Hakone mam All Gold. Dopiero sie poznajemy i na zywo nie mialam okazji ich zobaczyc, dlatego nie wiem ktore ladniejsze.
Dzieki za rade z zurawkami. Mam nadzieje ze zurawki i konwalniki nie sprawia mi problemow, tym bardziej ze do tanich nie naleza
Roze ze stipa- cudo! Mam rozplenice Hameln, oby nie pozarla mi rozyczek, jesli sie nie sprawdzi to wtedy sprobuje ze stipa
mam plan - rabata podokienna - jakby zostawić same lawendy a pomiędzy nie np stipa ale zrobić rabacie bukszpanową obwódkę i taka samą obwódkę dać wokół grujecznika z carexami ?
Tu obwódka z dwóch stron (od strony trawnika):
Kupę lat Cię nie widziałam Miło, że znowu jesteś (u mnie).
Lubię niebieski, a wiosną jest o niego nietrudno. Później to już tylko niebieskie powojniki: Kassandra, Arabella i Little Artist.
Rabatka w nowym ogrodzie. Żurawki, lawenda (ta co wymarzła), narcyzy (później białe jeżówki) i stipa, która dała radę i przezimowała.
Jest tu jeszcze (na tymczasie) jeden jedyny egzemparz seslerii od Bety. Beatko, wybacz, tylko jedna przeżyła.
No właśnie Gosiu moja ma chyba za mokro ... z sąsiadką tez o tym ostatnio dyskutowałyśmy i do takiego samego wniosku doszłyśmy ... chociaz u mnie dochodzą jeszcze zimne wiatry zachodnie i nie wiem czy sobie nie odpuszczę stipy ...
Twoja cuuuudna
O stipę to ja się nie martwię, że przezimuje. Po dwóch ostatnich zimach uznaję to za pewnik. Najwyżej kiedyś się zdziwię.
No ale jeśli hortensje ogrodowe pięknie ruszają (nieokrywane, na bardzo wietrznym, nieosłoniętym stanowisku), jeśli koper purpurowy w gruncie przeżył zimę (fakt, okryty włókniną, no ale to koper...), to stipa nie da rady...
stipa sadzona w tamtym roku więc pierwszy raz przeżyła..dwa lata temu nie dała rady...może lepsza zima? mimo b mroźnego lutego jakos dała radę...nie okrywałem ani nie ścinałem...
Morning Light widziałem wczoraj że ruszają więc musze je przeprowadzić...
Fajne widoki ogrodowe...trawki wszystkie ruszyły.Moje rozplenice i gracki jeszcze śpią-przynajmniej taką mam nadzieję.
Czy stipa przeżywa Ci z roku na rok?Ile ją masz?
Ewa stipa jest u mnie trawą wieloletnią, zgniła w niektórych miejscach. Ok 80% przeżywa zimę
Patrząc od prawej strony (od drogi). Pierwsza Rosarium, Eden rose i Giardina.
Jak będzie źle przesadzę.