Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Elka 15:23, 23 lip 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Mam posadzone 3 śliwy wiśniowe w szpalerze ,żeby zasłonić budynki u sąsiada. Rosną tam też hortensje. Niestety jedno drzewko obok modrzewia nie przetrwało i chcę posadzić inne. Tym razem chcę kupić drzewko o innym kolorze,żeby rozjaśnić to miejsce. Proszę o podpowiedź jakie tam będzie pasować. Myślę o klonie Drummondii , klonie Odessanum , Brillantissinum lub Golden Globe. Jest to miejsce cały dzień słoneczne ,więc może być problem z przypaleniami liści. A może jeszcze zupełnie inne drzewko .

Mam bardzo podobną rabatę. Mnie akurat podoba się szpaler z jednolitych drzew.
Czym masz opatulone te drzewka. Mam ogromny problem z sarnami, któe niszczą mi drzewa i krzewy a może taka osłona by mi wystarczyła.
abiko 15:29, 23 lip 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Mam posadzone 3 śliwy wiśniowe w szpalerze ,żeby zasłonić budynki u sąsiada. Rosną tam też hortensje. Niestety jedno drzewko obok modrzewia nie przetrwało i chcę posadzić inne. Tym razem chcę kupić drzewko o innym kolorze,żeby rozjaśnić to miejsce. Proszę o podpowiedź jakie tam będzie pasować. Myślę o klonie Drummondii , klonie Odessanum , Brillantissinum lub Golden Globe. Jest to miejsce cały dzień słoneczne ,więc może być problem z przypaleniami liści. A może jeszcze zupełnie inne drzewko .

Może jednak zastanów się nad dosadzeniem jeszcze jednego takiego samego, rozjaśniają ci hortensje. A wyglądałoby doskonale.
gosiacz22 01:09, 24 lip 2017

Witam,

Zaczęłam obsadzać skarpę znajdującą się na zachodniej i południowej części. Skarpa ma od zachodu 10 m i od południa też, tyle tylko, że oddzielona jest w połowie schodami.
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej.

Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu tak , żeby osłonić narożnik.

Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy (jeszcze nie skończyłam) i kosodrzewinę.

Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione.

Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda.

Nie wiem co mam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone oraz od południa po drugiej czesci schodów, myslałam, żeby również posadzić tam wrzosy, tak jak po drugiej stronie i czy wg Was wierzba Hakuro na pniu moglaby rosnac wsrod nich? Nie wiem równiez czy mam obsadzac brzozy jeszcze czymś od dołu...

Chcialabym również na skarpie u dołu puścić jakąś obwodke.

od zachodu

Od południa wsadziłam wlasnie te brzozy (tylko zwiększe dystans pomiedzy nimi do2 m i dosadze jeszcze jedna od zacho) kosodrzewinę i wrzosy(jeszcze nie skończyłam nasadzeniem bo komary za bardzo gryzły

Po drugiesj stronie od schodów też zamierzam wsadzic jeszcze wrzosy i wierzbe hakuro.

Tak wyglada ta skarpa, tyle tylko że na zdjęciu jest jeszcze nie poszerzona do 2 m
madeczkam 10:00, 24 lip 2017

koishii napisał(a)
Nie wiem co posadzić pod te iglaczki Rabata się tworzy, wszystko to nasadzenia nowe. Jestem iglakowym laikiem więc nie wiem co dalej... Rabata widoczna z drogi, więc chciałabym żeby była reprezentacyjna Ziemia tam jest twarda, gliniasta. Słońce od południa do 14/15.

Rosną tu: Dwa żywotniki zachodnie (będą formowane w kule), dwa żywotniki plożące (chyba, nie pamiętam co to a nie jest podpisane), w rogu jakis iglak pozostałość po świętach czekał w donicy. Przepraszam że tak chaotycznie ale a prawdę zupełnie się na iglakch nie znam :/
Edit: z samego przodu jeszcze jest irga ale chyba zmarzła i już nie odbje... dałam jej jeszcze szansę w nowym miejscu.
[img

u mnie miskanty sirene+ hortensje moze tak to chyba takie w miarę reprezentacyjne ...
Gardenarium 10:03, 24 lip 2017

gosiacz22 napisał(a)

Brakuje bordowego.

Instagram Ogrodowiska
madeczkam 10:04, 24 lip 2017

Eleeri napisał(a)
Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę. [/quot

thuje miskant sirene hortensja
madeczkam 10:06, 24 lip 2017

kasiab napisał(a)

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone

miskant sirene
annado 19:17, 24 lip 2017

Witam proszę o rady dotyczące bardzo wąskiej rabaty, która ma zaledwie 40 cm szerokości, a 7 metrów długości, jest usytuowana pod płotem, który porasta winobluszcz. Jest to miejsce reprezentacyjne - podjazd oraz naprzeciw znajduje się wejście do domu. Obecnie rośnie tam "dziki trawnik", co bardzo mi się nie podoba. Strona dobrze nasłoneczniona. Nie mam możliwości poszerzenia powierzchni. Kwiaty raczej odpadają (chyba że nie skalniaki, bo pies zadepta) wolałabym ciekawe miniaturowe krzewy liściaste tylko czy jakiś się tam zmieści? Dodatkowo podmurówka pod siatką robiona przez sąsiada z upływem lat wygląda fatalnie i psuje estetykę, więc dobrze byłoby ją zasłonić. Cięcie w mini żywopłot jeśli zajdzie potrzeba jestem w stanie zaakceptować, ale krzewy nie powinny zbytnio wylegać na boki, bo będą niestety rozjeżdżane przez auta. Myślałam nad krzewuszką, tawułą, pięciornikiem lub berberysem...jakie odmiany będą się nadawały? Strasznie lubię bukszpany, ale ciężko sobie u mnie radzą. Może jakieś inne gatunki? Niestety nie mam tak bujnej wyobraźni...co do kolorów elewacja jest zielona, kostka jasnoszara i wkomponować w to rośliny to dla mnie trudność.
Iwona100 22:06, 24 lip 2017

Elka abiko - macie rację, że szpaler z jednakowych drzew będzie najlepiej wyglądał ,tym bardziej ,że za hortensjami posadziłam miskant Variegatus, który będzie rozjaśniał też rabatę / na razie miskant jest mały,ale urośnie /.

Elka - są to plastikowe rolki w celu zabezpieczenia przed zwierzętami,które kupiłam w sklepie ogrodniczym. Osłaniałam nimi drzewka owocowe na zimę w sadzie, który nie jest ogrodzony / szczególnie przed zającami/. Są na śliwach tymczasowo, bo zauważyłam,że moje koty je drapią i uszkadzają korę .
moniaaa_l 22:33, 24 lip 2017

Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

Stworzyłam projekt ale nie wiem czy w tym kierunku iść czy jednak coś innego?

1. 5-6 sztuk żurawka chocolate ruffles (zaadoptowane z innego miejsca)
2. hortensja ogrodowa
3. iglak na pniu lub jakieś drzewko ozdobne
4. hosta
5. tuja szmaragd golden lub zwykła tuja szmaragd
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies