Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 16:34, 17 maj 2018

Do góry
Najlepiej się trzyma moja miniaturka rh ale kwiatków nie za dużo.

Ogród pod lasem 16:34, 17 maj 2018

Do góry
Zakupy, zakupy

Rododendronowy ogród II. 16:33, 17 maj 2018

Do góry

Ogródek podwórkowy 16:31, 17 maj 2018

Do góry
Mała relacja z działań przy kamienicy.
Przy wejściu na podwórko powstał mały kąt hostowo-paprociowy. Drugi zakątek z hostami oraz kopytnikiem i runianką zrobiłam przy ławce.

Pod duże drzewa trafiły bodziszki i bluszcz
,
a wokół pnia młodszego drzewa posadziłam turzycę 'Silver sceptre'. Z orlików zrobiłam szpaler wzdłuż chodnika.

Liliowce 'Stella d'oro' i turzyca 'Ice dance' rosną w południowej części dziedzińca, gdzie jest najsłoneczniej.
Powstało też barwinkowe pole. Na razie wygląda bardzo ziemiście, zieleni póki co mało.

Teraz tylko trzeba poczekać kilka lat , dbać w tym czasie o roślinki i będzie ładnie. Chociaż na pewno coś jeszcze dosadzę.
Rododendronowy ogród II. 16:31, 17 maj 2018

Do góry
To kilka zdjęc dzisiejszych , jedne lepsze inne gorsze , sami zobaczcie.

Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 16:24, 17 maj 2018

Do góry

Mój wiąz dopadła bawełnica tak myślę?
Jak pozbyć się tej przypadłości?
Małymi kroczkami do celu... 16:20, 17 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I moje póki co ulubione miejsce w ogrodzie, wszędzie zielono tutaj chociaż trochę koloru fioletowego rabata, która powstała wiosną

I na koniec trochę owocowo

mniammm owocki beda
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 16:15, 17 maj 2018

Do góry
Witaj Aniu kwitnie wczoraj polało ostro eh tam nie mam internetu stąd to moje milczenie ups.
Tak tak zarnowiec i te postaci świetne oj przydały by się Aniu
I te cuda ze sklepu tez

Hm

Blaski i cienie nowego życia 16:15, 17 maj 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula widzę że mnożysz nadal roślinki Buksiki masz piękne zieloniutkie

Gosiu mnożę bez końca. Setki sadzonek tej wiosny nastawiłam. Potrzeby mam duże.
Bukszpany te 4 na zdjęciu fajne wctym roku. A jeden do wymiany nie wszedł na szczęcie w kadr.

Dobrze że wpadłaś bo mam fotkę Twojej hakone narazie mnie cieszy kolorem ale jeszcze ma wąziutkie liście, przypomina elatę.

Małymi kroczkami do celu... 16:13, 17 maj 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
U mnie hakone rosnie na piaszczystej glinie. Ale w dolek dostala duzo kompostu, piasku i ziemi z worka. Tylko w pierwszym roku jest wybredna, potem rosnie jak chwast. I choc rozrasta sie przez rozlogi, to przy wykopaniu kepy wszystko sie wykopuje i praktycznie nic nie zostaje w ziemi.
Ja swoja w tym roku podzielilam. Rosnie na sloncu. Beni kaze tez. Niedlugo bedzie sie przewieszac, tak mysle jeszcze z tydzien.

Ile ma ta hakone? Ja w tym roku posadzilam all goldy i sa mikroskopijne. Gliniasta gleba to chyba norma na bawarii-tez taka mam. Ale jestem pocieszona- skoro u Ciebie tak pieknie rosnie, moze i moje mnie nie zawioda
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:13, 17 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Ale masz wielgachne variegatusy już Z wjazdową mam duże pole do popisu. Kawał rabaty. Rozumiem, że to już ostatnia rabata i potem drinki z palemką na leżaczku
Ewa zrobisz mi w wolnej chwili zdjęcie Twojego podjazdu ? W dalszym ciągu dumam co z nim zrobić bo na kostkę póki co nie mam

Dorka jeśli piszesz o tej roślince:

to nie jest miskant variegatus tylko mozga trzcinowata variegata. Rośni dużo niższa i ma inne liście. Kupiłam jeszcze trzy do kompletu posadzone dalej na tej rabacie.
Poniżej mozgi ten mniejszy variegatusowy krzaczek to właśnie miskant variegatus.
Chyba powinnam nazwac ta rabatę: VARIEGATA bo derenie elegatissima też variegatkowe.
Fotkę podjazdu dzisiaj cyknę i wstawię uwielbiam go i uważam że to był strzał w 10-tkę. Ludzie z ulicy przychodzą i pytają co to i jak się robi. Jest jedna wada: w szpilkach nie da rady, bo się obcasy zdzierają, chyba że mega mocno zagęszczarkę go zagęścisz, ja tego nie zrobiłam.
Ogród za grosze 16:08, 17 maj 2018

Do góry
Rosa napisał(a)

pajęcznice i białe kamasje

Witaj, nadrabiam dzisiaj zaległości, a tu patrzę, że masz pajęcznice, a ja dzisiaj właśnie ją kupiłam i w sumie nic o niej niewiem, może szepniesz słówko?
Hosty cudne i takie duże, jak widziałam moje to miały jeszcze zwinięte liście.
Miło popatrzeć na takie śliczne rabatki
Pozdrawiam
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 16:06, 17 maj 2018

Do góry
Duuuźo jeszcze oj dużo by można wkleic foteczek

By jednak powrócić i cieszyć pięknem swojej ziemi ,efektami wciąż pięknej polskiej wiosny

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 16:00, 17 maj 2018

Do góry
Odwiedzić tez muzeum

Blaski i cienie nowego życia 16:00, 17 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Trawy pewnie ruszą po deszczu. Tutaj widać ładny szerszy kadr, stara jabłonka robi klimat w ogrodzie

Ruszą, ruszą. Tylko trzeba się naczekać. Mam nadzieję że zostaną i będą mnie cieszyć cały sezon. Potem mogę nimi obdzielić pół forum
A jabłonkę trzeba ciąć.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:59, 17 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
fotki pooglądane ta rabata wjazdowa wielka jest ale tam roślinek wejdzie
jak to wszystko się rozrośnie ,to będzie cudownie
ślicznie wokół tarasu idziesz jak burza i jeszcze czytam ,że koszmarek dostanie tynk i drzwi -będzie ozdobą na pewno mówiłam ,że potencjał jest w nim
buziaki wieczorne

Dziękuję kochana

Rabata wjazdowa ma potencjał tylko trzeba go wykorzystać. Jakby ująć ją jako całość, to roślin wejdzie mega dużo, dlatego chcę ja podzielić na trzy pasy.
Patrząc od tyłu, czyli:
- rząd sosen czarnych, dosadze do tych dwóch jeszcze kolejne dwie (wiem że rosną wielkie, o to mi chodzi bo je kochaaaaam), pod nimi rodki i azalie,
- kolejny pas to luźno posadzone brzozy dorenboos i miskanty,
- frontowy pas to typowa rabata z różami, buksami, karłowymi sosnami, coś szczepione na pniu, niskie trawki
może coś takiego:

Wersja 1:
wiosna:

lato:

Wersja 2: opaska z buksów (w puzzlach były tylko małe kulki ale ma to byc klasyczna opaska buksowa)
wiosna:

lato:

Garaż mam nadzieję, że będzie w miare wyjściowy. Elewacji nie zamierzam robić typowej, tylko zaszpachlujemy ubytki i pomalujemy. Szkoda mi kasy na robienie pełnego tynku i malowanie.

Kasia_CS napisał(a)
Ale rabacisko przy garażu z jednej strony widzę wylewające się lawendy w szpalerze, ale wiosną będzie pusto chyba, ze z lawendami coś zimozielonego polaczysz

Właśnie, słuszna uwaga, zrobiłam dwa warianty zerknij powyżej. W jednym opaska z lawendy a w drugim z buksów. Jak myślisz?
Lecę do Ciebie poczytac jak tam wakacje w szpitalu (żart oczywiście)

SlonecznyOgrod napisał(a)
Tuje dobrze jest podciąć o tyle , żeby jeszcze zielone na gałęziach było, nie za krótko, nie za blisko pnia bo długo się nie odbuduje i będzie dramat.
Podetnij końce i zetnij czuby.
Rabatę konkretną szykujesz, całkiem spora. Co tam planujesz ?

Tak, własnie postaram się nie za dużo, bo zostana tylko suche gałęzie... łatwo nie będzie bo one zielone są na końcach tylko a w środku łyso ja się wkurzę i nie wyjdzie nic sensownego wytne w pień!
Rabata wjazdowa rzeczywiście szeroka, dlatego dzielę ją na trzy części, trzy strefy Plany sa ambitne a jak wyjdzie (finanse stoją głównie na przeszkodzie) to zobaczymy...

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:57, 17 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dziś wykorzystałam wolny dzień i udałam się na szkółking
Kupiłam wszystko co miałam na liście i jestem zadowolona
Jak przestanie padać muszę dziś wszystko wsadzić

Skad ja to znam- satysfakcja po udanych lowach Najbardziej nie lubie jesli niegdzie nie mozna znalezc tego co sobie zaplanowalam. Te trawki sa cudne- co to za odmiana?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 15:57, 17 maj 2018

Do góry

I obserwować wędkarza od południa do późnego wieczora przy temperaturze 13 stopni cierpliwie czekające na rybkę
Blaski i cienie nowego życia 15:55, 17 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ula, nadrobiłam zaległości u Ciebie na wątku. Czy potrzebujesz więcej ice dance? Mam jakby co. Nie wybierasz się w stronę Krakowa?

Ice Dance też mogę rozdawać

Jakoś trudno mi się zebrać na długą jazdę. A tyle ogrodów bym odwiedziła w okolicy.

Mam jedną sadzonkę hortensji pnącej pod murem rośnie już. A dziś obłowiłam się kilkoma do ukorzenienia.

A jeszcze bluszcz który się pnie

Pomysł na ogród 15:51, 17 maj 2018

Do góry
Skula napisał(a)

Jak tu slicznie i klimatycznie Na jakiej wysokosci masz te klony szczepione i ile maja lat? a sosne sama formowalas?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies