Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród z łezką II 11:42, 05 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Kasia ale cudnie Ci ta rozplenica w donicach poszła!Pięknie wygląda.

Niesamowicie urosła. Aż nie do uwierzenia, że to tylko miesiąc właściwie...
Ogród z łezką II 11:30, 05 sie 2016

Do góry
Kasia ale cudnie Ci ta rozplenica w donicach poszła!Pięknie wygląda.
Ogród z łezką II 11:30, 05 sie 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ależ ci rozplenica poszła, normalnie jak po bandzie. A takie małe roślinki były sadzone. Pięknie to wygląda

Aż się wróciłam żeby porównać jak Rubrum urosła...faktycznie, bardzo
Pierwsze zdjęcie z 25.czerwca, drugie z 30.lipca

Ogród z łezką II 10:43, 05 sie 2016

Do góry
Ależ ci rozplenica poszła, normalnie jak po bandzie. A takie małe roślinki były sadzone. Pięknie to wygląda
Co i jak? Nowicjuszka 07:58, 05 sie 2016

Do góry
Zrobiłam kilka fotek.

Połowa tej szykowanej przeze mnie rabaty, niestety słońce już mocno swieci, ale coś widać. Doniczki i kamienie układałam wczoraj, planując nasadzenia.

A tu cisy i z prawej jałowiec Spartan, który będzie przesadzony i formowany w stożek, obecnie trawa oczekuje na zdechnięcie po oprysku

Róża Pomponella, już przekwitająca:

Jagody kamczackie, rosnąc w chwastach przez pierwszą część sezonu, słabo urosły. Teraz, po półtora miesiąca bycia w komfortowych warunkach, odbudowaniu systemu korzeniowego, bo nieźle tam ryłam, wypuszczają nowe pędy ( te kremowe pączki):

Bardzo je lubię, są zupełnie bezproblemowe.

Moja ulubiona trawka, Pennisetum Orientalis, czyli rozplenica wschodnia. Niestety w tym roku ucierpiała od zimy i słabiej kwitnie, tak samo, jak japońska (tamta bardziej, więc nie będzie jej, bo późno kwitnie). Wiało i nieostre te kwiatostany, a są bardzo zwiewne:

Bobo:

MC najmłodszy kwiatostan, jeszcze biały i odkład pod kamieniem (ten jest zielony):

I Vanilka. Nie warto dawać dużo azotu. Wybujała, ale kwiatostany kiepskie:

Ogród Mirelli 22:13, 04 sie 2016

Do góry
Hej Mirelko.
Nacieszyłam oczy u Ciebie, bo u mnie to po powrocie więcej zielska.
Ślicznie masz.Moja rozplenica też się rozkręca
Zadzwonię do Ciebie jakoś.
Buziaczki.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:42, 04 sie 2016

Do góry
Rozchodników czas. Nie pamiętam jakiego tu posadziłam ale to chyba Dark Red. Świetnie się zapowiadają

Rozplenica jest piękna. Gdyby ktoś rok temu mi powiedział, że będzie się tak prezentować w życiu bym nie uwierzyła

Ogród Mirelli 16:39, 04 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

To byłą rozplenica - na pewno. A która mówisz bardziej okazała rozplenica czy piórkówka.

Piórkówka bardziej okazał. Będzie lepszy efekt jak wypuści szczotki.

Ogród Mirelli 14:46, 04 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ania, a kupowałaś je pod nazwą Rozplenica? Moja miała nazwę Piórkówka.
Czy Rozplenica Hameln i Piórkówka Hameln to ta sama trawa? Nie mam pojęcia, ale obserwuję, że jest bardziej okazała.

To byłą rozplenica - na pewno. A która mówisz bardziej okazała rozplenica czy piórkówka.
Ogród Mirelli 13:57, 04 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

No właśnie. To ja mam dwie takie kępy które wyglądają jak dzika trawa. Też poczekam. Może w przyszłym roku już będą właściwie wyglądać.

Ania, a kupowałaś je pod nazwą Rozplenica? Moja miała nazwę Piórkówka.
Czy Rozplenica Hameln i Piórkówka Hameln to ta sama trawa? Nie mam pojęcia, ale obserwuję, że jest bardziej okazała.
Z Pszenicznej ... 13:03, 04 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
rozchodnikowo-kostrzewowa? sucha znaczy się

rozchodniki, 2 miskanty gracki, 1 autumn light, 1 rozplenica herbstzauber, 3 prosa north wind i 6 trzcinnik cheju-do to chyba wszystko aha i 2 derenie
Ogród Mirelli 12:04, 04 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Pierwszą rozplenicę posadziłam trzy lata temu późną jesienią nie kwitnącą. Wówczas jeszcze nie znałam O. W następnym roku byłam pewna, że po niej, tylko jakaś kępa dzikiej trawy mi wyrosła, ale nie wykopałam, cierpliwie czekałam i teraz to moja najpiękniejsza i największa rozplenica.

No właśnie. To ja mam dwie takie kępy które wyglądają jak dzika trawa. Też poczekam. Może w przyszłym roku już będą właściwie wyglądać.
Ogród Mirelli 09:51, 04 sie 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Piękny ogród się zrobił Mirelko. U mnie rozplenica padła w tamtym roku i nie kupuję.
Chyba miała za sucho a kontuzja nogi nie pozwoliła na częste podlewanie. Czy Bobo Ci kwitnie?

Szkoda Zbyszku rozplenicy, bo fajna z niej trawa. Może jeszcze posadzisz nowy egzemplarz

Zbyszku Bobo kwitnie bardzo obficie jak na przesadzaną w tym roku. Zadowolona z niej jestem, ale w przyszłym roku pociągnę ją w górę tak jak pisałeś
Ogród Mirelli 08:40, 04 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
U mnie jedna zaczęła kwitnąć. Co dziwne do tej pory wyglądała jak jakieś zielsko a nie rozplenica ale kwiat ma rozplenicowy więc może jeszcze nabierze właściwego wyglądu.

Pierwszą rozplenicę posadziłam trzy lata temu późną jesienią nie kwitnącą. Wówczas jeszcze nie znałam O. W następnym roku byłam pewna, że po niej, tylko jakaś kępa dzikiej trawy mi wyrosła, ale nie wykopałam, cierpliwie czekałam i teraz to moja najpiękniejsza i największa rozplenica.
Ogród Mirelli 08:34, 04 sie 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
U mnie jeszcze ani jedna rozplenica nie zakwitla
Ale za to hortki wsadzone z donic zakwitły Na siedem, trzy ale to i tak jak na moje możliwości sukces

Ewa rozplenice zakwitną, jeszcze mają sporo czasu
Fajnie, że hortki z donic Ci zakwitły. W przyszłym roku pewnie zakwitną wszystkie.
U mnie nie zakwitły trzy hortensje ogrodowe. Dziwna sprawa, bo kwitły każdego roku. Nie mam pojęcia co się stało, może to przez wiosenne przymrozki?
Ogród Mirelli 08:29, 04 sie 2016

Do góry
Piękny ogród się zrobił Mirelko. U mnie rozplenica padła w tamtym roku i nie kupuję.
Chyba miała za sucho a kontuzja nogi nie pozwoliła na częste podlewanie. Czy Bobo Ci kwitnie?
Z południa Polski - ogród Marzeny 00:30, 04 sie 2016

Do góry
Fajne tawuły i rozplenica mam na gwizdku i uwielbiam je
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:55, 03 sie 2016

Do góry
Oto moje dokupione tawuły Golden Princes oraz rozplenica Hameln
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:39, 03 sie 2016

Do góry
Jola, walka z chwastami do następnego razu wygrana rozplenica była stosunkowo tania, więc się skusiłam i nawet myślę czy po dwie jeszcze nie pojechać byłyby 3. Ale spokojnie. Jeszcze nie wsadzona. Tawuły nie wsadzone jeszcze też. Ale tawuły akurat mi się podobają i na pewno powtórzę na kolejnej rabacie z tym że posadzę gęsto żeby się wałek zrobił.
Ogródek Iwony II 12:36, 03 sie 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Takie beczki są na allegro czy olx.Jest pełno ofert.

o właśnie. Widziałam też te, o których Aniu wcześniej pisałaś ...

Aniaaa napisał(a)

Iwonko rozplenica pożre Ci te nasadzenia tym bardziej,że chcesz zmieścić wraz z rozplenicą miskanta,chyba,że trawy te będą miniaturowe.Na rozplenicę Hamlen czy Moudry szykuj sporo miejsca a rośnie też tam forsycja która wcale małym krzewem nie jest.

Aniu, ta rabatka jest 1,8 x 3,5 metra. Z jednej strony myślałam miskanta, z drugiej dać rozplenicę, ale to takie moje szybkie myśli, zobaczę, jak będzie w trakcie nasadzeń, bo to chyba dopiero wiosną zrobię. Teraz nie jest czas na sadzenie traw. Po ostatniej zimie jestem bardzo ostrożna z ich ruszaniem...
U mnie na piaskach trawy nie osiągają spektakularnych rozmiarów...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies