Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród w remoncie 11:27, 11 lip 2017

Do góry
Witaj Asiu, proponuję przy ścieżce jeden z gatunków niskich berberysów, zdobią od wczesnej wiosny po późną jesień (o ile będą miały dużo słońca). Z fajnych gatunków mogę polecić: Bagatelle - purpurowy, Admiration - pomarańczowo-czerwony, Concorde - fioletowy. Jeśli chcesz posadzić limonkową hakone, to proponuję fioletowy Concorde, będzie cudnie. Do tego srebrzysty delikatny miskant "Morning light", by nadać rabacie lekkości. Red Baron bardzo się "rozłazi" rozłogami, nawet może sobie przejść na trawnik i go nie wyplenisz potem, szałwia jest ładna tylko chwilowo, potem ją trzeba ściąć i wygląda jakiś czas nieciekawie, co przy tak centralnej rabacie może wyglądać...średnio
Osiedlowy ogródek 09:03, 11 lip 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Fajne kulkowisko.

Berberysa bym przesadziła - nawet jak go przytniesz, to w przyszłym roku zrobi się dużo większy. A i miskant też urośnie

W zeszłym roku go przycięłam i już zrobił się dużo większy.
Taki rozłożysty mi tu jednak nie pasuje, bardziej chyba kolumnowy.
Na rabacie miałam 4 takie berberysy, dwa już przesadziłam do przechowalnika i te dwa zostały, nie mam na nie pomysłu na razie.
Osiedlowy ogródek 07:48, 11 lip 2017

Do góry
Fajne kulkowisko.

Berberysa bym przesadziła - nawet jak go przytniesz, to w przyszłym roku zrobi się dużo większy. A i miskant też urośnie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:05, 10 lip 2017

Do góry
Agnieszko znalazlam, ze ten miskant dorasta do 2 metrow to za duzo, 1m ewentualnie ciut wyzej by pasowal ale wiecej juz nie, bo ten kamien z przodu jest i by zalonila ta trawa caly skalniak.
Popatrzylam na polskie ceny i sa super u nas conajmnie w € tyle samo albo i wiecej. W sobote widzialam red barony po 15€ za doniczke. Dostalam od Irenki 3 takie doniczki
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 07:49, 10 lip 2017

Do góry
Izo, śliczne fotki z Twojego ogrodu. Obok jasnego kamienia posadź coś delikatnego, co go podkreśli, a nie zdominuje. np. miskanta morning light, paskowany żółto miskant jest zbyt masywny i "ciężki", ale to moje zdanie...
Ogrodula 16:57, 09 lip 2017

Do góry
firletka monarda i perowskia miskant olbrzymi
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:14, 09 lip 2017

Do góry
Trawki są dobre na wszystko
Jak masz w ogrodzie kawałek wilgotny, który chcesz dość szybko, efektownie i bez wysiłku obsadzić, to poszukaj Spartyny grzebieniastej. Piękna trawa z paskowaniem na brzegach liści i ma bardzo ładne, wyróżniające ją, kłosy. Wadą jest że się rozłazi rozłogami, ale to można zabezpieczyć borderem. Nie wypuszcza kłączy takich długich jak miskant cukrowy. Ty masz spore przestrzenie, więc mogłabyś ją na kilka lat nawet puścić swobodnie i dopiero okopać borderem. Miskanta cukrowego bym tak nie radziła, bo on "galopuje" bardzo agresywnie.
Słoneczny Ogród 12:36, 09 lip 2017

Do góry
ZUZANNA napisał(a)
Przesyłam namiar na poszukiwanego miskanta.
Mam nadzieję,że to ten.
Pozdrawiam
https://albamar.pl/trawy-ozdobne/829-miskant-chinski-variegatus-miscanthus-sinensis.html

Tak to ten poszukiwaniec
Thank you za namiar. Cena też mi się podoba
Słoneczny Ogród 11:57, 09 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Daria, to na bank ten miskant rano swoje obczajałam

O, to dobrze taką miałam nadzieję i dobrze

Za zidentyfikowanie dziękuję
Idę do Ciebie przyjrzeć się trawkom
Coś jeszcze, coś więcej... 17:07, 08 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Fajnie wyszło, ale coś limonkowego wciśnij jeszcze, bo giną te wilce, co to za miskant??
Możesz dać kawałek tojeści rozesłanej lub bluszcz jakowyś jasny.
Skrót u Marzenki czytałam, bomba!!!!

Dodam wrzosy i trawkę praire fire jak znajdę
Słoneczny Ogród 14:54, 08 lip 2017

Do góry
Przesyłam namiar na poszukiwanego miskanta.
Mam nadzieję,że to ten.
Pozdrawiam
https://albamar.pl/trawy-ozdobne/829-miskant-chinski-variegatus-miscanthus-sinensis.html
Słoneczny Ogród 11:47, 08 lip 2017

Do góry
Daria, to na bank ten miskant rano swoje obczajałam
Coś jeszcze, coś więcej... 11:38, 08 lip 2017

Do góry
Fajnie wyszło, ale coś limonkowego wciśnij jeszcze, bo giną te wilce, co to za miskant??
Możesz dać kawałek tojeści rozesłanej lub bluszcz jakowyś jasny.
Skrót u Marzenki czytałam, bomba!!!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:08, 06 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

O to ja mam wsadzone 5szt variegatus, dziś dokupiłam jeden i jeszcze zamówiłam 7 szt.
Variegatusa kupowałam na oko, nie byłam pewna czy to on, a sprzedawca nie wiedział, ale za to przytakiwał ładnie i potwierdzał, żeby sprzedać.
Wystawię zdjęcia może dzisiaj wieczorkiem to potem rzucisz okiem i się wypowiesz czy to ten.

Ojej, zaszalałaś, ale ten miskant wart tego
Wpadnę koniecznie
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:02, 06 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Daria dziękuję
Deszcze padają co jakiś czas, to ratuje.
Ta trawa, to miskant Variegatus, mam z tyłu jeszcze jeden, do przeniesienia, bo urosły drzewa i go zasłoniły, a on kocha słońce.
Będziemy patrzeć u Ciebie i rozpoznawać

O to ja mam wsadzone 5szt variegatus, dziś dokupiłam jeden i jeszcze zamówiłam 7 szt.
Variegatusa kupowałam na oko, nie byłam pewna czy to on, a sprzedawca nie wiedział, ale za to przytakiwał ładnie i potwierdzał, żeby sprzedać.
Wystawię zdjęcia może dzisiaj wieczorkiem to potem rzucisz okiem i się wypowiesz czy to ten.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:29, 06 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Irenko, tak pięknie i soczyście u Ciebie.
Co to za trawka na 1 zdjęciu? Ja kupiłam trawy i teraz wszędzie się pytam, bo to moje pierwsze i się nie znam, jeszcze się nie znam.

Daria dziękuję
Deszcze padają co jakiś czas, to ratuje.
Ta trawa, to miskant Variegatus, mam z tyłu jeszcze jeden, do przeniesienia, bo urosły drzewa i go zasłoniły, a on kocha słońce.
Będziemy patrzeć u Ciebie i rozpoznawać
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:09, 06 lip 2017

Do góry
Asiu, zapewne wracasz właśnie- więc szerokiej drogi

Polinka, mały to on nie jest- musiałabym przyciąć bez wątpienia. Specyfik czeka w paczkomacie, aż go odbiorę, więc jestem taktycznie przygotowana. Ten miskant obecnie już nie wygląda zbyt dobrze po samym tylko przesadzeniu. Pewnie by się zebrał, ale skoro już jest mocno nadwyrężony, to może właśnie iść za ciosem?

Asiu w remoncie Rozumiem Cię doskonale. Dobrze, że myślisz racjonalnie, bo ja to zazwyczaj chcę wszystko jednocześnie, a potem same problemy z tego wychodzą

Kasiu kupiłam je właśnie dlatego, że były takie wielgachne, a cena wydawała mi się bardzo korzystna (40 zł./sztuka). Też je lubię i mam nadzieję lubić co roku bardziej

Kasiu mnie też warzywniki w skrzyniach zauroczyły. Nawet mojemu eMowi się podobają, choć mówi na nie "trumienki"

Toszko dziękuję za zabranie głosu. Stanowczo zbyt rzadko się u mnie pojawiasz! Poddaję pod publiczną krytykę!

Tak technicznie, to na stożka z choiny powinnam kupić choinę wielkości takiej, jak te trzy, które wsadziłam na okularowej, czy mniejszą? I zakładając, że kupiłabym ją teraz (konieczne zadołowanie do wiosny- w donicy nie będzie szans na przetrwanie), to kiedy ciąć ją po raz pierwszy? I kiedy myślisz ciąć te na okularowej, i jak je widzisz? Na luźno, czy w żywopłot? (ale seria pytań )
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:08, 04 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jeszcze nie . Sporo czasu zajęło mi usunięcie darni i perzu z powiększonej rabaty i przesadzanie berberysów, dla których też musiałam zrobić gdzie indziej miejsce tzn. usunąć starą darń, chwasty, wyrównać itp.
Teraz jadę po ziemię bo mi zabrakło. Na razie z nowych posadziłam derenia i dwa miskanty .
Mam nadzieję, że dziś zdążę posadzić trzeciego miskanta, hortensje i szałwię, która rośnie w miejscu gdzie ma być miskant .
Strasznie upierdliwe takie przemeblowywanie ogrodu .

Ooo na temat przemeblowywania ogrodu to eseje można pisać. U mnie nie ma miejsca, które nie byłoby zmieniane. W sobotę zmieniałam to, co w zeszłym roku posadziłam. Co nieco pozdychało, pomysły były nietrafione i tylko na nerwy działało. A można by było ten czas już na coś innego spożytkować.
No to życzę szybkiego uporania się z tematem i łap następnego byka za rogi
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:58, 04 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Marta, ja też jestem za kulkami . I ten pomysł z szałwią i hakone jest bardzo fajny.
Tylko pomyślałam sobie, że tam przydałby się jeszcze jakiś jeden wyższy element po lewej stronie, jak się kończy półka - może miskant ML lub coś innego pionowego co będzie stanowić element pietra pośredniego. Ale może najpierw posadź żywopłot , będzie lepiej widać .

Tak Kasiu- myślę, że zacznę od tuj- a potem będę mierzyć
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:51, 04 lip 2017

Do góry
Marta, ja też jestem za kulkami . I ten pomysł z szałwią i hakone jest bardzo fajny.
Tylko pomyślałam sobie, że tam przydałby się jeszcze jakiś jeden wyższy element po lewej stronie, jak się kończy półka - może miskant ML lub coś innego pionowego co będzie stanowić element pietra pośredniego. Ale może najpierw posadź żywopłot , będzie lepiej widać .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies