Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

antracyt 13:44, 24 cze 2026

Jak przyjemnie na tych Twoich piaskach - prawdziwa oaza
Jezioro też, aż się chce wskoczyć dla ochłody
Na wakacyjnym mam ok 300m w linii prostej do jeziora, ale się niektórzy tak ogrodzili, że w tym roku spore kółko muszę robić, żeby do wody dojść, a z deską SUP ciężko się spaceruje przez chaszcze
Bee 10:56, 25 cze 2026

Asiu, na pewno kupię więcej sadzonek białej żurawkotonneli, jest prześliczna. Zobaczymy jak przetrwa te obecne upały i brak podlewania. Hosty są bardzo wytrzymałe i dają radę w czasie suszy.

Basiu też mi się to okno widokowe podoba bardzo. Nadaje odpowiedni kontekst i głębię rabacie.
Bee 10:58, 25 cze 2026

antracyt napisał(a)

Na wakacyjnym mam ok 300m w linii prostej do jeziora, ale się niektórzy tak ogrodzili, że w tym roku spore kółko muszę robić, żeby do wody dojść, a z deską SUP ciężko się spaceruje przez chaszcze

Zuza współczuję bardzo. Ja idę do jeziora polną drogą i ona raczej nie zniknie.
Bee 11:02, 25 cze 2026

Ma ktoś może bez koralowy z tych odmian udających klony palmowe i może się podzielić doświadczeniem? Chciałabym duży bezproblemowy krzew do rabaty półcienistej z ładnymi liśćmi w tonacji zielonej lub limonkowej.
Bee 13:01, 28 cze 2026

Kaszubskie Piaski pod kopułą ciepła

Wystraszyły mnie prognozy i uciekłam z gorącego miasta na działkę. Ha, dziwnie jest być tutaj i nie móc nic zrobić w ogrodzie z powodu upału. Rośliny też cierpią, jeżówki i floksy mają zwieszone z gorąca wierzchołki, nawet bodziszki wyglądają gorzej. Co gorsza z przerażeniem odkryłam, że o tej porze roku rabata półcienista jest bardziej słoneczna niż półcienista.

Parę migawek z gorącego poranka...
ewsyg 13:06, 28 cze 2026

Beatko, piękny ogród stworzyłaś na tych kaszubskich piachach. Aż dziw, że wszystkie rośliny tak dobrze rosną. Jezioro boskie. Pływałaś w nim ?
anuska2507 14:07, 28 cze 2026

Bee napisał(a)
Ma ktoś może bez koralowy z tych odmian udających klony palmowe i może się podzielić doświadczeniem? Chciałabym duży bezproblemowy krzew do rabaty półcienistej z ładnymi liśćmi w tonacji zielonej lub limonkowej.

Ja mam bez czarny, ale akurat w odmianie o ciemnych liściach - Black Lace Eva. Mogę polecić na słabe gleby, te o limonkowych liściach też pewnie nie mają dużych wymagań. U mnie ma dużo słońca, prawie go nie podlewam. Dużo przyrósł, kwitnie i zawiązał owoce. Ja ich nie zbieram, więc wszystko zostaje dla ptaków.
Wafel 23:29, 28 cze 2026

Ale tu pięknie

LIDKA 23:37, 28 cze 2026

Rabata pełną i taka ładna. Urzeka wręcz❤️
Bee 08:36, 02 lip 2026

Ewo dziękuję.

Na piaskach podstawa to odpowiedni dobór roślin. Teraz na rabacie królują kocimiętki Walker's Low, różowa ślazówka i złocienie. Te są niezawodne mimo suszy i mroźnej zimy. Mam problem z podlewaniem i rabata angielska nie była w tym roku wogóle podlewana. Ciekawe co przetrwa? Mam jednak nadzieję, że sprawdzi się zasada Beth Chatto „właściwa roślina na właściwym miejscu”. Jej rabata żwirowa też nie jest podlewana i daje radę.

Jezioro daje wytchnienie w upale i super się w nim pływa. Z pamelką

Aniu dziękuję za polecajkę. Pomyślę też o bzie czarnym w takim razie.

Asiu

Lidko rabata dziękuje za pochwałę.