Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 10:17, 25 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Na niebiesko

kocimiętkowe szaleństwo
u mnie to samo tylko moje już mega wielkie, takie mniejsze według mnie ładniejsze
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 10:17, 25 maj 2018

Do góry
A to brzozy rosnące niedaleko. Brzozy bardzo długo nie rozwijały liści, a jak się w końcu te liści pokazały wyglądały jak po gradobiciu.

Będę wdzięczna za pomoc.

Ogródkowe perypetie:) 10:15, 25 maj 2018

Do góry
kolejna różyczka, śliczny kolorek
i heritage - widać, że choruje

Ogród w remoncie 10:15, 25 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Zdjęcia nie oddają jego uroku to prawda. Jak pomyślę ,że trzy tak mi będą kwitły na rondzie to aż mi ślinka leci

Ślicznie, czyściutko, tak jak lubię a dereń och i ach
Ogródkowe perypetie:) 10:14, 25 maj 2018

Do góry

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 10:13, 25 maj 2018

Do góry
Mój buk pendula choruje. W kwietniu tylko do połowy wysokości rozwinęły mu się liście, powyżej są jakby zaschnięte. Na tych, które się rozwinęły są liczne dziury. Takie same dziury są na liściach brzóz doorenbos, które rosną w pobliżu.Na buku i na brzozie widziałam ciemną gąsienicę.
Proszę o diagnozę i sposób leczenia.

Ogród w remoncie 10:09, 25 maj 2018

Do góry
Ence pence w której ręce? No i którego klona mam zostawić?
Tego

A może tego?

Najchętniej oba ,a może ten szczepiony gdzieś by przy murku z wodą? Zamiast jabłonki ,której los już przesądzony?
Podmiejski ogródek 10:08, 25 maj 2018

Do góry
Alleluja

Chciałam uniknąć tych lizaków, ale jak nie ogarnę tych bylin w ciągu dwóch lat, to trzeba się będzie z nimi przeprosić

Tymczasem pod świerkiem

było:

jest:

to trudny kawałek, bardzo suchy, słońca tam tyle, ile widzicie na porannym (pierwszym zdjęciu).

Swoim zwyczajem, kupiłam po trzy sztuki różnych roślin (tu akurat paprocie: pióropusznik, wietlica metallicum i języcznik) i będę patrzyła, co daje radę i się mnoży, a co nie daje rady i pada.

Taki eksperyment przeprowadzam już na tym kawałku w stronę buksów.
Tam rośnie już bez variegata (to ta maleńka, jasna kępka) i potrzebowałam jakiegoś zadarniacza pod nim. Posadziłam bodziszka (ale nie korzeniastego, może to był błąd), konwalię i dąbrówkę rozłogową. Z tego co widzę, wkrótce zostanie sama dąbrówka. Bodziszek na to miejsce się kompletnie nie nadaje - o tej porze nie ma ani kwiatów ani nawet liści (a na słonecznym miejscu mi kwitnie), a konwalia niby rośnie, ale słabiutko kwitnie i wcale się nie rozrasta (a szkoda, bo bardzo chciałam).
I tak to właśnie u mnie idzie: dwa kroki do przodu, krok do tyłu.
Ogródkowe perypetie:) 10:06, 25 maj 2018

Do góry
Szkoda, że dwie inne mi przemarzły, no ale cóż..
uwielbiam tutaj siedzieć

...uDany ogród 10:06, 25 maj 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Ostatnio nie mam czasu na forum, roboty nam się nagromadziło i trzeba wszystko skończyć przed urlopem, a czas biegnie jak szalony.
Chcemy jeszcze skończyć płot przed wyjazdem, ale M ma postrzał kręgosłupa i ledwo wlecze nogami, więc wszystko idzie znacznie wolniej...

Wczoraj popołudniu padał deszcz i jednocześnie świeciło słońce, efekt

w ogrodzie bujnie wszystko rośnie i kwitnie, piękna wiosna

Cuuuudownie...poszłabym szukać garnca
Kiedy się urlopujesz, że tak oddech czasu na plecach czujesz?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:03, 25 maj 2018

Do góry
Na tym wygląda tak:

Ale muszę się dzisiaj przyjrzeć na świeżo. I na spokojnie, bo wczoraj był szał
Ogród w remoncie 10:00, 25 maj 2018

Do góry
Na niebiesko

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:55, 25 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

A z lawendą trzymałabym się zasady by krzaczki wsadzać zachowując taką samą odległość od krawędzi zewnętrznej rabaty - te wsadzone przy wykuszu zdają się być bliżej krawędzi niż te pokazane po prawej stronie na fotce - ale może to znowu może kwestia przekłamania perspektywy na fotce, lub moja zazdrość, że tak fajnie Ci to wszystko z tymi rabatami nowymi wychodzi
Ogród w remoncie 09:54, 25 maj 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Bardzo podoba mi się ten dereń-taki jakiś egzotyczny się wydaje. Przyjaciółka ma u siebie w ogrodzie-na żywo jeszcze bardziej zachwyca.

Zdjęcia nie oddają jego uroku to prawda. Jak pomyślę ,że trzy tak mi będą kwitły na rondzie to aż mi ślinka leci

Ogród w Klein Kottorz 09:54, 25 maj 2018

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 09:46, 25 maj 2018

Do góry

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:46, 25 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Pojedyncza sztuka wyglądała tak. Został mi jeden wolny dereń.

Bardzo ładne rośliny przyszły
Fajnie wyszło na rabacie
Małymi kroczkami do celu... 09:44, 25 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Na różance szaleje póki co szałwia i sesleria, czekam na róże...na pamiątkę orlikowe zdjęcie,dzisiaj wiatr kwiaty już otrzepał

Super to połączenie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:44, 25 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Lubiłam geometrię wykreślną, która mniej więcej polegała na tym, że wszędzie człowiek doszukiwał się odniesień jednych linii do drugich.
Więc dla mnie linią wiodącą przy sadzeniu byłaby linia utworzona przez krawędź opaski. Sadząc IH posadziłabym je równolegle do tej linii -3 sztuki, a pozostałe 2 - to poszłabym po łuku w stronę wejścia. - tak to mniej więcej masz (nie uwzględniając tylko tego, że tego jednego bidulka odseparowałaś od reszty i w doniczce pozostawiłaś)
Nie wiem czy to kwestia zdjęcia i zaburzenia perspektywy, ale wydaje mi się, że ten drugi z lewej jest posadzony bliżej krawędzi niż ostatni w prawej. Choć skłaniam się i ku takiej wersji, że zdjęcie może trochę przekłamywać i jednak są posadzone od linijki, a tylko ja tak krzywo patrzę bo zazdrość mnie zalewa, że takie fajniutkie krzaczorki IH masz u siebie.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:43, 25 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Fajnie wyszło Niech tylko rośliny podrosną
Basiu masz fajne pomysły, dzięki Ci za mój placyk, postaram się szybciutko wcielić w życie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies