Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 10:50, 02 paź 2016

Alicjo zaraz zerknę, chociaż moja pamięć w tym temacie coraz słabsza

Justynko ja nigdy nie podchodziłem do żurawek jako rośliny ozdobnej zimą, wiosną wręcz wycinam wszystkie liście nawet jak jakoś znośnie wyglądają po zimie
Na pewno nie chce mieć ich już tyle ile miałem dwa lata temu

Marzenko ja za to dojrzałem do takiego etapu, że mógłbym bez nich żyć, ale poczekam aż same się zlikwidują, a w tym roku poszło im to bardzo skutecznie, poszło z połowę kolekcji. Ciągle z nimi robota.
Luki 10:57, 02 paź 2016

Miałem zdjęcia na wczoraj, ale wieczorem wygrała książka i muzyczka

Cisy dla Ani
Wiosną przyszły takie:

Teraz trudno jest im zdjęcie robić, ale na lepszej ziemi lepiej sobie poradziły, te gorsze sadzonki w miejscu bardziej ubogim i suchszym słabiej przyrosły, ale ogólnie jestem zadowolony.

Nie przyjęło się 10% czyli 3 z 30 i oczywiście musiały to być 3 sztuki u mnie ale sadziłem późno bo początkiem kwietnia.
Luki 11:03, 02 paź 2016

Dla Joli moje Nigry posadzone co 240cm tak mniej więcej

Jak widać zaczynają spełniać swoje zadanie, a jeszcze drzewa u siostry jak podrosną to za 2-3 lata nic nie będzie widać

I w drugą stronę.

Sadzone wiosną 2015 z sporych donic, przycięte bardzo drastycznie zaraz po posadzeniu, w tym roku też zotały mocno przycięte by zagęściły się od samego dołu bo troszkę wyżej są zaszczepione niż planowałem, ale tylko takie dostałem w pobliżu.

I żabia perspektywa na dodatek
Luki 11:07, 02 paź 2016

To jeszcze troszkę jesiennych widoczków, w tym tygodniu mają być u mnie przymrozki, więc wszystko zmarznie.

Pod łopatę wiosną

Zastanawiałem się od dłuższego czasu co zrobić ze studnią bo troszkę szpeci, ale problem zaczął się sam rozwiązywać w tym roku

Luki 11:10, 02 paź 2016

Luki 11:13, 02 paź 2016

Luki 11:16, 02 paź 2016

zawitka 11:44, 02 paź 2016

Jeszcze takie kolory masz hortek moje już brązowieją za to marcinki dają kolory
anna_t 15:02, 02 paź 2016

Luki napisał(a)
Miałem zdjęcia na wczoraj, ale wieczorem wygrała książka i muzyczka

Cisy dla Ani
Wiosną przyszły takie:

Teraz trudno jest im zdjęcie robić, ale na lepszej ziemi lepiej sobie poradziły, te gorsze sadzonki w miejscu bardziej ubogim i suchszym słabiej przyrosły, ale ogólnie jestem zadowolony.

Nie przyjęło się 10% czyli 3 z 30 i oczywiście musiały to być 3 sztuki u mnie ale sadziłem późno bo początkiem kwietnia.

ładne te sadzonki, brałes te opisane 30-40cm chyba? a powiedz lepie sadzić teraz czy na wiosnę?
Luki 16:13, 02 paź 2016

Zawitka u mnie hortensje bardzo późno zakwitły i do tego jak widać nawet na jednym krzewie zrobiły to nierówno

Aniu nie ja brałem te sadzonki 50-60cm po 6zł, a te mniejsze chyba Renia brała jesienią zeszłego roku. Sadzenie jesienne jest o tyle lepsze, że rośliny wiosną są już ukorzenione i nie trzeba tak pilnować się z podlewaniem jak w przypadku sadzenia wiosennego, a podlewać trzeba mocno i dokładnie (oczywiście od pogody zależy) Wiosną bezpieczniej jeżeli chodzi o możliwość przemarznięcia, ale cis to raczej nie ma prawa zmarznąć tym bardziej jak posadzisz do połowy października.