Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Chwasty w trawniku 19:07, 29 lip 2015

Do góry
Rick napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie jako nowy na forum
Chciałbym pozbyć się dwuliściennych ze swojego trawnika.
Muszę zrobić oprysk.. Jaką substancję zastosować na ok. 200 m2 trawnika?
Widziałem coś takiego jak Starane 250 0,5l i 1l - zastanawiam się jaki kupić i w jakich proporcjach to wymieszać z wodą oraz jak dużego opryskiwacza użyć tj. ile litrów ;/

Dzięki za wsparcie
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 10:18, 29 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro masz robić cięty zywopłot to nie pytaj o grubośc tui tylko sadź tak, żeby się stykały. Postaw w szkółce i zobacz ile wchodzi na metr bieżący. Oblicz ilość.

dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:26, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek, pomaluj tę huśtawkę. taka być nie może.

Danusiu, nie wiem dlaczego, ale na tym zdjęciu wyszła słabo - w rzeczywistości jest pomalowana na złoty dąb - ten sam kolor co stolarka okienna i altana. Ja chciałem jak zwykle drewno bielone, ale... jako osoba w domu mieszkająca dwa dni w tygodniu zostałem przegłosowany Pocieszam się, że i tak pewnie po 3 latach ta nowa huśtawka zgnije, więc następna będzie metalowa Wytrzymamy, musimy wytrzymać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:02, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ależ mylicie się, ponieważ to jest Verbena rigida. Całkiem inny gatunek.

Dalej stoję w kolejce po werbenę.. i nikt mnie z tej kolejki podstępem nie wyrzuci
I pamiętaj.. ja umiem ją rozmnożyć
Dostałam od Ciebie jeden kwiatostan, a już ile osób z forum ma werbenę.. i ile poszło dalej w świat.. i chwał Ci za propagowanie tej rośliny... jest tego warta.
Jutro wysyłam kolejną porcję werben w świat.. zmieniamy świat na ładniejszy

Ta werbena jest krótkowieczną byliną, i uzyskuje się ją z nasion
Lista kolejkowa otwarta... stoję dalej

Siać pod przykryciem w połowie wiosny (marzec). Przykryć lekko. Nasiona potrzebują ciemności, do kiełkowania ma być ciemno, podlewanie oszczędnie aż do kiełkowania. Kiełkuje od 14 do 90 dni!!! Czym mocniejsza stratyfikacja tym szybciej. Po przymrozkasch sadzimy do gruntu. Angole mogą sadzić ją jesienią. Wskazane lekkie okrycie. W maju można siać bezpośrednio do gruntu, ale później zakwitnie.

To z literatury fachowej od Sarah Raven. Inna literatura podaje, że należy je traktować jak jednoroczne, ale rozmnaża się z nasion i przez sadzonki wierzchołkowe

STOJĘ W KOLEJCE )))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:59, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam cztery sztuki z zeszłego roku które przezimowały , ale ona chyba się nie rozsiewa.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:15, 27 lip 2015

Do góry
Milka napisał(a)

otoczenie huśtawki

Sebek, pomaluj tę huśtawkę. taka być nie może.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:45, 27 lip 2015

Do góry
Czego brakuje moim roślinom? 19:01, 27 lip 2015

Do góry
Posta przeniosłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=91#post_1
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:01, 27 lip 2015

Do góry
bartekxxx napisał(a)
Witam, proszę o pomoc moje rośliny nie wyglądają ostatnio zbyt zdrowo.

Czy czegoś im brakuje czy wręcz przeciwnie (stosowałem nawóz uniwersalny do trawnika czy to może być efekt - trawa jest ok)?

Zdjęcia

Kalina

Hortensja

Ałycza
Wilcza Góra 15:03, 27 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prześliczne wejście w bieli, uwielbiam te hortensje, moj pirewsze, teraz mam je za ławką i cieszę sie i mam na ulicy Widzę z furtki

Masz cudnie.
dziekuję Danusiu
bardzo za nimi przepadam i dlatego tak chętnie powtórzyłam je w dużych grupach również w innych częściach ogrodu
są nawet w szpalerze za garażem i nawet się nie gniewają za tak mało reprezentacyjne miejsce

Ogród w duszy mi gra... 07:31, 27 lip 2015

Do góry
gardney napisał(a)

Tutaj trzeba dosadzić coś na pniu, iglaste np świerk kłujący "Glauca Globosa' na niskim pniu, koniecznie 3 sztuki, dobrze gdyby były na różnej wysokości. Na tle ściany. Brązowe turzyce i kuliste berberysiki.

Rabatę uwypuklić na środku. Jak na wrzosowisko jeset zbyt płaska.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:57, 26 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zestawienie godne miana najlepszego w 2015 roku! Zakochałam się w nim..... i piszę się już na nasionka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:44, 26 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabata wędrująca, kolejna odsłona

Jaka symetria płatków!
System automatycznego nawadniania 21:18, 26 lip 2015

Do góry
1.Czy koniec linii powinien być zaślepiony czy wpięty z powrotem do źródła?

Może być i zaślepiony i wpięty i może być też zakończony specjalnym zaworkiem, który ułatwia wydmuchnięcie wody na jesieni.

2.Czy liniię kroplująca lepiej łączyć za pomocą skręcanych łączników czy takich na wcisk? Czy w ogóle istnieją takie skręcane np łączniki,trójniki, zakończeniówki itd Dla wszelakich węży ogrodowych są ale czy dla linii?

Przy pomocy skręcanych, nazywają się QJ i są przystosowane do linii kroplującej.

3.Czy przy krótszych odcinkach linii np 50 metrów również zakładać filtr z reduktorem ciśnienia? Czy tylko sam filtr? Jeśli jeden z odcinków linii będzie około 20 metrów to w ogóle zakładać filtr czy linia da radę jakoś sama się oczyszczać? Pewnie by trzeba było sprawdzić jak jest z zażelazieniem wody.Gdzie zrobić takie badania? Na co jeszcze zwrócić uwagę jeśli chodzi o badanie wody?

Również zakładać i filtr i reduktor. Badanie wody na obecność żelaza - wpisz w internecie i wyskoczą adresy.

4.Czy można podlewać np od razu dwoma odcinkami linii jednocześnie: 150 metrów i np drugą 50 metrów doprowadzając węże naziemne z rozgałęzieniem do nich? Chodzi o zaoszczędzenie czasu ale czy wydajność emiterów będzie taka jak powinna? Czy podczas podlewania linią kran odkręcać na całość czy powinien być przyduszony? Nie mam pojęcia jaką mamy wydajność wody i jakie jest jej ciśnienie a pewnie by trzeba było od tego zacząć.

Węże naziemne to niezbyt profesjonalny sposób. Trzeba wyliczyć źródło wody, czy wystarczy na 200 m linii.
200 mb x 3,3 emitera = 660 x 2,2 litra/godz. = 1.452 : 60 min = 24 litry/min taki wydatek wody minimalny powinien być na zasilenie obydwu odcinków.

Jeśli jest jest reduktor może być na full, a nawet jest wskazane bo masz normalny przepływ wody.

5.Szukam w google co to znaczy linia z treflanem i mi nie wyszukuje.A doczytałam,że może być stosowana pod trawnik jako podziemna na wąskim paskach.Jeśli pas trawnika ma metr szerokości to jak gęsto rozprowadzić taką podziemną linię? Co 30 cm starczy? Czy przy zakręcaniu linii użyć złączek 90 stopni czy da radę ją zakręcać bez uszkodzenia bo też doczytałam,że można uszkodzić.

Treflan obecnie jest zabroniony przepisami Unii Europejskiej, zamiast tego jest linia z wkładką miedzianą, ale tamten stary jeszcze można dostać.

Linię pod trawnikiem układasz tak jak są rozmieszczone emitery, co 30 cm, więc linia też co 30 cm. Powinna być równa rozstawowi emiterów. Jeśli co 50 cm - to co 50.

6.Czy linia kroplująca lekko może być przykryta ziemią jeśli jest bez herbicydu? Czy to jej nie szkodzi?

Jest ryzyko, że szybciej zarośnie korzeniami i przestanie działać.

7.Czy ma znaczenie moc sprężarki do przedmuchiwania instalacji z wody? Czy nic nie stanie się np z linią kroplującą? Może się uszkodzić?

Im większa moc sprężarki, tym szybciej przebiega proces opróżniania systemu przed zimą. Jeśli jest reduktor ciśnienia - nie ma to znaczenia dla samej linii, nie rozerwie jej,

Nietypowe pytanie - kawałki żółtej substancji w ogrodzie 17:57, 26 lip 2015

Do góry
Pokaż zdjęcie "obiektu', jak zidentyfikować coś czego sie nie widziało?? To jak szukani igły w stogu siana i gdybanie.

Cięcie pomidorów 10:39, 26 lip 2015

Do góry
Pomidory w tunelu prowadzimy na sznurkach, ogłów je ale wcześniej przywiąż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi?page=5
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 26 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A ta róża? Kolejna piękność
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:36, 26 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nowa werbena Niska.
a widzisz, tak myślałam ze podobna do werbeny tylko ta wielkość mi nie pasowała. CUDNA jest
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:02, 26 lip 2015

Do góry
Hortensje szykują się do ataku Uwielbiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:00, 26 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu co to te fioletowe drobniutkie?
Jeżowki sa niesamowite

Nowa werbena Niska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies