Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 12:16, 26 lip 2017

Makao_J napisał(a)
Moje bukszpany kupione w L też przez pewien czas tak wyglądały ale nic nie robiłam. Ja leniwa jestem i stwierdziłam że jak padną to padną, kupię daniki. No i nie padły. Przycięłam normalnie jak pozostałe. Coś tam jeszcze w nich przysycha ale biegać przy nich nie będę. Muszą sobie radzić

Co Ty chcesz od tego zestawienia? Mi się podoba. Kolory się łączą. Jedynie różu bym gdzie nie gdzie dołożyła. Tu niższego tam wyższego

A Maria czemu tak kiepsko? Czy czasem coś jej liści nie wciąga? Taki białe albo żółte puchate mszyce? Mi kiedyś berberysa tak załatwiały. Może zetnij te łyse to odbije jeszcze raz.

kulki co roku w tym miejscu słabe, rosną przed altaną a przez szerokość altany przerosły już korzenie świerków i co roku oczyszczam, dosypuję kompostu ale nic to nie daje. W planie mam je przesadzić, szkoda mi ich tu męczyć.

Berberysa co roku grzyb łapie, liście w plamy się robia i zaraz opadają. Muszę przyciąć właśnie, tylko czasu brak

tawułki były różowe, za nimi szałwia fioletowa, póżniej różowy przetacznik. Teraz wszastko przekwitło i tak smutno, te białe margerytki wywalę bo mnie strasznie denerwują, też wysokie jakieś porosły. Liatra w trzcinniku zginęła.

zoja 12:16, 26 lip 2017

przestroga z tymi rochodnikami
ale chyba musisz tak zrobić jak napisała Ania - przyciąć wiosną to będą docelowo niższe
iwka 12:19, 26 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Poważnieee? To ta rabata z hortkamiii? Tak się przyglądała i szukałam ich ale nie widziałam i stwierdziłam że może to inne miejsce
To Ty koniecznie musisz te rozchodniki ciąć wiosną by opóźnić ich wzrost. Masakra jakaś. Za dobrze mają.
no tam jeszcze jest miskant ML, rabata wzorowana na cudnym kawałku Any, ale widzisz, na odwrót wszystko rośnie

Kiedy te rozchodniki się przycina, jak trochę podrosną i nie maja jeszcze pąków to je w połowie obciąć ?
Toszka 12:20, 26 lip 2017

poczytaj i znajdziesz odpowiedź co z 'Marią"
Musisz podjąć decyzję

Buksy podlej obficie p/grzybom. Nie wiem czy to pogoda w tym roku, czy te deszcze i parówka, ale duzo świeżo sadzonych buksów ma problem z korzeniami.
iwka 12:20, 26 lip 2017

zoja napisał(a)
przestroga z tymi rochodnikami
ale chyba musisz tak zrobić jak napisała Ania - przyciąć wiosną to będą docelowo niższe
no właśnie ale one póżniej normalnie zarastają czy widać te cięcie. Nigdy nie cięłam
Makao_J 13:00, 26 lip 2017

iwka napisał(a)
no tam jeszcze jest miskant ML, rabata wzorowana na cudnym kawałku Any, ale widzisz, na odwrót wszystko rośnie

Kiedy te rozchodniki się przycina, jak trochę podrosną i nie maja jeszcze pąków to je w połowie obciąć ?

Tak dokładnie. W maju musisz je przyczatować. Jak podrosną ładnie to połowę ciachnij. Zakwitną później ale będą niższe.
iwka 13:11, 26 lip 2017

Toszka napisał(a)
poczytaj i znajdziesz odpowiedź co z 'Marią"
Musisz podjąć decyzję

Buksy podlej obficie p/grzybom. Nie wiem czy to pogoda w tym roku, czy te deszcze i parówka, ale duzo świeżo sadzonych buksów ma problem z korzeniami.
buksy podleję dzisiaj. Nie pomyślałam nawet, może je opryskać roztworem tymolowym?

co do berberysów ... tak czułam o co chodzi, już miałam w ubiegłym roku przebłyski, że trzeba się ich pozbyć. Mam kilka gatunków, ale Marię tylko co roku łapie. Ostatnio zauważyłam rdzę na żółtej hakone właśnie, o trzcinnikach nie wspomnę. Latanie z opryskami co miesiąc bez sensu.

Toszka, powiedz jeszcze ile trzeba przeznaczyć miejsca na jarząbki flanrock, one ponoć wąskie rosną, mam 1-1,2 szerokości i trzy metry długości. Myślałam o trzech sztukach

iwka 13:13, 26 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Tak dokładnie. W maju musisz je przyczatować. Jak podrosną ładnie to połowę ciachnij. Zakwitną później ale będą niższe.
dobra dzięki, będę czatować
anna_t 13:14, 26 lip 2017

amelia_b napisał(a)

ja w tym roku tez jestem "leniwy ogrodnik"
ja też
Kasya 13:14, 26 lip 2017

iwka napisał(a)
buksy podleję dzisiaj. Nie pomyślałam nawet, może je opryskać roztworem tymolowym?

co do berberysów ... tak czułam o co chodzi, już miałam w ubiegłym roku przebłyski, że trzeba się ich pozbyć. Mam kilka gatunków, ale Marię tylko co roku łapie. Ostatnio zauważyłam rdzę na żółtej hakone właśnie, o trzcinnikach nie wspomnę. Latanie z opryskami co miesiąc bez sensu.

Toszka, powiedz jeszcze ile trzeba przeznaczyć miejsca na jarząbki flanrock, one ponoć wąskie rosną, mam 1-1,2 szerokości i trzy metry długości. Myślałam o trzech sztukach

ja nie toszka ale powiem ci ze moj ma 3-3,5m wysokosci i 50-60 cm szerokosci