Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:27, 21 maj 2018

Do góry
w sobotę wsadziłam nowe berberyski

i zastanawiam się czy dosadzać po lewej z 2 sztuki między hortensjami??

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:26, 21 maj 2018

Do góry
Kilka fotek z soboty
hosty zrobiły sie olbrzymiaste takich wielkich liści nie miały nigdy
jesienią znowu do podziału

Chwasty w trawniku 10:17, 21 maj 2018

Do góry
Cześć wszystkim,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w zakresie pielęgnacji trawnika. Przeczytałem wiele postów na tym forum i widzę, że cześć osób zmaga się z problemami, które dotknęły również i mój trawnik, jednak nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Trawnik ma rok. W części trawnika znajdują się takie oto kępki chyba nieporządanych traw. Mają one twarde łodygi i są nieco jaśniejsze od reszty trawnika. Czy ktoś potrafi to zidentyfikować i powiedzieć co to za roślina i czy jest to jakiś chwast jednoliścienny czy odmiana trawy? Jak z tym walczyć? Po skoszeniu końcówki robią się poszarpane i suche.

Tak to wygląda w trawniku

Innym problemem są kępki trawy która w dużej mierze jest dość miękka, jednak często ma łodygę, która lubi się płożyć i podczas koszenie nie jest ona skracana.

Trawnik na wiosnę był wertykulowany
Mieszkania składa się z różnych odmian kostrzewy czerwonej, wiechliny łąkowej i życicy trwałej. Regularnie koszony, nawadniany i nawożony.

Jak z z tym sobie poradzić? Regularnie kosić i liczyć że dobra trawa to zagłuszy?
Czy te twarde łodygi z czasem puszczą liście i trawa będzie miękka? Czy raczej ekspansja złej trawy opanuje cały trawnik?

Trawnik w całości:

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Ogród Małej Mi 2017 10:04, 21 maj 2018

Do góry
Kubeł zimnej wody..

Głos rozsądku....

Z perspektywy doświadczenia.. nie stracić kapitału i potencjału.. szkoda by było...

Tyle i aż tyle Czasami ktoś mówiący inaczej się przydaje

Mała działka - wielkie nadzieje 09:48, 21 maj 2018

Do góry
Annak napisał(a)

3. kwiatki na skrzyni (nie patrzcie na niebieską folię (zapomnieliśmy wziąć podstawek do skrzyneczek)

Wygląda lepiej, ale... moim zdaniem sprawia wrażenie takiej prowizorki i do niczego nie pasuje Podpowiedzcie coś.. Pamiętam o zielniku Ewy, ale to musiałoby być w dalszej przyszłości, bo gleba wokół to piasek, mocno ubity, więc wiele pracy przy uzdatnieniu tej ziemi

Dodalabym tam jeszcze ze trzy donico/skrzynie w roznych rozmiarach/wysokosciach, moze nawet z otwartym dnem

Cos w tym stylu
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/8108Zenn%2BXL._SL1500_.jpg
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71QZwzgD7GL._SL1138_.jpg
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:47, 21 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Warzywnik zdecydował o natychmiastowym nagrywaniu

Bajka!
Żywopłotki cisowe. 09:41, 21 maj 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Też nie widziałam kiedy Kasia zdjęcia robiła ja tylko pod koniec orliki zdjęłam

Bardzo dziękuję za gościnę i wszystko

Haniu przepiekny kwiecisty ogrod tyle tego wszystkiego. Piwonie szok jak to wszystko ogarniasz i ta wiosna pedzaca wszystko naraz.

Wiem, ze dalii tez masz duzo u Zoji sie dowiedzialam o jakis podporach pokaz jakie moze i ja kupie. Daj cynk ze wstawilas.
U mnie roze i trawy wyrastaja wysokie moze sie przydadza.
Orliki w tym roku wysiałam jest szansa, ze i u mnie takie beda w przyszlym roku.

Pozdrawiam
Ukojenie 09:29, 21 maj 2018

Do góry
zoja napisał(a)
to byl dlugi i intensywny weekend, z minimalnym czasem na ogrodek.
Orliki nora barlow chyba w najlepszym dla nich momencie:

Zoja bardzo ładne. Jednakowy kolor pewnie nie wysiewane.
Kazdy ma orliki u mnie byle jakie pojedyncze.
Jak długo kwitna pełne orliki.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 09:18, 21 maj 2018

Do góry
W marcu szukałam rozwiązania na obrzeże dla rabaty podwyższanej, pDanuta ostrzegała mnie przed kostką, wymyśliłam takie rozwiązanie. Granitowe obrzeża łupane, 20x10x100. Posadowione na piasku "na leżąco", nie w pionie. Tym samym rozwiązał się problem koszenia trawy wzdłuż rabaty, koło kosiarki jedzie po obrzeżu.
..marzy mi się ogród ... 09:00, 21 maj 2018

Do góry
Gosia_S napisał(a)
Oto widok z okna w jadalni, a jednocześnie miejsce na nową rabatę, klony muszą tu zostać, a na resztę różne pomysły, ale żadnych konkretów

Hej Gosiaczku. Widzę że pokazałaś focię rabaty do zrobienia. Ja zbytnio nie znam się na projektowaniu, ale może coś Ci poradzę. Ta rabata ma mieć linie proste czy okrągłe? Nie myślałaś o posadzeniu przy tujach trawy Morning Light, wraz z hortensje Limelight. Z przodu przed trawami i hortensjami dać w rzędzie lawendę a przed lawendą tuje Mirjam.
Albo dać trawy Morning przed rosnącymi tujami a przed trawami kulki bukszpanowe lub tuje Danica czy Mirjam. Ciężko doradzić bo tak naprawdę nie wiem co byś tam chciała mieć i żeby było nawiązanie do całości ogrodu.
Pozdrawiam.
Zakręcony ogród 08:50, 21 maj 2018

Do góry
Zrobiłam jak mówiłam szałwie poszły za golden tuffety a orliki dałam pod druga nigrę bo za bardzo niebiesko/ fioletowo w jednym miejscu było :

z innej perspektywy ( drewienko to tymczasowe wyznaczneie ścieżki )

Posadziłam też dwie anabelki , które krążą z kąta w kąt na przeciwko siebie :

Zielonym do góry... 08:33, 21 maj 2018

Do góry
i z serii DIY

w trakcie...

i juz po skończeniu

Zielonym do góry... 08:31, 21 maj 2018

Do góry
i sobotnie zakupy

a popołudniu już posadzone...jak na moje warunki to ekspress

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:20, 21 maj 2018

Do góry
Ogród bacowej 07:41, 21 maj 2018
Do góry
taki żywopłot tez u mnie juz był

rok temu marzec 2017...wywaliłam coś około 100 sadzonek wszystkie jak leci ....żywopłotu mi nie zal tylko kasy ...bo jednak te bukszpany takie tanie nie sa

stożek tez mocno oberwała ale dziś śladu po tym nie ma ...może się pospieszyłam z wykopkami ...może trzeba było zostawić i możliwe że by sie zregenerował też żywopłocik...ale nie dałam rady na strupy patrzeć

Ogród bacowej 07:18, 21 maj 2018

Do góry
Pozdrowienia zostawiam.

Ogród bacowej 07:12, 21 maj 2018

Do góry
Zima jak dla mnie byla paskudna, sporo bylin mi wymarzło.
Część żywopłotu bukszpanowego wygląda tak.

Ale największym zaskoczeniem jest dla mnie klon, który po 8 latach postanowił że się nie obudzi.

Mus owocowy w miejskiej dżungli 07:11, 21 maj 2018

Do góry
Kącik z fotelami i to co wokół. Rano jest tu delikatne słońce. Potem już tylko cień.

Ogród bacowej 07:05, 21 maj 2018
Do góry
bacowa napisał(a)
Nowy nabytek

szklarnia okazała ja juz nie mam miejsca...musiałabym jakies rabaty zaorac ...ale mi ich bardzo żal
Ogród bacowej 07:00, 21 maj 2018

Do góry
Nowy nabytek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies