Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod górkę...

Mój ogród pod górkę...

Kacha123 10:29, 12 sie 2016

Dzięki Ci dobra kobieto! Bardzo się cieszę!
Kacha123 11:06, 12 sie 2016

Dobra porobiłam foty "tych" miejsc
Rabata pod domkiem - stipy leżą na berberysach Bagatelle, których nie widać i są zielone, rozplenice słabe, bo jarząb ciągnie całą wodę, za rozplenicami różowe przetaczniki, których też nie widać. I przyznam, że ta leżąca stipa też mnie denerwuje. Brakuje mi tu koloru i życia. Może jakieś rozchodniki z jeżówkami a rozplenice bardziej porozrzucać? Nie mam pomysłu...

Po prawej jest brzozówka

Kacha123 11:13, 12 sie 2016

Po lewej od ambrowca - miały być róże okrywowe, a są jakieś chabazie. I nie wiem, czy wymienić róże na inne, czy dać tu hortensje, bo mam trzy ukryte w serbach A jak hortensje to co im w nogi? A może berberys Admiration tu przesadzić, miałby dużo słońca?

Nieco dalszy plan

I jeszcze dalszy

Widzicie więc, że na bardziej ogólnych zdjęciach takie miejsca się gubią
Kacha123 11:18, 12 sie 2016

Pod nigrami - mam fajne hortensje i ładną ID, ale nie wiem, co dać pomiędzy nie. Mam tam stipę Sirocco, ale ta tyłka nie urywa, oraz szałwię różową.
Trochę też mnie drażnią te rzędowe nasadzenia.

I to miejsce widziane od dołu
Kacha123 11:27, 12 sie 2016

Rabata z bukiem i klonem - widać pod murem brakujące żurawki, bo tu żerują opuchlaki i co zrobię sadzonkę, to po pewnym czasie pada. Ale to mi nie przeszkadza, bo cały czas toczę boje z tymi robalami i mam nadzieję, że w przyszłym sezonie może wreszcie dorobią się znów pięknej obwódki.
Przeszkadza mi tu rozplenica na drugiej fotce - jest za duża i jest jej za dużo. Pożarła limki za nią. I nie wiem czy wysadzić co drugą trawę i dać limki do przodu, czy zmienić na mniejsze rozplenice?
Widać też pokładające się jeżówki po tym, jak zagłuszył je krwawnik, którego już wyciepałam.

Kacha123 11:30, 12 sie 2016

A teraz trochę innych widoczków, żeby nie było, że tylko marudzę

Kacha123 11:33, 12 sie 2016

Kacha123 11:35, 12 sie 2016

nawigatorka 12:20, 12 sie 2016

1. Przy domku-zostawilabym linki,rozrzucila również zplenice i powturzyla kwietne nasadzenia z Brzozowej czyli rozchodnik i jexowki

2. Między limki i id dalabym czesc rozplenic z zagadnienia nr 3 tu niebpowinny zasłonić lumek no te rosną wyżej i nie będziesz musiała nowych roslin kupować

3. Fajna taka wielka rozplenice.a limki myślisz już nie urosną,? Ja bym albo je zamieniła miejscami i limki nisko prowadzila albo posadzila mniejsze rozplenice przed nimi.albo np id.
Kacha123 14:45, 12 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
1. Przy domku-zostawilabym linki,rozrzucila również zplenice i powturzyla kwietne nasadzenia z Brzozowej czyli rozchodnik i jexowki

2. Między limki i id dalabym czesc rozplenic z zagadnienia nr 3 tu niebpowinny zasłonić lumek no te rosną wyżej i nie będziesz musiała nowych roslin kupować

3. Fajna taka wielka rozplenice.a limki myślisz już nie urosną,? Ja bym albo je zamieniła miejscami i limki nisko prowadzila albo posadzila mniejsze rozplenice przed nimi.albo np id.

1. Też mi się tak wydaje jak piszesz. Hortki na pewno zostaną, a kontynuację brzozówki zrobić byłoby logiczne.
2. Sensowny i oszczędny pomysł
3. Niby limki mają być z każdym rokiem większe, ale te rozplenice też mi się wydają większe niż w zeszłym roku. Mus pomyśleć

Dzięki, że chciało Ci się spojrzeć na moje marudzenie