Ważki, zaczęły się pojawiać jest ich teraz coraz więcej, są kiedy tylko zaczynają kwitnąć rośliny błotne i przybrzegowe
eM pyta kiedy przeleci do nas fruczak gołąbek, ale on moze się pojwić najwcześniej w czerwcu...lubi petunie, właśnie je posadziłam, żeby go przyciągnąć
W górach na wys. 1000mnpm...fruwają gromadnie motyle paź królowej, cudowny widok
Pięknie jest! Czy ten bodziszek to jest żałobny Sambor? Widziałam takiego (w każdym razie podobny) wczoraj posadzonego przy placu zabaw i na żywo był śliczny. W ogóle bodziszki są ładne A pamiętasz może nazwę różanecznika?
Co do plag to one najbardziej bolą jak ma się tylko parę roślinek (a mam teraz właśnie niewiele, bo zaczynam). Ostatnio kret mi rył w skarpie, podkopał wszystkie korzenie, wczoraj go złapałam (kreta znaczy)! i mąż wyniósł na pole, mam nadzieję, że nie wróci.
Dla wszystkich przemiłych Kobietek, odwiedzających i komplementujących zalążek mojego ogrodu- pomidorek
Ledwo od ziemi odrósł, ale kwitnie ostro To jeden z tych ambitnych
Tyle pięknych zdjęć pokazałeś, a ja - nie wiedzieć czemu - zapinowałam akurat to.
Może ze względu na harmonię i spokój, które bije z tego ujęcia
a może dlatego, że to jeden z niewielu przypadków, kiedy ścieżka jest atutem zdjęcia, a nie zawadą
Odkryłam jeszcze jeden patent - aqua gel do doniczek. Jak to ładnie trzyma wodę! Aż w szoku jestem. Mam płytkie doniczki zawsze szybko wysychały a teraz 2 dni wilgoć się utrzymała i w sumie nie trzeba było jeszcze podlewać. Wygląda co prawda jak jajeczka ślimaków ale spełnia zadanie. Tylko trzeba pamiętać, że mocno się poziom ziemi podnosi. Tu w doniczce ponad 1 cm a wsypałam taką małą nakrętkę.
Juz rabata zrobiona i w polowie obsadzona napewno nawodnienie zrobie.
Podlewam co drugi dzien wszystkie rosliny reczni bo nie wszedzie kropelki sa.
Tutaj akurat tak ze wzgledu na tuje na gorce.
limki te . które juz u mnie rosły wielgachne już
i berberysowa ( sporo ich tam jest ,żeby pieseł nie wchodził ):
tutaj z tyłu za limkami jeszcze sporo miejsca mam. Myślę,żeby gracki dosadzić co myślicie ?
I końcówka szpaleru hortensji i początek rabaty jesiennej.
Derenie się w końcu zebrały, nie wiem czy jeden nie będzie przesadzany. Chyba za blisko świerka go posadziłam...
Wczoraj wybralam sie do Parku Rododendronow w Bremen.
Niestety moj maz zabral w delegacje kabel i nie moge zgrac zdjec. Moze w przyszlym tygodniu cos powrzucam.
Te dwa byly zrobione telefonem ale swiatlo nie bardzo.
Polecam wyprawe do tego parku. W maju mozna podziwiac azalie i rododendrony a w innych miesiacach rabaty rozane. Slyszalam, ze godny polecenia jest tez ogrod botaniczny. Niestety ja do niego nie doszlam. Zlapalo mnie przeziebienie i wczorajszy upal strasznie mi doskwieral. Nie bardzo nadawalam sie na dalsze spacerowanie.
Dzień dobry,tak wygląda mój trawnik po posypaniu najpierw polifoską a po ok.3 tygodniach spryskany środkiem na chwasty TARGET KLINIK DUO 360 SL,czy to jest spalone?jeśli tak to przez który środek? jak teraz postępować?