Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 09:42, 03 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

warzywnik mój płodny hihi dziękuję zajadamy się sałatą ,rzodkiewką ,szczypiorkiem i rukolą na razie
mrówki zeżarły siewki brokułów i ogórków
skuś się na taki -na prawdę nie wiele przy nim roboty -podlewam i zjadam jak urośnie

a za skarpę bardzo Ci dziękuje -tyle miłych słów ......aż nie wiem co napisać ,
ciesze się
lawendy dla Ciebie zostawiam -podosadzałam jeszcze w wolne przestrzenie
i tą szałwię chcę podzielić ,żeby też jej więcej było -tylko nie wiem kiedy ,bo teraz pięknie kwitnie i nie chcę jej zmarnować

Ja też kupiłam jeszcze lawendę i teraz się zastanawiam, gdzie ją jeszcze powtykać
Uwielbiam.

Szałwię jak rok temu przesadziłam, to potem była biedna. Ale teraz jest śliczna.

Ja nie patrzę nigdy, tylko przesadzam. Ale nie zawsze jest od razu efekt.
Z tego co wiem to byliny przesadza się jesienią.

Mi wyrosła jedna dorodna szałwia tam, skąd rok temu została zebrana więc będę ją przesadzać na kulkowisko. Bo tam mi w sumie jednej brakuje .
Ogród z wilkiem zamkn. 09:20, 03 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

leje ciągle niestety ,......nie widać ,żeby chciało przestać
ale i tak nie mam wpływu na to.....

Miłej Niedzieli

Woda faktycznie stoi, ale może przez to, że było już tak sucho, że trudno się jej przebić przez tę skorupę Dobrze, że nie mieliście nawałnicy tylko obfity deszcz. U mnie popadało jak ksiądz kropidłem, cóz zrobić, taki rok mamy. W sumie to chyba wolę suszę od ulew, wody jeszcze nie brakuje i podlewać można, a jakby ciągle padało - to walczyć z tym ciężko, wszystko gnije.
Ogród zielonej AniaK 09:17, 03 cze 2018

Do góry
Dziękuję i milej niedzieli pozdrawiam serdeczne

Wszystkiego po trochu 09:15, 03 cze 2018

Do góry
Gipsy Boy na drewutni

Razem z Lykkefund

zaglądamy na taras poprzez Golden Celebration
Ogród zielonej AniaK 09:15, 03 cze 2018

Do góry
ciag dalszy zapraszam zapraszam

Ogród z wilkiem zamkn. 09:10, 03 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
O raju! I ciągle pada czy już przestało?

leje ciągle niestety ,......nie widać ,żeby chciało przestać
ale i tak nie mam wpływu na to.....

Miłej Niedzieli

a tu coś ładniejszego

Ogród zielonej AniaK 09:09, 03 cze 2018

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających i zapraszam serdecznie do mojego ogrodu

Wszystkiego po trochu 09:05, 03 cze 2018

Do góry
Martynko
tak to dzwonki dalmatyńskie, bardzo szybko się rozrastają,
są świetnymi kompanami róż

Ewa
Róże już kwitną, piwonie zaczynają przekwitać, czas płynie nieubłagalnie
dla Ciebie Munsted Wood

Dorota
zdjęcie które cytujesz jest z poprzedniego lata, teraz powojniki są jeszcze zielone, wyglądają tak,
dostały nowe postumenty i już nie ciągną się na siatce, czy będą wyglądały lepiej? czas pokaże, pod nimi hortensje ogrodowe
Ogród do odnowy 09:01, 03 cze 2018

Do góry
No może i tak potem takiego małego kupiłam

Zakwitła pierwszy dłonrczniczek

Sezon 2017 u Hanusi 08:55, 03 cze 2018

Do góry
Dziś bez zapachu różanego w pobliżu, za to z pięknym kwiatem. Hipeastrum zakwitło mi właśnie teraz, a to przez przypadek. Zawieruszona cebula w piwnicznej izbie, po dwóch latach doczekała się światła dziennego. Myślałam, że już z niej nawet listka nie wykrzeszę. Stała na parapecie od Wielkanocy bez ruchu. Miesiąc temu coś jakby miało wolę życia. A dziś?

Miłej niedzieli!
Ogród z wilkiem zamkn. 08:48, 03 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No kochana pięknie te hosty na skarpie rozświetlają

dokładnie ,bo tak tylko zielono by tam było po przekwitnięciu azalii i rodków
dziś za to takie klimaty -na szybko cyknęłam i z daleka
cała wiśniowa w wodzie stoi ....ech te anomalie ....leje nadal

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:46, 03 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

To szałwia 'Rhapsody in Blue', ale jej nie polecam, pokłada się, choć tu mi to pasuje. U mnie bylin nie jest za wiele, ale wciskam w każda dziurkę.
Mogę adoptować lub przyjąć jak gości, ale do plewienia nie wynajmem, chyba, że będę miała kiedyś nóż na gardle

No widzisz, a ja myślałam, że to kocimiętka. Trochę podobne ma kwiaty i też nieco się pokłada. Ale to pokładanie fajnie na zdjęciach wygląda, rabatka przestaje być taka sztywna
Nóż na gardle możesz mieć tylko jak ci dziewczyny Maję niespodziewanie zaproszą Wtedy wszyscy pomożemy

Anitka napisał(a)

A kiedyś to miejsce tak wyglądało Dużo pracy nas kosztowało przerobienie domku i altany, ale teraz wiem, że warto było, choć trudno było podjąć tą decyzje na początku. Wrzucam archiwalne zdjęcia, żeby zmotywować do zmian Domek był drewniany, marketowy, poszedł do teściów.

Na leżaku to ja za długo nie poleżę, bo mam ADHD ogrodowe. No chyba, że mnie spanie zmorzy tak jak dwa dni temu, zasnęłam na ławce na tarasie z nogami w górze na stole okrakiem, bo było bardzo gorąco i chciałam nóżką troszkę ulżyć, bo miałam darmową saunę w szklarni, odwiązywałam pomidory i obrywałam boczne pędy.

Bardzo dobrze pamiętam te zdjęcia i wasze zmagania ze zmianą. Twój wątek jako jeden z nielicznych śledzę od samego początku Szacun za tyle pracy i doskonały gust. Nie sztuką jest coś przerobić ale wiedzieć jak to zrobić by było pięknie to już wyższa szkoła jazdy Jeszcze teraz ten smaczek z okienkiem, taka kropka nad i
Chyba większość z ludzi na Ogrodowisku nie potrafi odpoczywać I dobrze, bo ciągle coś nowego się pojawia i inspiruje pozostałych. Ja sama jak mam lenia ogrodowego to siadam na chwilkę by poczuć mobilizację. Byle nie za długo, bo przygnębienie murowane
Właśnie wczoraj tak mi w ogrodzie nie szło. Było strasznie parno a na dodatek po piątkowym sprzątaniu zupełnie mnie siły opuściły. Wcale się tobie nie dziwię, że padłaś po pracy w szklarni. Ale sen po takiej robocie to jest dopiero przyjemność U mnie w piatek taką zbawienną moc miał prysznic po 6 godzinach mycia kostki. Szlam miałam dosłownie wszędzie. Ale uwielbiam taką robotę
Ogrod stewardessy 08:43, 03 cze 2018

Do góry
Dzisiejszy post możnaby zatytułowac Cięcie bukszpanow.

Przejrzałam wiele artykułów z tym związanych, również tych Ogrodowiskowych. Wszyscy zgodnie piszą, żeby nie ciąć gdy pada albo gdy świeci słońce. Czyli kiedy? Wygląda na to, że w pochmurny dzień. No tak, tylko że wtedy też ja muszę mieć wolne i czas.

Wydawałoby się, że wczoraj był idealny ku temu dzień. Zainspirowana przez Darie ze Słonecznego Ogrodu wzięłam małe nożyczki i do roboty. Bukszpany były bardzo rozczochrane. Niektóre nie 'były u fryzjera' od kilku lat. Nie mam ich dużo więc byłam pewna, że wyrobie się w dwie godziny.

Muszę przyznać Darii rację - małe nożyczki sprawdzają się świetnie.

Niestety po przycięciu pierwszego bukszpan I zabraniu się za drugiego zadzwonił mój telefon: Dzień dobry Kamila, potrzebujemy Cię na locie do Barcelony. Odlot samolotu o ....

No i klops. W taki dzień, gdy jestem w tzw. 'Pogotowiu' bukszpany musza poczekać. Praca ma priorytet.

A ta dobrze mi się cielo. To efekt po pierwszym egzemplarzu. Niestety nie mam zdjęcia 'przed. Myślicie że powinnam bo jeszcze trochę ciachnac od dołu?

A to drugi zaczety:
Tak wyglądał przed

A tak obecnie:

Niestety prawa górna strona musi poczekać jeszcze z rok lub dwa aż się uzupełni. Nie mogłam go bardziej obciąć, gdyż chce żeby był mniej więcej tak duży jak ten pierwszy.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:38, 03 cze 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Anitka, czy twoja skalnica tez teraz zrzuca płatki? Trzeba ją teraz ściąć? moja wygląda tak (jeszcze nie posadzona )

A od dołu wyrastają tak jakby nowe. nie wiem czy ona kwitnie całe lato czy na jednym kwitnieniu się skończy?

Skalnica kwitnie maj -czerwiec a w tym roku wszystko jest przyspieszone. One przekwita, źle znosi suszę, ale też nie lubi zalewania. U mnie nie widziałaś, bo to malutka rośnika, ale zdjęcia jej robiłam. Zetnij jej dopiero te kwiaty je przekwitną, powinna jeszcze wypuścić nowe.
Ogród z łezką II 08:28, 03 cze 2018

Do góry
Ranne zdjęcia

Muszę kończyć, znowu leje, burza idzie następna. Nawet zasięg mi się traci.
Ciemność widzę i mgły, paruje bardzo. Po południu ma być lepiej.

Do później...

Moja bajka 08:27, 03 cze 2018

Do góry

zakwitła hortka od KAsi
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:24, 03 cze 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Na sosnach czarnych znów coś takiego

Tu bez paniki to szyszki i kwiaty sosny
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:21, 03 cze 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
I to co mnie martwi... na jednej jodle coś takiego

A na drugiej miękkie pęcherze po naciśnięciu których wypływa przeźroczysty płyn o zapachu żywicy

To ochojnik jodłowy.
https://poradnikogrodniczy.pl/bialy-nalot-na-iglakach.php
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:21, 03 cze 2018
Do góry
Dorota123 napisał(a)
Veilchenblau

bardzo ładna ...potarza kwitnienie ?

juz doczytałam ze nie szkoda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies