Cześć wszystkim,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w zakresie pielęgnacji trawnika. Przeczytałem wiele postów na tym forum i widzę, że cześć osób zmaga się z problemami, które dotknęły również i mój trawnik, jednak nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Trawnik ma rok. W części trawnika znajdują się takie oto kępki chyba nieporządanych traw. Mają one twarde łodygi i są nieco jaśniejsze od reszty trawnika. Czy ktoś potrafi to zidentyfikować i powiedzieć co to za roślina i czy jest to jakiś chwast jednoliścienny czy odmiana trawy? Jak z tym walczyć? Po skoszeniu końcówki robią się poszarpane i suche.
Tak to wygląda w trawniku
Innym problemem są kępki trawy która w dużej mierze jest dość miękka, jednak często ma łodygę, która lubi się płożyć i podczas koszenie nie jest ona skracana.
Trawnik na wiosnę był wertykulowany
Mieszkania składa się z różnych odmian kostrzewy czerwonej, wiechliny łąkowej i życicy trwałej. Regularnie koszony, nawadniany i nawożony.
Jak z z tym sobie poradzić? Regularnie kosić i liczyć że dobra trawa to zagłuszy?
Czy te twarde łodygi z czasem puszczą liście i trawa będzie miękka? Czy raczej ekspansja złej trawy opanuje cały trawnik?
Trawnik w całości:
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.