Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 15:16, 17 wrz 2025

Do góry
Ale piękny odcień tej hortensji

Ogródek Gosi 14:58, 17 wrz 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Gosiu, co to za cudeńko jest? Kojarzy mi się z cyklamenem, ale one chyba wiosną kwitną?

Bujność Twojego ogrodu jest piękna, i te ścieżki ginące też cudne, chociaż jednocześnie rozumiem, że chcesz móc przejść jednak A może rozwiązaniem byłyby niższe nasadzenia wzdłuż ścieżek? Tak żeby mogły bujnie się rozkrzewiać i nachylać, a zarazem pozostawiać przejście?
Glina i zielsko 14:48, 17 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Parę fotek z dziś wieczora.
Po deszczu.

Kortowa moja ulubiona

Jej, jak pięknie to wyszło Miałaś wyobraźnię Ja bym nigdy tak pięknie nie zaprojektowała rabaty
Ogród Basi 14:25, 17 wrz 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)
I jeszcze zapytam o dziwne zachowanie liści azalii wielkokwiatowych.

Ta sama odmiana co wyżej, krok dalej.

I ten dziwny kolor liści rododendrona. Nawoziłam w tym roku częściej niż zwykle, sucho nie ma. Co jest?

Trudno powiedzieć, trochę to wygląda jakbyś czymś pryskała i zrobiła za mocne stężenie

Natomiast rodek tak jak wcześniejsze azalie ma za wysokie ph i nie pobiera żelaza i magnezu.
Musisz zakwasić glebę, posypać siarką, najlepiej pylistą bo szybciej z takiej tworzy się kwas.
Na wiosnę zastosuj siarczan amonu, albo nawozy dedykowane do Rh.
Można teraz zastosować coś dolistnie, ale nie znam się na tych preparatach, nigdy ich nie stosowałam.
Wyściółkuj kwaśnym torfem i korą
Grzebiuszka ziemna 14:23, 17 wrz 2025

Do góry
No to miałaś niespodziankę, tłuściutkie larwy, dobrze im było u Ciebie. Całkiem przyjemne chrząszczyki

Hortensje piękne, pomponella również.
Ogród Basi 14:17, 17 wrz 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)
A teraz poproszę o rady, moje azalia japońskie (nie wszystkie) mają jasne listki. Zrobiłam im zdjęcia. Co im jest, jak im mogę pomóc?

zbyt zasadowe ph, to chloroza, brak żelaza i magnezu, Zakwaś glebę,
Dębowe zakątki 14:06, 17 wrz 2025

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Jak ten czas szybko ucieka szybko. Oj za szybko.
Wakacje za nami i mamy już wrzesień.

Aniu, ależ u Ciebie jeszcze kwieciście pomimo nadchodzącej już jesieni, pięknie. Lato w tym sezonie wyjątkowo szybko zleciało, przynajmniej ja mam takie wrażenie, nie nacieszyłam się ciepłem i słońcem.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:54, 17 wrz 2025

Do góry
Zawilec "Honorine Jobert" w roli głównej i papryczki podłużne spiczaste o cienkich ściankach.

Mini stipowisko i kostrzewy Miedzianobrody PBR.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:52, 17 wrz 2025

Do góry
Magara napisał(a)

Patrycja, fotek nie robiłam.
Koral ostra u mnie to jakieś 1-2 cm średnicy. Cherry bomb - 5-6.
Na pewno koral ostra u mnie wypada - raz z uwagi na ostrość, dwa z uwagi na rozmiar - takiego maleństwa nie da się wypatroszyć Nawet gadżetem mojej Mamy

Ja miałam dziś pomocnika przy zbiorach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:45, 17 wrz 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, łąka już prawdziwie jesienna, piękna. Miskanty w takiej masie świetnie wyglądają, te pióropusze falujące na wietrze cudne.

He, he ciekawa sytuacja.
Ogród z zegarem 12:09, 17 wrz 2025

Do góry
Zrobiłam zdjęcie próbek tynku na elewację, ale zdjęcia nie odzwierciedlają dobrze efektu końcowego

Efekt metalu

Lub efekt kamienia (ten jest super na żywo)

Lub taki „gładszy” kamień

Tak, czy inaczej muszę kiedyś porównać sobie koszt takiego tynku i okładziny „kamiennopodobnej”.
Grzebiuszka ziemna 10:55, 17 wrz 2025

Do góry
Magarku, wiem, że google nieomylny ale akurat w tej sprawie nie mam wątpliwości, pień dębowy wyżarty, reszta nie żre dębowego mocnego drewna
Wywożę je dzisiaj do spróchniałych wierzb, bo te również mają w menu.
Gosiu pieniek fajny, dębowy w kawałkach, nie nadaję się do wtórnego wykorzystania, a szkoda.

Dzisiaj oczywiście w deszczowej aurze ścięłam trochę hortensji ogrodowych na bukiety zimowe i wysnułam taką myśl. Wiosną puściły pąki, które potem wymarzły, więc wszystkie usunęłam sekatorem i zgodnie z zasadą cytuję:
kwitną głównie na pędach dwuletnich, czyli zeszłorocznych, dlatego ich mocne przycinanie może skutkować brakiem kwitnienia w kolejnym sezonie

Tymczasem zaowocowało to mocnymi odrostami bocznymi i górnymi, stąd tak bujnie w tym roku zakwitły, ale był to pęd zdrewniały, więc pewno 2-letni:

I jeszcze tłoczą nowe bukietki

W donicy mam zakupiony w tym roku biały Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile, widzę, że już mogę na przyszły rok rozdzielić go i mieć dwa taka przebiegła jestem, ha, ha

Ogród Basi 10:47, 17 wrz 2025

Do góry
basia3012 napisał(a)
A teraz poproszę o rady, moje azalia japońskie (nie wszystkie) mają jasne listki. Zrobiłam im zdjęcia. Co im jest, jak im mogę pomóc?

W mojej ocenie to chloroza, brak żelaza, najlepiej byłoby już teraz zrobić oprysk helatem żelaza. Przyszłam tu od Mirki, bo obserwuję jej przepiękny ogród. Może ktoś jeszcze się wypowie na temat wybarwienia liści. Azotem już teraz nie robiła bym oprysku, żeby roślinę nie pobudzić do wzrostu, bo pędy nie zdążą zdrewnieć, ale żelazo tak i można dodać Pini w płynie.
W zgodzie z lasem 10:39, 17 wrz 2025

Do góry
Eupraksja napisał(a)
Dziękuję jeszcze raz za wszystkie szkółkowe polecajki! Mamy co zwiedzać i gdzie się zakrzaczać

Mój telefon robi fatalne zdjęcia, ale i tak chcę pokazać postępy w ogrodolesie Po ostatnim dosadzaniu bylin zaczynają mi się podobać zestawienia niektórych roślin obok siebie, a nawet niektóre się trochę przenikają - ledwie co, ale już mnie to cieszy - na przykład tak:

Nerecznica czerwonozawijkowa z każdej strony wygląda inaczej - ta powyżej jest od wschodu, od północy jest najciemniejsza:

a od południa wręcz taka złota:

I w każdym wcieleniu ją lubię

Połączenia nieoczywiste jak na pierwszym foto są śliczne.

Co to jest z białymi liśćmi?
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:26, 17 wrz 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Energetycznie na koniec

Och, bardzo energetycznie pobieram

Monia81 napisał(a)

To moje ulubione ujęcie i fragment Twojego ogrodu
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 07:31, 17 wrz 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Żal było nie wziąć dziś w Le…y. Świeża dostawa, spory wybór.

Mega, to zawsze mnie kusi ale wolę kupować w Dino bo nie są takie wrażliwe i chorobliwe.
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:27, 17 wrz 2025

Do góry
Energetycznie na koniec

Wymarzony sielankowy ogród..... 07:25, 17 wrz 2025

Do góry

A i więcej siedzę teraz w słoiczkowaniu, przerabiać jest co mimo, że sezon jednak do łatwych nie należał.
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:22, 17 wrz 2025

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 07:21, 17 wrz 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies