Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bawarka 21:30, 21 mar 2023

Do góry
Kasiu u ciebie zawsze wszystko wcześniej o 2-3 tygodnie więc można już marzyć o wiośnie.

Potwierdzam te maluchy to ciemierniki. Musisz za jakiś czas 2-3 m-ce jak podrosną je rozsadzić i dobrze jest zapamiętać z pod jakiego krzaka są. Możesz razem posadzić kilka flancow w jednym dołku.

Ja dostałam w zeszłym roku sporo flancow razem w jednej wiązce pewnie każdy z innej parafii posadziłam do doniczek. Jestem bardzo rada bo ładnie rosną.

Żebym ja miała odpowiednie warunki dla azalii i Montany miałabym posadzone w każdym kocie i a powojnik Montana na każdym drzewie.
Trudno nie mam i sądzę to co może u mnie wiosna rosnąć.
Z tulipanów już się wyleczyłam. Bażanty grasują i wyżerają cebulę więc będę sądzić ciemierniki.

Idę jeszcze obejrzeć co tam masz w ogródku.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:11, 21 mar 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ciemierniki jak zmeznieja za 2-3 lata będzie ładnie.
Mam jeszcze sporo maluchów w doniczka do posadzenia.

Elu, piękne ciemierniki. Ja też działam w ogrodzie, kiedy tylko pogoda na to pozwala,
ale jeszcze dużo pracy przede mną.
Pozdrawiam wiosennie.
Ptasi gaj 19:24, 21 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ale masz kolorowo od ciemierników. Dużo ich masz.

Aniu takich dorodny niektóre jeszcze nie kwitną mam 11 szt.
Mam dużo maluchów, 2 latki.
Najwięcej mam flancow z zeszłego roku. Kilka wypuszcza po jednym kwiatków (posadzone w doniczkach).
Muszę przygotować miejsce i posadzić do gruntu.
Ptasi gaj 19:20, 21 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Żółte krokusiki, jak sztabki złota w słomie ukryte

Bardzo podziwiam Twoją pracowitość. Duży ogród, dużo pracy.

Dużo zapału życzyć chyba nie muszę, ale dużo sił na pewno.

Uściski! Duuuuże!

Dziękuję Muszelko

Oj pracy dużo już ponad moje siły. Jednak powoli daje radę.

Krokusów powinnam mieć łany, ale bażanty w cebulkach gustują więc zaledwie parę kępek mam.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 22:36, 20 mar 2023

Do góry
Tutaj są ciemierniki które kupiłam w obisiu z przeceny

Krokusy mam jeszcze słomom z traw przysłonięte, aby bażanty się nie dorwały do nich

Ptasi gaj 22:28, 20 mar 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
O dzięki ze napisałaś o sansewierii kupiłam w tym roku .Twoje to już piękne szable

Kreciska widocznie mają dużo jedzonka w ziemi i tak się stołują dranie.

Tak sansewerie znowu kupiłam 2 szt. Mam ich sporo w domu. I pomyśleć że ich kiedyś nie lubiłam. Zdychały u mnie teraz to jest dobrze tech ciach do internetu i już wszystko wiesz jak uprawiać rośliny
U mnie bardzo dobrze rosną co 2 tydzień podleje i jest spokój.
Mam jedną przepiękna nie jest wysoka ale mięsista i liście ma szerokie
Widzę, że korzenie wychodzą z donicy trzeba będzie przesadzić.

EM wczoraj zwiózł kilkanaście taczek kreciej ziemi.
Mówiłam aby zaczekał i później rozgrabili,ale uparty zwiózł bo bedzie wylezana trawa. Tej ziemi pułapek nie nastawiał na krety niech wyzra robale.

Wczoraj ładna pogoda. Więc trochę zrobiłam,ale jeszcze grabienie,trawy ściąć, odkurzyć żwir nawieźć róże, rododendrony. Jest jeszcze dużo prac drobnych.

Ciemierniki jak zmeznieja za 2-3 lata będzie ładnie.
Mam jeszcze sporo maluchów w doniczka do posadzenia.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:39, 20 mar 2023

Do góry
A moje wysiewy po 4 dniach wzeszły. Działam w ziemi do zasiewów i pikowania.
Jeszcze na paprykę czekam.
Jestem na wsi więc pewnie już wzeszła. Żółta zakiełkowała w 10 dni.
Mam szczęście bo jest od kilku dni słonko u nas.
Nigdy się nie ratowałam lampa.

Dzień roboczy mimo niedzieli. Piękna pogoda u nas no nie Zawitaks. W samej bluzce chodziła. Coś z pracą drgnęła, ale jeszcze dużo do zrobienia.

[/quote

Elu moje wysiewy tez jako tako wzeszły ale szczególnie mi zależało na Majesty żebym dobre nasiona miała na przyszły rok .A teraz wsieję to co mam do gruntu i wzejda ale nasion nie będzie a jeśli to słabe tak jak w zeszłym roku.]

Pogoda cudna nic tylko pracować w ogrodzie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 17:53, 19 mar 2023

Do góry
A moje wysiewy po 4 dniach wzeszły. Działam w ziemi do zasiewów i pikowania.
Jeszcze na paprykę czekam.
Jestem na wsi więc pewnie już wzeszła. Żółta zakiełkowała w 10 dni.
Mam szczęście bo jest od kilku dni słonko u nas.
Nigdy się nie ratowałam lampa.

Dzień roboczy mimo niedzieli. Piękna pogoda u nas no nie Zawitaks. W samej bluzce chodziła. Coś z pracą drgnęła, ale jeszcze dużo do zrobienia.

Ptasi gaj 21:37, 18 mar 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Ciemierniki bardzo ładnie Ci kwitną Elu. Czytam o grafiku zaplanowanych robót ogrodowych, ja sobie żartuję, że ja to nawet obiadu na drugi dzień nie mogę zaplanować, a co dopiero jakieś większe plany. Działam ogrodowo tyle ile mogę. Czytałam u Ciebie, że słoma do rozdrabniarki musi być sucha. Pamiętam, że kiedyś opisywałaś swoją rozdrabniarkę, czy mogłabyś o niej jeszcze raz coś napisać? Jestem na etapie zbierania informacji o tych maszynach. Potrzebuję takiej do słomy i do cienkich gałęzi.

Dorotko jutro odpisze. Prawdopodobnie jutro mimo niedzieli będę rozdrabniać przycięte gałęzie to ci pokażę jaki jest zrobię fotkę.
Ptasi gaj 21:35, 18 mar 2023

Do góry
April napisał(a)
Fajny ten miskant Sioux. Może udałoby mi się gdzieś wcisnąć na nowych rabatach
Elu, życzę dobrej pogody na prace ogrodowe

No udała się pogoda jeszcze jutro i może już będzie coś widać.
Dzisiaj znowu kawał prac zrobiliśmy. Drzewa przycięte i teraz to trzeba wszystko posegregować poprzecinać. Część będzie rozdrobniona część w kontener za dużo tego. Ostatni rok przycinamy niech rosną jak chcą.
Małe drzewa krzewy były to kiedy urosną teraz przycinanie.

Bardzo ladnie kwitna ciemierniki.

Jolu zob priv.

April podbija las... 07:29, 17 mar 2023

Do góry
Jolu piękna ta róża Hense..... Sama bym kupiła,ale już ich mam tyle, że na razie basta.
Zobaczę jak będę przycinać które wylecą.
Kupiłam 3 szt pnących białe i różowe zapomniałam nazwy. Czekam na przysylke.
W sadzawce też zamówiłam paprocie i do oczka pałkę miałam, ale zniknęła.

Żab zielonych szukam do oczka. Takie piękne miałam i 2 lata temu zmarzły w oczku tyle lat tam siedziały.

Chce pojechać jutro na wieś i jakieś porządki zrobić. Może się uda większość traw ogarnąć, róże i hortki.

Elu, ja też myślałam że już nie kupię róż. No taki był plan. Ale zrobiłam przegląd swoich różanych zdjęć, powspominałam i znów popełniłam głupstwo
Czyli jednak jakieś róże nabyłaś To musisz najpierw ogarnąć to to zamówiłaś. Nowe zawsze zdążysz.
Pałka wodna wypadła bo może zrobiło się za sucho? Nie znam się, ja specjalistka od suchych terenów choć próbuję też przemycać bardziej wymagające wilgoci rośliny. No cóż, na własne ryzyko
Owocnej pracy na działce Pogoda idealna ma być. Na razie rano -2.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:26, 16 mar 2023

Do góry

U mnie to jeszcze takie wiosny nie ma i pewnie długo nie będzie. Jeszcze trochę wczoraj śniegiem sypało a dzisiaj w nocy było -2.
Południe to południe.
Ładne ciemierniki widzę że obcischałas liście temu ciemnemu. Też tak zrobię.
Wczoraj w obisiu kupiłam piękne białe ciemierniki niger po 13,50 przecenione były po 32.00. Trochę zaniedbane jak to w supermarkecie jednak są wypasione wychodzą z donicy. U mnie odżyją.

Sylwia tobie żabki wyginęły i u mnie też w zeszłym roku czy już masz nowy nabytek bo ja szukam i nie wiem jak do tego się zabrać gdzie to można kupić.

Pozdrawiam z zimnej ale słonecznej Wawy.

Elu ja nie ciachałam liści ciemierników, ciemnemu też nie. One sobie same tak rozkładają na boki jak kwiaty idą. Na fotce liści nie widać bo tak kadr złapany
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi żabkami???
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:06, 16 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie to jeszcze takie wiosny nie ma i pewnie długo nie będzie. Jeszcze trochę wczoraj śniegiem sypało a dzisiaj w nocy było -2.
Południe to południe.
Ładne ciemierniki widzę że obcischałas liście temu ciemnemu. Też tak zrobię.
Wczoraj w obisiu kupiłam piękne białe ciemierniki niger po 13,50 przecenione były po 32.00. Trochę zaniedbane jak to w supermarkecie jednak są wypasione wychodzą z donicy. U mnie odżyją.

Sylwia tobie żabki wyginęły i u mnie też w zeszłym roku czy już masz nowy nabytek bo ja szukam i nie wiem jak do tego się zabrać gdzie to można kupić.

Pozdrawiam z zimnej ale słonecznej Wawy.
April podbija las... 13:53, 16 mar 2023

Do góry
Jolu piękna ta róża Hense..... Sama bym kupiła,ale już ich mam tyle, że na razie basta.
Zobaczę jak będę przycinać które wylecą.
Kupiłam 3 szt pnących białe i różowe zapomniałam nazwy. Czekam na przysylke.
W sadzawce też zamówiłam paprocie i do oczka pałkę miałam, ale zniknęła.

Żab zielonych szukam do oczka. Takie piękne miałam i 2 lata temu zmarzły w oczku tyle lat tam siedziały.

Chce pojechać jutro na wieś i jakieś porządki zrobić. Może się uda większość traw ogarnąć, róże i hortki.
Ogród Muszelki 22:34, 13 mar 2023

Do góry

I tych kulkach jest pełno artykułów w necie. Nawet w zeszłym tygodniu Mają w ogrodzie" była mowa jak i co robić. Musisz mieć włókno kokosowe napełnić nim kulkę. Urwać listek na łodydze róży i w tym miejscu założyć kulkę. I dalej zobacz.

Kulki wypełniłam ziemią do siewu...

Dzięki Elu.
Pozdrawiam ciepło!

Ogród Muszelki 21:53, 13 mar 2023

Do góry
Witam Muszelka

Oglądam od kilku dni masz piękne ciemierniki. Moje kwitną ale pogoda u nas nie do pozazdroszczenia. Pada deszcz, śnieg, mróz świeci słońce i pewnie te zmiany to szok dla roślin.

U nas podobnie. W tym roku ciemierniki przeszły poligon pogodowy przez przymrozki i odwilże.

"Powstań! Padnij!"

Jednego dnia mróz, śnieg, następnego słońce, kolejnego ulewa, a po nim śnieg, grad lub krupa. I apiać od nowa.
Ogród Muszelki 21:25, 13 mar 2023

Do góry

Ja tam wolę gałązkę przychylić do ziemi i przysypać ziemia. Jestem ciekawa w zeszłym roku przychylilam i w tym roku muszę zobaczyć czy hortka wypuściła korzenie.

Witaj Elu!
Piszesz o klasycznej metodzie rozmnażania przez odkłady. Na bank się ukorzenią! To pewna, niemal 100% metoda.
W listopadzie przykopalam dla Córki gałązki jeżyny bezkolcowej i przypięłam do ziemi śledziami do namiotu.

W lutym mój szczeniaczek z radością przyniósł mi w pyszczku wykopanego przez siebie śledzia. Poszłam więc zobaczyć, czy gałązka zaczęła się ukorzeniać. I wiesz co? Ma już gotowy system korzeniowy. Od listopada!

Natomiast w przypadku próby wyhodowania hortki na pniu, ta opcja nie wchodziła w grę. Te piękne, proste ok. 180 cm. gałązki wyrastają ze środka krzewu.
Ogród Muszelki 19:56, 13 mar 2023

Do góry
Witam Muszelka

Oglądam od kilku dni masz piękne ciemierniki. Moje kwitną ale pogoda u nas nie do pozazdroszczenia. Pada deszcz, śnieg, mróz świeci słońce i pewnie te zmiany to szok dla roślin.

I tych kulkach jest pełno artykułów w necie. Nawet w zeszłym tygodniu Mają w ogrodzie" była mowa jak i co robić. Musisz mieć włókno kokosowe napełnić nim kulkę. Urwać listek na łodydze róży i w tym miejscu założyć kulkę. I dalej zobacz.

Ja tam wolę gałązkę przychylić do ziemi i przysypać ziemia. Jestem ciekawa w zeszłym roku przychylilam i w tym roku muszę zobaczyć czy hortka wypuściła korzenie.

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 11:41, 11 mar 2023

Do góry

Dzisiaj cała noc i dzień sypał śnieg. Mokro i dużo wody wszędzie.

To tak jak dzisiaj u mnie i jeszcze do tego strasznie wieje.
Ogród w Klein Kottorz 00:12, 10 mar 2023

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
u nas podobnie. Leje od dwoch tygodni, wieje i na ogrodien bajzel.Trudno, staram sie nie patrzec.

Kasiu u nas jest tak. Idziesz spać piękny księżyc świeci, rano wstajesz śniegu 5cm. Rano 2-3 godziny słońce świeci i ok. Godz 13 śniegu już nie ma. I tak od kilku dni.
Dzisiaj cała noc i dzień sypał śnieg. Mokro i dużo wody wszędzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies