Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród z łezką II 17:27, 02 sie 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Floksy szaleją, pachną

Mnożą Ci się te floksy?...u mnie ten od Cioci Gosi nadal jeden ...a już trzeci sezon u mnie ...idę powąchać czy pachną
Akwarela w ogrodzie:) 17:19, 02 sie 2017

Do góry
Boję się również takiej poważnej inwestycji. Z rękami do pracy jest teraz troszeńkę lepiej Mam młodego, przesympatycznego faceta, który tu coraz częściej zagląda. To partner mojej córki. Z ciekawością podgląda moje prace, czasem o coś podpytuje i mam wrażenie, że coraz bardziej mu się tu podoba. Ostatnio, kiedy zrobiłam nową obwódkę z dorodnych bukszpanów pochwalił, że to "bardzo ładne rondo". Ma zadatki na ogrodnika chłopak! A od kiedy zostałam babcią (trzy tygodnie temu!) i głośno zaczęłam planować kąt na plac zabaw dla bobasa zaproponował pomoc w pracach ogrodowych i dźwiganiu wszelkiego badziewia.
Może więc i dla mnie jest nadzieja
Dużo zmian zadziewa się tu właśnie ze względu na dziecko. Zrezygnowałam z dużej ilości różnych kwiatów, ograniczając się tylko do hortensji, liliowców i róż. Za dużo było tu miododajnych roślin co zwoływało zbyt dużo owadów. Muszę "uspokoić" ogród zanim kiedyś zaproszę tu maleństwo. Do doła poleciały ogromne lawendy, floksy, kocimiętki. Zresztą ja i tak kocham zielone ogrody!
Co do sprzętu, niestety nie mam mowy o czymkolwiek. Nawet kosiarka musi być wniesiona "na rączkach".
Dziękuję za linki. Czytam i podziwiam. Muszę się z tym przespać i przemyśleć, czy taka inwestycja mnie nie pokona. Nie chcę znowu planować czegoś, co zajęłoby mi zbyt dużo czasu. Nie liczę też na efekt w miesiąc, wiem już że ogród uczy cierpliwości!

Kochani ogrodnicy, mam kilka pytań odnośnie mojego ogrodu. Niestety wciąż nie stanowi on jednej całości, ciągle brakuje a to funduszy, a to zdrowia na jego realizację. Wiem jak chciałabym, żeby kiedyś wyglądał. Pomysł na całość już jest i przynajmniej z tego jestem już zadowolona. Nie ukrywam, że tak jak większość z nas zostałam zarażona chorobą zakaźną Ogrodu nie tylko bukszpanowego. Po kilku latach walki z zielskiem i zaroślami, nasadzaniem wszystkiego i gdzie popadnie doszłam do wniosku ostatecznego i zaczęłam gruntowne zmiany.
Moje pierwsze pytanie w tym wątku zadaję odnośnie tujowego kręgu, który pełni tu dla mnie formę niezadaszonej altanki, której w pełni tego słowa znaczeniu jeszcze nie posiadam, a której początek i kręgosłup powoli się zadziewa w innym kątku mojego ogrodu. Mam pomysł, ale nie wiem czy słuszny. W miejsce hortensji rosnących na wejściu do kręgu chciałabym wmontować pergolę na róże pnące. Mam na myśli róże Aloha z kolekcji Kordes. Co wy na to? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:54, 02 sie 2017

Do góry
szaleją floksy

Ogród Mirelli 09:11, 02 sie 2017

Do góry
Mirellka jak po burzy czytałam ,że przez Twoje okolice przechodziły nawałnice.
Floksy skracam i zakwitają drugi raz.
Ogród Mirelli 00:18, 02 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka całe lato u mnie nigdy nie kwitły. Tak jak pisałam Ci wcześniej podobno powtarzają kwitnienie

Kolezanka z pracy mi powiedziala, ze jak sie te przekwitniete kwiatki wyskubie z zaschnietych płatków to floksy zakwitna jeszcze raz na tych samych lodygach - ponownie. Moze warto sprobowac? Ja jeszcze swoich nie poscinalam.
Ogród z rzeźbą 23:36, 01 sie 2017

Do góry
Piękne przydaśki zauważyłam o które już wcześniej pytałam

Zielone jeżówki bardzo mi się podobają i z pewnością zagoszczą u mnie w ogrodzie. Czy one faktycznie w realu są zielone?

I znowu owsica ha ha - pamiętam długie rozmowy na temat jej nazwy w zeszłym roku

Floksy już u mnie w większości przekwitły. W tygodniu będę je ścinała.
W ogródku Iwony 22:57, 01 sie 2017

Do góry
Dorotko, u mnie większość lilii już przekwitła, ale te jeszcze kwitną.

U mnie teraz królują floksy i jeżówki.

Ogród Mirelli 21:41, 01 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka przekwitnięte floksy ścinam. Niby jak się zetnie je wyżej to powtórzą kwitnienie tylko mniej obficiej. Ja ścinam całe, bo na ponownym kwitnieniu mi nie zależy. Rozplenice muszą mieć miejsce

A czy one nie powinny kwitnąc dłużej? Ponoć całe lato, a u mnie kwitły miesiąc
Ogród z łezką II 08:35, 01 sie 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Kasiu trawiska masz piękne, takie dorodne a floksy, hortki to popis dają na całego

Trawy dość dobrze u mnie rosną, najwidoczniej te lubią moją glinę i wilgotne podłoże.

Floksy długo mnie nie zadowalały, ale już w tym roku rozrosły się przyzwoicie...czyli nadchodzi czas na dzielenie

Hortki już zaczynają ogród zdobić Ciekawa jestem tylko jakie vanilki będą w tym roku, w zeszłym leżały...nawet podpieranie nie pomagało. Na razie stoją jak trzeba
Ogród z łezką II 07:53, 01 sie 2017

Do góry
Kasiu trawiska masz piękne, takie dorodne a floksy, hortki to popis dają na całego
Bajkowy ogród Weroniki 01:03, 01 sie 2017

Do góry
Irenko wspomnę o Kajtka potomstwie, o najbardziej podobnego potomka jest zazdrosny i obrażalski.

Kwinie parzydło, pachnie biały bez, a on kombinuje jak przeskoczyć przez płot co podpatrzył u mamusi swoich synków.

Przyłapany na gorącym uczynku, w locie, jak odbija się od ziemi, odpycha od ogrodzenia kompostownika by odbył się skok wzwyż i w dal.(kompost jest odsunięty ale to nie przeszkoda dla Kajtka).Nie mam zdjęć maluchów pod ręką, pokażę przy okazji.
Masz rację, trzeba wyluzować. Córka z wnusią wróciły do Kanady, odwiedziliśmy expresowo Wwę, Toruń, Kraków. Potem porządki na wejście Mai, co było 28.07. czyli tydzień za wcześnie lub tydzień za późno w związku z przekwitaniem róż i liliowców. Sytuację ratowały Anabelki, firletki i floksy płomyki. Chciałaby jeszcze nagrać kwitnienie azalii, peoni...

Cóż, ile pracy trzeba włożyć, żeby nie wyglądał las tak, ogrodnicy tacy jak my wiemy. My kochamy rośliny, ład i piękno, za cenę pracy,bólu,wyrzeczeń i zaniedbania siebie.
Ale po co...czasem traci to sens. Może czas pożyć krótko i dobrze bez poprawiania świata, jest tyle miejsc pięknych. Znów Cię posłucham Irenko i dam na luz.Buziaki

Moje drugie i trzecie pokolenie.

I troszeczkę Krakowa by znów się rozstać.
Podwórkowa rehabilitacja 23:53, 31 lip 2017

Do góry
Wiesz że lubię floksy ale mam problem żeby kolejnego wcisnąć, a muszę oddzielić tego wściekle różowego poplątanego z białym. Dzisiaj kombinowałam gdzie go dać. Chyba na tym koniec, ale ten Twój kusi
Bajkowy ogród Weroniki 23:33, 31 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
No to w końcu jest duzo zdjęć, wszędzie pięknie, ale skupiłam się na lesie, bo tam zmiany niesamowite, urosło,, zagęściło się, musi byc bajecznie na żywo

Co ja słyszę, jest potomstwo Kajtka'
Powodzenia i ciut luz, bo zagonieni

Irenko, dla Was dużo naszego lasu, gdzie rosną Wasze podarunki brunery i szkarłatki.

To samo miejsce, zmieniane przez czas i kwiaty. Tutaj białe fiołeczki, hosty szydlaste, a w głębi niebieskie floksy kanadyjskie podarowane przez Anię Mala Mi.

A tu przybyły różowe zawciągi.

Z upływem czasu hosty są coraz większe a różowe zawciągi ustąpią miejsca purpurowym firletkom.Kwitną niebieskie przetaczniki i obok zmieniają barwę niskie rozchodniki.

Przybyły floksy płomyki by pachnieć i dodać koloru przekwitającym firletkom. Szkarłatki wysiewają się łatwo by bielić się świecami kwiatów, które zzielenieją by nadal towarzyszyć innym kwiatom np. pysznogłówkom.
Ogród Mirelli 21:56, 31 lip 2017

Do góry
Paulinka przekwitnięte floksy ścinam. Niby jak się zetnie je wyżej to powtórzą kwitnienie tylko mniej obficiej. Ja ścinam całe, bo na ponownym kwitnieniu mi nie zależy. Rozplenice muszą mieć miejsce
Skąpana w słońcu 20:40, 31 lip 2017

Do góry
Ewcia...nie kuś mnie różami, zlituj się Nie mam gdzie sadzić, jeżeli mnie najdzie, to wywalę coś z Austinów na rzecz Tantau, Kordes. Te przynajmniej zdrowe i sztywne rosną. Ale jeszcze nie teraz. Mam ciągle nadzieję, że Austiny sporządnieją jeszcze

I bardzo Ci dziękuję za opinię o Giardinie. Moja się przyjęła, rośnie. Ten jedyny kwiat, z którym była kupiona, już dawno jest tylko wspomnieniem i na nowe się nie zapowiada. To mnie akurat nie martwi, bo wiem, że ona nie próżnuje.
Piękne kwiaty ma u Ciebie, pozostaje mi cierpliwie czekać.

Aloha, to pachnąca jeżówka? I floksy masz piękne!!!
Ogród z łezką II 20:22, 31 lip 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Floksy to wiem, zle mnie zrozumialas, o dzieleniu TRAW pytam o rozplenicach pisalas Poki co to Kasiu to ja nic nie umie jeszcze planowac bo dalej niesprawna moja stopa a wszystko mi sie nawarstwa, mielismy tez na wakacje pojechac echh, moze za tydzien juz cos wiecej bede wiedziec

Trawy w kwietniu będę dzielić.
Uwiążę kokardkę na floksie...znając Ciebie ze dwa lata ta kokardka musi przetrwać Będzie czekać.
Ogród z łezką II 19:41, 31 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Coś Ty, nie będziemy do wiosny czekać. Jak przekwitną, ciachnę. Od Bogusi dostawałam nawet kwitnące po dzieleniu i rosną

Łopatą ciachnę i w tym samym dniu posadzisz. Za dwa tygodnie mam urlop, wtedy ciachnę. Będziesz mogła przyjechać? Czy Ci przywieźć? Z Kasią bym przyjechała. Jak Ci pasuje, zastanów się.

Floksy to wiem, zle mnie zrozumialas, o dzieleniu TRAW pytam o rozplenicach pisalas Poki co to Kasiu to ja nic nie umie jeszcze planowac bo dalej niesprawna moja stopa a wszystko mi sie nawarstwa, mielismy tez na wakacje pojechac echh, moze za tydzien juz cos wiecej bede wiedziec
Ogród z łezką II 18:41, 31 lip 2017

Do góry
Kasik napisał(a)
Zdjęcia ptaków- piękne. Powiedz fotografowi,że jest niesamowity.

Floksy kolorystycznie - super- dobrze, że zapachu nie czuje bo Wiesz.

Trawy mega - za chwilkę nie będzie ptactwa widać.

To nie fotograf...to aparat. To moje zdjęcia, a wiesz, że nie mam talentu.

Pachną zabójczo, pięknie, wcale nie cmentarnie Proszę, te też ładne

Ogród z łezką II 18:35, 31 lip 2017

Do góry
Zdjęcia ptaków- piękne. Powiedz fotografowi,że jest niesamowity.

Floksy kolorystycznie - super- dobrze, że zapachu nie czuje bo Wiesz.

Trawy mega - za chwilkę nie będzie ptactwa widać.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:14, 31 lip 2017

Do góry
bogumila napisał(a)

Jest śliczny.Dobrze jest się podzielić...jak nie zakwitną u mnie to zawsze mogę obejrzeć u Ciebie.
Bogusiu powinien się rozsiać, będą siewki

Te floksy kupiłam w dwa lata temu, myślałam, że padły, bo ich w ub roku nie widziałam a wtym zakwitły, z tą jeżówką taka sama historia...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies