Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:49, 14 cze 2018

AgataP napisał(a)
Gruszko pięknie cały czas u Ciebie, u mnie te upały jednak przyspieszyły kwitnie i mało cieszyłam się niektórymi bylinami... poza tym zmieszane mam kwitnienia przez to gwałtowne ciepło, nawet katalpa kwitnie choć zawsze to był lipiec, nie mówiąc o lipie w czerwcu... no lipa normalnie

Aż pobiegłam sprawdzić moją katalpę. Też kwitnie! I pomidor pierwszy lada dzień będzie. I lipcowe rudbekie już są, i kosmosy. Ten rok zapamiętam jednak jako wyjątkowy ze względu na róże. Wyjątkowe są.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:50, 14 cze 2018

elka_ napisał(a)

Rzeczywiście, jak żaróweczka

Ano!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 21:03, 14 cze 2018

ale te wrzosy to jednak trochę przesadzają.
Przypominam - czerwiec dopiero, i to jego pierwsza połowa.
Gruszka_na_w... 21:12, 14 cze 2018

wiklasia napisał(a)
ale te wrzosy to jednak trochę przesadzają.
Przypominam - czerwiec dopiero, i to jego pierwsza połowa.

Odbędę z nimi poważną rozmowę ostrzegawczą. Zdecydowanie wybiegły przed szereg.
Brzozowadzie... 22:32, 14 cze 2018

Haniu, podpowiedz proszę, z czym mieszać moje rodzime piaski przy sadzeniu stip?
Gruszka_na_w... 22:42, 14 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, podpowiedz proszę, z czym mieszać moje rodzime piaski przy sadzeniu stip?

Dla aklimatyzacji na początek trzeba dać odrobinę kompostowej ziemi, żeby mogła się ukorzenić.Młoda sadzonka wymaga podlewania, a w samym piasku za szybko robiłoby się sucho.
inka74 07:06, 15 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Iwonko, moja jest najzwyklejsza, bezodmianowa. Znalazłam nasionka z napisem "stipa" w markecie budowlanym. Nie zbierałam z niej nasionek i po prawdzie nie wiem, kiedy to się robi. Potrzebowałabym instrukcji, kiedy są dojrzałe.
Wczoraj w trakcie pielenia znalazłam sporo siewek. Gdybyś była w okolicach Wojsławic, to bez problemu mogę przygotować sadzonki.
w pięknej okolicy mieszkasz. Byłam na majówkę - teraz raczej się nie uda. Dziewczyny wyczesywały grzebykiem takim gęstym jak widać było już lekko rozwarte kłoski. W lato to robiły. Warto nawet dla siebie zachować nasionka bo ona u was też może wymarzać.
AgataP 09:53, 15 cze 2018

Gruszko nie tylko róże dobrze wyglądają, rh też w tym roku dały popis.
U Bogdzi miałam tego przykład

A moja katalpa wypuściła odnogi od korzenia tuż przy pniu - nie wiem o co chodzi chyba będę bezwzględna, naostrzyłam sekator
mikina34 13:06, 15 cze 2018

Ja stipę ciągnę za kitę kiedy widać, że się puszyści, jak jest dojrzała to nasionka wychodzą bez problemu, każde ma swój kłosek
Brzozowadzie... 19:13, 15 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dla aklimatyzacji na początek trzeba dać odrobinę kompostowej ziemi, żeby mogła się ukorzenić.Młoda sadzonka wymaga podlewania, a w samym piasku za szybko robiłoby się sucho.

Dzięki, tak zrobiłam