Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:10, 13 lip 2015

Do góry
ewsyg

dzięki Ewajego linia ciągnie się aż do lasku, ale muszę poczekać jak urosną, są też pod domkiem letnim i z tyłu domku letniego, mało z hortensjami pracy, dlatego tak dużo ich gromadzę

Bogdzia
nie wiem, ale chyba jakoś i tak później w tym roku rozwary, one tam rosną i tylko powiększają liczbę, same się wysiewają, nic tam nie robię i to duży plus coś ostatnio mi się nie podoba, parę zmian muszę dokonać

Basilikum
Iza, fajnie ze zajrzałaśi dzięki, stale albo jedna strona mi się podoba a druga nie i tak latam i szukam równowagi
Aga z Jurajskiego
widać suszę, ale nie pokazuję, bo marnie wygląda, mam jakby 2 strefy ogrodu, upalna jak na Krecie i taka umiarkowana, jak w Anglii
z tymi hortensjami dobrze mi idzie, rosną dobrze, więc będę zwiększać populację

Mala_Mi
Tak właśnie jest z bylinami jeżówki od ciebie rosną stale w tym samym miejscu, w miskancie ML, a pozostałe to już zbierałam nasiona i sypałam, raz tu raz tam i jest ich pełno, kolejnych siewek, niektóre już w tym roku zakwitną inne za rok, lubię je, bo nie ma z nimi pracy i są mocne rośliny a zmiany, no w trakcie sezonu widać, co się nie sprawdziło i trzeba zmienić, czy będzie lepiej, nie wiadomo, choc powinno; lubię busz, ale jak jest zadbane i przycięte i wycacane, a tego nie mogę osiągnąć z braku czasu i mniejszych sił, niestety...
Aga z Jurajskiego
to prawda, ogród bylinowy jest zmienny, jest ciekawy, ale i wymagający, generalnie nie jest źle, może byc lepiej perovskie 3 razy przesadzałam, nadal są w złym miejscu, bo ich nie widać, zarosły je większe rośliny, a te mini co kupiłam, beznadziejnie mi rosną, chyba nawet dla nich za sucho, mimo podlewania..

Gardenarium

Danusiu, no popatrz, jak się samo posiało i połączyło, to i wyszło trendy natura sama zdecydowała

Magda
Na górze nad zdjęciem jest napisane, margeritki lub inaczej złocienie ogrodowerzeczywiście fajnie tam pasują i lepiej rosną niż w suchym i ciepłym miejscu, na jesień tę drugą kępę też zabiorę i tu posadzę, podzielę jednak na kilka
Mirka

bardzo dziękuję i cieszę się, ze lubimy różności, ale na żywo niedociągnięcia widać, na fotach nie

Tess
no właśnie, masakra, aby ładnie było trzeba tyrać, a jak coś wyleci, to dziury i brzydko..jak dbam o siebie, to ogród beznadziejny wtedy i bądź tu mądry
wśród traw wyrosły siewki jeżówek, a cisowego płotka nie widać
To tu... 12:52, 13 lip 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Dziękuję. [czerwienię się] Miło mi niezmiernie, że ktoś (poza mną) uwielbia moje zielone kąty.

Ja jeszcze uwielbiam Twoje kąty. Jakby co
System automatycznego nawadniania 12:20, 13 lip 2015

Do góry
Ewus - zdcydowanie za mało zraszaczy, o wiele za mało, nie dolewają do siebie, będą martwe pola
System automatycznego nawadniania 12:17, 13 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Czy sekcje w nawadnianiu automatycznym podlewają wszystkie naraz czy włączają się po kolei np jedna podleje wystarczająco,wyłącza się,włącza się następna itd?

Tak, podlewają kolejno, nie ma takiego wydatku źródła wody aby wszystko wyszło na wierzch i podlewało.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:43, 13 lip 2015

Do góry
Potrzeba zawsze się znajdzie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:41, 13 lip 2015

Do góry
Szkoda, że nie wklejacie prawdziwych awatarków, wtedy byłoby wiadomo kto jest kto, a tak kwiatek albo kaloszki, albo jakaś postać z bajek.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 11:38, 13 lip 2015

Do góry
Ewelina88 napisał(a)
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Od jakiegoś miesiąca moje thuje smaragd zaczęły chorować. Thuje były na wiosnę posypane nawozem. Wszystko zaczęło się po pierwszych upałach (na początku czerwca). Rośliny zaczęły dostawać żółte plamy a czubki i młode przyrosty zasychać. Pierwsze podejrzenie - przędziorek. Opryskiwane 2- krotnie. Oprysk połączony z preparatem Substral na brązowienie igieł. Niestety chyba to nie poskutkowało gdyż kolejne thuje zaczęły żółknąć i czubki igieł zasychać. Kolejny zabieg to oprysk przeciw grzybom. Pierwszy zabieg PROPLANT a drugi TOPSIN 500 SC. Nie wiem jak dalej ratować thuje. Na dodatek złego po przeciwnej stronie ogrodu Żywotniki zachodnie (Thuja occidentalis)również coś dopadło. Zaczęły usychać od dołu. Wstawiam kilka fotek i bardzo proszę o pomoc co to może być.
Z góry dziękuję.
Ewelina

Mnie się nie podoba cała ta gleba w której rosną. Namacaj czy ona jest sucha czy za mokra może, trzeba wykluczyć najpierw to, no i czy pod wysokimi tujami nie położyłaś czasem maty p.chwastwom?
Mogły też zostać przenawożone.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:52, 13 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szałwie omszone do zera, do ziemi, a tawułe o 1/3 skrócić, na jeża. Łapiesz w łapki i ciachasz - puszczasz i jest kulka równa. Zrób próbę, złap równo z góry zeby wszystkie gałazki dały się ująć w dłonie, utnij równym ruchem wszystko naraz, a jak się nie da bo dużo, to na dwa razy. I po robocie.

A tawułę teraz się tnie po przekwitnięciu czy na wiosnę?
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 07:00, 13 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Herbicydy

vagnieszka napisał(a)
Mazan,
popatrz swoim fachowym okiem na te tuje proszę i powiedz mi co im może być

Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 01:14, 13 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niepochlebne opinie są o klonach jesionolistnych, a nie o klonach ogólnie. Ten klon ściętolistny to prawdziwy rarytas i polecam.

Dlaczego są niepochlebne opinie o tych klonach?
Ktoś napisał, że to śmieciuch.
Czy aż tak gubi liście?
Chciałam kupić Flamingo - na pniu, kulka, w całości wysokość ok 3 m, za 65 zł...
Zastanawiałam się tylko jak go przewiozę na działkę a tu czytam, że nie polecany.
Napiszcie coś więcej, dlaczego nie polecacie.

Mam piaszczystą glebę i chciałam rozjaśnić bok działki, między dwiema sosnami (pospolitymi). Sosny mają ok 6-8 m, jeszcze sporo urosną. Chętnie bym je wyrzuciła ale na naszych działkach, to sosenki są "w domu", a my to najeźdźcy
Każdy ma ich po kilka sztuk na działce.

Choroby i szkodniki wierzb, wierzba 'Hakuro-nishiki' - Salix integra 'Hakuro-nishiki' 00:01, 13 lip 2015

Do góry
Właśnie chciałam kupić wierzbę Hakuro ale Danusia napisała
Gardenarium napisał(a)
Nie przepadam za tymi wierzbami, choć kolor mają ładny, (...).

Danusiu dlaczego za nimi nie przepadasz?
Czy możesz coś więcej napisać?
Co powinnam o nich wiedzieć?

Pozdrawiam
Hania
Ogród z kamieniami w roli głównej, bynajmniej póki co! 22:01, 12 lip 2015

Do góry
Jest smutno, same iglaki, aż się prosi o odrobinę koloru, liści, kwiatów, połacie okrywowe różniące się kolorem, jednym słowem kompozycje. Na razie jest tylko zadbana "baza", brakuje reszty, czyli tego co najważniejsze w ogrodzie.

Nie masz dosłownie NIC liściastego, ale to się zmieni z Ogrodowiskiem. Nastała era ogrodowiskowa...czas zacząć przemiany.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:58, 12 lip 2015

Do góry
Szałwia omszona dodam, plus jednoroczna lobelia, w tym roku była podobna kompozycja.
Vinca minor - barwinek pospolity 21:51, 12 lip 2015

Do góry
Sadź 3 - 5 szt na 1 m2
Jeżówka - Echinacea 21:49, 12 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A jeżówki to rośliny wieloletnie?

Tak.

Poczytaj kompendium wiedzy o jeżówkach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

Kocimiętka - Nepeta 21:45, 12 lip 2015

Do góry
Ja w kwestii formalnej:
nie piszemy wielkimi literami (regulamin forum) i nie wklejamy cudzych fotek z netu (również regulamin).

Kocimiętka z reguły każda pokłada się (zwłaszcza w półcieniu) a jej "stanie" na baczność zalezy wyłącznie od tego że w maju stoi, a potem się pokłada bo pędy są wiotkie i pokładają się pod ciężarem kwiatostanów.

W Anglii kupiłam odmianę 'Walker's Low' i też leży.
Budleja Dawida (omżyn) 21:40, 12 lip 2015

Do góry
gabka napisał(a)
witam , jestem tu nopwa i zakładam dopiero ogród , bardzo podobają mi się budleje, mieszkam na wygnajewie , ciągle zachodni wiatr, czy budleje sobie poradzą wtym miejscu, tzn czy będa duże i ładne???

Raczej wymarzną od silnych wiatrów, one lubią zaciszne miejsca.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:38, 12 lip 2015

Do góry
MichalK napisał(a)
Witam. Jestem nowy na Tym forum ale czytam god od 2 lat. Serbami jestem zachwycony i dlatego 3 lata temu posadzilem 150szt. Wszystko bylo ok a w tym roku 10 szt praktycznie przestało rosnac cieknie im żywica z pnia w różnych miejsc, zrobiły sie gdzie niegdzie brązowe. Co robić czy może ktoś z WAS opisac jakie środki używać w jakiej kombinacji. Po prostu usystematyzowac wiedze. Ps czy mozna podlewać rozcienczonym nawozem kurzym. Dziekuje WSZYSKIM za tak duży wkład w tworzeniu tego fora.

Nie zaczynac od stosowania środków w jakiejkolwiek kombinacji, tylko od ustalenie przyczyny i pokazania zdjęć okazów. Przeanalizozwania co z nimi robiłeś, sytuacja gdzie rosną (za mokro/za sucho, brak sciólki, zachwaszczenie itp.)

Właściewa uprawa polega na zapewnieniu w pierwszej kolejności dobrych warunków glebowo-siedliskowych i wtedy gdy mają dobre - zdrowo rosną. Coś poknociłeś skoro tak się dzieje.
Od podstaw ogródek kreta. 21:37, 12 lip 2015

Do góry
Dzieki zielony. Milo miec kibica.
*Gardenarium- nie czytasz dokladnie postow, skladowisko zniknelo, na jego miejscu stoi juz gorka, ktora wlasnie bede upiekszal roslinkami, wiec po co mialbym budowac wrota zaslaniajace cos, czego juz nie ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies