Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:30, 17 cze 2018

Do góry
psulek napisał(a)
Podstawa to skłąd mieszanki. Widzę że temat jest aktualny, więc opiszę w skrócie. Są dwa gatunki traw bezproblemowo znoszące traktowanie herbicydami - kostrzewa czerwona i kostrzewa owcza. Jeżeli te gatunki stanowią całość lub większość mieszanki, to jest dobrze. Z herbicydów można zastosować:

Bayer Puma Uniwersal - zwalcza tylko chwastnicę. Wg. etykiety nie nieszczy kostrzew, podobno też życic i wiechlin, ale nie mam ich w mieszance. U mnie nie spowodował negatywnych skutków, pierwszys rzut chwastnicy wybił. Środek posiadał kiedyś rejestrację na plantacje nasienne.
Fusilade Forte 150EC - zwalcza chwastnicę i perz, włośnice, nie rusza kostrzew, spotkałem się z wzmiankami, że moze niszczyć życice. Nie rusza wiechliny rocznej. Srodek posiada/posiadał rejestrację na plantacje nasienne.
Targa, Leopard 05EC (to samo, ale tańsze) - zwalcza chwastnicę, perz, życice, wiechlinę roczną, włośnice . Nie zwalcza : kostrzew.

Walczę z młodym trawnikiem (ok miesiąca) i poza samym problemem że po ulewie wymyło mi nasiona walczę właśnie z chwastnica. Moja mieszanka trawy to Diana, w której mamy :

Kostrzewa czerwona 10%
Kostrzewa czerwona 15%
Kostrzewa czerwona 15%
Kostrzewa czerwona 12%
Kostrzewa czerwona 10%
Kostrzewa czerwona 5%
Życica trwała 25%
Wiechlina łąkowa 8%

Czy w związku z tym mogę bezpiecznie użyć Bayer Puma uniwersal?? I jeżeli tak to kiedy skoro trawnik ma ok miesiąca i nie był jeszcze koszony?

Dwa ogrody 16:28, 17 cze 2018

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Piekne po prostu cudowne widoki bardzo mi sie podobaja Twoje kwiaty roze az dech zapiera super super a pashmina jak dlugo juz rośnie u Ciebie? A jaka roza rośnie z bialym przetacznikiem? Pozdrawiam☺

Aniu, witaj, chyba pierwszy raz u mnie
Pashmina w wakacje skończy cztery lata Pierwsze dwa lata kwitła skromnie, krzaczki przemarzały do poziomu gruntu. W ub. roku było zdecydowanie lepiej, w tym nawet te mniejsze są takie

dla Ciebie słoneczko

edytowałam biała róża to White Cover, bardzo nisko cięta wiosną, w ub. roku była zdecydowanie wyższa

Dwa ogrody 16:21, 17 cze 2018

Do góry
Karola, Jolu, nie wszystko jest doskonałe, ale pokazuję to, co mniej więcej jest ładne

Dwa ogrody 16:12, 17 cze 2018

Do góry
Ula, białe róże oprócz białych przetaczników maja też inne towarzystwo

Dwa ogrody 16:06, 17 cze 2018

Do góry
Kasiu, nic nie padało..

Urszulla napisał(a)

Czy to jest powojnik bylinowy?

Ula, tak, to bylinowy Arabella, już w ub. roku pisałam, że jest genialny jesli chodzi o długość kwitnienia, nie choruje. Zobacz, jedne kwiatki przekwitają, następne się rozwijają

Pashmina z tabliczką to jedna z pięciu krzaczków, najokazalsza, pozostałe nieco mniejsze. Ale widzę już
żółte listki od dołu niestety.

Trzmielowy ogród 16:04, 17 cze 2018

Do góry
Zdjecie zrobione przez moją siostrę, paź admirał
Kwiaty we włosach 16:02, 17 cze 2018

Do góry
Iwonka u nas są upały, podlewam dużo ale może dziś popada, bo jest strasznie parno.

Dwa ogrody 15:58, 17 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ale zapodałaś cuda na dobranoc...
A Pashmina oszałamia,mam nadzieję że moja też kiedyś taką będzie?!
Bukiet cudny!!!

Oj tam New Dawn w więzieniu Sama tam weszła

a tu prawie cud trzy lata czekałam, by zakwitł w duecie z powojnikiem i do końca nie wiem, jaki kolor będzie miał

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:57, 17 cze 2018

Do góry
Na początek wykopane overdamy.
Szukałam im miejsca i znalazłam
W.koncu nie widać bałaganu na tarasie...

Kwiaty we włosach 15:51, 17 cze 2018

Do góry
pierwsze kwitnąca hortensja

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 15:40, 17 cze 2018

Do góry
Kwiaty we włosach 15:37, 17 cze 2018

Do góry
Pysznogłówka się rozwija

bratki cały czas kwitną

stipa-pojawiają się kłosy

imperata w towarzystwie lewandy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:31, 17 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W pierwszym dzisiejszym poście żółtolistna jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie nieco przysłonięta literkami OWISKO. Nie ma wymagań. Nieco omdlewała po miesięcznym braku deszczu (tam z założenia nie podlewam). Kwitnie we wrześniu.

Bardzo dziękuję, rozjaśniło mi to w głowie... u Ciebie rośnie na słonku czy ma trochę cienia? mam dwie miejscówki i się waham
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 15:28, 17 cze 2018

Do góry

Co to może być za chwast?
Pod tujami od strony niezagospodarowanej działki sąsiada tak rozsiało się to zielsko, że nie mogę się go pozbyć. Pielę i pielę i mam wrażenie, że to walka z wiatrakami. Po drugiej stronie też mam tuję, też rośnie to zielsko, ale w ilości do ogarnięcia. Sąsiedzi dyskretnie podpowiadają, że powinnam położyć matę albo żartują, że moje ulubione zajęcie w weekend to pielenie. Może to dziwne, ale lubię pielić, tylko ten chwast doprowadza mnie do "szewskiej pasji".
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:22, 17 cze 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Wiedziałam do kogo przyjść od razu po informację
Duże rosną? kupiłam sobie jedną, listki ma w limonkowym kolorze.
A kolor kwiatków to mocny błękit? Hania daj mi wykład w pigułce

W drugim dzisiejszym poście żółtolistna jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie nieco przysłonięta literkami OWISKO. Nie ma wymagań. Nieco omdlewała po miesięcznym braku deszczu (tam z założenia nie podlewam). Kwitnie we wrześniu.

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 15:19, 17 cze 2018

Do góry
Jeżówki w tym roku wyjątkowo się rozrosły. Posadziłam jeszcze wczoraj Green Eyes, ale malutkie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:17, 17 cze 2018

Do góry
Johano, siadaj i odpocznij!

Kwiaty we włosach 15:14, 17 cze 2018

Do góry
Jeżówki zaczęły się pojawiać

Sezon 2017 u Hanusi 15:13, 17 cze 2018

Do góry
Jolu, Mam i jednoroczne, ale niestety, w torebeczkach. Przez zawirowania wiosenne, nie miałam kiedy wysiać. Nawet aksamitki mi się nie wysiały same, oprócz jednej sztuki. ha, ha, ha. J na wrzesień? Jeszcze spróbuję wysiać astry, może dadzą radę zakwitnąć
Ale poza tym będą dalie, kosmosy, cynie, jeżówki, może jeszcze co? Smutno nie będzie jesienią. Za chwilę liliowce, rudbekie, dzielżany, no i borówka z pomiodorami.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:13, 17 cze 2018

Do góry
I takie tamy

Jagody kamczackie przesłaniają jagodnik, a astrom alpejskim do twarzy z drobnolistnymi funkiami; cisy na studziennej i rozchodnik ościsty w tle

Pysznogłówki jeszcze się nie pysznią.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies