Dla Joli moje Nigry posadzone co 240cm tak mniej więcej
Jak widać zaczynają spełniać swoje zadanie, a jeszcze drzewa u siostry jak podrosną to za 2-3 lata nic nie będzie widać
I w drugą stronę.
Sadzone wiosną 2015 z sporych donic, przycięte bardzo drastycznie zaraz po posadzeniu, w tym roku też zotały mocno przycięte by zagęściły się od samego dołu bo troszkę wyżej są zaszczepione niż planowałem, ale tylko takie dostałem w pobliżu.
Miałem zdjęcia na wczoraj, ale wieczorem wygrała książka i muzyczka
Cisy dla Ani
Wiosną przyszły takie:
Teraz trudno jest im zdjęcie robić, ale na lepszej ziemi lepiej sobie poradziły, te gorsze sadzonki w miejscu bardziej ubogim i suchszym słabiej przyrosły, ale ogólnie jestem zadowolony.
Nie przyjęło się 10% czyli 3 z 30 i oczywiście musiały to być 3 sztuki u mnie ale sadziłem późno bo początkiem kwietnia.
Alicjo zaraz zerknę, chociaż moja pamięć w tym temacie coraz słabsza
Justynko ja nigdy nie podchodziłem do żurawek jako rośliny ozdobnej zimą, wiosną wręcz wycinam wszystkie liście nawet jak jakoś znośnie wyglądają po zimie
Na pewno nie chce mieć ich już tyle ile miałem dwa lata temu
Marzenko ja za to dojrzałem do takiego etapu, że mógłbym bez nich żyć, ale poczekam aż same się zlikwidują, a w tym roku poszło im to bardzo skutecznie, poszło z połowę kolekcji. Ciągle z nimi robota.
Widzę, że trawnik się zebrał i nabrał koloru, super się prezentuje.
Zawsze ubolewam na tym jak patrzę na Twój ogród... chciałbym mieć taki stosunek wielkości rabat do trawnika
Anule mogę Ci podesłać kilka zdjęć Besty bo już kilka miałem okazje montować. Uwielbiam je za prostotę, pakowność i duże możliwości aranżacji Frontów 'dębowych' nie polecam, dla mnie troszkę sztucznie wyglądają
W pierwszej wersji lepiej posadzić 3x7 czyli po 21 sadzonek w końcu nie sadzisz tego na jeden rok tylko przynajmniej na kilkanaście lat, a zwykłe cisy wbrew pozorom jak się dobrze ukorzenią to rosną dość szybko.
W drugiej wersji w jednym rzędzie, ale gęście na 10 sadzonek dolicz sobie jedną i powinno być ok, a zresztą z tego źródła sadzonki są różnej gęśtości, więc raz posadzisz gęściej raz rzadziej. Tutaj tak samo musisz założyć, że tą 40cm szerokość osiągniesz po kilku latach, ale jak już ją osiągniesz ciąć będzie trzeba mocno
No i na efekt z sadzonek Cisów musisz poczekać 2-3 sezony, ale za to później efekt takich brył z cisa będzie świetny.
Chociaż jak po cisy pojedziesz osobiście i pozwolą wybrać Ci samej to bierz same gęste. ZObaczysz o co mi chodzi jak wieczorem wkleję zdjęcia moich
Asiu dziękuję zdrowie się przyda nie tylko w sferze fizycznej
Gosiu znakomicie nadaj się do dzielenia, więc polecam
Aniu na pewno się jakieś znajdą, a wiosną będę dzilił kolejne bo muszę mieć płynność sadzonkową by mieć cały czas coś na podmianę, ale teraz już chyba uda mi się tak robić tylko dzięki temu, że zrezygnowałem z kolekcji kilkudziesięciu odmian
Cisy pokażę wieczorem, zrobiłem dzisiaj zdjęcia, ale trudno tak w gęstwinie je przedstawić, mam za to gdzieś zdjęcia z wiosny.
Irenko w tym roku wiosną był pogrom bo pierwszy raz tyle mi wygniło, ale w niektórych miejscach miały się całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku bo w tym prawie w ogóle nie obiłem im zdjęć.
Wczoraj dzień jak co dzień, uciekać nadal chcę
Kasya planing na całego! musi być konkret bo wolalabym róż więcej nie przesadzać
Justyna raz jak sobie poradzę z dużą ilością cięcia a dwa jak mi to będzie wychodzić? ha żeby totalna abstrakcja z tego nie wyszła bo jeszcze brzydziej będę mieć :/
Łukasz zajebiste pomysły!
40cm szer to 2 rzędy cisów? tak przyjmować?
1 wersja 150x80 6x4=24cisy ok?
byłabym Ci bardzo wdzieczna za pokazanie tych sadzonek u Ciebie przyrost 20cm to było extra!
Asia my chyba obie po jednych pieniądzach hiihihih ja tez jak w cos się wkręce to na całego i całą sobą
Marta nie będzie tak źle ostatnie pomysły Łukasza myslę mozna tak wpasować w różankę żeby nie przesadzać podobają ci się jego wersje?ktorą byś wybrała?
Agata tylko ja chyba wolałabym je teraz zamówić, żeby na wiosne już sobie czas na inne prace zostawić
Makusia to Ty masz jak mój M, jak mu opowiadam nad czym rozmyślam to juz w połowie nic nie kuma, nie rozumie pojęć i pyta wkońcu wkurzany; dobra, gdzie kopać?!
Iwona no właśnie w tej wersji ktora bardziej Ci sie podoba jest przesadzanie. bo ten środkowy blok na rabacie chyba by wypadł na mojej Princess Aleksandra of Kent...
Monika Pergolowa nic nie wymyśli tylko kolejne pytania bedzie stawiać widzisz co wychodzi jak sama cos wymyślam?? wioska, misz-masz, wstyd ale pocieszam się ze tylko ta jedna rabata jest moją piętą Achillesową nigdy więcej wielkich rabat!
Bukszpany super, ale lepiej wsadź tam te planowane 40 sztuk, wiosną zetnij o 1/3 i powinny się wtedy już ładnie zrosnąć, a w kolejnym roku jak będziesz ciąć będzie już gotowy. Też posadziłem przed liliowcami żywopłocik, ale efekt będzie widoczny zimą jak liliowce znikną i o to chodzi by coś było