Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogrodowiskowe rewolucje 11:48, 23 lut 2015

Do góry
Między czasie powstawał dom i zmienialiśmy teren w około.

A teraz wygląda to tak :
Zdjęcia świeżutkie z dziś

i tu jest ta nieszczęsna skarpa, na którą będę mieć widok z drzwi tarasowych.
Kochanowy ogród 21:16, 22 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jestem pod dużym wrażeniem bukszpanowych zakupów Ile tych sztuk tam upchnęłaś w bagażniku ?
Żywopłot węzłowy jest piękny Wymaga większej troski i zdolnej ręki podczas ciecia ale warty zachodu
Coś mi mówi że Twój ogród będzie należał do czołówki najpiękniejszych Ta skarpa wygląda bardzo obiecująco
Dlaczego chcesz pozbyć się szklarni ? Ja zbieram kasę na taką Na razie mam tylko tunel foliowy

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

Witam w moim ogrodzie.
Bukszpanów 234 ,szklarnia jest za duża za domkami planuje mieć warzywniak pomidorki też będą bo swoje to swoje, tego smaku nie kupimy w sklepie.
Kochanowy ogród 20:14, 22 lut 2015

Do góry
Jestem pod dużym wrażeniem bukszpanowych zakupów Ile tych sztuk tam upchnęłaś w bagażniku ?
Żywopłot węzłowy jest piękny Wymaga większej troski i zdolnej ręki podczas ciecia ale warty zachodu
Coś mi mówi że Twój ogród będzie należał do czołówki najpiękniejszych Ta skarpa wygląda bardzo obiecująco
Dlaczego chcesz pozbyć się szklarni ? Ja zbieram kasę na taką Na razie mam tylko tunel foliowy

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Mały ogródek Eli 21:02, 18 lut 2015

Do góry
GabiK napisał(a)
Ta skarpa jest okropna. To w ogóle można zrobić taką różnicę terenu? Gdzeiś czytałam, że nie możma sąsiedniej działki robić więcej niż 50 cm wyżej.
Zrobili na tym jakiś drenaż? Przecież inaczej, to cała woda od nich będzie w Twoim ogródku. Przeżyłaś już z tą skarpą jakieś duże deszcze?
U nas jest wzdłuż budynków nieduży spadek, niewidoczny gołym okiem, ale to wystarczy, żeby przy większych opadach ci ostatni mieli stawik w rogu. Jak były dwa lata temu wiosną potężne ulewy, to woda potoczkiem zasuwała wzdłuż płotu. Aż boję się sobie wyobrazić, co się będzie działo z takie skarpy bezpośrednio pod Twoim płotem.

Pierwotnie na tej działce było delikatne wzniesienie. Niestety deweloper ziemie po wykopie fundamentow rozsypał gline na działce i powstało cos takiego. Za naszym płotem jest zrobione odwodnienie wiec na szczescie woda splywajaca ze skarpy ma ujscie i "stoi". Przeżylismy kilka ulew i nie było tragedii. Ale to jest zbita glina wiec obawiam sie o przyszłe nasadzenia w tym miejscu.
Mały ogródek Eli 15:00, 18 lut 2015

Do góry
Ta skarpa jest okropna. To w ogóle można zrobić taką różnicę terenu? Gdzeiś czytałam, że nie możma sąsiedniej działki robić więcej niż 50 cm wyżej.
Zrobili na tym jakiś drenaż? Przecież inaczej, to cała woda od nich będzie w Twoim ogródku. Przeżyłaś już z tą skarpą jakieś duże deszcze?
U nas jest wzdłuż budynków nieduży spadek, niewidoczny gołym okiem, ale to wystarczy, żeby przy większych opadach ci ostatni mieli stawik w rogu. Jak były dwa lata temu wiosną potężne ulewy, to woda potoczkiem zasuwała wzdłuż płotu. Aż boję się sobie wyobrazić, co się będzie działo z takie skarpy bezpośrednio pod Twoim płotem.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:07, 18 lut 2015

Do góry
A to kolejna zmora ...SKARPA zach.-półn.z boku domu, obsadzona na dzień dzisiejszy barwinkiem i trzmieliną. Nasadzenia były na jesień na świeżym nasypie, więc bez chwastów i trawy.nie dawałam zadnej maty, szmaty i domyślam się co się będzie dzialo na wiosnę. Chwasty i trawa zniszczą barwinek ( o ile przeżył zimę).zastanawiam się , czy nie posadzić tam irgi major lub jakiegoś płożącego berberysa

a to skarpa ( tam gdzie czerwona strzałka)a to co obok - ten jasny prostokąt to planowany murek oporowy

Ogród na Opak 01:05, 17 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
W jurajskim ogrodzie też jest piękna skarpa

Jurajski to piękny naturalny ogród (wtapia się w otaczający go krajobraz) u mnie skarpa z takich kamieni raczej nie pasuje( chodnik a'la granit czarno biały, ostre krawędzie )chyba że kamień ale nie okrągły?
Kwitnące skarpy 17:48, 16 lut 2015

Do góry
No właśnie, ja chyba przez skórę czułam te ceny..
Ale u Ciebie to już super wygląda, takie pełne te rabaty.
A skarpy to uroku dodają, u mnie wszystko płaskie, a marzy mi się jakaś górka, skarpa, murek.
Ogród na Opak 16:14, 16 lut 2015

Do góry
W jurajskim ogrodzie też jest piękna skarpa
Ogród na Opak 11:36, 16 lut 2015

Do góry
Skarpa zostanie wyregulowana do kształtu chodnika. A może zamiast hortensji wsadzić powojniki? nieeeeee .Kombinuje bo mam 2 mniejsze i 1 duży do wysadzenia z rabaty aninej po drugiej stronie. Boję się,że nie przeżyją tylu przeprowadzek( nie znam ich docelowego miejsca).A co posadzić obok hortensji(mam kilka rododendronówwwwwwwww)???????? Znów się odzywa głos: wykozystaj te rośliny które masz aby się nie zmarnowały!
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:11, 11 lut 2015

Do góry
Kabriolina a ja mam już tylko i tak okrojony trawnik - a właściwie trawiastą drogę wokół domu

Kasia i tak to jest z dziewczynami

dla przypomnienia trawnik na jesień wyglądał tak

tylna cześć trawnikowej obwodnicy po prawej dom i skarpa po lewej magnolie i Rh

za ich sprawą

dla poprawy nastroju drzewiasta Hayes Starburst

bukietowa Levena o dużych "kwiatach" mały kwiatek dla porównania z anabelki
Na końcu świata 12:34, 11 lut 2015

Do góry
Skarpa to niewygodne miejsce na rabatę do zmian, przesadzanie rozsadzanie. Skarpa ulega erozji, zwłaszcza taka stroma, nieprawidłowo ukształtowana, a ciągłe jej ruszanie i kopanie jeszcze tę erozję nasili. A więc na skarpie zajmij się posadzeniem docelowym roślin okrywowych, aby ich korzenie umocniły ziemię i pozwoliły na ustabilizowanie gruntu.

Zajmij się wytyczeniem rabat, zaplanowaniem gdzie one mają być i dopiero planuj nasadzenia. Nie kupuj chaotycznie, kupuj z głową na te miejsca gdzie już wiesz co będzie.

Kupuj nie po kilka roślin a po kilkanaście, aby tworzyły plamy kolorystyczne.
Na końcu świata 21:28, 10 lut 2015

Do góry
zosiabg napisał(a)

Skarpa jest za stroma, inaczej ukształtuj dosyp ziemi na dole, żeby tak nie leciało się na łeb
Kwitnące skarpy 21:48, 09 lut 2015

Do góry
Mam problem z pewnym miejscem a dokładnie z tym gdzie rośnie wierzba szopenową. Wymiary tego miejsca to około 3 na 5 metrów jest to skarpa w miejscu słonecznym nawet bardzo, pod drzewem jest prawie zawsze sucho.
Wiem że chce mieć tak jakieś drzewo nawet drzewa niskie pod nimi dobrze by coś rosło na zasadzie kontrastu i fajnie by ta skarpa się zmieniała z porami roku. Teraz rośnie tam wierzba przed nią 3 anabelki a za wierzbą są irysy.
fotka:

ciągle myślę co by tam posadzić jak zmienić tę skarpę mam nadzieje że pomożecie mi z tym problemem
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:17, 08 lut 2015

Do góry
"ogród" dzisiaj, ładna zima
zgodnie z projektem Basi, skarpa będzie odsunięta trochę (bliżej siatki) i jodły, żeby zrobić miejsce na altanę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:18, 07 lut 2015

Do góry
Przybliżam plan istniejących nasadzeń":

dominika_ napisał(a)

Gwiazdki- to planowany rząd cyprysików ivonne by zasłaniały drogę
4Żółte wieloboki- magnolie
Zielone koła- sosny
Szare koła- świerki srebrne
Kolorowe kropki- drzewka owocowe
Brodowe "coś"- skarpa

czarne strzałki to drogi jak można wejść

Myślę
Skarpa z ażurowych płyt 13:52, 02 lut 2015

Do góry
Straszny ten beton. Irga i trzmielina musiałaby być posadzona jakimiś wielkimi plamami, a nie na przemian. W Waldka propozycjach można znaleść taką grę kolorów.
tutaj przykład trzmieliny na skarpie w ogrodzie Zimozielonym
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/33/336965/original.JPG
Irga:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/446688/original.JPG
a tu jest link do wątku skarpa w ogrodzie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=20
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:28, 02 lut 2015

Do góry
Tam w oddali widać rzekę? Czy to tylko płaski teren?

Domi, zobacz, jak skarpa bez widocznych kamieni nabiera łagodniejszego wyrazu. (ale się mi napisało, he, he)
Skarpa z ażurowych płyt 12:24, 02 lut 2015

Do góry
Macierzanka odpada, jest za mała nawet jej nie będzie widać na płytach. Możesz posadzić co chcesz, zależy jaką funkcję ma spełniać ta skarpa. Dużych roślin nie wsadzisz, bo dziurki za małe.
Skarpa z ażurowych płyt 08:32, 02 lut 2015

Do góry
Wpadłam na jeszcze jeden pomysł - trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold'. Łatwo się rozmnaża, możesz sam pobrać sadzonki od kogoś kto będzie ciął swoją, wetknąć w dziury przyciąć i ładnie pokryje płaszczyznę skarpy. Posadź ją tam, gdzie najwięcej słońca, a irgę w tym bardziej cienistym miejscu.
Dzięki temu skarpa nie będzie nudna.

Ale najpierw zlikwiduj chwasty w płytach, bo potem nie dasz rady z pieleniem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies