Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:40, 27 cze 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Właściwie to jakbym o sobie czytała - za gorąco na pracę w ogrodzie, też mam do przesadzenia siewki naparstnic i przywrotnik pod lipy jako skarpety w moim przypadku, ale czekam na ochłodzenie, bo roślinki mdleją w tym upale po przesadzeniu.
Też mam trochę ślimaków mimo suszy i identyczne "duperele", czyli koszyki ażurowe (ale nic w nich nie stoi i się marnują w kącie), takie same "rapiery" do wbijania w ziemię z ozdobnym końcem, teraz podpierają krzaczor baptysji.
Świdoświdę również podskubuję, mam trzy odmiany i one będą owocować po kolei, super sprawa, tzn. pyszne są.
I celozje identyczne kupiłam do doniczek. Pierwszy raz je będę miała, czy one się jakoś rozrosną?

A hortensji różowej musisz zakwasić ziemię, wtedy sfioletowieje do zniebieszczenia. Jak będzie rosła w ziemi zasadowej zostanie jaka jest, a jak będzie zbyt zasadowa, to zżółkną jej liście. Możesz kupić jej nawóz typu "niebieska hortensja".

O! przywrotniki jako skarpety ale będzie szał.

Celozje mam pierwszy raz i kupiłam takie niedobitki i się jeszcze targowałam bo stwierdziłam że takie dziady to powinien mi pan dać za darmo..i pewnie by dał ale już nie chciałam naciągać struny. Trzeba by zasilić i pójdą do donic na razie stoją na mojej ściance.

Z hortensjami dziwna sprawa. Mam kwaśną raczej ziemię, wsadzałam do kwaśnego torfu, zasilam nawozem do hortensji, podsypuję igły modrzewiowe, była tez kora i na dodatek one mają być czerwone nie fioletowe.
Choć jak będą fioletowe to już lepiej.
Dorota mi mówiła że wyczytała u Bogdzi żeby wkoło krzaka wbić długie gwoździe - i tak zrobię, mam tez zardzewiałe cynkowe naczynie i zbieram tam wodę i nią podlewam - zobaczę efekt za rok.

-------------
Jak te pomidorki Bajajka będą dobre to już będę miała swojego pewniaka z małych
Ogród Mirelli 00:39, 27 cze 2018

Do góry
Czas na jeżówki

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:36, 27 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę

Mira coś podobnego (blee, obrzydliwstwo!) zeżarło mi końcem maja szachownice cesarskie. Na szczęście zdążyły pięknie wykwitnąć i po kwitnieniu liście zeżarło prawie całe. Nie czekałam na zaschnięcie liści wyrwałam wszystko. Mam nadzieję, że to nie zimuje w ziemi
A wydawałoby się, że zapach szachownic skutecznie odstrasza wszelkich intruzów. Ale w tym roku było to po raz pierwszy (a mam szachownice od kilkunastu lat)
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:30, 27 cze 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Monty pokazał kiedyś taką wersję siania, m.in. pietruszki.
Świdosliwa jest znakomita na dżemy, wyborny smak ma.

Świdosliwa mnie zaskakuje. Obrodziła niesamowicie a ma 3-ci seon. Dojrzewa nierówno więc podjadam owocki już jakiś czas i żal mi ją na przetwory.
Za rok jak też tak obrodzi to już zrobię coś i wtedy się o przepis upomnę.
Wydaje mi się że też mogła by być do mięs dobra. Ja dodawałam do sałat jak robiłam jakieś z serami i olejem z pestek dyni.

W tym roku zajadam się koprem. Wreszcie mi się sam wysiał i jest już las, mam też z siewu a w poprzednich latach wysiany nie wschodził.
Teraz koperek dodaję do wszystkiego.

Znowu na wsi 00:28, 27 cze 2018

Do góry
Joku napisał(a)

Basiu Westerland specjalnie dla ciebie

Jolu, dzięki. Podoba mi się jej kolor.

Wykorzystujesz lawendę na potpourri?
Ogród z wilkiem zamkn. 00:26, 27 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
porażka -przegraliśmy
ogrodowo nie działam na razie nic ,bo brak czasu niestety ,ale kilka fotek cyknęłam
dla rozładowania negatywnego nastroju po meczu
placykowa -jeżówki zaczynają

Ładne zestawienie roślin na placykowej
W ogóle wszystkie roślinki masz już w takich fajnych kępkach:tawułki,jeżówki,liatry,ile one mają?Czy kupiłaś już tak bardziej rozrośnięte?
Super spotkania!Do ogrodów Kapias już kolejny rok się wybieram,może w tym ,w lipcu na urlopie się udaPlanujemy wyjazd
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:23, 27 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informacje o wysiewie pietruszki bardzo przydatne. Dziękuję.

A proszę -
kiedy się przycina pory? tak mi się wydaje że je cięlaś

i co z selerem podcinałaś korzenie?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:23, 27 cze 2018

Do góry

Niestety w Rzeszowie widziałam już skutki żerowania ćmy bukszpanowej. Spore kule i obwódki bukszpanowe zeżarte przez to cholerstwo
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:21, 27 cze 2018

Do góry
cd.

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:20, 27 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Międzu szkrzyniami wysypałam korą na gołą ziemię (zdjęłam darń dość głęboko) i jeszcze nie musiałam pielić (od 6 tygodni). Ale kora bardzo się nagrzewa - jest duża różnica temperatur miedzy trawnikiem oddychającym a korą.

No ale czymś się trzeba ratować. W warzywniku z jednego boku mam trociny (te są fajne ale mam zbyt mało) a z drugiego słomę (ślimak się może zaplątać pod nią i dobrać do dalii, lepiej ją posiekać jednak).

Taka płyta zaprawa Ci popęka (granica przemarzania), nie warto się w to bawić.

Ja kiedyś pójdę w cegłę (cegłę fajnie się moczy w lecie i zachowuje fajną wilgotność, kamień też).

Zrębki będą fajne w Wojsławicach tak mają i jest super miękko i naturalnie.

Zrębki tylko ich nie mam albo mam mało - coś się wytnie i będą

Ja daję kartony na spód i na to zrębki. Ale zauważyłam że to pasuje nornicom taki podkladzik.

Kwitnie Ci biały agapant?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:19, 27 cze 2018

Do góry
A skoro już wspomniałam o Rzeszowie (pozdrawiam dziewczyny z Podkarpacia ) to kilka fotek z z samego centrum tego miasta (WSPiA). Zachwyciłam się zielenią i kompozycją

Fotki słabej jakości bo z telefonu a do tego wciąż siąpił kapuśniaczek

Pomysły na nasadzenia na skarpę (a ja przecież myślę nad skarpą)

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:11, 27 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Miruś u nas też sucho Nic się nie chce, a chwastom to jakoś nie przeszkadza kurcze
Kompostownik masz pierwsza klasa już Ci mówiłam
Doczytałam też o pietruszce, bo mi też nie wschodzi.. można jeszcze ją wysiać?
Usychają mi kwiaty w donicach, jak wracam z pracy po całym dniu padają.. musze podosadzać bo straszą jakieś niedobitki.. co tu wybrać żeby przeżyło

Pietruszkę mam nadzieję że wysiałaś - ja wychodzę z założenia że jak czegoś nie spróbuję to się nie dowiem - pietruszka chyba lubi zimno jak wschodzi bo sieje się ja wcześnie - tego nie wiem na bank tylko dedukuję - a wiadomo jak będzie pogoda w wakacje ?

Pelargonie są niezawodne do donic - może nic wyfikanego ale ja się do nich coraz bardziej przekonuję zwłaszcza jak opanuję ich przechowywanie.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:55, 26 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Co do warzywniaka ścieżki porobiłabym na zaprawie, z czysto praktycznego względu, tak jak u Sylwi są. Mam 1 ścieżkę z cegły i mam robotę z nią żeby odchwaszczać. Trawnikową ścieżkę muszę kosić i kanty mnie ścigają. A przecież jest wystatczająco dużo roboty wszędzie.

Ula dzięki za pochyleniem się nad moim dylematem - na razie nie pasuje mi do otoczenia nic z cegły - choć takie bardzo mi się podobają.
Sądzę że będzie ze ścinków i tak by pasowało do całości. Ja ścinkami ścieżki
w jagodniku mam wysypane. To też nie jest najlepsze rozwiązanie bo po sezonie trzeba znów dokładać ścinków -

-------------------------------

coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę

Moja działka na Dębowym Lesie 23:54, 26 cze 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zwróciłaś uwagę jak mocno pachnie powojnik mandżurski? u mnie już kończy kwitnienie.

dorotko, przyznam,że nie zwróciłam uwagi czy mocno pachnie.
Może dlatego,ze on jest posadzony od drogi na siatce po zewnętrznej stronie.
mój się rozwija w kwitnieniu

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:46, 26 cze 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Fotka z zeszłego roku...muszę je trochę podwiązać , bo po deszczu się kładą, ale i tak je uwielbiam....moje mają na pewno 80 cm.Może ty masz Mini belle, które rosną niższe ?
Dzięki!

Myślę, że moje mają spokojnie ok 80cm i jest to Southern Belle. W jednym roku też mi się położyły, ale myślę, że była to wina wiatru. Po tym zmieniłam im miejsce i trochę odmłodziłam kępy. Teraz rosną sztywno i się trzymają prosto.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:42, 26 cze 2018

Do góry
A teraz rutewka Elin - wzrost imponujący - kwiatostan kończy się dobrze powyżej wyciągniętej przeze mnie w górę ręki Widać jak góruje nad fużym krzakiem pecherznicy

Grubość pędu
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:42, 26 cze 2018

Do góry
I piękne róże pnące (a to dopiero 2 czerwca!) przy jednym z kościołów

Pszczelarnia 23:41, 26 cze 2018

Do góry
Podążając ścieżką od strumienia do przystani ...

Pszczelarnia 23:39, 26 cze 2018

Do góry
I na koniec selinum, które przezimowało już 2 zimy.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:36, 26 cze 2018

Do góry
Widok z balkonu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies