Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 09:25, 03 mar 2024

Do góry
Magarku, znalazłam
Lewy narożnik- oczar gubi się w "tłumie"

Tu zbliżenie na kolor z początku lipca i początek września(lewy narożnik)

Połowa października

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:12, 03 mar 2024

Do góry
Hania. Anda, dzięki, porada przekazana koleżance .

Wczoraj niespodziewanie wykonaliśmy robotę, którą mieliśmy w planach od dłuższego czasu. Dziś będziemy kończyć.

Dla niezorientowanych- z rabaty podkuchennej wyleciała ponad 3metrowa tuja. Rosła zbyt blisko domu i blokowała dojście do kranu z wodą - trzeba było chodzić dookoła. Przy okazji zmniejszyliśmy nieco rabatę powiększając tym samym przejście.
Tują została przesadzona na nową część uzupełniając dziurę w żywopłocie. Nie wiem jak zdołaliśmy ją tam przetargać .
Wszystkiego po trochu 09:05, 03 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
wsród konarów azalii puszkinia, błękitne maleństwo

Uroczo to wygląda u mnie ogrodówki też już ruszają, w sumie wszystko już startuje, może jednak już mrozów nie będzie
Glina i zielsko 08:32, 03 mar 2024

Do góry
Niedziela

Wstawiłam obiad, troche się powyginam zanim się dogotuje i lece do ogrodu.
Pogoda jest ładna.

Pięknego dnia Wszystkim życzę.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 07:03, 03 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)

'Flore Pleno', nie trzeba go szukać na fotce. Czytałam, że mnoży się tylko wegetatywnie, patrzyłam dzisiaj, jest sporo szczypiorków, a żadne inne przebiśniegi tam nie rosną.

Masz rację, cztery odmiany (nie licząc ostatniego nabytku). W zeszłym roku zrobiłam sobie takie fotki poglądowe, próbowałam zidentyfikować tego z prawej, o dużych kwiatach i takiej 'wędce', dłuższej łodyżce utrzymującej szypułkę i kwiat, to może być 'Arnott', ale nie mam pewności.

W takiej fazie wzrostu przebiśniegi mogą być dzielone i przesadzane. No, może swoje wykopałam tydzień wcześniej, ale wyszły, zakwitły, czyli OK

Posadziłaś je w jakiś odległościach od siebie? Nie krzyżują się ze sobą?
Ja swoje przebiśniegi dzielę czy przesadzam w każdej fazie wzrostu Nie certolę się z nimi, no ale ja mam te najzwyklejsze
Sibeliusa masz cudnego, jeśli u mnie będzie tak silnie rósł to tylko zdobędzie moje uwielbienie, posadziłam go w dość ciężkie warunki, blisko brzozy i iglaka.
Balerina jeszcze nie zawitała do mojego ogrodu, ale może w przyszłości, jeśli ta będzie dla mnie łaskawa?
Zielony Chram 07:01, 03 mar 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Powiedział antracyt, więc wie co mówi
Zakupki zrobiłaś przednie, tyle robót wykonanych, że hej! A w tym wąskim pasie ziemi między altaną a płotem co planujesz?
Zakupki też cieszą mnie bardzo, wszystko przyszło w bardzo dobrej kondycji, dzisiaj będzie część dalsza sadzenia/ przesadzania, relacja niebawem .

W tym cienkim pasku mam 2 kolcosiły (przeżyły zimę juhuu, chociaż jeden trochę się złamał przez ciężki śnieg) i 3 wietlice plus, trochę z boku, 2 serduszki- większość śpi jeszcze pod ziemią, więc wygląda, jakby tam nic nie było . Poniżej fotki z maja 2023:

Edit- Bożenko, Wyrazy uznania za dzieło Twych zdolnych rączek uwiecznione w nowym avatarku!
Ogródek Gosi 23:17, 02 mar 2024

Do góry
Mam problem z odmianowymi jeżówkami.
Dlatego postawiłam na gatunek. Te przynajmniej ładnie wychodzą

A to mini oczar Quasimodo

Kwiatki nie powalają. Miałam jeszcze mini magnolię, ale niestety miała pecha, bo ciągle ktoś na nią nadeptywał.

Bylinowa łąka 23:17, 02 mar 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Gosia, wrzucaj swoje sukcesy na wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/11788-zimowy-wysiew-winter-sowing?page=1#post_5

Dzięki Asia, już byłam.
Może jutro wstawię nowe fotki. Roślinki podrosły, może ktoś rozpozna co to takiego.
Margo2 napisał(a)

Podziwiam za to czytanie. Ja tyle lat się uczyłam i ledwo gadam.
Może tez powinnam spróbować?
Tylko kiedy? Ciągle mi na wszystko czasu brak

Gosia, to tak na długie zimowe wieczory. Gadać to bym się nie odważyła. Ja się angielskiego nie uczyłam, więc teraz pojedyncze słówka zapamiętuję. Na szczęście słownictwo ogrodowe nie jest zbyt rozbudowane.
Widziałam, że tworzysz piękne pisanki. Ja z prac ręcznych, to wolę piłę, młotek i śrubokręt.

U mnie dalej nieposprzątane, bo obiecałam sobie, że w tym roku to już na 100% pomaluję fundamenty domku i zrobię podpory dla hortensji pnących.
Melduję, że po dwóch dniach fundamenty pomalowane i jedna podpora stoi. Może nie jest hiper super, ale wykonana w całości przeze mnie. Na drugą zaczęłam ciąć deskę na poprzeczki i niestety złamałam brzeszczot.

Następną czynnością będzie jednak wycinka suchelców u bylin, bo pchają się z liśćmi jakby to wiosna już była.
Ogródek Gosi 23:08, 02 mar 2024

Do góry
Pogoda mnie dzisiaj zawiodła.
Miało być ciepło, wiatr sprawił jednak, że lekko zmarzłam.
Myślałam, że dzisiaj skończę sprzątać rabaty przed domem, ale stwierdzam, że chyba sprzątanie skończę w kwietniu. Nie umiem tak sprzątać jak wy, zawsze cos zostawię na rabatach.
Ale miałam nadzieje, ze dzisiaj z grubsza zakończę przednie rabaty. Poległam na turzycach.
Wszyscy narzekają na miskanty, rozplenice, a mi nie udało sie wyciąć turzyc bronze form.
Jutro spróbuję znowu.
Dodatkowo nie mogę za sprzątać za porządnie, bo pod liśćmi mam masę śpiących biedronek.
Zostawiłam otwarte worki na trawniku, żeby mogły wydostać się z nich na wolność, bo część na pewno zgarnęłam.

Ładnie przezimował bodziszek Rozanne

Ciemierniki odmianowe jeszcze w pakach

Blaski i cienie nowego życia 22:08, 02 mar 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jeszcze do kwitnienia zabierają się pierwiosnki z Twoich siewek. Już na dniach pokażą kolor.

A te mam od sąsiadki - dzielone w zeszłym roku, szybkie są

Moje dopiero z pod ziemi wychodzą
Ogród z koniczynką 21:48, 02 mar 2024

Do góry
Tujki brabanty przycięte...

Wawrzynek zapączkowany...
Ogród z koniczynką 21:46, 02 mar 2024

Do góry
ciemierniki cuchnące od Grażynki (Gogo) nie mam jeszcze doświadczenia z nimi...

turzyca ever gold po zimie...niektóre kępy wygniły, a te co żyją są takie...
Ogród z koniczynką 21:44, 02 mar 2024

Do góry
Moje mizerne przedwiośnie... prawie nie ma czym się zachwycać...

Grzebiuszka ziemna 21:32, 02 mar 2024

Do góry
Purple Rain podzieliłam jednak dzisiaj, posadziłam w nowe miejsca. Basiu nawet mnie to cieszy, że on się tak rozrasta
Znowu się rzuciłam (nie wiem czy nie bez sensu..) na ziarnopłony, będę się na nie rzucać co 2-3 dni aż troszkę podrosną, żeby nie zostawiać w ziemi tych bulwek korzeniowych. Rzuciłam się również na migdałka na pniu - kilkunastoletnie małe drzewko, czyli wykopałam i zmieniłam mu miejscówkę, mam nadzieję, że się przyjmie
A nad głową przeloty tysięcy gęsi jesteśmy w ich korytarzu powietrznym, bo lecą na żerowiska nad J.Drużno, ach jak lubię i te głosy

Ogrod nad bajorkiem 21:30, 02 mar 2024

Do góry
i troche kolorkow

Ogrod nad bajorkiem 21:25, 02 mar 2024

Do góry
I takiego goscia przydybalam w karmniku, po raz drugi w zyciu na zywo widze, teraz sie ciesze ze odwiedza moj karmnik.

pieknie przezimowala lebiodka i naparstnice

Ogrod nad bajorkiem 21:20, 02 mar 2024

Do góry
Kilka fotek na dowod, ze i u mnie cos sie dzieje. Ptactwo dzieciolowe dzis po prostu zaskoczylo, jeden za drugim przylatywal

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:06, 02 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Do ego postępy prac na rabatach darń zerwana , wstępnie przekopane , chwasty wyrwane wygrabione , zdjęcie jeszcze przed równaniem kancika
Pomocnicy pozwolili na jeszcze dodatkowe 20 cm i rabata ma teraz w całości 3 metry od płotu.

Dobra robota.

Zostawisz te iglaczki jak są czy porozsadzasz rzadziej ?

Czy tu planujesz żywopłot?

Bardzo fajne są. Co to jest na nóżce pod płotem?

Fajnie że myślisz o zimozielonych.
Ja mam ich za mało.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:02, 02 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Uff tuje na północnej wsadzone do tego całą darń zerwana z powiększania rabat wrzucona w przestrzec między domem a płotem na północnej stronie do u było tam w poprzednich latach sporo przekopów i zmienia usiadła i środkiem był uskok.

Coś czuję że tu powstanie ładny zakątek.
Tujki super.
Linię kroplującą planujesz?
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:13, 02 mar 2024

Do góry
Do ego postępy prac na rabatach darń zerwana , wstępnie przekopane , chwasty wyrwane wygrabione , zdjęcie jeszcze przed równaniem kancika
Pomocnicy pozwolili na jeszcze dodatkowe 20 cm i rabata ma teraz w całości 3 metry od płotu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies