Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:02, 02 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Miałem zdjęcia na wczoraj, ale wieczorem wygrała książka i muzyczka

Cisy dla Ani
Wiosną przyszły takie:

Teraz trudno jest im zdjęcie robić, ale na lepszej ziemi lepiej sobie poradziły, te gorsze sadzonki w miejscu bardziej ubogim i suchszym słabiej przyrosły, ale ogólnie jestem zadowolony.

Nie przyjęło się 10% czyli 3 z 30 i oczywiście musiały to być 3 sztuki u mnie ale sadziłem późno bo początkiem kwietnia.

ładne te sadzonki, brałes te opisane 30-40cm chyba? a powiedz lepie sadzić teraz czy na wiosnę?
Moje małe wielkie marzenie 11:23, 02 paź 2016

Do góry
Tyle wiem
1. Cinnabar Silver
2. nie pamiętam nazwy, ale miałem ją
3. Shanghai
Ostatnia to Palace Purple powinna być
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:16, 02 paź 2016

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:13, 02 paź 2016

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:10, 02 paź 2016

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:07, 02 paź 2016

Do góry
To jeszcze troszkę jesiennych widoczków, w tym tygodniu mają być u mnie przymrozki, więc wszystko zmarznie.

Pod łopatę wiosną

Zastanawiałem się od dłuższego czasu co zrobić ze studnią bo troszkę szpeci, ale problem zaczął się sam rozwiązywać w tym roku

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:03, 02 paź 2016

Do góry
Dla Joli moje Nigry posadzone co 240cm tak mniej więcej

Jak widać zaczynają spełniać swoje zadanie, a jeszcze drzewa u siostry jak podrosną to za 2-3 lata nic nie będzie widać

I w drugą stronę.

Sadzone wiosną 2015 z sporych donic, przycięte bardzo drastycznie zaraz po posadzeniu, w tym roku też zotały mocno przycięte by zagęściły się od samego dołu bo troszkę wyżej są zaszczepione niż planowałem, ale tylko takie dostałem w pobliżu.

I żabia perspektywa na dodatek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:57, 02 paź 2016

Do góry
Miałem zdjęcia na wczoraj, ale wieczorem wygrała książka i muzyczka

Cisy dla Ani
Wiosną przyszły takie:

Teraz trudno jest im zdjęcie robić, ale na lepszej ziemi lepiej sobie poradziły, te gorsze sadzonki w miejscu bardziej ubogim i suchszym słabiej przyrosły, ale ogólnie jestem zadowolony.

Nie przyjęło się 10% czyli 3 z 30 i oczywiście musiały to być 3 sztuki u mnie ale sadziłem późno bo początkiem kwietnia.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 02 paź 2016

Do góry
Alicjo zaraz zerknę, chociaż moja pamięć w tym temacie coraz słabsza

Justynko ja nigdy nie podchodziłem do żurawek jako rośliny ozdobnej zimą, wiosną wręcz wycinam wszystkie liście nawet jak jakoś znośnie wyglądają po zimie
Na pewno nie chce mieć ich już tyle ile miałem dwa lata temu

Marzenko ja za to dojrzałem do takiego etapu, że mógłbym bez nich żyć, ale poczekam aż same się zlikwidują, a w tym roku poszło im to bardzo skutecznie, poszło z połowę kolekcji. Ciągle z nimi robota.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:46, 02 paź 2016

Do góry
Widzę, że trawnik się zebrał i nabrał koloru, super się prezentuje.
Zawsze ubolewam na tym jak patrzę na Twój ogród... chciałbym mieć taki stosunek wielkości rabat do trawnika
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:44, 02 paź 2016

Do góry
Składam wniosek z zażaleniem... już wiem gdzie poszły wszystkie kłosy ze stipy, u mnie kępiska duże i niekwitnące, zachciało im się wycieczek
Ogród wśród pól i wiatrów 10:42, 02 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
no i na glinie powstają najładniejsze Ogrodowiskowe grody

Chcesz mocno podpaść co niektórym
Ogród z rzeźbą 23:13, 01 paź 2016

Do góry
Anule mogę Ci podesłać kilka zdjęć Besty bo już kilka miałem okazje montować. Uwielbiam je za prostotę, pakowność i duże możliwości aranżacji Frontów 'dębowych' nie polecam, dla mnie troszkę sztucznie wyglądają
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:55, 01 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bukszpany super, ale lepiej wsadź tam te planowane 40 sztuk, wiosną zetnij o 1/3 i powinny się wtedy już ładnie zrosnąć, a w kolejnym roku jak będziesz ciąć będzie już gotowy. Też posadziłem przed liliowcami żywopłocik, ale efekt będzie widoczny zimą jak liliowce znikną i o to chodzi by coś było

Łukasz np prawie 4 dychy wyszło - 38
ale pewnie i te dwa by wyszły, ale na końcu już byłam tak umordowana że trochę miarkę w oczach straciłam

a na wiosnę zrobię jak piszesz i niech rośnie
mam nadzieję że się ładnie przyjmie tfu tfu
Ogród z pergolą 15:18, 01 paź 2016

Do góry
W pierwszej wersji lepiej posadzić 3x7 czyli po 21 sadzonek w końcu nie sadzisz tego na jeden rok tylko przynajmniej na kilkanaście lat, a zwykłe cisy wbrew pozorom jak się dobrze ukorzenią to rosną dość szybko.

W drugiej wersji w jednym rzędzie, ale gęście na 10 sadzonek dolicz sobie jedną i powinno być ok, a zresztą z tego źródła sadzonki są różnej gęśtości, więc raz posadzisz gęściej raz rzadziej. Tutaj tak samo musisz założyć, że tą 40cm szerokość osiągniesz po kilku latach, ale jak już ją osiągniesz ciąć będzie trzeba mocno

No i na efekt z sadzonek Cisów musisz poczekać 2-3 sezony, ale za to później efekt takich brył z cisa będzie świetny.
Chociaż jak po cisy pojedziesz osobiście i pozwolą wybrać Ci samej to bierz same gęste. ZObaczysz o co mi chodzi jak wieczorem wkleję zdjęcia moich
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:12, 01 paź 2016

Do góry
Asiu dziękuję zdrowie się przyda nie tylko w sferze fizycznej

Gosiu znakomicie nadaj się do dzielenia, więc polecam

Aniu na pewno się jakieś znajdą, a wiosną będę dzilił kolejne bo muszę mieć płynność sadzonkową by mieć cały czas coś na podmianę, ale teraz już chyba uda mi się tak robić tylko dzięki temu, że zrezygnowałem z kolekcji kilkudziesięciu odmian

Cisy pokażę wieczorem, zrobiłem dzisiaj zdjęcia, ale trudno tak w gęstwinie je przedstawić, mam za to gdzieś zdjęcia z wiosny.

Irenko w tym roku wiosną był pogrom bo pierwszy raz tyle mi wygniło, ale w niektórych miejscach miały się całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku bo w tym prawie w ogóle nie obiłem im zdjęć.
Wczoraj dzień jak co dzień, uciekać nadal chcę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:57, 01 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Żuraweczka Gunsmoke, mój numer 1.
Nie wytwarza grubych zdrewniałych pędów, nie wypiętrza się, może długo jak na żurawkę rosnąć w jednym miejscu bez dzielenia przy okazji znakomicie się mnoży. Może rosnąć na słońcu jak i w cieniu. Wiosną wygląda jak z metalu później troszkę zmienia kolor, potrafi mieć delikatnie różową poświątę, kwitnie na biało i nie obficie. Cóż mogę więcej mówić

śliczna, to ja mam prosbę o parę sadzonek w maju do Bogdzi
Ogród z pergolą 13:50, 01 paź 2016

Do góry
Kasya planing na całego! musi być konkret bo wolalabym róż więcej nie przesadzać

Justyna raz jak sobie poradzę z dużą ilością cięcia a dwa jak mi to będzie wychodzić? ha żeby totalna abstrakcja z tego nie wyszła bo jeszcze brzydziej będę mieć :/

Łukasz zajebiste pomysły!
40cm szer to 2 rzędy cisów? tak przyjmować?
1 wersja 150x80 6x4=24cisy ok?
Luki napisał(a)
Na szybko tylko dla zobrazowania o co mniej więcej mi chodzi.

Przy okazji jest to dokładnie w skali i widać jak z pozoru spore bryły 150x80cm na ogromnej skarpie wcale nie są takie wielkie

No i z pasami niskich żywopłotów, szrokość założyłem 40cm.

byłabym Ci bardzo wdzieczna za pokazanie tych sadzonek u Ciebie przyrost 20cm to było extra!

Asia my chyba obie po jednych pieniądzach hiihihih ja tez jak w cos się wkręce to na całego i całą sobą

Marta nie będzie tak źle ostatnie pomysły Łukasza myslę mozna tak wpasować w różankę żeby nie przesadzać podobają ci się jego wersje?ktorą byś wybrała?

Agata tylko ja chyba wolałabym je teraz zamówić, żeby na wiosne już sobie czas na inne prace zostawić

Makusia to Ty masz jak mój M, jak mu opowiadam nad czym rozmyślam to juz w połowie nic nie kuma, nie rozumie pojęć i pyta wkońcu wkurzany; dobra, gdzie kopać?!

Iwona no właśnie w tej wersji ktora bardziej Ci sie podoba jest przesadzanie. bo ten środkowy blok na rabacie chyba by wypadł na mojej Princess Aleksandra of Kent...

Monika Pergolowa nic nie wymyśli tylko kolejne pytania bedzie stawiać widzisz co wychodzi jak sama cos wymyślam?? wioska, misz-masz, wstyd ale pocieszam się ze tylko ta jedna rabata jest moją piętą Achillesową nigdy więcej wielkich rabat!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:08, 01 paź 2016

Do góry
Bukszpany super, ale lepiej wsadź tam te planowane 40 sztuk, wiosną zetnij o 1/3 i powinny się wtedy już ładnie zrosnąć, a w kolejnym roku jak będziesz ciąć będzie już gotowy. Też posadziłem przed liliowcami żywopłocik, ale efekt będzie widoczny zimą jak liliowce znikną i o to chodzi by coś było
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:07, 01 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Agnieszko miejsce dla Glowing Dream genialne znalazłaś Mam nadzieję, że przy okazji następnego spotkania będzie czas by porozmawiać

Nawet nie wiesz jak się cieszę z tej kompozycji

i ja mam nadzieję że uda nam sie przy następnej okazji dłużej porozmawiać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies