Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 21:08, 20 cze 2018

Informacje o wysiewie pietruszki bardzo przydatne. Dziękuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sierika 21:23, 20 cze 2018

Monty pokazał kiedyś taką wersję siania, m.in. pietruszki.
Świdosliwa jest znakomita na dżemy, wyborny smak ma.
Gabriela 23:37, 20 cze 2018

Właściwie to jakbym o sobie czytała - za gorąco na pracę w ogrodzie, też mam do przesadzenia siewki naparstnic i przywrotnik pod lipy jako skarpety w moim przypadku, ale czekam na ochłodzenie, bo roślinki mdleją w tym upale po przesadzeniu.
Też mam trochę ślimaków mimo suszy i identyczne "duperele", czyli koszyki ażurowe (ale nic w nich nie stoi i się marnują w kącie), takie same "rapiery" do wbijania w ziemię z ozdobnym końcem, teraz podpierają krzaczor baptysji.
Świdoświdę również podskubuję, mam trzy odmiany i one będą owocować po kolei, super sprawa, tzn. pyszne są.
I celozje identyczne kupiłam do doniczek. Pierwszy raz je będę miała, czy one się jakoś rozrosną?

A hortensji różowej musisz zakwasić ziemię, wtedy sfioletowieje do zniebieszczenia. Jak będzie rosła w ziemi zasadowej zostanie jaka jest, a jak będzie zbyt zasadowa, to zżółkną jej liście. Możesz kupić jej nawóz typu "niebieska hortensja".
Richie 23:38, 20 cze 2018

Mira, gratuluję tysiąca. Będę wdzięczny i zobowiązany za hosty Oranże Malmarade
Jeśli będą w Rzeszowie to bardzo proszę o 2 szt.
Pozdrawiam.
vita 08:43, 23 cze 2018

mira napisał(a)
Nowa kompozycja dopiero nabiera masy

Podoba mi się, szczególnie ten typ pelargonii. Co zrobisz z donicą zimą?
Chętnie poczytam o pelargoniach, do czytania jestem najchętniejsza
AgnieszkaW 11:57, 23 cze 2018

Miro, piękny warzywnik, ciekawy remont ogrodowy i urocze kompozycje w donicach. Ogrodowy spektakl, po prostu...
mira 23:55, 26 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Co do warzywniaka ścieżki porobiłabym na zaprawie, z czysto praktycznego względu, tak jak u Sylwi są. Mam 1 ścieżkę z cegły i mam robotę z nią żeby odchwaszczać. Trawnikową ścieżkę muszę kosić i kanty mnie ścigają. A przecież jest wystatczająco dużo roboty wszędzie.

Ula dzięki za pochyleniem się nad moim dylematem - na razie nie pasuje mi do otoczenia nic z cegły - choć takie bardzo mi się podobają.
Sądzę że będzie ze ścinków i tak by pasowało do całości. Ja ścinkami ścieżki
w jagodniku mam wysypane. To też nie jest najlepsze rozwiązanie bo po sezonie trzeba znów dokładać ścinków -

-------------------------------

coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę

mira 00:11, 27 cze 2018

abiko napisał(a)
Miruś u nas też sucho Nic się nie chce, a chwastom to jakoś nie przeszkadza kurcze
Kompostownik masz pierwsza klasa już Ci mówiłam
Doczytałam też o pietruszce, bo mi też nie wschodzi.. można jeszcze ją wysiać?
Usychają mi kwiaty w donicach, jak wracam z pracy po całym dniu padają.. musze podosadzać bo straszą jakieś niedobitki.. co tu wybrać żeby przeżyło

Pietruszkę mam nadzieję że wysiałaś - ja wychodzę z założenia że jak czegoś nie spróbuję to się nie dowiem - pietruszka chyba lubi zimno jak wschodzi bo sieje się ja wcześnie - tego nie wiem na bank tylko dedukuję - a wiadomo jak będzie pogoda w wakacje ?

Pelargonie są niezawodne do donic - może nic wyfikanego ale ja się do nich coraz bardziej przekonuję zwłaszcza jak opanuję ich przechowywanie.

mira 00:20, 27 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Międzu szkrzyniami wysypałam korą na gołą ziemię (zdjęłam darń dość głęboko) i jeszcze nie musiałam pielić (od 6 tygodni). Ale kora bardzo się nagrzewa - jest duża różnica temperatur miedzy trawnikiem oddychającym a korą.

No ale czymś się trzeba ratować. W warzywniku z jednego boku mam trociny (te są fajne ale mam zbyt mało) a z drugiego słomę (ślimak się może zaplątać pod nią i dobrać do dalii, lepiej ją posiekać jednak).

Taka płyta zaprawa Ci popęka (granica przemarzania), nie warto się w to bawić.

Ja kiedyś pójdę w cegłę (cegłę fajnie się moczy w lecie i zachowuje fajną wilgotność, kamień też).

Zrębki będą fajne w Wojsławicach tak mają i jest super miękko i naturalnie.

Zrębki tylko ich nie mam albo mam mało - coś się wytnie i będą

Ja daję kartony na spód i na to zrębki. Ale zauważyłam że to pasuje nornicom taki podkladzik.

Kwitnie Ci biały agapant?

mira 00:23, 27 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informacje o wysiewie pietruszki bardzo przydatne. Dziękuję.

A proszę -
kiedy się przycina pory? tak mi się wydaje że je cięlaś

i co z selerem podcinałaś korzenie?