Witam,
Zaczęłam obsadzać skarpę znajdującą się na zachodniej i południowej części. Skarpa ma od zachodu 10 m i od południa też, tyle tylko, że oddzielona jest w połowie schodami.
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej.
Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu tak , żeby osłonić narożnik.
Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy (jeszcze nie skończyłam) i kosodrzewinę.
Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione.
Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda.
Nie wiem co mam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone oraz od południa po drugiej czesci schodów, myslałam, żeby również posadzić tam wrzosy, tak jak po drugiej stronie i czy wg Was wierzba Hakuro na pniu moglaby rosnac wsrod nich? Nie wiem równiez czy mam obsadzac brzozy jeszcze czymś od dołu...
Chcialabym również na skarpie u dołu puścić jakąś obwodke.
od zachodu
Od południa wsadziłam wlasnie te brzozy (tylko zwiększe dystans pomiedzy nimi do2 m i dosadze jeszcze jedna od zacho) kosodrzewinę i wrzosy(jeszcze nie skończyłam nasadzeniem bo komary za bardzo gryzły
Po drugiesj stronie od schodów też zamierzam wsadzic jeszcze wrzosy i wierzbe hakuro.
Tak wyglada ta skarpa, tyle tylko że na zdjęciu jest jeszcze nie poszerzona do 2 m