Będzie więc kolejna sesja zdjęciowa...a może jednak wycieczka...
Od sąsiadów i kuzyna dowiedziałam się, że moja niewielka miejscowość ma ponad 660 lat, ale ja nie znajduję tu śladów aż tak zamierzchłej przeszłości. Owszem, znajduje się tu kilka zabytków, choćby przepięknie odnowiona całkiem niedawno Kolegiata pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i św. Michała Archanioła.
Kościół wzniesiony w XVI w w stylu późnogotyckim. Fundatorem był Jan Łaski Prymas Polski. Po pożarze w 1749 r. zyskał barokową elewację oraz bogato zdobione rokokowe wnętrze. W bocznej kaplicy znajduje się najcenniejszy w kościele zabytek sztuki - alabastrowa płaskorzeźba przedstawiająca Madonnę z Dzieciątkiem, którą wykonano we Florencji na początku XVI w. (od 1531 r. otoczona kultem, niegdyś była celem licznych pielgrzymek).
Drugim bardzo ciekawym miejscem, które warto zobaczyć jest Kościół pw. Świętego Ducha.
Prześliczny modrzewiowy kościółek z 1666 roku, który najpierw służył katolikom, w XIX wieku ewangelikom, a dziś jest kościołem garnizonowym. Osobliwością zabytku jest ołtarz, ambona i chrzcielnica ozdobiona muszelkami.
Dla wielbicieli architektury miejskiej ciekawy może okazać się eklektyczny magistrat z 1909r., szereg kamienic z XIX w. stojących na centralnym placu miasta, ale najciekawszy chyba jest klasycystyczny budynek – obecnie sztab dowodzenia jednego z banków.