Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:51, 18 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Nie mam żadnego doświadczenia z ogórkami. Nigdy ich nie miałam i raczej mieć nie będę ze względu na mały warzywnik ale zastanawiam się Toszka jak to jest z nawozami we własnym warzywniku. Chcemy mieć jak najbardziej zdrowe warzywa i owoce bez chemii a mamy je karmić sztucznymi nawozami? Czy to może ogórki są takie żarłoczne, że trzeba je jeszcze tak dokarmiać?

Dobrze myślisz...ja taka przeciwniczka chemii i temu podobnych...z bólem serca sypnęłam. Rzadko mi się to zdarza, ale nie mam już kredy na OW a ratować trzeba.
Na jutro zaplanowałam przygotowanie HT. Obiecuję sobie poprawę

Jeszcze napomknę, jak wkoło ogrodnicy w moim rejonie (za płotem !!) leją równo wszystkim, co wpadnie w łapy;...po kartoflach( bo stonka),ogórkach, pomidorach, jak patrzę, to mnie trafia. Chemii na mrówki też "trzeba"posypać i tak leci...
A potem przyjeżdżają wnuki i jedzą porzeczki z krzaczka "bo takie zdrowe"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:48, 18 cze 2018

Do góry
frezja napisał(a)

Wchodzę do Ciebie, a że Toszka częstym gościem to słówko z grzeczności z nią zamienię

No przecież..

Pozdrówki Ewuś
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:46, 18 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Polinko przeczytaj pw.

Odpisałam Ale nie wiem co się dzieje z moją pw...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:45, 18 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

A ja myślałam, że za Toszką chodzisz

Żart Ewuniu Dziękuję!

Wchodzę do Ciebie, a że Toszka częstym gościem to słówko z grzeczności z nią zamienię

No przecież..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:43, 18 cze 2018

Do góry
frezja napisał(a)
I ja podziwiam...skoro tu wchodzę, to wiadomo, po co

A ja myślałam, że za Toszką chodzisz

Żart Ewuniu Dziękuję!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:41, 18 cze 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Kochane, lejcie gnojówki, można stosować uniwersalne mieszanki nawozowe np. Azofoska lub Polifoska (w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu).

...i podlewajcie bo ogórki to pijaki.
Warto sprawdzić ph. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0.
Można szybko podnieść ph mieszając glebę z granulowanym obornikiem owczym (silnie zasadowy... i moje odkrycie - jeżówki rosną na nim jak wariatki).

Zawsze warto wczesniej przygotować próchniczną glebę pod ogórki z dodatkiem obornika.

Nie mam żadnego doświadczenia z ogórkami. Nigdy ich nie miałam i raczej mieć nie będę ze względu na mały warzywnik ale zastanawiam się Toszka jak to jest z nawozami we własnym warzywniku. Chcemy mieć jak najbardziej zdrowe warzywa i owoce bez chemii a mamy je karmić sztucznymi nawozami? Czy to może ogórki są takie żarłoczne, że trzeba je jeszcze tak dokarmiać?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:35, 18 cze 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Polinko, zajrzałam do Ciebie, żeby zobaczyć w jakiej kondycji jest Twój eko-ogród i jestem pełna podziwu.
Ja jeszcze nie wyrobiłam takiej samodyscypliny, żeby z należytą konsekwencją stosować eko-opryski. Jest lepiej niż w ubiegłym sezonie. Przynajmniej sad i warzywnik jest czysty od chemii, ale jeszcze niestety nie od szkodników.
Pozdrawiam

Cześć Elu Pamiętam jak kiedyś Walerek pisał, ze przechodzenie na ekologiczną uprawę ogrodu powinno się odbywać etapowo i cieżko będzie w pierwszym roku od razu uzyskanie zadowalających efektów. Przekonałam sie teraz o tym z jabłonką, która w poprzednich latach była kilkadziesiąt razy w roku opryskiwana chemicznymi środkami...Naiwna w swojej głupocie myślałam, ze po posadzeniu uda mi się stosować tylko HT i PW, i będę miała zdrowe drzewko...Po konsultacjach z Walerkiem doszłam do wniosku, że może za dwa lata i moja jabłonka będzie zdrowa tylko na ekologicznych opryskach. Teraz póki co muszę ja ratować chemią

Dziękuję, ze do mnie zajrzałas i napisałaś! Wspieram wirtualnie w eko-opryskach i trzymam kciuki za ogród
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:26, 18 cze 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Śliczny Twój ogród- jak fajnie przed południem natknąć się na zdjęcia
Podziwiam warzywniczek wystawowy i trawiszcza pierwszorzędne!!

Cieszę się Martuś, że mogłam uprzyjemnić Twoje przedpołudnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:25, 18 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Poli macham
trawska mega wypaśne! jak zwykle zresztą )

Cześć Kochana Odmachuje i dziękuję!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:24, 18 cze 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Polinko, napisz mi proszę na pv., jakie masz elektryczne nożyce, jeśli oczywiście Jesteś z nich zadowolona. Polecone przez Ciebie leżaczki sprawują się swietnie, więc nabrałam zaufania do Twoich poleceń

Agatko, moje elektryczne nożyce to Bosch ale są ciężkie...i dzisiaj jakbym kupowała to na pewno wybrałabym coś lżejszego
Fajnie, że jesteś zadowolona z leżaczków Ja obecnie szukam mebli do altany
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:22, 18 cze 2018

Do góry
iwka napisał(a)
Poli, moje silvery całe zielone, one tak mają na poczatku? wydawało mi się że były w paski

Są w paski ale też zieleń Silverów jest uzależniona od stanowiska.

To w pierszym ogrodzie , z tyłu widać, że są bardziej intensywnie zielone niż te z przodu. Te z tyłu są cały czas cieniowane przez Gracka.

W drugim ogrodzie gdzie rosną w całowitym cieniu i tylko przez dwie godziny docierają delikatne promyki słońca zieleń jest najmocniejsza.

To zdjęcie z maja ale widać, ze zieleń całkiem inna niż te co są w pierszym ogrodzie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:16, 18 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Dołączam się do podziwów

Dziękować! Miło mi bardzo
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:15, 18 cze 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
No wiesz co? Na Silvery foch? Toż on dopiero zbiera siły na start. I tak patrzę z podziwem jak u ciebie soczyście zielono, bo u nas tak sucho, że ręce opadają...pierwszy raz od dobrych kilku lat RB u mnie zwinięty w słomki...
Moliniom tylko się podoba
Tak dziwny ten rok, ze nie pamiętam abym truskawki zbierała jeszcze i wiśnie na nalewki nastawiała...

Iwona, soczyście zielono jest od hektolitrów wody jakie są wylewane w ogród Oczywiście nie jest to powód do radości bo wiadomo rachunki też nie są małę ale wychodzę z założenia, że nie po to wydaje kasę na rośliny aby je potem ususzyć

A na Silvery jestem zła, ze mi wymarzły
W tamtym roku nie było widać kamieni...a zobacz teraz ile wolnej przestrzeni...

Ogród Ani :) 20:58, 18 cze 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Taaak?! Nie wiedziałam

Inna sprawa, że ja to chyba niezbyt prawidłowo robię, bo rozcieńczam gnojówkę i podlewam rośliny, ale nie tyle co normalnie, tylko po trochu. Czyli ta gnojówka to bardziej jak szczepionka wychodzi. Potem dolewam już zwykłej wody, żeby gnojówka lepiej wniknęła w ziemię.
Może to jest powód, dla którego te moje gnojówki jakieś takie mało skuteczne się wydają?

To trochę takie perfumowanie roślin robisz

Najlepiej jest podlewać gnojówką w czasie deszczu. Wtedy ziemia jest wilgotna i gnojówka jest dobrze wchłaniana. U mnie ilość opadów w tym roku można policzyć na palcach jednej ręki więc w dniu kiedy podlewam gnojówką, włączam godzinę przed zraszacz, jak ziemia się dobrze napije wtedy podlewam gnojówką i pożniej znów idzie zraszacz.

Gnojówkę azotową czyli przede wszystkim pokrzywa stosujemy do końca lipca co trzy tygodnie. To nie musi być sama pokrzywa. Dodaję do niej babkę, mlecz, wrotycz, podagrycznik, młode pędy bzu czarnego. W zależnosci co tam mam pod ręką
Od sierpnia stosujemy gnojówkę skrzypową i do niej również można dodać podagrycznik i wrotycz. Wrotycz działa przeciw opuchlakowo ale trzeba pamiętać, ze to profilaktyka.

O gnojówkach do kwasolubnych nic nie doradzę, ponieważ nie mam ich w ogrodzie ale Mazan ma swój wątek, gdzie na pewno udzieli pomocy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2602-fitoremediacja-czyli-biorekultywacja-i-nie-tylko

Ale się naedytuję
A tej gnojówki to tak leję 5l. pod jednego ML i 10 l pod jednego gracilimusa (kępy wielkie, 5 letnie)
Ogród Ani :) 07:41, 18 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Asiu, co tydzień raczej nikt nie poleca podlewać gnojówkami...będzie przenawożenie!
Co trzy tygodnie jest zalecane

Taaak?! Nie wiedziałam

Inna sprawa, że ja to chyba niezbyt prawidłowo robię, bo rozcieńczam gnojówkę i podlewam rośliny, ale nie tyle co normalnie, tylko po trochu. Czyli ta gnojówka to bardziej jak szczepionka wychodzi. Potem dolewam już zwykłej wody, żeby gnojówka lepiej wniknęła w ziemię.
Może to jest powód, dla którego te moje gnojówki jakieś takie mało skuteczne się wydają?
Anna i Ogród 07:16, 18 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Dubelek Pochwalę jeszcze taczkę! Malowaliście czy już taką kupiliście??

Taka była od początku

Dzięki za pochwały
Podmiejski ogródek 07:16, 18 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Asia, najmniej wymagający z wysokich, kwitnących traw jest trzcinnik. Najszybciej startuje i jeśli masz problem z przycięciem na wiosnę to spokojnie możesz go obciąć już na jesień. To nasz rodzima trawa więc nie ma problemu z zimowaniem. Znosi suszę ale potrzebuje żyznego podłoża ( z tym myślę, że nie ma problemu bo można przygotować dobroci ). Tylko trzeba pamiętać, że niektóre odmiany trzcinnika szybko łapią rdzę ale i na to mam już skuteczny sposób od Mazana.

Wiesz co Polinko, chyba tego trzcinnika wezmę do swojego ogródka zamiast tych miskantów, które mnie denerwują
Anna i Ogród 21:47, 17 cze 2018

Do góry
Dubelek Pochwalę jeszcze taczkę! Malowaliście czy już taką kupiliście??
Anna i Ogród 21:47, 17 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
I jeszcze ściana z daleka

Dobry pomysł miałaś z tą ścianka! Pięknie jej tam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies