Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:01, 10 cze 2015

Do góry
Anito ja też lubię kolorki Zabiegi z żurawkami opisałem dwa posty wyżej w odpowiedzi do Alicji
Dodatkowo mogę dodać, że jak czasem przypali się jakiś listek co przy takich upałach jak ostatnio jest bardzo prawdopodobne to obrywam. Kwiatostany w pierwszym roku obrywam, aby roślina nie wysilała się na kwiaty i nasiona. Później zostawiam żeby zakwitły, ale też za długo nie zostawiam kwiatostanów by nie szły w nasiona, a w liście. Na bieżąco średnio co dwa trzy sezony dzielę, aby wymieniać na nowe rośliny.

Alka dziękuje bardzo kulki miałem od bardzo dawna i nawet w sporej ilości bo było ich 10 i zawsze cięte, ale pod odkryciu ogrodowiska poznałem ich potencjał Ja jesienią też planuję już ostatni wypad po buksy, przywiózłbym sobie z chęcią na zapas, ale nie mam gdzie sadzić

Kasiu mnie też czeka sadzonkowanie odrostów Ice Dance, a z 4 kęp będzie ich sporo, ale cieszę się z tego bo dzięki temu koszt drugiego ogrodu się zmniejsza, niestety krzewów i drzew nie da się łatwo pozyskać, a szkoda

Agnieszko roślinek nawet sporo kwitnie, a dopiero się zacznie bo mnóstwo jest w pąkach, niestety wkradły się też dwie pomyłki i mam zgryz kolorystyczny na nowej rabacie, ale jakoś będę musiał teraz przecierpieć
Plamkami na różach zbytnio się nie martwię, ale na wszelki wypadek wolę zadziałać i pilnować rozwoju sytuacji bo mam malutkie krzewy i szybko mogłyby stracić listki

Jadwiszka szałwia to Blue Quuen i kupiona stacjonarnie w szkółce Wróblewscy, jestem z niej bardzo zadowolony bo ma fajne zwarte i sztywne pędy

Danusiu spotkanie miało być dość kameralne i nie był założony wątek, ale zebrało się więcej osób więc będzie lepiej Może by wypadało w ostatniej chwili założyć wątek, aby było wiadomo co i jak
Pogubiłam się po drodze... 09:45, 10 cze 2015

Do góry
Zamówiłam jeszcze turzycę japońską Ice Dance, turzyce Evergold, konwalniki i hakonechloa. Mam to zamiar w przedogródku posadzić. Chce to wysypać też korą, i nie wiem czy mi konwalniki nie zginą, pewnie się zleją kolorystycznie.
Ogród pod trzema dębami 23:52, 09 cze 2015

Do góry
Piszesz że ice dance nie wymaga cięcia? To moze sobiebie na jednej rabacie wymienię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 09 cze 2015

Do góry
Ale ślicznie . Moja szałwia omszona też zakwitła nareszcie, uwielbiam tę roślinkę . Moje Ice Dance też się cudnie rozrastają. Zrobiłam z nich już chyba 8 malutkich sadzonek, a wciąż puszczają nowe .
Prawie - jak ogród 23:18, 09 cze 2015

Do góry
Dziękuję Ci za wyczerpujące odpowiedzi
No ja bym coś raczej żółtego, ale do tej też zaczynam się przekonywać.
Ice dance już mam na rabacie hortensjowej, więc tu bym chciała coś innego.
Dwa ogrody 23:01, 09 cze 2015

Do góry
Doniu, miło, że zajrzałaś
Ewo, irys biało niebieski jest bezproblemowy, z liśćmi nic się nie dzieje,
dzięki za pochwały, ale zestawienia nie zawsze dają oczekiwany efekt, bo często kolor w istocie okazuje się inny, niż oczekiwany i wtedy jak bardzo drażni, to szpadelek idzie w ruch I bardzo dobrze, że z bylinami w tym zakresie nie ma większego problemu. Gorzej jest z różami. Do herbaty oprócz płatków różanych dodaję też troszkę chabru, teraz kwitnie
Ice Dance wydałam w dobre ręce, część najmłodszych zostawiłam jako obwódkę rabaty przechowalnikowej, podoba mi się c.montana, ale u nas nieosiągalny

lawendy poszalały, tu zjadły Pastellę, która wcale nie jest niska

Reniu

Basiu, sporo róż jeszcze w pączkach, a byliny górą Nie pokazuję wszystkich kwitnących, bo to przekracza moje możliwości czasowe jak popiszę tutaj i wstawię fotki, to nie mam jak już zajrzeć do Was, a nie wszystkie nocki można zarywać

Bogdziu, Twoje piwonie zachwycają, jak pisałam, pokropiło u nas, więc popołudnie było doniczkowe

fotki z różnych dni, kompozycje się zmieniają, wyleciały już bratki, a jest, co urosło lub wołało, weź mnie, będę pasować do nagietków, łubinów

stipa na rabatach mnie denerwowała, wykopałam, ale te wrzuciłam w donice, co podlewam, to uskubnę suchego, do zielonego kropla koloru, nigdy nie kupowałam tych szałwii, drażnił mnie ich czerowny kolor, te są purpurowo malinowe, ale były tylko dwie, dokupiłam tytoń, wydałam majątek, całe trzy złote

pomarańczowy

Prawie - jak ogród 21:47, 09 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję Ci za fotki - kochana jesteś
1.A ona tak się pokłada czy jest raczej bardziej stercząca?
2.Czy szybko rośnie przez kłącza?
3.Ładnie na słońcu się wybarwia?
4.Ma soczysty kolor?

Będę Ci bardzo wdzięczna za obecne fotki

No właśnie ten kolor sama nie wiem czy do mojej igiełkowej części by pasował? Jak myślisz?
A może znasz trawy inne soczyście żółte czy soczyście zielone i zimozielone?

Odp.
1. Nowe przyrosty teraz są sterczące, gdy urosną będą się pokładać, ale nie tak, ze lezą na ziemi całkiem...
2. Rozrasta się nie przez kłącza (tak jak ice dance np.), ale kępka się powiększa. Łatwo ją można podzielić, dzieląc całą kępkę. Ja z dwóch mam już 10, ale reszta to chwilowo mikruski.
3. U mie ma slońce do południa. Nie wiem, czy w pełnym słońcu się wybarwi inaczej.
4. Kolor mnie zachwyca, właśnie ta biel powoduje, ze rozjaśni ciemnejsze miejsca.

Fotki będą jutro po południu...

Właśnie Ty szukasz bardziej czegoś żółtego. Ten carex bardziej biało-zielony. Zimozielona jest też ice dance. Też ładna, tylko większa, tzn. wyższa i też zielono - biała, ale bardziej zielona. Więcej carexów nie mam

Mam nadzieję, ze pomogłam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:08, 09 cze 2015

Do góry
Od wiosny nie ruszany Ice Dance, jedyny zabieg to wyrwanie kwiatostanów

Ptasie łapcie w ogóle nietknięta ładnie zarosła

Prarie Fire częściowo wymieniona na buchanani

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:03, 09 cze 2015

Do góry
Reniu to turzyca Ice Dance ta ze zdjęcia sadzona wiosną, ale mam zeszłoroczną i też świetnie rośnie

Agato o patrz, a zawsze robię zdjęcia wieczorem i rano nie koniecznie jednak w słońcu No sen maleństwa trzeba wykorzystać.
Czy takie dopieszczone i bez przypadkowości to nie wiem, mnóstwo prac się zaczyna nawarstwiać, a czasu jak na lekarstwo. Sa miejsca całkowicie przypadkowe, ale jakoś rosną, na razie nie mam chęci i czasu na zmiany. Plany są, ale na przyszłość
Dwa ogrody 14:09, 09 cze 2015

Do góry
Ten irys biało - niebieski pokazywany zaraz po połnocy - czy on zdrowo trzyma liście do jesieni?

Pięknie i cudownie, kolekcje i zestawienia, płatki róż do herbaty - nigdy nie zbierałam. Błąd.

Ice Dance - u mnie juz wiosną poleciała spod magnolii w kierunku cisów i dereni. Ale lubię ją za bezproblemowość. Choc ogólnie za cerexami w ogóle nie przepadam (poza c. montana).
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:41, 09 cze 2015

Do góry
Jestem i ja iwko u Ciebie Jak patrze jak szybko zmian dokonałaś to jestem pełna podziwu. Ja też będę sadzić ice dance i fajnie słyszeć że rośnie jak szalone. Pozdrawiam i będę zaglądać
Moja codzienność - ogród Oli 07:25, 09 cze 2015

Do góry
noemi napisał(a)
a ja nie widziałam rojników w donicy ? i gdzie są "moje " donice ! Ola obiecałaś !!!

donice będą pamiętam
rojniki tutaj były https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=788&quoted_post_id=1683831

jalos napisał(a)

Ola, ale pięknie... kopara mi opadła....

jazzy napisał(a)

Miej litość!
Efekt mega! Czad po prostu!

nawet nie wiecie jak Wasze słowa cieszą dziękuję !

jalos napisał(a)
Z tego wszystkiego zapomniałam po co przyszłam - chciałam zapytać co ile sadziłaś hortensje limelight.
Rozstawiłam u siebie co 80 cm a pomiędzy nie postawiłam rozplenicę hammeln, ale nie wiem czy nie za gęsto (zaprosiłabym do siebie, ale się wstydzę ).

Przypomnisz co masz przed hortensjami?

Kochana ja u Ciebie prawie zawsze na bieżąco
Hortensje sadziłam co metr, przed nimi mam żurawki, carex Amazon Mist, rozplenice Hameln na tyłach carex Ice Dance

Iwk4 napisał(a)
Przeglædam zaległości. Pięknie wyszło wykończenie. Olu, czy wæż do wylewki z tyłu jest widoczny, czy wmurowany?
Twoje zdjęcia już są na pinteresie. Postarałam się o to. Cudnie i światowo.

Iwonko wąż jest puszczony w ściance natomiast wylewka jest wkładana od tyłu stąd wnęka, która dostanie zaślepkę
Buziaki

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:53, 08 cze 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Też mi się udało dorwać vertigo
Trawki do półcienia? Na pewno da radę ice dance. U mnie w takich warunkach całkiem dobrze sobie radzi. Miskanty muszą mieć trochę słońca...

A ja bym zaryzykowała z miscantem, bo mi kolorystycznie pasuje
Przymierzyłam go sobie z moimi bylinami i ... nawet fajnie to wygląda
Ogród pod trzema dębami 23:27, 08 cze 2015

Do góry
Z przetacznikami sprawa rozwiąże się w przyszłym roku. Na razie jestem z nich bardzo zadowolona, bo długo już kwitną i nie chorują.

Odnośnie carexów to variegata faktycznie ładniej wygląda, ice dance, którą miałam poprzednio nie wymagała za to skubania/przycinania.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:08, 08 cze 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Cudna Nigra, różyczka i turzyce
Czy wiesz, że baron i ice dance rozrasta się podziemnymi kłączami?
Baron rośnie wolno, ale z czasem wejdzie w hakone - tak ma być?

Pozdrawiam

Kasieńko dziękuję za pochwałę roślinek.Bardzo to miłe
Ice dance nie wiedziałam, że ma kłącza.
Już bym chciała aby Baron szybko się rozrósłMyślę, że jakaś hakone bedzie przesadzona.Od tej kuli będzie szła obwódka, a za nią róże i kociomiętka

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:23, 08 cze 2015

Do góry
Cudna Nigra, różyczka i turzyce
Czy wiesz, że baron i ice dance rozrasta się podziemnymi kłączami?
Baron rośnie wolno, ale z czasem wejdzie w hakone - tak ma być?

Pozdrawiam
Ogród pod trzema dębami 20:57, 08 cze 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Są dwie bardzo podobne turzyce, ice dance tworzy rozłogi, jak truskawka, a variegata rozrasta się tylko na szerokość. Ja mam tą drugą.

Mam obie, zdecydowanie bardziej wole variegata, rosnie w kępki
"W kolorze blue" 19:49, 08 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

O to juz wiem gdzie ice dance posadzę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:45, 08 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Z ML jestem zadowolona Kupiłam rozplenicę Vertigo do donicy
Jeśli chodzi o rabatę w półcieniu, to marnie na razie wygląda z tymi bylinami sztuk 12. Zastanawiam się czy aby nie dorzucić tam chociaż ze trzy trawki?

Też mi się udało dorwać vertigo
Trawki do półcienia? Na pewno da radę ice dance. U mnie w takich warunkach całkiem dobrze sobie radzi. Miskanty muszą mieć trochę słońca...
"W kolorze blue" 14:21, 08 cze 2015

Do góry
Specjalnie dla Marzeny, Ice Dance, ma jeden sezon, nie cięta. Rosnie bez podlewania, uboga ziemia. A teraz hit, codziennie ją podgryzają i obsikują 2 psy!!! W trakcie robienia zdjęcia podszedł Dudek i kłapnął mordą mi kawałek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies