Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogrodowy pamiętnik 11:14, 20 lip 2019

Do góry
Taki kawałek mi został do obsadzenia. Reszta na razie zostanie tak jak jest. Szałwia Caradonna jest wyżej. Jest przycięta na razie.

Ogrodowo zakręcona. 13:48, 18 lip 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Właśnie widziałam twoje rewolucje. No niezła rozpierducha, ale tak, jak dziewczyny piszą - bedzie piknie.
Cudowna jest ta szałwia własnoręcznie siana.
Będę podglądać dalsze poczynania.

To się będziemy wzajemnie podglądać
Ogrodowo zakręcona. 13:38, 18 lip 2019

Do góry
Właśnie widziałam twoje rewolucje. No niezła rozpierducha, ale tak, jak dziewczyny piszą - bedzie piknie.
Cudowna jest ta szałwia własnoręcznie siana.
Będę podglądać dalsze poczynania.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 11:03, 18 lip 2019

Do góry
lato w pełni
czosnki główkowate prawie przekwitły, szałwia już obcięta
lawenda kończy szaleństwo
liatra pokazuje co potrafi, i jeżówki kwitną

Liliowo i kolorowo:) 11:14, 17 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Te cynie w w wiaderku wyglądają naprawdę super. Skąd Wy macie te wszystkie pomysły i dlaczego mnie takie fajne A proste rzeczy nie przychodzą do głowy

Juz rok temu chciałam do tych wiader bo mam dwa coś posadzić ale jakoś się zeszło no wiec w tym roku w obu są cynie i stoją tam gdzie tak Ci się szałwia podobała no ale póki co przekwitła i brzydko wyglądało to zapełniłam dziury po obu stronach
Bobo w koncu jest Bobo i bardzo cieszy no ale póki co z patyczków nic nie wypuszcza

Groszki pachnące mojej wnusi na "kwiatuszku zakwitły

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:49, 16 lip 2019

Do góry
W temacie ożanki, to u mnie zaczyna kwitnąć jak już szałwia kończy i myślę, że jest dobrym następstwem. Na razie jeszcze się nie położyła, ale mam ją dopiero od zeszłego roku. Ciekawa jestem czy i u mnie będzie się tak siać jak Ewa pisze.
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:42, 16 lip 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ewciu, wróciłam po przerwie Oglądam z zachwytem zdjęcia z Twojego ogrodu
Czy Twoja ożanka się pokłada? Moja bardzo się rozrasta płożąc się po ziemi. Ale wygląda ślicznie Mam na rabacie z szałwią. Szałwia przekwita właśnie, a ożanka jest w pełni kwitnienia i jeszcze długo będzie kwitła.

Ewuś, zaraz wpadnę do Coe zobaczyć ogród po dłuższej przerwie Nie znikaj już na tak długo.
Moja ożanka też sie niestety pokłada. Nie od razu, dopiero jak rozkwitnie więcej kwiatostanów. To pokładanie powoduję, że wytwarza więcej gałęzi i kwiatostanów i leży całkowicie. U mnie też kwitnie jak już jest po cięciu szałwi więc się uzupełniają
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:07, 15 lip 2019

Do góry
Monka napisał(a)

Małgosiu co to za roślinka ?
PS Jeżówki piękne

Hej Monia!
Dziękuję.
A host nie podziwiasz ?Prawda że śliczne ?!!
Szczególnie nte zielone z białą obwódką moja mama jest w nich zakochana. Przychodzi do mnie do ogrodu to od razu leci tam pod świerkiem zobaczyć jak tam się mają jej ulubienice

To szałwia omszona. Mam jej kilka odmian w ogrodzie. Najpiękniejsza jest dla mnie w odmianie Deep Blue bo jest najciemniejsza w kolorze i do tego raka kompaktowa i nie pokłada się ale aletym roku mi szybko przekwitła przez te upały bo rośnie u mnie na patelni. A ta o którą pytasz to też szałwia ale odmiany NN. Ona u mnie rośnie trochę w cieniu więc jeszcze kwitnie. W sobotę byłam w naszym Brico na Myśliwskiej i były tam takie same jak te moje szałwie po 3czy 4zł sztuka.

Po kwitnieniu obcinam i wtedy raz jeszcze przed jesienią zakwita.
Pozdrawiam!

p.s. a jak tam u ciebie?już po tym ważnym wydarzeniu czy jeszcze przed?
Ciekawa jestem wrażeń -musisz mi opowiedzieć gdy się spotkamy
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:23, 15 lip 2019

Do góry
effka napisał(a)
Jakoe cudne róże i szałwia! Pięknie po prostu, tak romantycznie
Ciekawe te ogrody wertykalne ale cena zabójcza. Rozumiem, że to taka działka, w sensie przyjeżdża się do tego ogrodu wertykalnego i pielęgnuje warzywa?

Poniekąd tak, z tym że oni dbają o nie, nawożą etc. Przyjeżdza sięw zasadzie zbierać i tyle. Nawet ponoć jakies maile albo smsy zbierają jeśli coś dojrzewa albo jest gotowe do zebrania.

Dzięki za miłe słowa.
Ogród Mirelli 14:54, 15 lip 2019

Do góry
alis napisał(a)

Cudnie Mirelko! Co to za odmiana szałwii? Moja mocno się wykłada, muszę chyba ją zamienić.
A rozchodniki jak się mają?

Alicja szałwia to Compact Deep Blue - polecam
Rozchodniki nie cięte i znowu żałuję, bo wielkie i bez podwiązania by leżały.
Mam takie obawy przed cięciem i zostawiam je w spokoju, a potem narzekam. Może w przyszłym roku je ciachnę
A jak Twoje?
Ogród Mirelli 14:51, 15 lip 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Mirelko ile kolorów u Ciebie.
Stipa czaderskaCudnie wyrosła.
U mnie szałwia w tym roku prawie nie odbiła.
Którą różę najbardziej lubisz??

Hej Gosiu Szkoda szałwii. Florovitem ją podlewaj.
Róże ścięłam i czekam na drugie kwitnienie. W tym roku najładniejsze u mnie były: Ascot, Novalis i Romina
Ogród Mirelli 13:04, 15 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ta stipa, to szok, przepięknie
Szalwia jako obwódka też nieźle się prezentuje

Mireczko stipa trochę zaczyna już mnie irytować. Niektóre kępy leżą - cześć ścięłam, inne ładnie się prezentują, ale śmieciuchy straszne. Już widzę jak znowu sporo się jej wysieje i to nie tam gdzie chcę ją mieć.

Szałwia ścięta odbija - czekam na jej drugie kwitnienie
Ogród z koniczynką 10:00, 15 lip 2019

Do góry
Tak Aniu, szałwia też czeka na fryzjerskie zabiegi, ale czekam, by nasionka dojrzały, bo je wówczas wysieję...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:07, 14 lip 2019

Do góry
Jakoe cudne róże i szałwia! Pięknie po prostu, tak romantycznie
Ciekawe te ogrody wertykalne ale cena zabójcza. Rozumiem, że to taka działka, w sensie przyjeżdża się do tego ogrodu wertykalnego i pielęgnuje warzywa?
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:02, 12 lip 2019

Do góry
Ewciu, wróciłam po przerwie Oglądam z zachwytem zdjęcia z Twojego ogrodu
Czy Twoja ożanka się pokłada? Moja bardzo się rozrasta płożąc się po ziemi. Ale wygląda ślicznie Mam na rabacie z szałwią. Szałwia przekwita właśnie, a ożanka jest w pełni kwitnienia i jeszcze długo będzie kwitła.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:41, 12 lip 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
na bylinowej królują teraz lawenda i czosnki - szukają słońca (ja to na ich miejscu raczej bym szukała cienia - taki skwar) ścięta do zera szałwia już odrasta - ciekawe czy jeszcze raz zakwitnie?

Jestem zauroczona tymi czosnkami, koniecznie muszę znaleźć u mnie jakieś słoneczne miejsce dla nich Lawendę też lubię, właśnie jestem w przeddzień lawendobrania
Chciałam zapytać, kiedy cięłaś szałwię ? pierwszy raz posadziłam, coś słabiutko kwitła, ale może za mało słońca u mnie ma..
Faaajnie tak od początku tworzyć ogród, będę zaglądać.

PS. Wydaje mi się, że ten niby bodziszek lepiej usunąć. Z tego co wiem, jest to roślina spokrewniona z poziomką, bardzo silnie zadarniająca, trudno się jej pozbyć. Przynajmniej ja mam z tym problem.
Tajemniczy Ogród 14:03, 12 lip 2019

Do góry
Dołączam się do słów Iwony i oferuję modlitewne wsparcie .Ciężki czas dla Ciebie,tym bardziej piękny ogród jaki stworzyłaś będzie stanowić ukojenie myśli i emocji!
Potwierdzam,że szałwia lubi słońce.Proszę o namiar na blog Tamaryszka
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:15, 12 lip 2019

Do góry
I mnie tu dawno nie było...tęskniłam
Dużo się dzieje!! oczywiście dalej walczymy z rozparcelowaniem ziemi,głaskamy i równamy do poziomu domu.Susza daje się we znaki,ziemia tak brudzi,że nóg nie można domyć zmęczona jestem tymi pracami,bo to żmudne zajęcie,wybieram wiadra kamieni i tak od tygodni.Podlewanie niewiele daje,ściółkuję ale moje zrębki się kończą.
Równolegle do tych prac powstały krawężniki na froncie,wjazd do garażu,schody z palet do ogrodu / z kuchni /,tymczasowe miejsce na drewno kominkowe oraz trwa budowa altany.
Ogród bardzo ucierpiał od upałów,deszczu nie widać trawa spalona a reszta mimo podlewania wygląda byle jak. Buki mają przypalone liście,szałwia po ścięciu odbija,trzcinniki jak zwykle złapały rdzę i wszędzie pełno mrówek.Ehhh szkoda gadać!
Tajemniczy Ogród 11:48, 12 lip 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ponieważ u mnie ostatnio huśtawka nastrojów - od apatii po gorączkowe działania, wykorzystuję chwile jako takiego spokoju i staram się coś działać. Weny kompletnie brak. Zmartwienie otumania myśli. Mojego Tatę, po przebytym trzy miesiące zawale, dopadł dużo groźniejszy wróg. Do walki z tym przeciwnikiem trzeba zebrać wszystkie siły. Dlatego bardzo Was proszę o wsparcie - te, które mają zaufanie do Tego, który wszystko może, proszę o modlitwę, a pozostałe życzliwe dziewczyny - proszę, trzymajcie kciuki za mojego Tatę.
Zabrałam się wczoraj wreszcie za czekającą na wykończenie klonową na froncie. Wczoraj przyszły sadzonki, niektóre będę reklamować, bo czy to jest sadzonka bodziszka? Na dodatek jedna w cenie 19, 40??!

Rozstawiam, przestawiam, głowę zajmuję. Mam dylemat z szałwią, zastanawiam się, czy w półcieniu będzie mi kwitła.

Agatka przytulam mocno i będę myśleć w modlitwach o twoim Tacie... Wyroki Boskie są niezbadane a cuda się zdarzają. Wiara, że będzie dobrze dodaje sił, niemniej sama z autopsji znam te zwątpienia... Kopałam wtedy w ogrodzie ze zdwojoną mocą. Ale apatii było dużo. W ostatnim miesiącu również, na 108 stronie u siebie napisałam dlaczego znów...
Niemniej człowiek ma w sobie wiele woli życia, od paru dni jakoś fruwam a pierwszy deszcz po ponad miesiącu dał mi ogrom radości. Małe rzeczy znów cieszą, oby jak najczęściej.
Tak jak kilka za Was dzięki Mai odkryłam ogród Tamaryszka. Jestem zachwycona jego właścicielką i tym co zrobiła. A słowa pisane na blogu chłonę kiedy tylko mam czas. Artykuły o błędach ogrodnika wywołały takie emocje, że aż mąż się śmiał z moich reakcji przy czytaniu. Wszystko o czym pisze Iza jest mi tak bardzo bliskie, dosłownie ubiera w słowa moje myśli z ostatnich miesięcy. Ogromnie się cieszę, że obejrzałam odcinek a blog polecam z głębi serca
Sadzonki bodziszka poniżej poziomu, reklamuj koniecznie. A szałwia Caradonna w moim szpalerze w słońcu piękna a im dalej w cień tym marniejsza. Z innymi odmianami nie mam doświadczenia.
Buziaki Agatka, trzymaj się!!!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 11 lip 2019

Do góry

Aniu zobacz co upolować mi się udało, teraz jak przyjadę to już bez łopaty

i szałwia chyba taka jak ta co w rowie pod Wojsławicami brałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies