Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Adela 12:35, 18 cze 2018

No i jeszcze jedną cenną rzecz znalazłam u Ciebie: rady Toszkiw sprawie ogórków. Też mam taki problem. Opryskiwałam je już dwukrotnie OW, ostatnio PW. Były podlewane gnojówką z pokrzywy, ale oszałamiającej poprawy nie widzę. Może za mało, za małe dawki. Kiedyś czytałam, jak Walerek pisał, że PW stosuje głównie doglebowo.
Toszko jakim steżeniem PW podlać ogórki, żeby niedobór wapnia uzupełnić. A może masz inna radę?
Pozdrawiam
frezja 19:46, 18 cze 2018

Toszka napisał(a)

Gnojówek pokrzywowych, azotowych im daj. tu masz ściągę z niedoborów
A jesli najmłodsze liście są jasne, słabe i nieco zniekształcone. Owoce od strony kwiatu słabo się rozwijają i ich wzrost oraz pędów jest ogólnie upośledzony to oznaka braku wapnia.
Pokrzywę nastawię. Azot w jakiej formie proponujesz podać ? Zaraz sięgam do lektury. Czy to, że zasiałam zbyt gęsto może się zemścić na jakości ? rosną w skrzyni. Bardzo dziękuję
Toszka 20:35, 18 cze 2018

Kochane, lejcie gnojówki, można stosować uniwersalne mieszanki nawozowe np. Azofoska lub Polifoska (w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu).

...i podlewajcie bo ogórki to pijaki.
Warto sprawdzić ph. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0.
Można szybko podnieść ph mieszając glebę z granulowanym obornikiem owczym (silnie zasadowy... i moje odkrycie - jeżówki rosną na nim jak wariatki).

Zawsze warto wczesniej przygotować próchniczną glebę pod ogórki z dodatkiem obornika.
polinka 21:15, 18 cze 2018

Toszka napisał(a)
No wiesz co? Na Silvery foch? Toż on dopiero zbiera siły na start. I tak patrzę z podziwem jak u ciebie soczyście zielono, bo u nas tak sucho, że ręce opadają...pierwszy raz od dobrych kilku lat RB u mnie zwinięty w słomki...
Moliniom tylko się podoba
Tak dziwny ten rok, ze nie pamiętam abym truskawki zbierała jeszcze i wiśnie na nalewki nastawiała...

Iwona, soczyście zielono jest od hektolitrów wody jakie są wylewane w ogród Oczywiście nie jest to powód do radości bo wiadomo rachunki też nie są małę ale wychodzę z założenia, że nie po to wydaje kasę na rośliny aby je potem ususzyć

A na Silvery jestem zła, ze mi wymarzły
W tamtym roku nie było widać kamieni...a zobacz teraz ile wolnej przestrzeni...

polinka 21:16, 18 cze 2018

makadamia napisał(a)
Dołączam się do podziwów

Dziękować! Miło mi bardzo
polinka 21:22, 18 cze 2018

iwka napisał(a)
Poli, moje silvery całe zielone, one tak mają na poczatku? wydawało mi się że były w paski

Są w paski ale też zieleń Silverów jest uzależniona od stanowiska.

To w pierszym ogrodzie , z tyłu widać, że są bardziej intensywnie zielone niż te z przodu. Te z tyłu są cały czas cieniowane przez Gracka.

W drugim ogrodzie gdzie rosną w całowitym cieniu i tylko przez dwie godziny docierają delikatne promyki słońca zieleń jest najmocniejsza.

To zdjęcie z maja ale widać, ze zieleń całkiem inna niż te co są w pierszym ogrodzie.

polinka 21:24, 18 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Polinko, napisz mi proszę na pv., jakie masz elektryczne nożyce, jeśli oczywiście Jesteś z nich zadowolona. Polecone przez Ciebie leżaczki sprawują się swietnie, więc nabrałam zaufania do Twoich poleceń

Agatko, moje elektryczne nożyce to Bosch ale są ciężkie...i dzisiaj jakbym kupowała to na pewno wybrałabym coś lżejszego
Fajnie, że jesteś zadowolona z leżaczków Ja obecnie szukam mebli do altany
frezja 21:25, 18 cze 2018

Toszka napisał(a)
Kochane, lejcie gnojówki, można stosować uniwersalne mieszanki nawozowe np. Azofoska lub Polifoska (w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu).

...i podlewajcie bo ogórki to pijaki.
Warto sprawdzić ph. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego pH 6,5-7,0.
Można szybko podnieść ph mieszając glebę z granulowanym obornikiem owczym (silnie zasadowy... i moje odkrycie - jeżówki rosną na nim jak wariatki).

Zawsze warto wczesniej przygotować próchniczną glebę pod ogórki z dodatkiem obornika.

U mnie w skrzyni uzupełniłam wiosną ziemię, na której rosły ogórki w roku ub. i podsypałam obornikiem bydlęcym. Widocznie to za mało dla żarłoków.

Teraz podsypałam Azofoską, choć trudno dawkę dobrać, skoro producent podaje jej ilość przed sadzeniem, sianiem. Sypnęłam 3 łyżki czubate na metr kw.
Jutro zmierzę pH.
Dziękuję.
polinka 21:25, 18 cze 2018

Kawa napisał(a)
Poli macham
trawska mega wypaśne! jak zwykle zresztą )

Cześć Kochana Odmachuje i dziękuję!
polinka 21:26, 18 cze 2018

Makusia napisał(a)
Śliczny Twój ogród- jak fajnie przed południem natknąć się na zdjęcia
Podziwiam warzywniczek wystawowy i trawiszcza pierwszorzędne!!

Cieszę się Martuś, że mogłam uprzyjemnić Twoje przedpołudnie