak, o niezbyt wyrazistej formie, takiej neutralnej.
Margerytka40 18:31, 13 sty 2021

Marta, już kiedyś rozkminiałyśmy tę rabatę. Fakt, nie było tam jeszcze wtedy ciurkadełka a ja się wtedy upierałam przy kalinach Compacta rozrzuconych po rabacie i zatopionych w seslerii. Wtedy też stanęło na do sadzeniu tych śliw.
Trochę się pozmieniało
Co do śliw też tak trochę wydaje mi się, że mroczno będzie ale jak tam zrobić z czymś innym to nie mam pomysłu. Dobra wrzucę jakieś rzuty jak tylko się do kopię do nich
Margerytka40 20:13, 13 sty 2021

Plan działki

Omawiane miejsce zaznaczone żółtym krzyżykiem

Tu ta rabata, czarnymi okręgami zaznaczone to co istotne

Reszta kółek nieistotna. Swoją drogą muszę uporządkować te szkice

Tu widok przybliżony na tę część od strony domu. Pod magnoliami tymi przy żywopłocie kulę cisowe nie naniesione na wcześniejszych rysunkach

magnolia 10:26, 14 sty 2021

juz sobie przypominam.
Widzę jeszcze takie wyjście, żeby dać dwie Pissardii i jedną ( tą bardziej do trawnika) magnolię- są już tam magnolie. Tylko te magnolię bym dała z wyprowadzoną wyżej koroną, żeby nie zamknęła niską koroną terenu pod sobą i widoku pod śliwami... Chociaż nawet gdyby np były inne drzewo- np klon pelsylwański ( ona jest cały taki zielono-oliwkowy i ma ładny kształt- nie szeroki, trochę jak lejek, własnie jak pissardii) to mi by to nie przeszkadzała taka niekonsekwencja.
taki ma kształt
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/JtHNuQxhqIzhincHNjngpjzvdTryH1qJtyopjr1OZ4Xpea-Eu4oWUgNVCg7opyL83o5MACmOQ1oHtuqG93TFJq-2xEqU2KlKXMpuhVs5qvAMB4JoZRiyQbpClZcMAuh4Bw42CllFWpJfDIJrgbB1LBX5sj24gj5l3lW_p-dGe74
Margerytka40 13:34, 14 sty 2021

magnolia napisał(a)
juz sobie przypominam.
Widzę jeszcze takie wyjście, żeby dać dwie Pissardii i jedną ( tą bardziej do trawnika) magnolię- są już tam magnolie. Tylko te magnolię bym dała z wyprowadzoną wyżej koroną, żeby nie zamknęła niską koroną terenu pod sobą i widoku pod śliwami... Chociaż nawet gdyby np były inne drzewo- np klon pelsylwański ( ona jest cały taki zielono-oliwkowy i ma ładny kształt- nie szeroki, trochę jak lejek, własnie jak pissardii) to mi by to nie przeszkadzała taka niekonsekwencja.
taki ma kształt
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/JtHNuQxhqIzhincHNjngpjzvdTryH1qJtyopjr1OZ4Xpea-Eu4oWUgNVCg7opyL83o5MACmOQ1oHtuqG93TFJq-2xEqU2KlKXMpuhVs5qvAMB4JoZRiyQbpClZcMAuh4Bw42CllFWpJfDIJrgbB1LBX5sj24gj5l3lW_p-dGe74

Pewnie masz na myśli to drzewo poprawione na zielono?

Chodziło mi po głowie takie rozwiązanie.
Chyba obstawiałabym magnolię jak już. Trzeba by było poszperać w odmianach. Na rogu cypelka mam nn, kwitnie na różowo. Na rabacie z annabelkami są 2 Lennei Alba. Jeśli zdecydowałabym się to chyba różowa by była lepsza..
A co myślisz o reszcie planowanych roślin?
Roocika 13:57, 14 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)

Kamilko,bardzo spójny. Zobacz

Miś koala

Asiu, przepraszam, że cytuję to zdjęcie. Jak pierwszy raz zobaczyłam Twój plan to pomyślałam, że to myszka Miki a ty z misiem koalą sobie skojarzylaś. Moja córka też Zośka
Fajnie się przegląda Twój wątek.
Pozdrawiam