Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 10:11, 27 cze 2026

Ulina 10:13, 27 cze 2026

Czyściec od Gosi kwitnie, hurra

A fioletowego czyśćca znów nie ma po zimie wrrrr

Na pocieszenie została dziewanna
Gosialuk 23:30, 27 cze 2026

Ula mój czysciec - siewka tego jasnoróżowego - kwitnie na ciemny róż. Więc próbuj wysiać nasiona jak przekwitnie.
Róże masz przepiękne, szkoda tylko, że takie upały, bo będą krótko cieszyć. Za to liliowce zapowiadają się wspaniale.
Ulina 18:04, 28 cze 2026

Gosialuk napisał(a)
Ula mój czysciec - siewka tego jasnoróżowego - kwitnie na ciemny róż. Więc próbuj wysiać nasiona jak przekwitnie.
Róże masz przepiękne, szkoda tylko, że takie upały, bo będą krótko cieszyć. Za to liliowce zapowiadają się wspaniale.

Siania z nasion nie robię, ale jak samo się wysieje to fajnie i jak nie wyplewię wiosną to zostanie Często wolę wziąć gotową siewkę od kogoś bo prawdopodobieństwo przetrwania jest większe

Bodziszek Dreamland od Iwonki, tu jest 5 sadzonek, kwitnie do samej jesieni. Akurat fajnie mi się na tej kantówce zawiesza

ewsyg 22:30, 28 cze 2026

Ula, jak Ci się wysieje ta dziewanna, to poproszę jedną sadzonkę, albo zbierz mi nasiona, proszę Bardzo mi się podoba i poluję na nią.

Ulina 10:24, 29 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Ula, jak Ci się wysieje ta dziewanna, to poproszę jedną sadzonkę, albo zbierz mi nasiona, proszę Bardzo mi się podoba i poluję na nią.

Też ją lubię
Dziwna ta dziewanna, miałam ją chyba w innym miejscu od kogoś z 10 lat temu. Jeszcze żółtą też. Potem zniknęły. W zeszłym roku zakwitła więc musiała się pojawić rok wcześniej rozeta liściowa. Czasem nasiona po kilku latach wschodzą, w dziwnych miejscach albo ptaki przenoszą albo ja plewiąc i rzucając chwasty w różne miejsca, to drugie jest najbardziej prawdopodobne
Rośnie blisko tui, a tam dosypywałam skoszonej trawy. To jej drugi rok kwitnienia w tym miejscu. Tylko jeden kwiat wydała w zeszłym roku. Teraz dwa. Nie wiem czy zostanie na dłużej. Jeszcze nie widziałam siewek zeszłorocznych, bo bym Ci dała albo je wiosną wyplewiłam. Ale może wróble objadły.
Zobaczę jak z nasionami, choć przyznam się, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie wiem kiedy zebrać. Raczej bardziej dojrzałe będą z tego większego kwiatu, tak mi się wydaje niż z mniejszego.

Ulina 11:38, 29 cze 2026

Niektóre rośliny docenią się po wielu latach
Przetacznik niebieski, nie znam nazwy, dostałam od kogoś z forum dawno temu
W zeszłym roku zaczęłam rozmnażać. Jest świetny, rośnie w kępie. Musi mieć coś niższego przed sobą co zasłoni brzydszy jego dół w sezonie.
Ale świetnie się sprawdza w aktualnej dziurze kwitnienia, zanim zakwitną hortensje.
W pełnym słońcu, odsłonieťy

Pod jabłonią
Ulina 11:45, 29 cze 2026

Zaczyna kwitnienie molinia ( ten upał ją pobudził, a zwykle kwitnie miesiąc,dwa później

Monardy to moje ulubienice lata super się wpasowały z jarzmianka rosnącą kępowo. Muszę więc tą jarzmiankę podzielić I zrobić szpaler. Ale też fajnie zgra się za tydzień z hortensjami.
Ulina 11:50, 29 cze 2026

Nadszedł czas na wycinanie róż Nautica i części bodziszków, niestety temperatury przyśpieszyły zmianę wystroju ogrodu.

Biała Irina dopiero zaczęła

Wreszcie wiem którą to biała hosta od Iwonki to przynajmniej dwa lata od posadzenia.

Ulina 09:09, 01 lip 2026

Dziś info robocze

Wycięłam przywrotniki i część bruner. Potem w sierpniu zostanie wycinka liliowców. W międzyczasie przydałoby się skorygować tuje

Przywrotniki zostaną tylko w 3 miejscach na obrzeżu rabat....postanowione.
I całkowicie je usunę z rabaty Edenkowej....zamienię na piwonie. Mam nadzieję, że to już ostatnia koncepcja i ta pozostanie.
To tyle w sprawie przywrotników, które bardzo lubię, ale muszę pilnować przed samosiewem i spalać kwiatostany ( 2 pełne taczki uzbierałam, to chyba przesada).

Brunery natomiast pozostaną i zagarną kolejną połać. Samosiew bruner też wiele pozostawia do myślenia, ale te niebieskie kwiatuchy wiosną uwielbiam i chcę więcej. Pewnie kiedyś będą u mnie w większości brunery, bodziszki i hortensje

Co do bodziszków to szaleję na punkcie czerwonego, wspaniałego i cloud nine, jeszcze Renarda i 2 łąkowych.

Wysypały się prxy tych upałach nasiona ciemiernika cuchnącego....hurra....mam nadzieję na siewki bo to roślina, która u mnie się sprawdzi i potrzebuję kilka dobrych sadzonek.