To nie będzie wsiąkać trochę, tylko wszystko wsiąknie. Nie wiem co chcesz w sumie zrobić, czy oczko płytkie, czy połączenie z oczyszczalnią.?? Jeśli tak to w jakim celu ma wsiąkać tam woda z oczyszczalni. To wcale nie wykładaj, albo nie miej dziur w folii.
Trzmieliny posadzone teraz nie wiem w jakiej odległości posadzić lawende tak aby się wylewala. szerokość rabaty to 40 cm. Czy dac dwie pośrodku czy jedna i co 40 cm? Proszę o podpowiedzi
Danusiu, nie wiem dlaczego, ale na tym zdjęciu wyszła słabo - w rzeczywistości jest pomalowana na złoty dąb - ten sam kolor co stolarka okienna i altana. Ja chciałem jak zwykle drewno bielone, ale... jako osoba w domu mieszkająca dwa dni w tygodniu zostałem przegłosowany Pocieszam się, że i tak pewnie po 3 latach ta nowa huśtawka zgnije, więc następna będzie metalowa Wytrzymamy, musimy wytrzymać
Dalej stoję w kolejce po werbenę.. i nikt mnie z tej kolejki podstępem nie wyrzuci
I pamiętaj.. ja umiem ją rozmnożyć
Dostałam od Ciebie jeden kwiatostan, a już ile osób z forum ma werbenę.. i ile poszło dalej w świat.. i chwał Ci za propagowanie tej rośliny... jest tego warta.
Jutro wysyłam kolejną porcję werben w świat.. zmieniamy świat na ładniejszy
Ta werbena jest krótkowieczną byliną, i uzyskuje się ją z nasion
Lista kolejkowa otwarta... stoję dalej
Siać pod przykryciem w połowie wiosny (marzec). Przykryć lekko. Nasiona potrzebują ciemności, do kiełkowania ma być ciemno, podlewanie oszczędnie aż do kiełkowania. Kiełkuje od 14 do 90 dni!!! Czym mocniejsza stratyfikacja tym szybciej. Po przymrozkasch sadzimy do gruntu. Angole mogą sadzić ją jesienią. Wskazane lekkie okrycie. W maju można siać bezpośrednio do gruntu, ale później zakwitnie.
To z literatury fachowej od Sarah Raven. Inna literatura podaje, że należy je traktować jak jednoroczne, ale rozmnaża się z nasion i przez sadzonki wierzchołkowe
dziekuję Danusiu
bardzo za nimi przepadam i dlatego tak chętnie powtórzyłam je w dużych grupach również w innych częściach ogrodu
są nawet w szpalerze za garażem i nawet się nie gniewają za tak mało reprezentacyjne miejsce
Tutaj trzeba dosadzić coś na pniu, iglaste np świerk kłujący "Glauca Globosa' na niskim pniu, koniecznie 3 sztuki, dobrze gdyby były na różnej wysokości. Na tle ściany. Brązowe turzyce i kuliste berberysiki.
Rabatę uwypuklić na środku. Jak na wrzosowisko jeset zbyt płaska.