Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:49, 13 cze 2018

Gosiek33 napisał(a)
Jakie przetacznikowce piękne

Zaczynają przekwitać. Jak na te upały, to i tak długo kwitły. Ze dwa tygodnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 19:53, 13 cze 2018

U mnie ledwo ślady pączków
inka74 06:40, 14 cze 2018

Piękna szerokie kadry. Stojącej stipy zazdroszczę. Moja jakaś taka rozlazła. Nie trafiłam na tą odmianę. Będziesz może zbierała z niej nasionka?
Kasya 07:15, 14 cze 2018

Lilie ze stipa...
Blada roza z ciemnym powojnikiem...
Stipa...
tulucy 08:31, 14 cze 2018

U mnie stipy na jednej rabacie pięknie przezimowały, na drugiej biednie. Muszę je stamtąd zabrać, to ciężki teren jest, najwyraźniej im nie pasuje.

A u Ciebie jak zwykle... Do znudzenia powalające widoki
AgataP 11:05, 14 cze 2018

Gruszko pięknie cały czas u Ciebie, u mnie te upały jednak przyspieszyły kwitnie i mało cieszyłam się niektórymi bylinami... poza tym zmieszane mam kwitnienia przez to gwałtowne ciepło, nawet katalpa kwitnie choć zawsze to był lipiec, nie mówiąc o lipie w czerwcu... no lipa normalnie
elka_ 11:19, 14 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stipa o zachodzie słońca spokojnie może zastąpić punktowe oświetlenie.

Rzeczywiście, jak żaróweczka
Gruszka_na_w... 20:31, 14 cze 2018

inka74 napisał(a)
Piękna szerokie kadry. Stojącej stipy zazdroszczę. Moja jakaś taka rozlazła. Nie trafiłam na tą odmianę. Będziesz może zbierała z niej nasionka?

Iwonko, moja jest najzwyklejsza, bezodmianowa. Znalazłam nasionka z napisem "stipa" w markecie budowlanym. Nie zbierałam z niej nasionek i po prawdzie nie wiem, kiedy to się robi. Potrzebowałabym instrukcji, kiedy są dojrzałe.
Wczoraj w trakcie pielenia znalazłam sporo siewek. Gdybyś była w okolicach Wojsławic, to bez problemu mogę przygotować sadzonki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:33, 14 cze 2018

Kasya napisał(a)
Lilie ze stipa...
Blada roza z ciemnym powojnikiem...
Stipa...

Kasiu, i ławeczka, na której teraz mogę przycupnąć dopiero o zachodzie słońca. Tyle dobra się marnuje.

Gruszka_na_w... 20:39, 14 cze 2018

tulucy napisał(a)
U mnie stipy na jednej rabacie pięknie przezimowały, na drugiej biednie. Muszę je stamtąd zabrać, to ciężki teren jest, najwyraźniej im nie pasuje.

A u Ciebie jak zwykle... Do znudzenia powalające widoki

Gleba u mnie w zasadzie jest nieodpowiednia dla stip, bo ciężka, gliniasta. Widać ma dobrą przepuszczalność. Ta stipa faktycznie lubi "bieda życie". Sucho i bez dożywiania. Eksperymentuję z połączeniem perovskiej z wrzosami i stipą.
Powalił mnie widok kwitnących wrzosów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies