Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

iwonkap 15:59, 24 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też były przymrozki. Za tworzenie pąków kwiatowych odpowiada potas.
U mnie rosną na różnych stanowiskach. I w zaciszu i na wygwizdowie. Trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną braku kwitnienia u Twoich. Może poszły we wzrost masy (duża ilość azotu), a zabrakło potasu do tworzenia kwiatostanów?

No na to chyba wygląda Chociaż wszystkie hortensję traktuje tak samo i inne kwitną/ anabelki, limelight w innym miejscu jedna, vanila frise czy gladiflora.
Kiedy najlepiej dostarczyć im potas zebym w przyszłym roku nie płakała Bo ten szpaler miał byc takim najbardziej efektownym miejscem w moim małym ogrodzie
Gruszka_na_w... 16:06, 24 lip 2017

Makusia napisał(a)
HAniu dziękuję za choiny!
Pytanie z warzywnika- kiedy zbierasz dynie hokkaido? Bo moje już rozmiarów docelowych są (niektóre oczywiście). Zostawić je, czy zebrać? Boję się, że zgniją w końcu tak na ziemi leżąc...

Dynia ze swej natury leży na ziemi. Nic jej nie będzie. Zbieraj w miarę zapotrzebowania. U mnie rośnie ta zwykla, olbrzymia. Dopiero rozpoczęła kwitnienie.

A truskawki już odbijają po ścięciu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:15, 24 lip 2017

Dzisiaj zamontowaliśmy solidne trójnogi dla dwóch róż. Wykorzystaliśmy 2 metrowe pręty gwintowane fi 8. Na górze związaliśmy je opaskami uciskowymi. Miałam ścinać lawendę, ale ciągle popaduje. A ranek był taki uroczy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:29, 24 lip 2017

Żywopłocik z cisów na przedpłociu nabiera mocy.

Turzyce Montana i Silver Sceptre.

imperaty i miskant Variegatus

Gruszka_na_w... 18:25, 24 lip 2017

iwonkap napisał(a)

No na to chyba wygląda Chociaż wszystkie hortensję traktuje tak samo i inne kwitną/ anabelki, limelight w innym miejscu jedna, vanila frise czy gladiflora.
Kiedy najlepiej dostarczyć im potas zebym w przyszłym roku nie płakała Bo ten szpaler miał byc takim najbardziej efektownym miejscem w moim małym ogrodzie

Jeśli używasz azofoski na start i potem gnojówek, to magiczną siłę możesz sobie darować. Jesienią podsyp polifoską. I jeśli masz kominek to popiołem można je zimą podsypywać. Tak intuicyjnie piszę, bo nie traktuję swoich hortensji jakoś szczególnie.
Agania 09:47, 25 lip 2017

Przepiekne foty, cały czas podziwiam hortensje, róże ,kwiaty, rozchodniki, trawy, co to za odmiana tej wysokoej stipy?

Jak to truskawki po cięciu?

Haniu czy zaopatrujesz się w nawozy internetowo, bo jak tak to masz z pewnością sprawdzonego producenta i sprzedawcę...napisz na pw.
Pozdrawiam Cię
iwonkap 10:35, 25 lip 2017

Jeśli używasz azofoski na start i potem gnojówek, to magiczną siłę możesz sobie darować. Jesienią podsyp polifoską. I jeśli masz kominek to popiołem można je zimą podsypywać. Tak intuicyjnie piszę, bo nie traktuję swoich hortensji jakoś szczególnie.

właśnie ja tez nie traktowałam jakoś szczególnie te z poprzedniego sezonu traktowałam tak samo czyli azofoska + magiczna siła, jedynie gnojówka doszła ale to powiedzmy ze symbolicznie 1 czy 2 dostały. Troszkę jestem niepocieszona chociaż to łagodnie powiedziane, ale nic jakoś musze z tym dać radę i cieszyć się pozostałymi kwitnącymi
mira 12:44, 25 lip 2017

Wpadłam pocieszyłam oczy cudnie bujnie i ja juz wiem skąd to bujnie po ostatnim week w Twojej okolicy - to klimat a raczej mikroklimat sprzyja tej zieleni.
Twoje uwagi z warzywnika bezcenne ja mam stale tyly a ty gonisz w ogrodzie i co gorsza hamakujesz a ja gości stale mam albo mykam w plener a jutro...hahaha będę u królowej wysiewów musialam się pochwalić bo tak się cieszę
Hej
Radziu2013 16:28, 25 lip 2017

Piękna biała rózana chmurka Co to za odmiana?
tulucy 16:29, 25 lip 2017

Swany i Alba mam też, ta moja nn inna jest... dziękuję i szukam dalej