Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Jeszcze będzie przepięknie... 13:37, 08 kwi 2015

Do góry
W pierwszej chwili chciałam sprostować, że to białe to donica, ale się zachłysnęłam, bo kostka bukszpanowa nawet mi do głowy nie przyszła, a pomysł warty przemyślenia, dzięki
To bordowe rysowane to krzewuszki, które już tam rosną, tylko o tej porze roku niewiele widać (5 krzaczków). Z przodu są trzy bordowe żurawki, a pod drzewem trzmieliny Emerald Gold, ale nie chciałam za dużo od razu sadzić, bo w planach było kopanie dziury pod drzewo
Dopiero na wiosnę widać, gdzie czegoś brakuje i jest pusto
To jak już wpadłyście, to może podpowiecie jakie drzewo widziałybyscie na tej rabacie? A ja pędzę oblukać Wasze ogródki
Jeszcze będzie przepięknie... 13:01, 08 kwi 2015

Do góry
Kostka bukszpanowa, fajny pomysł aptu
Moim zdaniem do takiego nowoczesnego ogrodu z nowoczesnym domem będzie pasować

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:18, 07 kwi 2015

Do góry
Atena napisał(a)
Witaj Ana. Jestem tu na forum nowa. Jakoś tak się złożyło że zaczęłam to forum podczytywać od przeglądania realizacji P. Danusi.
Ale potem trafiłam od razu do Ciebie. I o ile realizacje P. Danusi mnie zachwycały i zachwycają nadal - tak to jednak Twój ogród stał się dla mnie inspiracją do założenia własnego wątku i wzięcia się do roboty
Dom skończyliśmy w 2009 roku i po wprowadzeniu się w 2010 w listopadzie przyszedł na świat nasz synek Dokładnie tak jak Twój Jasiu o ile dobrze kojarzę.
Teren wokół domu długo adoptowaliśmy. Ogrodzenie, kostka, taras, murki oporowe. Działka jest trudna więc i ogród długo był odkładany na potem.
Początkiem tego roku natrafiłam na Any walkę z ugorem i Twój wątek tak mnie pochłoną że przeczytałam go od 1 do 1805 strony, każdą bez omijania czegokolwiek.
Masz przepiękny ogród !!! Marzę o takim chociaż w małym procencie. Wiem że wszystko robiłaś sama. Wiem jak wiele się nauczyłaś i ile pracy to Cię kosztowało. Czytając o Twoim ogrodzie pomyślałam...że ja to chyba jakaś leniwa jestem albo źle zorganizowana Bo skoro Ty Mama 4 synów, pracująca zawodowo dokonałaś takich cudów to może i mnie się uda...
Bardzo Ci dziękuję za to że dałaś mi wiarę
Pozwól że będę do Ciebie zaglądać i podpatrywać co nieco.
Bo póki co jestem zupełnie zielona ale mam nadzieję że szybko się poduczę.

hmmm i co ja mam powiedzieć? miło mi szalenie, ale i głupio
Atena czytana od tyłu daje moje imię... powiem Ci że marzenia się spełniają jeśli ktoś tylko coś robi w tym kierunku będę trzymała kciuki by realizacja się udała.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:56, 07 kwi 2015

Do góry
I będę monotematyczna. Moja ulubiona rabata. Czekam aż berberysy zczerwieniają i wyjdą tulipany

W sobotę M obiecał czyszczenie kostki granitowej z mchu... bo mnie wnerwia... kostka... nie M

i szafirki przed drzwiami.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:13, 07 kwi 2015

Do góry
Witaj Ana. Jestem tu na forum nowa. Jakoś tak się złożyło że zaczęłam to forum podczytywać od przeglądania realizacji P. Danusi.
Ale potem trafiłam od razu do Ciebie. I o ile realizacje P. Danusi mnie zachwycały i zachwycają nadal - tak to jednak Twój ogród stał się dla mnie inspiracją do założenia własnego wątku i wzięcia się do roboty
Dom skończyliśmy w 2009 roku i po wprowadzeniu się w 2010 w listopadzie przyszedł na świat nasz synek Dokładnie tak jak Twój Jasiu o ile dobrze kojarzę.
Teren wokół domu długo adoptowaliśmy. Ogrodzenie, kostka, taras, murki oporowe. Działka jest trudna więc i ogród długo był odkładany na potem.
Początkiem tego roku natrafiłam na Any walkę z ugorem i Twój wątek tak mnie pochłoną że przeczytałam go od 1 do 1805 strony, każdą bez omijania czegokolwiek.
Masz przepiękny ogród !!! Marzę o takim chociaż w małym procencie. Wiem że wszystko robiłaś sama. Wiem jak wiele się nauczyłaś i ile pracy to Cię kosztowało. Czytając o Twoim ogrodzie pomyślałam...że ja to chyba jakaś leniwa jestem albo źle zorganizowana Bo skoro Ty Mama 4 synów, pracująca zawodowo dokonałaś takich cudów to może i mnie się uda...
Bardzo Ci dziękuję za to że dałaś mi wiarę
Pozwól że będę do Ciebie zaglądać i podpatrywać co nieco.
Bo póki co jestem zupełnie zielona ale mam nadzieję że szybko się poduczę.
Ogród na wzgórzu :) 13:24, 07 kwi 2015

Do góry
Witam

jestem na początku drogi w zakładaniu ogrodu.
Ogrodowisko podczytuje gdzieś od ponad roku.
Zachwycają mnie Wasze ogrody, pomysły i doceniam ogrom wkładanej w nie pracy.
Z czasem pomyślałam....dlaczego nie ja miałabym się stać posiadaczką tak przepięknej oazy spokoju i zieleni wokół swojego domu.
Moja działka jest poniekąd działką "trudną" bo nie równą ale za to bardzo urokliwą
Leży u podnóża niewielkiej góry. Jest wąska i baaaardzo długa.
My wydzieliliśmy i zaadoptowaliśmy tylko 1/3 jej długości z tej najbardziej "równej".
Jej teren cały czas podnosi się do góry przez co musieliśmy wykonać równania z murkami oporowymi.
I właśnie taki jeden murek posiadam zaraz za domem od strony tarasu.
Bardzo chciałabym go w tym sezonie obsadzić. Ale ponieważ murek jest przed tarasem mam wielki problem co posadzić by w przyszłości roślinki nie zasłaniały widoków na planowany powyżej ogród a jednocześnie wprowadzały ciekawe zestawienia gatunkowe i kolorystyczne z obu stron rabaty.

Poniżej wstawiłam poglądowe zdjęcia.

Opisywany murek - widok z balkonu nad tarasem

Widok od boku

Czerwona kostka widoczna na pierwszym i drugim zdjęciu to taras.
A te czerwone linie (przepraszam że tak nabazgrane ) to powiedzmy że zarys przyszłej rabaty.
Murek ma długość ok 10 metrów. Folia rozłożona jest tylko w celu wygłuszania chwastów. Docelowo jej oczywiście tam nie będzie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i podpowiedzi co powinnam nasadzić wzdłuż murka aby nie zasłonić widoków siedząc na tarasie.

Myślałam o żurawkach, jakiś niskich trawach...może coś co mogłoby przewieszać się przez murek.....
Moi drodzy - pomożecie ?

Typografia ogrodu 14:15, 02 kwi 2015

Do góry
jalos napisał(a)

Zachwycają mnie te kostki

U mnie też biało.... Dzieci wyciągnęły rękawice i spodnie narciarskie i budowały śnieżną ścianę - tak na jakieś 50 cm wysokości murek postawili.
Szok.
Wiosno wracaj.

Kostkom jeszcze trochę brakuje - widać, że jest na środku każdej przerwa (a każda kostka to 4 bukszpany)sadziłam je w ulewie bo tak się cieszyłam gdy M niespodziewanie je kupił nie mówiąc mi. i to były pierwsze nasze bukszpany dzieciom źle nie życzę ale niech się już wszędzie lepiej śnieg topi
Ogródek Iwony 12:04, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

O matko! Ale lista!
Bogata rabata.

Bergenię trzeba koniecznie odmładzać, stare egzemplarze kiepsko wyglądają i gorzej rosną.
Ogródek Iwony 20:44, 01 kwi 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Stipa rośnie jak szalona. Ogród wygląda pięknie, kompozycja w donicy cudna. Kostka przed domem po zmianach fajnie wyszła. Kojarzy mi się tak jakoś bajkowo teraz ta ścieżka, tak hobbitowo. Fajnie. .

Reniu, myslę że piszesz o tej kostce zawijaskowej przy tarasie. Ta już była, to moja porażka. Panowie ten zawijas kładli jak mnie nie było i zrobili po swojemu. M się nie zgadza na jej przeróbkę. Jeszcze. Teraz przerabiałam dojście do domu za domem z owalnego na prostokątny, tam będzie rabata ognista. I linie proste. Przed domem może kiedyś uda mi się poprawić. Ale jest tyle do zrobienia, że nie wszystko naraz. Przy zawijasku jest ciurkadełko. Ławeczka stara się rozpadła, będzie wiosną nowa.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 11:54, 01 kwi 2015

Do góry
Melduję, że nie odpłynęłam. Ogród jakoś przeżył. Niczego wichura nie połamała. Podmytą i lekko zarwaną mam podłogę w garażu (kostka). Jeszcze trawnik pływa w kilku miejscach, jest woda pod płotem od strony pola no i kałuże na ścieżkach. Zobaczymy jak zniosą ten nadmiar wody rośliny. I oby nie było mrozu w nocy.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:00, 01 kwi 2015

Do góry
Barwinki mają już całą masę pączków Niestety będę mogła je podziwiać dopiero za tydzień, więc mam nadzieję, że nie przekwitną do tego czasu..

A trójkącik z krokusami rzeczywiście fajny, kostka też ciekawie zrobiona - dziękuję za pochwały w imieniu Szeregowego, hihi U mnie takich cudów nie ma, nawierzchnię przed domem mamy ze zwykłego polnego kamienia ułożoną
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:18, 01 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja stawiku nie mam, ale mam latem wieczorami zmasowany atak żab na elewację
i zimują między elewacyjnymi płytkami a kostka brukową wykopując mi ciągle piasek

No cos Ty? To nie zazdroszczę, a zaby też zostawiaja taki śluz jak slimaki na elewacji? Będę obserwować co u mnie zrobią, kostki im nie podaruje, ma dopiero 2 lata
Ogródek Iwony 07:58, 01 kwi 2015

Do góry
Stipa rośnie jak szalona. Ogród wygląda pięknie, kompozycja w donicy cudna. Kostka przed domem po zmianach fajnie wyszła. Kojarzy mi się tak jakoś bajkowo teraz ta ścieżka, tak hobbitowo. Fajnie. .
A z roślinami to tak jest, że dla jednych za dużo, a dla innych za mało . Mam na myśli "ognistą" .
Wczoraj sąsiadka przez płot zagadała, że mam chyba za dużo roślin na rabacie, a ja tam jeszcze chcę coś dosadzić .
Ogródek Iwony 20:29, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
najniższe piętro
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple

ha, ha a mnie pisali że mam za dużo roślin, a mam połowę tego
Ogródek Iwony 19:12, 31 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Iwonko, wpadłam zobaczyć co u Ciebie, ale widzę, że mam sporo do nadrobienia.
Jestem bardzo ciekawa czy ruszyłaś już z czerwoną rabatą i chętnie popatrzę co na niej się znajdzie, może się poinspiruję, bo zorientowałam się niedawno, że w projekcie na jednej z rabat dominuje u mnie imperata red baron w towarzystwie rozplenicy hammeln, ale wydaje mi się, że te 2 gatunki to troche za mało. Chętnie zobaczę co Ty tam zaplanowałaś.

Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
średnie piętro:
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
najniższe piętro
18. Orlik - nie mam
21. Bergenia - mam
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
28. Stipa - mam

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:52, 31 mar 2015

Do góry
ja stawiku nie mam, ale mam latem wieczorami zmasowany atak żab na elewację
i zimują między elewacyjnymi płytkami a kostka brukową wykopując mi ciągle piasek
Kostka granitowa 18:57, 30 mar 2015

Do góry
Ładnie też nam się marzyła kostka granitowa, ale skłaniamy się bardziej do takiej zwykłej jednak. Czytałam ze i łatwiej sie utrzymuje w czystości i odśnieża i to chyba przewazy. No i szukam firmy bo chcę w końcu zrobić i podjazd i scieżki i schody i chyba taras tez z takiej kostki. Może któas z was jest z okolic Katowic i moze kogoś podpowiedziec? Z internetu wstępnie wynalazłam jedną firmę której reazlizaje na stronie bardzo mi się podobają, ja niestety nie mam kogo podpytać o opinie alnbo jakies polecnie Zerknijcie prosze i powiedzcie czy ładnie "robią" czy szukac kogoś innego
Lawendowy zawrót głowy 10:02, 30 mar 2015

Do góry
Ten sie robi niebieski jak jest mokry nie zabardzo to lubie .... Napisalam

A kostka jest chropowata i jeszcze nie jest zaimpregnowana ~
Lawendowy zawrót głowy 09:38, 30 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ewciu dla Ciebie zawsze honorowe ))

Powiem Wam ze kostka i taras jescze nie myte , jak widzicie u mnie wokoło tarsu i sciezek trawy nie ma - tylko zimia która ciagle sie roznosi ...jak na biale kostki to brudu nie widac ) z czystym sumieniem moge je polecic bo duzo osob na ppriv pytało )

są pewnie gładkie to pierwszy deszcz od razu brud zmywa tez mam gladkie na podjeżdzie
Lawendowy zawrót głowy 09:29, 30 mar 2015

Do góry
Ewciu dla Ciebie zawsze honorowe ))

Powiem Wam ze kostka i taras jescze nie myte , jak widzicie u mnie wokoło tarsu i sciezek trawy nie ma - tylko zimia która ciagle sie roznosi ...jak na biale kostki to brudu nie widac ) z czystym sumieniem moge je polecic bo duzo osob na ppriv pytało )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies