Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 07:00, 13 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Herbicydy

vagnieszka napisał(a)
Mazan,
popatrz swoim fachowym okiem na te tuje proszę i powiedz mi co im może być

Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 01:14, 13 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niepochlebne opinie są o klonach jesionolistnych, a nie o klonach ogólnie. Ten klon ściętolistny to prawdziwy rarytas i polecam.

Dlaczego są niepochlebne opinie o tych klonach?
Ktoś napisał, że to śmieciuch.
Czy aż tak gubi liście?
Chciałam kupić Flamingo - na pniu, kulka, w całości wysokość ok 3 m, za 65 zł...
Zastanawiałam się tylko jak go przewiozę na działkę a tu czytam, że nie polecany.
Napiszcie coś więcej, dlaczego nie polecacie.

Mam piaszczystą glebę i chciałam rozjaśnić bok działki, między dwiema sosnami (pospolitymi). Sosny mają ok 6-8 m, jeszcze sporo urosną. Chętnie bym je wyrzuciła ale na naszych działkach, to sosenki są "w domu", a my to najeźdźcy
Każdy ma ich po kilka sztuk na działce.

Choroby i szkodniki wierzb, wierzba 'Hakuro-nishiki' - Salix integra 'Hakuro-nishiki' 00:01, 13 lip 2015

Do góry
Właśnie chciałam kupić wierzbę Hakuro ale Danusia napisała
Gardenarium napisał(a)
Nie przepadam za tymi wierzbami, choć kolor mają ładny, (...).

Danusiu dlaczego za nimi nie przepadasz?
Czy możesz coś więcej napisać?
Co powinnam o nich wiedzieć?

Pozdrawiam
Hania
Ogród z kamieniami w roli głównej, bynajmniej póki co! 22:01, 12 lip 2015

Do góry
Jest smutno, same iglaki, aż się prosi o odrobinę koloru, liści, kwiatów, połacie okrywowe różniące się kolorem, jednym słowem kompozycje. Na razie jest tylko zadbana "baza", brakuje reszty, czyli tego co najważniejsze w ogrodzie.

Nie masz dosłownie NIC liściastego, ale to się zmieni z Ogrodowiskiem. Nastała era ogrodowiskowa...czas zacząć przemiany.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:58, 12 lip 2015

Do góry
Szałwia omszona dodam, plus jednoroczna lobelia, w tym roku była podobna kompozycja.
Vinca minor - barwinek pospolity 21:51, 12 lip 2015

Do góry
Sadź 3 - 5 szt na 1 m2
Jeżówka - Echinacea 21:49, 12 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A jeżówki to rośliny wieloletnie?

Tak.

Poczytaj kompendium wiedzy o jeżówkach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

Kocimiętka - Nepeta 21:45, 12 lip 2015

Do góry
Ja w kwestii formalnej:
nie piszemy wielkimi literami (regulamin forum) i nie wklejamy cudzych fotek z netu (również regulamin).

Kocimiętka z reguły każda pokłada się (zwłaszcza w półcieniu) a jej "stanie" na baczność zalezy wyłącznie od tego że w maju stoi, a potem się pokłada bo pędy są wiotkie i pokładają się pod ciężarem kwiatostanów.

W Anglii kupiłam odmianę 'Walker's Low' i też leży.
Budleja Dawida (omżyn) 21:40, 12 lip 2015

Do góry
gabka napisał(a)
witam , jestem tu nopwa i zakładam dopiero ogród , bardzo podobają mi się budleje, mieszkam na wygnajewie , ciągle zachodni wiatr, czy budleje sobie poradzą wtym miejscu, tzn czy będa duże i ładne???

Raczej wymarzną od silnych wiatrów, one lubią zaciszne miejsca.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:38, 12 lip 2015

Do góry
MichalK napisał(a)
Witam. Jestem nowy na Tym forum ale czytam god od 2 lat. Serbami jestem zachwycony i dlatego 3 lata temu posadzilem 150szt. Wszystko bylo ok a w tym roku 10 szt praktycznie przestało rosnac cieknie im żywica z pnia w różnych miejsc, zrobiły sie gdzie niegdzie brązowe. Co robić czy może ktoś z WAS opisac jakie środki używać w jakiej kombinacji. Po prostu usystematyzowac wiedze. Ps czy mozna podlewać rozcienczonym nawozem kurzym. Dziekuje WSZYSKIM za tak duży wkład w tworzeniu tego fora.

Nie zaczynac od stosowania środków w jakiejkolwiek kombinacji, tylko od ustalenie przyczyny i pokazania zdjęć okazów. Przeanalizozwania co z nimi robiłeś, sytuacja gdzie rosną (za mokro/za sucho, brak sciólki, zachwaszczenie itp.)

Właściewa uprawa polega na zapewnieniu w pierwszej kolejności dobrych warunków glebowo-siedliskowych i wtedy gdy mają dobre - zdrowo rosną. Coś poknociłeś skoro tak się dzieje.
Od podstaw ogródek kreta. 21:37, 12 lip 2015

Do góry
Dzieki zielony. Milo miec kibica.
*Gardenarium- nie czytasz dokladnie postow, skladowisko zniknelo, na jego miejscu stoi juz gorka, ktora wlasnie bede upiekszal roslinkami, wiec po co mialbym budowac wrota zaslaniajace cos, czego juz nie ma
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:35, 12 lip 2015

Do góry
- za mało wody
- niepotrzebny nawóz (zasolenie gleby)
- chwasty dodatkowo zabierające wodę
- brak ściółkowania przez co szybciej wyparowuje woda z gleby jeśli jest
- nadmierna operacja słoneczna w powyższych punktach - masz skutki.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:30, 12 lip 2015

Do góry
Zależy jaka choroba i czy dadzą się usunąć? Jeśli Cylindrocladium to same opadają.

Usunąć, odkurzyć lub otrzepać i zebrać, bo zarodniki przetrwają w glebie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:20, 12 lip 2015

Do góry
Wygląda jak nie dolany (za sucho) chyba i tępe noże kosiarki, rwą i robią "białe włsoy".

Skoro nasiliło się po opadach to może przenawożony? co z nim robiłaś ostatnio?
Od podstaw ogródek kreta. 21:11, 12 lip 2015

Do góry

Zasłonić skłądowisko, albo zabudować drzwiami.

Tuje są za rzadko chyba. długo czekać aż stworzą szczelną ścianę zasłaniającą dom sąsiada i tym sposobem ogród nie ma tła, a ty prywatności.

Spod ściany wywalić pieńki z doniczkami
Od podstaw ogródek kreta. 21:03, 12 lip 2015

Do góry
Na samej górze tło z pęcherznic spowoduje że zarośnie, zasłoni cała górkę, lepiej było zrobić odstęp od murów, zasłonić je wysokimi iglakami, a tak będzie widać nieotynkowane mury

Niepotrzebna jest ta wysepka okrągła, wprowadza zamęt w tym miejscu, do niczego nie jest "doklejona".

Wzdłuż tui wykrój trawę, połóż węża lub sznurek, wytycz rabatę i przekop lub zdejmij ten trawnik, będziesz miał miejsce do sadzenia a tak, tańczysz z kosiarką pomiędzy tujami.

Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 18:15, 12 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na tym zdjęciu od lewej - Pani ze szkółki - która osbługiwała nasze przyjęcie... dziękujemy. Trzecia młoda i śliczna osóbka w okularach to towarzyszka Ronina, przyjechali razem

Podpis był ......., Gosia ,,Kolorowy ogród do remontu,,,....,Basia Kraj,,Mój 4 arowy azyl,, , Gor Anna ,,W kamiennym kręgu,, ,Iwonko ,,Ogród Iwony,
Dzieci chyba Laurka i...

Laurka i Kindzia Welki
Marzy mi się Siedlisko.... 17:53, 12 lip 2015

Do góry
Niesamowite bańki i czosnki główkowate z towarzystwem
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 17:49, 12 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oooo, w tym przypadku to nie da się przewidzieć, każda odległość będzie nieodpowiednia i trzeba będzie ciąć od strony muru. Bo będą schnąć i zamierać z powodu braku światła.

Jakbym miała radzić, że bez cięcia to 5 metrów od płotu

Przebrnęłam przez wątek i nie znalazłam odpowiedzi....więc zapytam

W jakiej odległości posadzić te choiny od płotu (betonowego). Oczywiście choiny byłyby cięte dla zagęszczenia (ale nie robiłabym z nich żywopłotu).
Jaką odległość zachować między choinami? Na pierwszej stronie Danusia pisze, że 0,5 metra, wtedy gdy robimy żywopłot. A co w sytuacji gdy nie robimy żywopłotu tylko przycinamy dla zagęszczenia?

Będę wdzięczna za odpowiedź
Chwasty w trawniku 17:45, 12 lip 2015

Do góry
To "dziki" niepożądany gatunek trawy, chwast, ale w końcu trawa także, praktycznie nie do wytępienia, wykopywanie jest niemożliwe, i zostaja wielkie dziury - doły a chwast i tak odrasta.
Trawnik wygląda okropnie, ta trawa ma nieco inny kolor i widać ją z daleka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies