Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony liściasty 20:47, 30 lip 2015

Do góry
MartaR napisał(a)
Witam, poszukuje wysokich (1,5 -3m), zwartych, zimozielonych, liściastych krzewów na żywopłot. Marzy mi się taki pas zieleni, który będzie osłaniał przed wzrokiem sąsiadów. Nie przepadam za iglakami, więc z góry odpadają. Mam sporo miejsca, więc myślę o tym , żeby posadzić go w dwóch rzędach,aby w miarę szybko zarósł i był zwarty. Zależy mi też na różnorodności, chciałbym też żeby ptaki miały z tego pożytek. Dodam, że będzie on sadzony na długości około 74 m , w literę "L" od wschodu (34 m) i od północy (40 m), na glebie bardzo żyznej (grunt klasy IIIb). Proszę o pomoc, bo już się zakręciłam z tymi wszystkimi krzewami.
Świerk kłujący - Picea pungens 20:44, 30 lip 2015

Do góry
glorusek napisał(a)
Witam, mam przed domem świerka srebrnego na oko ma ze 15-20m.
Sprawa taka ze obcieli mi w srodku go brzydko bo stykal sie z liniami energetycznymi i jest wielka dziura.
Mam pytanie czy moge obciac od dolu do srodka tego drzewa wszystkie galezie bez wszelakich pozwolen i zezwolen?? bo wiem ze na wyciecie drzewa potrzeba ale czy np. jak chce mu zrobic lekka modyfikacje to co? moge? reasumujac od polowy do czubka by zostaly galezie a od srodka do dolu czysty pal.Inaczej tego nie widze
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 11:47, 30 lip 2015

Do góry
To nie będzie wsiąkać trochę, tylko wszystko wsiąknie. Nie wiem co chcesz w sumie zrobić, czy oczko płytkie, czy połączenie z oczyszczalnią.?? Jeśli tak to w jakim celu ma wsiąkać tam woda z oczyszczalni. To wcale nie wykładaj, albo nie miej dziur w folii.
Piaskownica, huśtawka & wiele innych... 11:31, 30 lip 2015

Do góry
Jeśli to nie są Twoje zdjęcia, musisz je usunąć zgodnie z regulaminem. Proszę o pryw. wiadeemość.
W dodatku wątek jest zdublowany https://www.ogrodowisko.pl/watek/5877-plac-zabaw-w-ogrodku
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:04, 30 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzy trzmieliny na pniu (żółte) a pod nimi lawenda Hidcote i co którąś Stipa tenuissima, plus czosnki główkowate jesienią posadź i tulipany burgundowe lub białe.
Trzemilina powinna mieć prosty pieniek koniecznie i posadź ją pionowo Nie każdy pieniek w swoją stronę

Trzmieliny posadzone teraz nie wiem w jakiej odległości posadzić lawende tak aby się wylewala. szerokość rabaty to 40 cm. Czy dac dwie pośrodku czy jedna i co 40 cm? Proszę o podpowiedzi
Warzywniak z sercem ;) 19:40, 29 lip 2015

Do góry
Wyrzuć szmatę Plastik znaczy, bukszpany nie będą zadowolone z folii.
Saletra 19:21, 29 lip 2015

Do góry
Tu jest odpowiedź https://www.ogrodowisko.pl/watek/443-nawozy-nawozenie-czyli-co-dobrego-jedza-nasze-roslinki?page=33#post_1
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 19:20, 29 lip 2015

Do góry
pyza20 napisał(a)
Witam chciałabym się zapytać czy ktoś miał przypadek spalenia roślin saletrą,bo podlałam moje tawułki i je spaliło ,czy mam je wyrzucić czy uda się uratować?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:16, 29 lip 2015

Do góry
Ivostin napisał(a)
witam,
Trawnik zalozony 1,5 miesiaca temu - podloze gliniaste z 5 cm czarnoziemem ( z racji oszczednosci pieniadzy ) po dwoch koszeniach na trawie widac od gory zolte i brazowe zdzbla - dlaczego ?
Chwasty w trawniku 19:07, 29 lip 2015

Do góry
Rick napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie jako nowy na forum
Chciałbym pozbyć się dwuliściennych ze swojego trawnika.
Muszę zrobić oprysk.. Jaką substancję zastosować na ok. 200 m2 trawnika?
Widziałem coś takiego jak Starane 250 0,5l i 1l - zastanawiam się jaki kupić i w jakich proporcjach to wymieszać z wodą oraz jak dużego opryskiwacza użyć tj. ile litrów ;/

Dzięki za wsparcie
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 10:18, 29 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro masz robić cięty zywopłot to nie pytaj o grubośc tui tylko sadź tak, żeby się stykały. Postaw w szkółce i zobacz ile wchodzi na metr bieżący. Oblicz ilość.

dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:26, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek, pomaluj tę huśtawkę. taka być nie może.

Danusiu, nie wiem dlaczego, ale na tym zdjęciu wyszła słabo - w rzeczywistości jest pomalowana na złoty dąb - ten sam kolor co stolarka okienna i altana. Ja chciałem jak zwykle drewno bielone, ale... jako osoba w domu mieszkająca dwa dni w tygodniu zostałem przegłosowany Pocieszam się, że i tak pewnie po 3 latach ta nowa huśtawka zgnije, więc następna będzie metalowa Wytrzymamy, musimy wytrzymać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:02, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ mylicie się, ponieważ to jest Verbena rigida. Całkiem inny gatunek.

Dalej stoję w kolejce po werbenę.. i nikt mnie z tej kolejki podstępem nie wyrzuci
I pamiętaj.. ja umiem ją rozmnożyć
Dostałam od Ciebie jeden kwiatostan, a już ile osób z forum ma werbenę.. i ile poszło dalej w świat.. i chwał Ci za propagowanie tej rośliny... jest tego warta.
Jutro wysyłam kolejną porcję werben w świat.. zmieniamy świat na ładniejszy

Ta werbena jest krótkowieczną byliną, i uzyskuje się ją z nasion
Lista kolejkowa otwarta... stoję dalej

Siać pod przykryciem w połowie wiosny (marzec). Przykryć lekko. Nasiona potrzebują ciemności, do kiełkowania ma być ciemno, podlewanie oszczędnie aż do kiełkowania. Kiełkuje od 14 do 90 dni!!! Czym mocniejsza stratyfikacja tym szybciej. Po przymrozkasch sadzimy do gruntu. Angole mogą sadzić ją jesienią. Wskazane lekkie okrycie. W maju można siać bezpośrednio do gruntu, ale później zakwitnie.

To z literatury fachowej od Sarah Raven. Inna literatura podaje, że należy je traktować jak jednoroczne, ale rozmnaża się z nasion i przez sadzonki wierzchołkowe

STOJĘ W KOLEJCE )))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:59, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam cztery sztuki z zeszłego roku które przezimowały , ale ona chyba się nie rozsiewa.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:15, 27 lip 2015

Do góry
Milka napisał(a)

otoczenie huśtawki

Sebek, pomaluj tę huśtawkę. taka być nie może.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:45, 27 lip 2015

Do góry
Czego brakuje moim roślinom? 19:01, 27 lip 2015

Do góry
Posta przeniosłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=91#post_1
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:01, 27 lip 2015

Do góry
bartekxxx napisał(a)
Witam, proszę o pomoc moje rośliny nie wyglądają ostatnio zbyt zdrowo.

Czy czegoś im brakuje czy wręcz przeciwnie (stosowałem nawóz uniwersalny do trawnika czy to może być efekt - trawa jest ok)?

Zdjęcia

Kalina

Hortensja

Ałycza
Wilcza Góra 15:03, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prześliczne wejście w bieli, uwielbiam te hortensje, moj pirewsze, teraz mam je za ławką i cieszę sie i mam na ulicy Widzę z furtki

Masz cudnie.
dziekuję Danusiu
bardzo za nimi przepadam i dlatego tak chętnie powtórzyłam je w dużych grupach również w innych częściach ogrodu
są nawet w szpalerze za garażem i nawet się nie gniewają za tak mało reprezentacyjne miejsce

Ogród w duszy mi gra... 07:31, 27 lip 2015

Do góry
gardney napisał(a)

Tutaj trzeba dosadzić coś na pniu, iglaste np świerk kłujący "Glauca Globosa' na niskim pniu, koniecznie 3 sztuki, dobrze gdyby były na różnej wysokości. Na tle ściany. Brązowe turzyce i kuliste berberysiki.

Rabatę uwypuklić na środku. Jak na wrzosowisko jeset zbyt płaska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies