Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej

Ogród bacowej

ElzbietaFranka 11:04, 01 wrz 2017

bacowa napisał(a)

Nie nie ściągam darni. Zasypałam ten fragment grubo trawą skoszoną, jesienią dosypie zmielonych liści i zostawie na zimę.

Wiesz tez tak robie. Moje przyszle rabaty juz sa obsypane trawa to najlepszy nawoz pod rosliny.
Swierki tez rosna na skoszonej trawie umiaru we wzroscie nie maja, szpice po metrze.
Urszulla 17:12, 01 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Wiesz tez tak robie. Moje przyszle rabaty juz sa obsypane trawa to najlepszy nawoz pod rosliny.
Swierki tez rosna na skoszonej trawie umiaru we wzroscie nie maja, szpice po metrze.

U mnie to nie wystarcza żeby trawa nie przerastała zazdroszczę lepszej ziemi. A kształt rabatki fajny
Anusia 17:45, 01 wrz 2017

bacowa napisał(a)

Przyciełam tylko dolne gałęzie jak brzozy były młodziutkie , żeby "podnieść "wyżej pień.

Dziękuję za podpowiedz, niektóre drzewa nie lubią przycinania.
aleksandra_g 09:36, 02 wrz 2017

Wpadłam poznać tą piękną odmianę kocimiętki a tu tyle wspaniałych roślin w jednym ogrodzie! Zazdroszczę że tak ładnie rośnie Ci Werbena i perioska u mnie wszystko mizernieje w oczach. Pozdrawiam! A tą wysoką kocimiętkę zgapię na pewno!
10:28, 02 wrz 2017
Ale masz piękny i dojrzały ogród.Rabaty aż kipią od roślinności.Niesamowity efekt.

Czytam u Ciebie,że trawy masz bezobsługowe
No chciałabym żeby tak było i u mnie ale ja mam chyba jakieś inne trawy I u mnie raptem kilka.
Swoich nie wiążesz na zimę?
Ja związuję,wiosną przycinam,zasilam a do tego w tym roku tegoroczne nowe nabytki trzcinniki złapały plamy i musiałam je pryskać
Dzielenie traw jeszcze przede mną a ponoć to najcięższe.
kerii 11:37, 02 wrz 2017

bacowa napisał(a)

Nie nie ściągam darni. Zasypałam ten fragment grubo trawą skoszoną, jesienią dosypie zmielonych liści i zostawie na zimę.

Sposób na nowa rabatę fajny, chyba go odgapię od wiosny chodzi za mną pomysł trawiastej rabaty, tylko miejsce gdzie to wymyśliłam do tej pory było dość dzikie i zaniedbane, kawałek łąki koszonej dwa razy do roku przerażała mnie perspektywa rycia i ściągania tej darni a tu proszę, łatwo i przyjemnie może się "samo zrobić" i na dodatek od razu żyzne szkoda że dopiero teraz go doczytałam bo cały sezon bym tam trawę sypała

Człowiek co dziennie dowiaduje się coś nowego
11:45, 02 wrz 2017
To jak Wy robicie z tą trawą?
Nie przekopujecie darni tylko na nią sypana jest skoszona trawa? Dobrze zrozumiałam? I rozłoży się ta darń pod trawą? I nie będzie żadnych chwastów?
Proszę o wyrozumiałość z moimi pytaniami ale dla mnie to nowość.A ile mniej pracy o ile dobrze zrozumiałam.
Ale chyba warunkiem jest by darń pod trawą była bez chwastów i u mnie to niestety jest problem bo chwasty są.
bacowa 08:00, 04 wrz 2017

Nowo tworzona rabata częściowo już zasypana ściętą trawą. Do końca sezonu to tu będę sypać skoszoną trawę.

bacowa 08:02, 04 wrz 2017

Pozdrawiam.
12:09, 04 wrz 2017
nowa rabata kibicuje

PS. nie posadziłam zawilców przed floksami i miedzy nimi ...przed floksami posadziłam szałwie ...cos sie wystarszyłam tych zawilców bo one zawalaja wszystko i mogły by mi floksy wykończyc ...a zapachu floksów trudno mi zrezygnowac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies